ANNONS

Morot och blomkålssoppa med superkryddor

 I annonssamarbete med Kockens Kryddormorot och blomkålssoppa, kockens kryddor, superkryddor

Jag har sagt det förr, men jag säger det igen: Varför äter jag inte soppa oftare? Det är ofta billigt att laga, du kan göra mycket av det, det är lättlagat och du har en finfin anledning att äta bröd till maten. Så många fördelar! Kanske blir år 2019 året då jag inför soppa en gång i veckan här hemma? Vem vet? Idag har jag kokat en helt underbart god morot och blomkålssoppa som jag kryddat upp med massa härliga superkryddor från Kockens kryddor.
morot och blomkålssoppa, kockens kryddor, superkryddor
Många får för sig att kanel endast hör hemma i bakverk eller på risgrynsgröten. Men faktum är att jag använder nog kanel oftare i maten än när jag bakar. Det piffar upp vilken tråkig köttfärssås som helst! Eller vegosås med för den delen! Så självklart hade jag lite av Kockens ekologiska kanel även i min soppa. Förutom kanel har jag även haft i Kockens cayennepeppar, gurkmeja och ingefära. Alla de här kryddorna räknas som superkryddor, vilka är perfekt att boosta maten med!
morot och blomkålssoppa, kockens kryddor, superkryddor
Jag gillar att Kockens kryddor har etikett även på locket som talar om vad som finns i burken. Det underlättar verkligen i kryddskåpet!
Förutom finfina kryddor hittade jag även sesamfrön i Kockens sortiment. Och självklart var jag tvungen att baka bagels till min soppa. Jag gjorde en stor omgång som jag frös in. Jag frös även in soppan som blev över efter dagens middag. Vilket innebär att jag när som kan plocka fram bagels och soppa ur frysen till lunch eller middag här framöver. Vilken lyx!
Det här blir ingen rinnig och tunn grönsakssoppa. Nej det här blir en krämig och härlig soppa som håller dig mätt, tack vare kokosmjölken.
Morot och blomkålssoppa, 6 port:
1 kg morötter
1 gul lök
olja att steka i
1 blomkålshuvud
3 tsk Kockens ekologiska kanel
1/2 tsk Kockens ekologiska cayennepeppar
2 tsk Kockens gurkmeja
1 tsk Kockens ekologiska ingefära
1 grönsaksbuljongtärning
vatten
400 ml krämig kokosmjölk
citron
salt
Skär ner morötterna i slantar. Skala och hacka löken. Fräs lök och morötter i lite olja. Skär ner blomkålen i mindre buketter och låt steka med morötterna tillsammans med alla kryddor. Tillsätt buljong och vatten så att det precis täcker grönsakerna. Låt koka i cirka 10 minuter eller tills morötterna mjuknat.
Häll upp soppan i en blender och mixa helt sätt. Tillsätt kokosmjölken och blanda. Smaka av med saft från citron och salt.
 
Bagels, ca 12 st:
25 g jäst
5 dl vatten
2 tsk salt
3 msk honung
14 dl vetemjöl special
vatten till kokning
äggvita till pensling
sesamfrön till dekoration
 
Värm vattnet till fingervarmt, ca37 grader. Smula ned jästen i en bunke och slå vattnet över. Tillsätt salt, honung och nästan allt mjöl. Arbeta degen i ca 5 minuter i maskin. Degan ska bli ganska kompakt. Låt degen jäsa övertäckt i cirka 30 minuter. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela degen i 12 bitar. Rulla antingen ut varje degbit och nyp ihop dem till ringar, eller forma degbitarna till platta bullar och stick fingret igenom. Svinga degen sedan runt fingret tills en bagel har formats. Låt jäsa i ytterligare 45 minuter på en plåt.
Koka upp minst 3 l vatten i en kastrull och säng ner ett par degringar i taget i vattnet. Låt dom koka i cirka 2 minuter per sida. Låt sedan degringarna torka på en kökshandduk. När alla bagels kokat, lägg upp dom på en plåt och pensla med uppvispad äggvita. Strö över sesamfrön. Grädda i 25 minuter i 225°C
 
Gillar du soppa? Eller äter du det endast om du också får pannkaka till?

