Jag vet inte vad det är, men jag har helt snöat in på småkakor. Klassiska små spröda kakor som är sådär ljuvligt goda att doppa i kaffet. Därför bakar jag nu småkakor för glatta livet. Här om dagen var det schackrutor, idag bondkakor.
För alltså, när ät ni en hembakad bondkaka sist? Det var kanske inte igår nej. Min moster hade bakat ett gäng till jul och då slog det mig hur makalöst gott det faktiskt är. Med en klassisk lite bondkaka till kaffet.
Idag sitter jag hemma i soffan och jobbar. Ni vet, fryser lite, har aningens med feber och känner mig allmänt hängig. Så då känner jag att det bästa är att jobba från soffan om man kan. Bara det slutar regna ska jag ta med mig hunden ut och få lite frisk luft. Det brukar också vara bra när man inte känner sig helt på topp så här.
Som vanlig kommer en förkylning helt opassande. Imorgon har jag ett event i Stockholm och nästa vecka är sista rycket innan barnen går på sportlov en vecka. Så jag känner att då måste jag hinna jobba undan lite extra mycket. Inte ligga hemma och vara krasslig!
Jag funderar nu på vilken nästa klassiska småkaka ska bli. Brysselkex? Vaniljdrömmar? Eller vad är man sugen på?
Jag gjorde mina bondkakor liksom lite rejäla. Inte tunna. Jag vill att det ska vara mycket kaka. Och fick ut ca 30 st av den här degen. Men gör du dom tunnare och lite mindre får du med all säkerhet ut ca 50 kakor skulle jag tro.
Kom ihåg att det är viktigt för degen att vila i kylen, så hoppa inte över det. Bondkakor:
200 g mjukt smör
2 dl strösocker
2 msk ljus sirap
5 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
ca 50 g hackad mandel
Blanda smör, socker och sirap väl. Rör ihop vetemjöl och bikarbonat. Blanda i det tillsammans med de hackade mandlarna. Arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Överarbeta inte.
Forma till en eller två långa, rullar och låt vila i kylen i minst 30 minuter.
Tag sedan fram och skär i skivor med en vass kniv. Baka i 200°C i cirka 7 minuter.
Alla hjärtans dag står för dörren. Vi brukar fira lite så där lagom. Laga något gott att äta, eller kanske något extra gott fika. I år råkar ju alla hjärtans dag infalla på en fredag, vilket är himla passande ändå. Det känns ju ännu bättre att få fira när det är fredag.
Vill man fira med något gott till frukost eller mellanmål, ja då kan man testa att göra mina amerikanska bananplättar. Dom är naturligt glutenfria då de är gjorda på havremjöl.
Jag tycker det är himla fint att steka små plättar i en plättlagg. Men det går såklart precis lika bra att steka mindre pannkakor av dom i en stekpanna istället. Jag passade på att testlaga en omgång lagom tills Axel och en kompis kom hem från skolan. Och dom gick hem. Slurp så var det slut på deras tallrikar. Ett himla gott betyg tycker jag.
Axel tyckte det smakade sommar om dom. Ibland brukar jag steka bananplättar och ta med upp till sjön på sommaren till lunch.
Har du möjlighet, låt gärna smeten stå och svälla lite innan. Kanske 20 minuter. Men jag vet hur det är, ibland (oftast) har man inte tid till sånt! Amerikanska bananplättar 24 st:
2 bananer
4 ägg
3 dl havremjöl
2 tsk bakpulver
ca 2 dl havremjölk
smör att steka i
Mosa bananerna. Rör sedan i ägg, havremjöl och havremjölk till en slät, lite tjockare smet. Beroende på hur stora bananer du använder kan du behöva ha i mer mjölk. Provstek en plätt och se så smeten håller ihop.
Smörj plättlaggen med smör och stek plättarna i omgångar. Servera med färsk frukt.
Perfekt till frukost eller mellanmål. Eller kanske tillsammans med en kula klass och chokladsås som efterrätt?
I annonssamarbete med Villa Puccini
Idag gör vi ravioli- på mitt vis!
Ibland känns det lite som att svära i kyrkan när man ändrar om i klassiska italienska recept. Men, vi kommer aldrig komma vidare här i världen om vi inte vågar förändra och förnya oss. Eller hur?
