5 recept på hemgjord glass

glass utan socker, fruktglass, vegansk glass
Här hemma sjunger Isac för full halls: SOMMARTIDER HEJ HEJ; SOMMARTIDER. Det är det enda han i stort sett kan på den låten. Och det går om och om igen. Men det är lite så det känns. Man skulle bara vilja gasta SOMMARTIDER slänga sig i en solstol och äta glass. Med solen gassande från en klarblå himmel. Det vore väl något ändå. Här har barnen gått på sommarlov men jag har har två jobbgrejer kvar nästa vecka. Sedan lugnar det ner sig även för mig.
I sommar tänker jag att vi ska äta massor med hemgjord glass. För det finns så mycket god glass! Tyvärr blir det ju rätt dyrt att köpa glass till hela familjen fler gånger i veckan. Men som tur är finns det massor av smarrig glass man kan göra själv. Därför tipsar jag idag om 5 recept på hemgjord glass.
Som den här ananasglassen. Som ju i ärlighetens namn inte är någon glass. Utan mer av fryst ananas. MEN. Den smakar faktiskt som glass! Axel älskade den. Men Isac tyckte den hade varit godare om jag hoppat över själva ananasen…..
glass utan socker, glass utan glassmaskin
En favorit som alla här hemma älskar är min jordgubbsglass. En nice cream du gör på bara två ingredienser! Smidigt va!
vegansk glass mangoglass mjölkfri
Jag älskar mango! Och de här mangoglassarna passar utmärkt att ha i frysen och ta fram när suget sätter in så här på sommaren. Enkla att göra är de också
nyttig isglass kokosvatten frukt
En annan enkel variant är att göra isglass på kokosvatten och frukt. Just kokosvatten är perfekt att få i sig varma sommardagar då det hjälper till att återställa vätskebalansen i kroppen snabbt. Bra va!isglass av lemonad
En annan, precis lika enkel variant är att göra isglass på färdig lemonad. Så enkelt och makalöst gott!
Nu ska jag börja packa ihop badkläder och lite fika, det blir en förmiddag vid sjön. Sen måste jag åka och handla för i helgen kör vi kalasrace. Och då måste man ju ha något gott att bjuda på!

0
Kommentera

Kärleksmumsrulltårta

rulltårta, chokladrulltårta
Jag vet inte hur många frågor jag fick på Instagram när jag la upp en liten filmsnutt på dessa. Men nu kommer äntligen receptet!
Idag är det Axels födelsedag och han önskade att jag skulle baka något som han kunde bjuda på på fritids sista dagen innan sommarlovet. Och det är klart jag kunde det. Efter lite experimenterande blev det en kärleksmumsrulltårta, eller, jag har faktiskt hunnit baka 3 st bara den här veckan. Jisses så gott det blev!
rulltårta, chokladrulltårta
För när man äter kärleksmums, då är det ju glasyren som är godast, eller hur? Tänk er då en rulltårta, fylld med glasyr och täckt med glasyr!! Helt galna mängder glasyr men också en helt galet god rulltårta! Det är helt omöjligt att sluta äta. Idag blev det en perfekt födelsedagsfika, tillsammans med svenska jordgubbar och vaniljglass.
rulltårta, chokladrulltårta
Födelsedagen har vi firat genom att äta långfrukost, badati sjön, umgåtts med familj och testat alla fina födelsedagspresenter. En mycket nöjd 8-åring kröp i säng för en liten stund sedan. I helgen väntas kalas både lördag och söndag, så då blir det ännu mera firande. Och kanske, kanske kommer jag få baka ett par kärleksmumsrulltårtor till innan veckan är slut.
rulltårta, chokladrulltårta
Förutom att vi firat Axel hela dagen har det varit barnens första dag på sommarlovet. Och nog känns det att barnen behöver ha lite ledigt nu. Att inte behöva gå upp, stressa iväg till skola och förskola utan bara få ta dagarna som dom kommer. Ända fram till mitten av augusti. Hur skönt som helst Men då smyger vi igång, men fritids en vecka innan själva skolan börjar. Skönt att hinna få in lite rutiner innan det blir allvar på riktigt liksom känner jag. Men dit är det långt, en hel evighet faktiskt. Ett helt, långt sommarlov!
 