1
Kommentera

Currygryta med quorn

quorngryta, curry, vegan, vego
Hello onsdag!
Jag sitter här i köket och ska precis till att svänga ihop ett sjukt gott nötsmör. Receptet kommer upp här på bloggen senare under veckan, jag lovar! Men först tänkte jag att vi skulle prata om det här: currygryta med quorn.
quorngryta, curry, vegan, vego
När jag valde att sluta äta kött började jag utesluta kött från nöt och fläsk. Men åt fisk och kyckling. Under året som gått har jag valt att även sluta äta kyckling. Jag tycker för det mesta att det inte smakar gott. Eller det kanske snarare är tanken på att det är kyckling som jag äter, som gör att det inte smakar gott.
Anledningen till att jag från början valde att sluta med nöt och fläsk var att jag inte gillade smaken. Smaken av kött liksom. Så under det senaste året har jag valt att inte heller äta produkter som vegofärs eller quorn. Just för att det ska efterlikna smaken av kött. Men efter att ha levt på kikärtor, linser och fisk under ett år ungefär känns det nu ok att börja stoppa in lite sådana produkter. Dels för att underlätta lagningen av vardagsmat till familjen. Men också för att jag tycker att det smakar bra nu. Som om jag behövde starta om mina smaklökar lite det här senaste året.
quorngryta, curry, vegan, vego
Sen vill jag också slå ett slag för att det faktiskt kan underlätta för dig som vill få både dig och familjen att äta mer vego. En currygryta med quorn skiljer sig väldigt lite från en currygryta med kyckling. Förutom det uppenbara då. Men hade jag inte sagt något här hemma är jag tveksam till om någon märkt speciellt stor skillnad faktiskt.
Jag kryddade min currygryta med massor av härliga kryddor. Jag brukar köpa en fin ekologiskt curryblanding och ha som bas. Sedan tillsätter jag lite annat beroende på. Vill man ha mer hetta- ja då åker det i lite chili. Men vill man ha det mer kryddigt, då har jag i lite ingefära.
För att mildra alla kryddiga toner brukar jag ha i en skvätt kokosgrädde. Nu pratar vi inga stora mängder. 1 dl räcker fint. Bara så att du får en härligt krämig känsla.
Det här är en enkel och lättlagad middag som du har klar på mindre än 30 minuter. Hur bra som helst!
Currygryta med quorn, 4 port:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 morötter
2 msk tomatpuré
2 msk curry
1 tsk ingefära
1 fp Quorn i bitar (300 g)
2 tsk grönsaksbuljong
vatten
ca 1 dl kokosgrädde
salt & svartpeppar
Skala och finhacka lök och vitlök. Skär ner morötterna i små bitar (ju mindre bitar, ju fortare går middagen att laga). Stek på medelvärme i lite olja tills löken och morötterna mjuknat något. Tillsätt tomatpuré, curry, ingefära och quorn. Fortsätt steka på medelvärme ett par minuter. Slå på vatten så att det knappt täcker quorn och morötter. Lägg i buljongen Låt allt koka utan lock i cirka 5 minuter eller tills morötterna är mjuka men fortfarande har tuggmotstånd. Tillsätt kokosgrädde och smaka av med salt & svartpeppar.
Vi toppade grytan med hackade jordnötter, persilja och serverade kokt råris, rödkål och grönkålsblad till.
Lättlagad och god vardagsmat, precis som jag gillar det!
Vill man i all fall äta kyckling, så går det självklart bra att byta ut quorn mot kyckling. Se bara till att kycklingen blir ordentligt genomstekt!

35
Kommentera

5 recept som passar i matlådan

 
Sötpotatis och pumpagryta med saffransaioli
Hej och glad måndag på er!
Känner ni måndagspeppen? Jag ska ärligt erkänna att det hade varit fint med en dag helg till. Det hade inte gjort något, även om jag längtat till jobbet. Den här veckan tycker jag vi kickar igång med 5 recept som passar i matlådan. Nu har vi snart tagit oss igenom hela januari. Jag har köpt lunch 3 gånger. Resten av dagarna har jag ätit matlåda. Det känns fint för plånboken ändå.
Det finns ju mat som passar bättre i matlådan än annan mat. Som de flesta grytor, gratänger och soppor. Det brukar bli fin matlådemat. Och såklart klassikern köttfärssås. Den blir oftast så mycket godare om den fått stå till sig över natten. Men jag tycker att även vegetariska varianter mår fint av att ätas dagen efter. Som min sötpotatis och pumpagryta.  Perfekt att ha med i matlådan!
vegetarisk lasagne. vego
Som jag skrev tidigare, gratänger. Det är finfint mat att ha i matlådan. Här har jag min vegetariska lasagne som gör sig otroligt bra i matlådan. Just lasagne fungerar fint att frysa in också. Därför gillar jag att laga extra mycket och lägga ett par lådor i frysen. Det är så fint att kunna ta fram när tiden är knapp!
vegetarisk stroganoff med morot och halloumi
En storfavorit hemma hos oss är min stroganoff med halloumi och morot. När jag lagar den vet jag att barnen alltid äter bra! Och blir det något över- ja då blir det fint i lunchlådan!
vegetarisk marockansk gryta med kikärtor
En av mina favoriträtter är utan tvekan den här marockanska grytan. Den har jag bjudit på både till vardags och fest. Perfekt om man ska bjuda många på mat då den är enkel att laga till många!
tomatpaj, västerbottenpaj, midsommar
Jag var ensam med grabbarna  från torsdag till söndag då Sebastian var i Sälen. Så på lördagen åkte jag, barnen och några vänner till oss till Avesta och badade. När vi kom ut från badhuset hade mamma skickat meddelande och frågade om vi ville att hon skulle laga en paj till oss som vi bara kunde hämta upp och äta hemma. Vilken lyx alltså!!
Barnen åt hur mycket paj som helt. Det lilla som blev kvar åts upp till kvällsmat igår. För även paj är en sådan där perfekt maträtt som passar att äta i matlåda tycker jag. Och har man inte möjlighet att värma pajen passar många pajer att äta kalla också.
Den här pajen har jag gjort på tomater och västerbottenost. Så otroligt god!
Hur tänker ni kring lunch och matlådor? Är det något ni är för eller gillar ni bättre att köpa lunch?