Häromdagen fick jag ett sådant sug efter ravioli. Och då menar jag inte den här man kan köpa på burk och bara värma på. Nej, hemlagad mat. Men det fanns verkligen ingen tid till att stå och göra egen pastadeg. Även om det kanske är att föredra. Istället blev det en variant gjord på färdiga lasagneplattor. Fyllda med spenat, vitlök, muskot och massor av ricotta! Så himla gott!
Min resa med det toscanska vinet Villa Puccini fortsätter. Det är så härligt att få djupdyka ner bland italienska smaker och ingredienser. Där maten inte alltid måste vara snabblagad. Utan där fokuset faktiskt ligger på att det ska vara vällagat.
Precis som jag skrivit om tidigare, så finns det ett par riktlinjer man enkelt kan följa när man väljer vin till mat. Eller kanske mat till vin? För ibland har man ju faktiskt hittat ett vin man verkligen gillar. Eller vill testa på. Då gör man allra bäst i att kolla upp vad för slags vin det är man ska dricka. Och så kan du med hjälp av några små tips och trix välja vilken mat som funkar bra att äta till.
Min enklaste och bästa tumregel är att välja mat som kommer från det landet vinet är producerat i. Och som av en händelse passar just en klassisk sangiovese (vilket är en av de mest vanliga druvorna i just toscanska viner) perfekt till pastarätter med tomatsås.
Jag brukar se till att bygga en fin brygga mellan syran i vinet och syran i tomatsåsen med hjälp av ost och/eller lite grädde. För att inte vinet ska upplevas allt för syrligt och strävt kan du nämligen behöva tillsätta lite fett i någon form. Men inte för mycket. Då kommer vinet upplevas tamt och kanske lite tråkigt.
Men en skvätt syrad grädde i tomatsåsen, lite mozzarella och finriven pecorino, det gör susen. Jag lovar!
Till mina ravioli i tomatsås gjorde jag en enkel sallad. En panzanella. Det är en klassisk italiensk sallad där man tar vara på gammalt bröd, steker det i olja och serverar det i en sallad tillsammans med tomater och basilika. Fantastiskt gott i all sin enkelhet.
Ravioli med spenat, ricotta och muskot:
olja att steka i
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
1 dl rött vin av toskansk karaktär
1 nypa socker
800 g krossade tomater
1/2 dl syrad grädde
salt & svartpeppar
ca 1 dl färska örter
Värm en stekpanna med lite olja i. Skala och finhacka lök och vitlök. Stek på medelvärme tills löken mjuknat. Tillsätt tomatpuré och socker, fortsätt att steka några minuter. Häll sedan på tomaterna och grädde, låt koka utan lock medan du gör raviolin. Smaka av med salt, peppar och färska örter.
Fylld ravioli:
olja att steka i
2 vitlöksklyftor
65 g färsk spenat
1 krm muskotnöt
250 g ricotta
salt & svartpeppar
200 g färska lasagneplattor
1 ägg
250 g mozzarella
100 g pecorino
färsk basilika
Skala och finhacka vitlöken. Stek den i olja på medelvärme ett par minuter. Stek spenaten i en torr panna tills den mjuknat. Pressa överflödig vätska ur spenaten i en finmaskig sil. Hacka den fint. Ha sedan i spenaten i stekpannan med vitlök. Blanda om väl och låt svalna något.
Blanda sedan ihop vitlök, spenat, riven muskot, ricotta, salt och peppar.
Dela varje lasagneplatta i två delar, så du får två fyrkanter av varje platta. Jag sporrade mina runt om för att få ett fint mönster.
Lägg ut ca 1 msk fyllning på hälften av bitarna. Pensla med uppvispat ägg runt om fyllningen. Lägg över resterande lasagnebitar som ett lock. Tryck ihop kanterna med hjälp av en gaffel. Koka upp saltat vatten i en kastrull. Koka raviolin i omgångar i ca 4 minuter eller tills de mjuknat.
Ha upp tomatsåsen i en ugnsfast form. Fördela mozzarellan över såsen. Lägg sedan i den förkokta raviolin. Riv över pecorino-ost. Gratinera i 220°C i cirka 15 minuter. Hacka färsk basilika och strö över den varma gratängen.