Kärleksmumsrulltårta:
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
1 tsk bakpulver
3 msk kakao
1 dl potatismjöl
2 msk iskallt vatten eller valfri mjölk
150 g smör
1/2 dl starkt kaffe
1/2 dl kakao
ca 6 dl florsocker
 
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Blanda alla torra ingredienser och sikta ner dom i äggsmeten. Ha i vätskan och rör försiktigt till en jämn smet. Klä en långpanna med bakplåtspapper och bred ut smeten. Grädda i 225°C i cirka 5-7 minuter. ha ut strösocker på ett bakplåtspapper. Stjälp upp rulltårtan på det sockrade bakplåtspappret. Lossa försiktigt pappret som sitter fast på kakan efter någon minut. Om pappret sitter väldigt fast i kakan kan du fukta pappret och sedan försiktigt lossa det.
Smält smöret och blanda i övriga ingredienser till en tjock glasyr. Bred ut ett laget glasyr på rulltårtan och rulla ihop till en tight rulle. Rulla in den i bakplåtspapper och låt stelna helt i kylen. När rulltårtan stelnat helt, bred på den glasyr som blir över. Glasyren kan behöva värmas på lite i kastrullen för att bli rinnig igen. Dekorera rulltårtan med valfritt strössel eller kokos.
Använder du mjölkfritt smör till glasyren blir rulltårtan både gluten och mjölkfri!

21
Kommentera

4 anledningar till varför du ska äta korngrynsgröt

frukost, gröt, korngryn, fibrer
Från midsommarflärd till en riktig gammal goding. Nämligen korngrynsgröt. Ett otroligt bra val om man vill tänka både på miljö, plånbok och kroppen.
Jag som började mitt arbetsliv som undersköterska har ätit korngrynskaka massor av gånger. Det är såå gott! Nu var det flera år sedan sist. Kanske ska jag luska fram något gammalt bra recept och damma av det?
frukost, gröt, korngryn, fibrer
Varför är korngryn ett himla bra val då undrar du? Jo därför att:

  • Korngryn kan användas istället för ris, bulgur eller couscous. Men produceras här i Sverige.
  • Korngryn är ett väldigt prisvärt gryn, det är nästan halva priset /kg om man jämför med likvärdigt ris.
  • Korngryn innehåller en betydligt högre del både fibrer och protein än ris
  • Eftersom korngryn har ett högt fiberinnehåll bryts det ned långsammare i tarmen och du håller dig mätt längre

frukost, gröt, korngryn, fibrer
Korn är skalade och klippta gryn, vilket gör att de påminner lite om steel cut oats, men det är klippt havre. Även detta spannmål är en väldigt bra källa till både fibrer och protein!
Jag kommer garanterat experimentera mer med korngryn här framöver. Det är så kul att återupptäcka livsmedel som förr var en del av vardagen, men liksom glömts bort!
Korngryn behöver precis som steel cut oats koka under en längre tid för att bli helt mjuka. Men om man blötlägger grynen kvällen innan minskas koktiden och din korngrynsgöt tar inte alls lika lång tid att koka!
 
Jag föredrar att koka min gröt i både vatten och havremjölk. Helt enkelt för att det blir mycket godare så 🙂
Korngrynsgröt 2 port:
1 dl korngryn
2 dl vatten
1 nypa salt
ca 4 dl valfri mjölk
Mät upp korngryn och vatten i en kastrull (låt gärna stå över natten). Låt korngryn och vatten koka upp, tillsätt sedan salt och mjölk. Låt allt koka på svag värme tills grynen är helt mjuka. Känns grynen mjuka men gröten för lös kan du koka utan lock en stund för att gröten ska tjockna.
Servera med valfria tillbehör. Jag gillar frysta bär, solroskärnor och jordnötssmör!
 

