Kalljästa frallor med vita bönor

baka bröd, kalljäst, bröd med bönor
Jag fortsätter att experimentera lite med bröd och bönor. Jag gillar verkligen tanken på att kunna berika brödet med bönor och på det viset få i sig själv och barnen baljväxter på ett enklare sätt. I höstas bakade jag bröd med vita bönor som liknade tekakor. Bröden gick hem hos barnen och alla var nöjda. Den här gången testade jag att göra kalljästa frallor med vita bönor istället. Dessutom bytte jag ut en del av vetemjölet mot lite grövre varianter. Det blev fina frallor som passade perfekt till min grönsakssoppa.
baka bröd, kalljäst, bröd med bönor
Frallorna är som allt bröd, allra godast när de är helt nybakade. Det vi inte äter upp samma dag som det bakas åker i frysen. Och då tycker jag de blir allra godast att rosta brödet när det ska ätas igen. Då gör det inget att brödet blivit lite torrt eller så. Bra va?
Jag och barnen åt som sagt dessa till grönsakssoppa. Med kokt ägg på. Ett perfekt sätt att tillföra mer protein till en annars rätt proteinfattig middag. Dessutom mättar både bröd och ägg bra!
baka bröd, kalljäst, bröd med bönor
Jag tog och kollade igenom vad vi hade för olika sorters mjöl och gryn hemma. När man bakar bröd som dessa är det perfekt att ta tillvara på de skvättar som liksom finns tillgängliga. I dessa blev det vetemjöl, rågmjöl och rågflingor.
Brödet fick dessutom jäsa i kylen över natten. Jag älskar verkligen att baka kalljästa bröd, det är så smidigt!
Det finns massor av sätt att kalljäsa på, men jag brukar låta bunken med färdig deg stå framme i rumstemperatur i ca 1 timme efter att jag rört ihop degen. Sen får den stå i kylen över natten (minst 8 timmar i alla fall). När brödet ska bakas sätter jag på ugnen, stjälper upp degen på mjölat bord och delar degen i bitar. Medan ugnen blir varm får brödet jäsa i rumstemperatur. Sedan gräddar jag brödet. Vissa låter degen jäsa en timme i rumstemperatur innan det gräddas. Men det hinner jag sällan med.
 
Kalljästa frallor med vita bönor:
2 fp (ca 800g) vita bönor på tetra
4 dl kallt vatten
1/2 dl olja
1/4 paket jäst
2 dl rågmjöl
2 dl rågflingor
ca 6 dl vetemjöl
ca 1 msk honung eller sirap
1 tsk salt
Mixa bönorna helt slätt. Blanda i vatten och olja. Smula ner jästen. Rör i allt rågmjöl, rågflingor det mesta av vetemjölet, honung och salt. Arbeta snabbt ihop till en deg. Degen skall vara rätt lös.  Strö mjöl över degen och täck sedan över bunken och låt degen jäsa i cirka 1 timme i rumstemperatur. Ställ sedan in bunken i kylen och låt jäsa över natten.
Värm ugnen till 250°C.
Stjälp upp degen på mjölat bord och dela degen i lika stora bitar (väg dom för bästa resultat). Lägg ut på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa tills ugnen blivit varm.
Grädda i ca 12 minuter eller tills brödet är helt genomgräddat och fått fin färg.
Låt svalna på galler.
De bröd som inte äts upp på direkten förvaras bäst i frysen!

9
Kommentera

Veckans mat

fiskbiffar, fisk, torsk, middag, mat
Äntligen måndag, eller hur?
Måndagar innebär en planering av veckans mat. Och den här veckan får ni en härlig blandning av allt från fiskburgare till kikärtsvåfflor och enchiladas. Lite som en matvecka kan se ut hemma hos oss ungefär.
När jag inte vet vad jag ska laga för fisk, då blir det oftast fiskburgare. Det är verkligen inte svårlagat och ibland kan det vara kul att ta fisken ur sitt vanliga sammanhang och göra något annat av den liksom.
quorn, quorngryta
Vill du laga något supersnabbt och superlätt, då har jag receptet för dig. Det här är så busenkelt att vem som helst kan göra det. Ajvargryta med quorn är numera en storfavorit hemma hos oss!
kikärtsvåfflor, kikärtsmjöl, glutenfria våfflor
Kikärtsvåfflor var riktigt länge sedan jag lagade. De är liksom lite mer matiga och mättande än klassiska våfflor på vetemjöl. Men precis lika goda.
vego köttbullar
Vem älskar inte köttbullar liksom? Passar utmärkt till pasta eller potatis. Och går lika enkelt att göra vegetariska som med nötfärs. I det här receptet tipsar jag om min favoritsmaksättning!
vegetariska enchiliadas, enchiladas kyckling, enchiladas quorn
Enchiladas, den ultimata fredagsmaten då man kan ta lite av vad som finns hemma i kyl och frys. Dryga ut med överblivna grönsaker och sen strö på massa ost. och vips är middagen klar. Jag fullkomligt älskar sån matlagning. Där man får chansen att ta vara på de råvaror och rester man redan har hemma liksom. Me like!
Nu ska jag planera upp resten av veckan, skriva iordning ett blogginlägg och fixa med lite pappersarbete. Sånt där man måste ta tag i ni vet.
 