Panzanella:
500 g småtomater i blandade färger
2 ciabattabröd, gärna dagsgammalt
olivolja
salt
färsk basilika
Skär tomaterna i halvor och lägg upp på ett fat.
Skär brödet i tärningar och stek gyllene i olivolja. Blanda det stekta brödet med tomaterna och hackad, färsk basilika. Strö över salt och ringla över lite olja.
När vintern nu verkar bli som den blir här hos oss. Alltså obefintlig. Då är det lätt att man redan nu börjar gå i väntans tider. Man letar efter vårtecken och funderar på varför det inte har börjat säljas vårblommor än? Och är det inte dags att vårstäda i rabatterna snart? Så kommer man på. Att det faktiskt bara är i början av februari och man nog får hejda sig en aning. Men jag drömmer ändå. Om att göra om bland pallkragar, göra ett hallonland och kanske sätta en vinbärsbuske eller två. Men det får som sagt vänta.
Men tills dess. Tills våren faktiskt är här på riktigt. Då kan man grodda och odla ärtskott inne. Jag groddar i perioder. Ibland kommer jag liksom av mig. Men tror det bestämt är läge för att dra igång en ny omgång snart här.
Att odla ärtskott inne, det är busenkelt. Och ett perfekt projekt man kan göra med barnen, då man ser resultat ganska omgående. Ett fint litet pyssel att göra under sportlovet kanske?
Odla ärtskott hemma:
ekologiska gula ärtor
såjord
skålar, burkar, fat att odla på
vattenspruta
plastfolie
Lägg torkade gula ärtor i vatten över natten. Fyll en skål, bunke eller ett fat med ett lager såjord. Fördela de blötlagda ärtorna över. Täck med ett tunt lager jord och fukta jorden med hjälp av blomsprutan. Täck med plastfolie. Håll jorden fuktig, på ett par dagar kommer ärtorna börja gro och sätta små gröna skott, då kan du ta av plasten. Låt stå på ett ljust och varmt ställe. Vi har våra i köksfönstret. När ärtskotten är cirka 10 cm långa kan du klippa av dom och ha i sallad, på smörgåsen eller till maten. Mina ärtor burkar ge upp till 3 skördar, sedan är det bara att byta jord och sätta nya ärtor.
Enkelt och kul”
Helgen är här och vad passar bättre än att baka något gott och bjuda någon på? Och idag blev jag riktigt sugen på en härligt saftig sockerkaka.
Just sockerkaka är något jag liksom kan glömma bort ibland. Vilket är synd, för det är ju så himla gott. Därför tyckte jag det kunde passa fint att tipsa er om 3 recept på goda sockerkakor.
Självklart finns det massor av olika varianter på detta bakverk. Kanske är en kärleksmumssockerkaka något att testa om ni inte gjort det än? Härlig chokladig sockerkaka med mumsig glasyr på toppen. Det är ju egentligen helt vanliga kärleksmums, men som man bakar i en sockerkaksform istället. Jag tycker det blir himla fint att baka den så. Och gott! MUMS!
När jag var barn bakade min mormor den allra godaste sockerkakan. Hon brukade bröa formen med krossade småkakor istället för ströbröd. Det blir så himla gott. Det måste jag komma ihåg att göra nästa gång jag bakar sockerkaka. Mormor bakade alltid en tredelssockerkaka. Alltså 3 ägg, 3 dl socker och 3 dl mjöl, Himla enkelt att komma ihåg.
Hur länge sedan var det ni åt en klassisk tigerkaka egentligen? Den här blir riktigt saftig och god. Perfekt till helgfikat! Vilken slags sockerkaka gillar du allra bäst? Jag kan nog omöjligt välja bara en!
Nu har vi krupit ner i soffan hela familjen. Jag och Sebastian var på företagsgala igår och barnen sov hos mina föräldrar. Så ikväll är vi rätt trötta hela gänget.
Vi hinner precis kolla på en film nu innan Melodifestivalen startar. Det blir en himla lugn och skön kväll hemma med andra ors. Precis vad vi behöver tror jag,
Nu hoppas jag ni alla får en himla fin kväll.