Sallad med jordnötsdressing

Sallad med jordnötsdressing

Här kommer mitt senaste favoritrecept: Ssallad med jordnötsdressing.
Jag gjorde en stor omgång och hade sedan i kylen och åt med olika tillbehör under veckan. Grillad kyckling, rostade kikärtor mm. Perfekt att ta med på utflykt eller som jag gjorde: hade med på fotbollscup.

Till salladen tog jag av vad som fanns hemma. Morötter, färsk vitkål och rödkål. En himla bra bas som du även kan ha till min treveckorssallad.

Men här får salladen en helt annan smak. Av en krämig jordnötsdressing.

Antingen häller du dressingen direkt över salladen, eller så serverar du den på sidan om. Jag hällde min över och förvarade den i kylen ett par dagar. Det gick hur bra som helst!

Dressingen kan du variera lite efter tycke och smak. Men jag utgår från grunden- jordnötssmör, lime, honung, risvinäger och sesamolja. Du kan ha i vitlök, chili, ingefära- ja det du gillar allra bäst!
Rätt konsistens får du till med vatten.

Sallad med jordnötsdressing:

3 morötter
1/2 huvud färsk vitkål
1/2 huvud rödkål

1 dl jordnötssmör
saft från 1 lime
1 msk honung
1 msk sesamolja
2 msk risvinäger
vatten till önskad konsistens

1 dl rostade och saltade jordnötter

förslag på andra smaksättare att ha i: vitlök, ingefära, soja, chili

Skär morötterna i tunna stavar. Strimla vit och rödkål. Ha upp i en stor bunke.
Blanda jordnötssmör med lime, honung, sesamolja och vinäger. Ha i vatten till önskad konsistens.

Blanda allt och smaka sedan av med de ingredienser du tycker behöver förstärkas. Jag brukar utgå från detta och sedan komplettera vartefter.

Grovhacka jordnötterna och blanda dom i salladen tillsammans med dressingen.

9
1 kommentar

Meal prep taco burritos

Meal prep taco burritos

Här står sommarlovet för dörren precis vilken dag som helst och jag tycker det passar fint att tipsa om mat du kan laga och fylla upp frysen med inför sommaren. Mat som passar fint att ta med till stranden, på picknick eller som barnen enkelt själva kan ta upp och värma till lunch. Och till den kategorin hör taco burritos.

Här har jag använt sånt hela familjen gillar och som passar att frysa eftersom jag visste att de skulle åka raka vägen ner i frysen. Köttfärs, salsa, majs och paprika. Allt funkar fint att frysa. Men ska de ätas samma dag kan du såklart ha färska grönsaker som sallad, gurka eller tomater i.

Jag brukar utgå från en bas som passar alla. Sen är det enklare att tillsätta saker i några få eller servera på sidan om. Hade jag gjort dessa till mig hade jag nog även haft i en rejäl mängd bladspenat, bönor eller linser och kanske lite fetaost!
Jag som är uppvuxen på 90-talet med skolans version av tacos föreslog att jag skulle ha i lite ris för ökad mättnadskänsla, plus att röran räcker till fler burritos. Men mina barn tyckte jag var helt koko och sa ett bestämt nej.
Men det är annars ett bra tips för att göra dom lite mer matiga och dryga ut det hela.

Taco burritos ca 8 st:

600 g nötfärs
2 påsar tacokrydda+vatten
1 burk valfri salsa/tacosås
160 g majs
1 röd paprika
2 dl riven ost
ca 8 medium tortilla

Bryn nötfärsen i en stekpanna. Ha i tacokrydda, vatten och salsa. Låt det mesta av vätskan koka bort.
Skär ner paprikan i mindre bitar och ha i den tillsammans med majs och ost i köttfärsen.

Riv loss 8 ark aluminiumfolie. Lägg ut en tortilla och ös på med lagom mängd köttfärsröra. Vik ihop till en tight rulle och rulla sedan in den i folie. Frys in direkt.

Låt antingen tina i rumstemperatur eller tag upp ur frysen, tag av folien och micra burriton.

Servera med en god sallas, salsa och gräddfil.

En enkel lunch som går att förbereda och enkelt ha nära till hands i sommar.


-Antalet burritos du får ut beror helt på hur mycket fyllning du gör. Har du i lite svarta bönor, ris och spenat går det åt fler tortillabröd.

-Dubbla gärna receptet och fyll upp frysen inför sommaren!

Här hittar du två andra recept som enkelt går att förbereda och ha som enkla middagar eller luncher i sommar!

12
2 kommentarer

Frukostpannkaka i ugn med havre

Frukostpannkaka i ugn med havre

Jag letar alltid efter nya frukostalternativ. Antingen sånt som går snabbt att fixa på studs eller sådant jag kan förbereda dagar i förväg. Overnight oats är ju ett sånt bra alternativ tillexempel. Men nu var jag sugen på något annat. Och funderade på om man inte kunde göra någon form av pannkaka i portionsform. Fast med havre som bas. Visst kunde man det. Resultatet: Frukostpannkaka i ugn med havre!

Som om havregrynsgröten och ugnspannkakan skulle få sig ett litet kärleksbarn.
Min man Sebastian är inte speciellt förtjust i havregrynsgröt. Konsistensen, kanske smaken också. Nej det faller honom inte i smaken. Men det här gick hem. Perfekt att göra i ordning ett gäng på helgen och sedan ta med och äta på jobbet till frukost eller mellanmål om man behöver.

Jag gjorde några olika varianter. En helt naturell som jag smaksatte efteråt och sen med bär som fick tillagas i ugnen. Det senare alternativet blev det godaste.