Jag hoppas ni alla får en himla fin start på veckan.

2
Kommentera

Kärleksmumssockerkaka

 kärleksmums, sockerkaka, kärleksmumskaka

Glad fredag vänner!
Jag hoppas ni alla får en riktigt fin dag. Jag startade min med att få iväg Axel till bussen i morse. Sen har jag suttit och jobbat ett par timmar vid köksbordet. Med tända ljus och rimliga mängder kaffe. Medan Isac tog en välbehövlig sovmorgon. En fin start på dagen för oss alla.
Sebastian drog upp till Sälen igår förmiddag, så jag och barnen får roa oss själva i helgen. Jag tycker alltid att det känns som om det är en oändlig tid att fylla när han är borta. Men Axel ska sova hos sin syssling, Isac ska leka med sin kusin. Och så är det träning och grejer i helgen. Så vi får nog dagarna att gå. Skulle jag tro.
Igår passade jag på att baka något gott till helgen. En kärleksmumssockerkaka.

kärleksmums, sockerkaka, kärleksmumskaka

För ibland känns det som om det är skönt att slippa uppfinna hjulet varje gång. Man kan bara ge det lite ny design.
När man ska baka till många, ett kalas eller så. Då är kärleksmums i långpanna optimalt. Det är lättbakat, uppskattat och räcker till många. Men det blir ju inte de roligaste kakorna. Men vill man baka något gott till helgfikat. Som räcker till sådär lagom många, då är det fint att göra en kärleksmumssockerkaka.

kärleksmums, sockerkaka, kärleksmumskaka

För att det inte ska bli mycket kaka och lite glasyr så gör jag små hål i den färdiga kakan. Jag brukar ta en asiatisk ätpinne. Då kan glasyren rinna ner i kakan. Och den blir genast mycket saftigare och godare. Fiffigt va?

kärleksmums, sockerkaka, kärleksmumskaka

Ju tjockare glasyr du gör, ju bättre stannar den kvar på själva kakan. Jag hade faktiskt på ett lager glasyr till efter jag tog bilden. Det blev inte lika snyggt, men supergott. Och det är ju nästan det viktigaste, eller hur?

kärleksmums, sockerkaka, kärleksmumskaka

Kärleksmumssockerkaka:
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
125 g smör
3/4 dl kakao
1/2 tsk vaniljpulver
1 dl mjölk
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
75 g smör
3 msk kakao
2 msk starkt kaffe
ca 5 dl florsocker
kokos till dekoration
 
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Smält undertiden smöret och ha i kakao och vaniljpulver. Tillsätt mjölken.
Blanda samman vetemjöl, bakpulver och salt. Rör ner detta varvat med det smälta smöret och mjölken i det uppvispade äggen. Rör till en jämn smet.
Smör och bröa en form noga. Fördela smeten i formen och grädda i 175°C i cirka 35 minuter. Känn med en provsticka om kakan är klar.
Smält smöret till glasyren. Ha i kakao och kaffe. Tillsätt florsocker, lite i taget tills du får en lagom tjock glasyr.
Gör små hål i kakan (så att glasyren kan rinna ner i kakan och göra den extra saftig). Bred eller häll glasyren över kakan. Strö sist över kokos.
 