48
Kommentera

Flädermojito-en enkel sommardrink

sommardrink, mojito, alkoholfri drink, alkoholfri mojito
Idag kommer jag med ett litet drinktips så här inför midsommar. Nämligen en flädermojito! En otroligt enkel men livsfarligt god drink som passar utmärkt att servera på midsommarfesten. Självklart kan den göras både med och utan alkohol.
Jag brukar skiva ekologiska citrusfrukter och bär på sommaren och frysa in. På det viset kan man använda det att kyla drinkar med, istället för att spä ut med massa is som tillslut smälter. Om man nu inte dricker rysligt fort!
sommardrink, mojito, alkoholfri drink, alkoholfri mojito
Idag väntar en hel del jobb som behöver bli klart nu innan midsommar. Så jag iallafall kan vara nästan ledig i morgon. Det är ju baksidan av detta yrke. Att man aldrig, aldrig blir helt ledig. Men om det mesta är förberett så blir det inte så stor arbetsinsatts i morgon. Då känns det som om vi har annat att dona med. Passade på att åka in och midsommarhandla igår kväll. Det kändes som ett betydligt bättre alternativ än att göra det dagen före midsommar, med två väldigt trötta barn..
Dagens plan är att jobba undan och försöka plocka upp barnen lite tidigare, kanske gå och ta en glass och sen fixa de sista ärendena inför morgondagens firande. Jordgubbar ska köpas och lite annat smått och gått för att få ihop midsommarafton. Insåg även att huset kanske måste få sig en liten vända med dammvippan. Även om Sebastian tycker det är så otroligt onödigt att städa innan man får gäster. Det är ju alltid så mycket stökigare när dom sen går…
sommardrink, mojito, alkoholfri drink, alkoholfri mojito
Flädermojito kan du som sagt göra både med och utan alkohol. Jag tycker ofta alla alkoholfira alternativ blir så fasligt söta och sliskiga. Men den här blir bara så god tack vare all lime. Den som kom på att man kunde tillsätta flädersaft i mojito måste varit något av ett geni! För fläder, rom och lime, det är bara så gott ihop!!
Det bästa med att blanda sina egna drinkar är att man kan göra dom precis hur starka man vill. Smaka dig fram till hur du vill ha just din!
Flädermojito, 2 glas:
2 lime
ca 20 myntablad
10 cl koncentrerad flädersaft
8 cl vit rom
fruktsoda eller sodavatten att toppa upp med
ev is
Skär ena limen i skivor (frys gärna in om du hinner). Pressa saften ur den andra limen. Muddla myntabladen med limesaften (jag brukar använda  skaftet på en träslev att krossa myntabladen med). Tillsätt koncentrerad flädersaft och rom. Så här långt kan du förbereda din drink och låta den stå i kylen.
Fördela mellan två glas. Ha i fryst lime eller is. Fyll upp med fruktsoda eller sodavatten. Servera direkt!
 
Flädermojito- alkoholfri, 2 glas:
2 lime
ca 20 myntablad
10 cl koncentrerad flädersaft
alkoholfritt mousserande vin. typ God Dryck No1
ev is
Skär ena limen i skivor (frys gärna in om du hinner). Pressa saften ur den andra limen. Muddla myntabladen med limesaften (jag brukar använda  skaftet på en träslev att krossa myntabladen med). Tillsätt koncentrerad flädersaft. Så här långt kan du förbereda din drink och låta den stå i kylen.
Fördela mellan två glas. Ha i fryst lime eller is. Fyll upp med alkoholfritt mousserande. Servera direkt!

 

11
Kommentera

Flädermarinerade jordgubbar med mandelbiskvier

midsommardessert, sommardessert, sommarefterrätt, midsommarefterrätt
Just nu känns det helt irrelevant att skriva om något annat än midsommar. Jag tror inte ens någon söker efter något annat än recept på bästa midsommardesserten, godaste pajen eller bästa snapsvisorna just nu. Eller?
Så vi tar väl och bjuder på en lättbakad midsommardessert till. Nämligen flädermarinerade jordgubbar med vaniljsabayonne. Så enkelt att göra och försvinnande gott i sommarvärmen!
midsommardessert, sommardessert, sommarefterrätt, midsommarefterrätt
Vi kör midsommar hemma hos oss i år också. Först är det firande vid vår bygdegård. Traktor och vagn för att plocka blommor till midsommarstången. Kaffe och rulltårta med grädde. Små grodorna och så avslutas allt med raketen. Precis som man gjort så länge jag kan minnas. Sen på kvällen träffas vi hemma hos oss i trädgården. Förhoppningsvis klarar vi oss utan mygg, knott och spöregn. Men det är ju ändå sådant som hör midsommar till.
Men vi blir en hel drös vuxna och barn och jag hoppas vi får en härlig midsommar. Jag ska baka tårta. Det blir nog någon marängvariant, som är enkelt att baka till många. Förra året blev det inte ens en liten bit kvar. Allt tog slopslut. Vi hoppas på samma succé i år igen!
midsommardessert, sommardessert, sommarefterrätt, midsommarefterrätt

Flädermarinerade jordgubbar med vaniljsabayonne:

1 l jordgubbar
2 ekologiska lime
1/2 dl koncentrerad flädersaft
2 msk strösocker

3 äggulor
1 dl socker
1 dl sött vitt vin
1 tsk vaniljpulver
1 1/2 dl grädde

mandelbiskvier

citronmeliss

Rensa och skär jordgubbarna i mindre bitar. Riv skalet (bara det yttersta gröna) och pressa saften ur limen. Blanda ner i jordgubbarna tillsammans med flädersaft och socker. Låt stå och dra minst 15 minuter.

Lägg äggulor, socker, vin och vaniljpulver i en rostfri bunke. Ställ den över ett vattenbad och vispa tills såsen börjar tjockna. Tag bunken från värmen och vispa såsen kall. Vispa sedan grädden tjock och rör samman allt.

Varva de marinerade jordgubbarna med vaniljsbayonne i fina glas. Toppa med krossade mandelbiskvier och citronmeliss. Servera direkt.

 
Hur firar ni midsommar i år?

3
2 kommentarer