Här kan man såklart smaksätta efter tycke och smak. Hallon, jordgubbar, bananer- ja det mesta går att ha i från början. Toppa med mer bär, lite kokos eller hackad mandel och så iskall mjölk.

Jag åt min kall medan Sebastian valde att värma sin lite. Det är ju en smaksak hur man vill göra.
Receptet är enkelt och går utan problem att dubbla, trippla eller göra hur många portioner som helst av.

Jag använder mig av havremjöl här. Alltså helt vanliga havregryn jag mixat till fint mjöl. Mycket billigare än havremjölet du köper i butik!

Frukostpannkaka i ugn med havre 1 portion:
1 ägg
2 msk keso
1 dl havremjöl
1 tsk bakpulver
1 dl valfri mjölk

frukt eller bär

Ha upp ägg, keso, havremjöl, bakpulver och mjölk i en ugnsfast portionsform. Jag använder matlådor i glas, just den här från IKEA. Rör om ordentligt. Tillsätt gärna frukt eller bär i bitar.

Tillaga i 200°C i cirka 25-30 minuter. Pannkakan ska inte längre vara kladdig i mitten.

Toppa med mer bär eller frukt, nötter, kokos eller annat gott. Servera direkt med iskall mjölk eller förvara i kylen med lock.

P.S detta kan du med gott samvete servera som en enklare lunch eller middag i sommar om du inte orkar laga mat!

8
4 kommentarer

Snabb kvargglass på 2 ingredienser

Snabb kvargglass på 2 ingredienser

Snabb kvargglass på 2 ingredienser. Går det? Yes Sir, det går och det blir makalöst gott!
Så här när sommaren dundrar in kan det vara bra att kunna förse sig själv och familjen med glass utan att det:
1. kostar skjortan
2. innebär att man varje dag äter massor av socker och tillsatser

Då kan det här vara ett himla bra alternativ!

Just den här glassen har smak av mango, men du kan såklart ta vilken fryst frukt eller bär som du själv gillar.

Glassen går att äta direkt, men den går också väldigt bra att frysa in. Låt den då stå och tina något innan den serveras.

När barnen var små gjorde jag ofta en variant av frozen yoghurt. Perfekt som ett svalkande och gott mellanmål.
De senaste åren har jag sett den här varianten med kvarg florera runt och jag tycker nog att den blir godare. Liksom mer krämig.

Sen vet jag såklart att äkta glass görs på äggulor, socker och grädde. Inte kvarg och frukt. Men det här blir också en slaggs glass och är ett otroligt bra alternativ till vanlig glass.

Du kan mixa ihop det och äta till frukost med lite granola på toppen. Som ett svalkande mellanmål eller kvällsmål. Eller för att du är sugen på något sött och gott!

Jag testade att toppa min glass med kokos. SÅ GOTT!! Testa det du med!

Kvargglass på 2 ingredienser:

500 g vaniljkvarg
500 g fryst mango

kokos eller färska bär att toppa med

Lägg vaniljkvarg och fryst mango i en matberedare och mixa snabbt ihop till en krämig glass.
Servera direkt eller frys in.
Låt glassen tina något innan den serveras.

Toppa med färsk frukt, eller allra helst- riven kokos. Så gott!

Den här glassen kommer jag fylla mattermosen med och ta med till sjön i sommar.

7
Kommentera

Rabarbersirap till drinkar och desserter

Rabarbersirap till drinkar och desserter

Idag bjuder jag på ett väldigt användbart recept. Nämligen rabarbersirap, perfekt till sommarens alla drinkar och desserter.
För rabarbersirap är gott att ringla över riktigt god vaniljglass. Men det är också grunden till många enkla och fina drinkar!

Gör en rabarber sour med rabarbersirap som bas. Eller varför inte en rabarbermojito. Eller gör en stor kanna rabarberspritzer. Svalkande och gott!

Jag har testat några olika recept och föredrar den här varianten. Den tar lite längre tid men upplever att den får en mycket mer intensiv röd färg. Och förutom smaken så är det ju färgen man vill åt här.

Använd rabarber med mycket rött på stjälkarna. Om din rabarber är väldigt grön skulle jag rekommendera att slänga i ett par frysta hallon för att verkligen få till en härligt röd färg.

Rabarbersirap är inte som baksirap i konsistensen utan mer rinnig. Egentligen är det ju en väldigt koncentrerad saft bara. Så bli inte orolig om din sirap inte har sirapskonsistens. Det ska den inte ha, med den ska vara mer trögflytande än outspädd saft.

Så här års svämmar mångas trädgårdar över av just rabarber och vill man inte stå och koka saft är det här ett bra sätt att ta tillvara på lite av rabarbern. Rabarbersirap håller ett par veckor i kylen i en ren flaska. Men du kan också frysa in den i istärningar. Perfekt att ta fram och lägga i drinken!

Rabarbersirap ca 4 dl:

ca 1 kg rabarber
4 dl strösocker
5 dl vatten

Skär rabarbern i mindre bitar. Lägg i en kastrull och slå på socker och vatten. Låt allt koka upp och koka utan lock i ca 20 minuter. Sila ner sirapen i en ren kastrull. Låt den sedan koka i ca 20 minuter, tills den har en mer trögflytande konsistens. Ha upp på en väl rengjord flaska och förvara kallt.
Eller ha upp i större istärningsformar och frys in.

Till helgen kommer denna rabarbersirap få sällskap av lite bubbel i mitt glas. Så läskande och gott!

Vad gör du helst med rabarber?

20
11 kommentarer