ANNONS

Smörgås med extrarökt kyckling

smörgås, extrarökt kyckling, Lönneberga, hummus gula ärtor

Idag har jag gjort årets godaste smörgåsar. Med hummus på svenska gula ärtor (japp, det går superbra att använda det till hummus!) och ett par skivor Lönnebergas extrarökta kyckling.

 

smörgås, extrarökt kyckling, Lönneberga, hummus gula ärtor

Den tunna extrarökta kycklingen är en nyhet hos Lönneberga och ett gott allternativ att ha på smörgåsen när man vill variera sig lite. Här hemma seglade kycklingen direkt upp som en favorit på mackan både till frukost och mellis hos hela familjen!

Kycklingpålägg brukar ofta vara rätt milda i smaken. Men tack vare att den rökts extra länge och får därför en riktigt härlig och mer kraftfull röksmak.
smörgås, extrarökt kyckling, Lönneberga, hummus gula ärtor

Förutom hummus och skivor av extrarökt kyckling toppade jag mina smörgåsar med groddar och hyvlad pressgurka.
Jag älskar verkligen groddar eftersom dom är i säsong året om. Och ruskigt enkelt att odla hemma själv.  smörgås, extrarökt kyckling, Lönneberga, hummus gula ärtor

Mängden vitlök i hummus, den har diskuterats på höjden och bredden. Mitt bästa råd- ta så mycket vitlök som du gillar! Detsamma gäller med mängden spiskummin. Smaka dig helt enkelt fram.

Smörgås med extrarökt kyckling 4 st:

hummus på gula ärtor:

2 dl gula torkade ärtor
2 vitlöksklyftor
2 msk olja
saft från 1/2 citron
3 tsk spiskummin
ev lite vatten
salt

Blötlägg och koka ärtorna enligt anvisningarna på paketet. Låt rinna av helt. Mixa ärtor tillsammans med skalad vitlök, olja, citron och spiskummin helt slätt. Tillsätt ev lite vatten om din hummus känns för tjock. Smaka av med salt.

pressgurka:

1 gurka
salt
1 dl vatten
2 msk strösocker
2 msk ättika (12%)

Hyvla gurkan, lägg i en skål och strö över saltet. lägg gärna på en tyngd som en press över gurkan. Låt stå i cirka 30 minuter.
Blanda samman alla ingredienser till en lag. Rör om tills sockret har lösts upp. Häll lagen över gurkan.
Låt gärna gurkan stå i lagen över natten om du har tid!

4 skivor av ett grövre bröd
4 skivor Lönneberga Extrarökt Kyckling
groddar
pressgurka

Bred ett ordentligt lager med hummus på varje brödskiva. Vik ihop skivan med extrarökt kyckling och placera på hummusen. toppa med groddar och pressgurka. Servera direkt.

lönneberga kyckling

7
Kommentera

Quesadillas med ägg- en enkel och god lunch

quesadilla-3

Så här i hemmajobbartider gissar jag att vi är fler som runt lunchtid börjar öppna och stänga kylen i jakten på något att stoppa i magen. Sällan eller aldrig finns tiden att ställa sig och laga riktigt lunch. Man vill åt något snabbt och enkelt. Iallafall gör jag det.
Då är det tur att det finns en del rätter du enkelt slänger ihop av vad som råkar finnas hemma. Som quesadillas tillexempel!

quesadilla-2 En kylskåpsrensning senare ser min lunch ut såhär:
Quesadillas med färskost, spelat, örter och ett ägg.

Man hade kunnat lägga till ett par skivor skinka om det fanns att tillgå, eller varför inte lite kyckling?

Ett perfekt sätt att ge gamla rester nytt liv!
quesadilla

Att stansa ut ett hål i form av ett hjärta är kanske överkurs. Men tänk så glad  man blir av det ändå?!

Quesadillas, 2 st:

4 st tortillabröd
färskost
bladspenat eller annan sallad
blandade örter (frysta går bra)
2 dl riven ost
2 ägg

Bred ett lager färskost på två av bröden. Strö över bladspenat, hackade örter och ost. Jag brukar göra som en liten barriär längst ut med sallad, så inte ägget rinner ut.
Knäck på ett ägg och lägg på de kvarvarande tortillabröden som lock.
Stek u medlevarm stekpanna tills osten smält och ägget stelnat. Servera med sallad.

Annat som är gott att ha i är bitar av kyckling eller någon skiva med skinka.

Lättlagad lunch, varesig det är vardag eller helg.

Jobbar du hemma nu? Och hur löser du lunchen?

9
Kommentera

3 goda matpajer

Broccolipaj

Matpajer är något som jag under många år inte alls lagade. Det kändes gjort och inte alls som något jag längtade efter. Tills jag kom på hur otroligt BRA det är med matpajer.
Du kan i stort sett ha i vad du vill i ett pajskal, på med äggstanning och ost. Tada! Middagen är serverad.

Broccoli och fetaostpaj är en sån där typisk bra middag att slänga ihop.

matpaj

Eller varför inte den här tomat och mozzarellapajen jag gjorde till en påskbuffe för något år sedan. Gissa hur god den är!

paj, påsk, matpaj, påskmat

En annan vårfräsch paj är laxpaj med spenat och sparris. Så otroligt gott!