9
Kommentera

Ajvargryta med quorn

quorn, quorngryta
Glad torsdag vänner!
Här sken solen en stund på förmiddagen och fåglarna kvittrar som om det vore vår och inte vinter. Men det gör ändå livet lite enklare, visst gör det?
Idag bjuder jag på supersnabb och superenkel vardagsmat. Som du lagar på mindre än 30 minuter. Jag har en sån kategori här på bloggen. Och tanken är att den ska fyllas på rejält här under våren. För vem vill inte ha enkla vardagsrätter som går dunderfort att laga? Dagens recept är en ajvargryta med quorn.quorn, quorngryta
Just ajvar är perfekt att ha en burk hemma av. Då kan man på ett litet kick slänga ihop en supergod pastasås eller gryta. Där krävs det inte mängder av kryddor och inte heller behöver såsen koka länge för att få fram alla smaker. Den här gången var jag till och med så lat att jag inte orkade hacka lök och vitlök. Istället tog jag vitlök och lökpulver. Funkade hur bra som helst. Och kan vara ett tips till er som har barn som är högst ”allergiska” mot all synlig lök.  Pudrar man över lite lökpulver får man löksmak, men barnen kan omöjligt ana att det är lök i, då man inte ser några bitar.quorn, quorngryta
Här hemma fick grytan tummen upp av alla utom Isac. Som vägrade äta. Och vi gör inte så mycket åt den saken. Han åt en liten portion ris och kände sig nöjd med det. Vi bråkar sällan om maten här hemma. Det finns ett par trix vi brukar ta till för att han ska smaka eller äta mer. Men när inte det funkar så gör vi ingen grej av det. Jag vet att han nästan alltid äter mycket lunch på förskolan och rejält till mellanmål. Så ibland är han nog helt enkelt inte hungrig när det är dags för kvällsmat.
Men vi övriga åt och tyckte det var mums.
Till den här grytan kan man ju använda vilket protein man gillar bäst. Jag föredrar quorn då det går rysligt fort eftersom det inte behöver bli genomstekt på samma vis som tex kyckling. Men man gör ju som man vill med det
Som ni ser i de flesta av de recept där jag använder ajvar, så är den bästa kompis med citron och färsk persilja. Det behövs verkligen inte mer än det för att piffa upp smakerna i grytan. Så himla bra!
 
Ajvargryta med quorn:
600 g Quornbitar
2 tsk lökpulver
2 tsk vitlökspulver
1 msk paprikapulver
350 g ajvar (jag tar alltid den milda sorten)
ca 3 dl vatten
citron
färsk persilja
salt & peppar
Hetta upp en gryta och ha i olja och Quornbitar. Pudra över kryddorna och låt allt steka på medelvärme ett par minuter.
Tillsätt ajvar och vatten (jag brukar fylla den tomma ajvarburken med vatten och skaka runt så all ajvar kommer med).
Rör om och låt koka i cirka 10 minuter.
Smaka av med citron färsk persilja, salt och peppar.
Servera med kokt ris och massa grönsaker.
Övriga familjen valde även att ha i en klick creme fraiche. Men jag tycker det är godare utan, så vi serverade den på sidan om.
 
Middagen är serverad!

14
2 kommentarer

Kalasrutor

ljusa mockarutor, baka i långpanna, långpanna
Som ett ljuvt barndomsminne är dessa kalasrutor. Eller ljusa mockarutor. Eller vad jag nu ska kalla dom. Som en mockaruta utan choklad liksom. Dessa kunde mamma ibland baka när det vankades barnkalas.
Och med sitt färgglada strössel passar de perfekt till just barnkalas tycker jag.
Jag tycker det är himla fint med recept från barndomen. Det känns fint att minnas tillbaka på dom, men det är också kul att själv ta fram recepten och baka dom som vuxen. Hos min mormor och morfar fanns det alltid hembakat fikabröd. Ibland känns det som om hela barndomen var kantad av rosasockrade brysselkex.
ljusa mockarutor, baka i långpanna, långpanna
Receptet är som sagt efter min mamma. Men jag har tillsatt en skvätt grädde i glasyren på toppen. Jag tycker det gör så mycket för kakan. Den blir liksom lite krämigare och mycket godare.
ljusa mockarutor, baka i långpanna, långpanna
Sen ska allt toppas med riktigt färgglatt strössel, för bästa effekt! Skulle man vilja går det bra att smaksätta kakan eller glasyren. Kanske med lite citron. Vore inte det gott?ljusa mockarutor, baka i långpanna, långpanna
Jag gillar kakor man kan baka i långpanna. Du får ut massor av kakor, men insatsen är inte speciellt stor. Precis sån bakning som jag gillar.ljusa mockarutor, baka i långpanna, långpanna
ljusa mockarutor, baka i långpanna, långpanna
Kalasrutor:
2 ägg
3 dl strösocker
1/2 tsk vaniljpulver
100 g smör
1 1/2 dl mjölk
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Smält undertiden smöret och tillsätt mjölken. Blanda ut bakpulvret i mjölet.
Ha i mjölet växelvis med smör och mjölkblandningen i de uppvispade äggen. Blanda till en slät smet.
Klä en form (30×40 cm) med bakplåtspapper och bred ut smeten i den. Grädda i 175°C i cirka 20 minuter eller tills kakan är helt klar. Låt svalna något men inte kallna helt. Då blir det svårare att få ut glasyren jämnt.
 
glasyr:
75 g smör
ca 5 dl florsocker
2 msk grädde
färgglatt strössel
Smält smöret och rör i florsockret, en deceliter i taget. Tillsätt grädden och rör om till en tjock glasyr. Tillsätt mer florsocker om glasyren känns för lös.
Bred ut glasyren över ljumma kakan. Strö över strössel.
Skär i rutor och förvara i en burk med tätslutande lock. Går utmärkt att frysa in.
 

11
Kommentera