Min mamma gör ofta en ost och skinkpaj som barnen ÄLSKAR. När det bjuds på mormors bästa ost och skinkpaj är lyckan total! Kanske är det ett recept att lägga upp även här? Vad säger ni?

 

4
Kommentera

Kladdkaka med jordnötsringar och choklad

kladdkaka, jordnötsringar, choklad

Just det här är något jag gått och tänkt på länge. Sen Estrella kom med sinachokladdoppade jordnötsringar har jag tänkt att en kladdkaka, toppad med jordnötsringar och choklad, det måste ju bara bli som en dröm!kladdkaka, jordnötsringar, chokladOch det blev det!
Kladdig kladdkaka och krispiga jordnötsringar täckte med choklad. Så gott.

kladdkaka, jordnötsringar, choklad

Kanske inte den vackraste av kakor jag bakat. Men himla god!

Idag är det ju Valborg. Men efter rådande omständigheter är det mest en fredag som alla andra. Ingen brasa, ingen middag med vänner eller på stan. Vi ska bara vara hemma.

kladdkaka, jordnötsringar, choklad

Jag hade i ett gäng jordnötsringar i själva kladdkakan. Men man skulle också kunnat ha haft i lite jordnötssmör tänker jag. Och kanske några hackade jordnötter. För extra crunch. Det får bli nästa gång!

kladdkaka, jordnötsringar, choklad

150 g smör
1 dl strösocker
2 1/2 dl farinsocker
1/2 tsk äkta vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)
3 ägg
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 nypa salt

jordnötsringar
300 g choklad
flingsalt

Värm ugnen till 175°C.

Smält smöret i en kastrull. Rör ner de båda sockersorterna och vaniljen. Låt svalna. Knäck i äggen, ett i taget och rör till en slät smet. Blanda i vetemjöl, kakao och salt. Vänt försiktigt tills allt gått ihop.
Klä en form med avtagbar kant med bakplåtspapper. Häll i smeten och tryck i några jordnötsringar, grädda i 175°C i cirka 12-15 minuter. Låt svalna helt. Gärna i kylskåp.

Lägg på jordnötsringar på den kalla kladdkakan. Smält chokladen och ringla den över jordnötsringarna. Strö över flingsalt. Ställ kallt tills chokladen stelnat.

Låt sedan kladdkakan stå framme en stund innan servering, så att chokladen och kladdkakan inte är allt för kall.

 

13
Kommentera
ANNONS

Ugnsrostad kyckling med rotfrukter

 

ugnsbakad kyckling med rotfrukter, kyckling i ugn, allt i ett kyckling, Att göra ugnsrostad kyckling med rotfrukter i ugn är ett av mina bästa knep för att fixa en enkel men god middag av det vi redan har hemma.

ugnsbakad kyckling med rotfrukter, kyckling i ugn, allt i ett kyckling,

Idag har jag använt Lönnebergas Kyckling Lårfilé som nu kommer i en ny, smart förpackning. Tänkt att den här lilla förpackningen rymmer 630g! Det är precis nytänkande som detta jag älskar. Att kycklingen dessutom är vakuumförpackad gör att den har en längre hållbarhet i kylen vilket också minskar matsvinnet!
Minst 57% mindre plast i förpackningen gör som sagt att den tar mindre plats, inte bara i kylen, utan även i transport till och från mataffären och när du sedan ska källsortera förpackning. Hur bra låter inte det?ugnsbakad kyckling med rotfrukter, kyckling i ugn, allt i ett kyckling,

När man gör ugnsrostad kyckling med rotsaker blir lite en plåt med allt-i-ett. Minimalt med disk, liten ansträngning och himla gott.

Jag hade lite sötpotatis, potatis, morötter och rödlök hemma som fick sätta grunden till den här middagen. Sen smaksatte jag med oliver, citron och massor av färska örter.
Fördela alla rotsaker på en stor plåt, då går det fortare i ugnen.

Ugnsrostad kyckling med rotfrukter:

630 g Lönneberga Kyckling lårfilé
2 ekologiska citroner
olivolja
färska örter (basilika, rosmarin och persilja tillexempel)
salt
400 g sötpotatis
2 morötter
400 g potatis
2 röda lökar
1 citron
ca 100 g oliver

Öppna förpackningen med kyckling. Ringla över olja och pressa ur saften från 1 citron. finhacka örter och strö lite över kycklingen. Salta. Vänd runt kycklingen i marinaden direkt i förpackningen.

Skala och skär sötpotatis och morötter i bitar. Dela potatisen Lägg ut detta på en ugnsfast form.
Skala och dela rödlöken i kvartar. Tvätta citronen noga och dela den i bitar. Lägg ut rödlök, citron och oliver över rotfrukterna.
Ringla över olja och strö över hackade färska örter. Rör om.
Placera sist ut kycklingen över rotsakerna.

Ugnsrosta i cirka 30 minuter eller tills både rotsaker och kyckling är helt klara.

8
Kommentera