12
Kommentera

Apelsinsallad med pistagenötter

apelsinsallad, citrussallad, fruktsallad
Visst är det fint med alla härliga citrusfrukter som finns just nu? Hemma hos oss har vi frossat i både venliga apelsiner och blodapelsiner den senaste tiden.
Och frågan är om det finns något härligare än att göra en fin apelsinsallad på de goda citrusfrukterna? När jag var barn var det ganska vanligt att vi åt fruktsallad. Men det har liksom fallit bort lite. Men här om dagen tog jag och gjorde en härlig fruktsallad som jag serverade en klick vaniljkvarg till. Barnen tyckte det var supergott! Ett perfekt mellanmål/efterrätt eller varför inte till fredagsmyset imorgon?
apelsinsallad, citrussallad, fruktsallad
Jag gillar verkligen färgen på blodapelsiner. Så makalöst vackert med alla nyanser och toner av rött! Helt fantastiskt vad naturen faktiskt kan skapa!
Ibland kan dock apelsiner vara aningens sura eller bittra. Ska man då ha dom i en apelsinsallad kan man ringla lite honung över. Hur gott som helst. Vill man kan man även droppa i lite apelsinblommsvatten.
apelsinsallad, citrussallad, fruktsallad
Jag toppar gärna min apelsinsallad. Antingen med mynta eller citronmeliss. Men idag hade jag bara persilja hemma. Och vet ni, det fungerade också. Om man bara finhackar det riktigt får du den där härligt gröna, fräscha smaken. Så gott!
Apelsinsallad med pistage:
4 apelsiner (gärna olika sorters)
honung
apelsinblomsvatten
1 dl pistagenötter
färsk citronmeliss/persilja/mynta
Skala och skiva apelsinerna tunt. Lägg upp på ett fat. Värm honung så att den blir rinnande, tillsätt lite apelsinblomsvatten och ringla detta över apelsinerna. Toppa med hackade pistagenötter och grönt.
Servera med lite glass, en klick kvarg eller bara precis som det är. Till fredagsmys blir det garanterat fruktsallad hemma hos oss.
Jag hoppas ni alla får en fin torsdag. Här åker Sebastian upp till Sälen, så jag och grabbarna har en hel helg ensamma framför oss. Vi har planerat en tur till Avesta badhus, men annars ligger även denna helg helt fri och oplanerad framför oss. Så fint <3
 
Här i Sala har det hänt en riktigt hemsk händelse under gårdagskvällen. Så jag vill bara passa på att uppmana er alla att kramas lite idag, var lite extra snäll mot människorna runt omkring dig och var rädda om varandra. <3

6
Kommentera

Moussaka

moussaka, gratäng, köttfärs, vegetarisk moussaka
Hej tisdag!
Det blev ett sent inlägg idag, men jäklar vad det är härligt med ljuset som liksom återvänder! Helt plötsligt blir mina arbetsdagar inte riktigt lika panikartade och det är helt galet hur mycket mer jag hinner fotografera nu mot där innan jul. Idag hade jag ett sådant bra flyt i köket att jag helt enkelt kände att det fick vara värt att jobba undan massa på dagen och sedan ta ett kvällspass så här. Ikväll tänkte jag bjuda er på ett superenkelt recept på moussaka. Som vanligt har jag gjort en liten egen variant. För att: jag är lite slö och vill att själva förberedelsen av maten ska gå så smidigt som möjligt.
Därför gör jag som jag brukar. Och hoppas över bechamellsåsen. Istället toppade jag allt med lite chreme fraiche där jag smulat i fetaost. Det blev så gott! Jag valde även att inte varva aubergine i själva gratängen. Utan bara lägga ett lager i botten och ett på toppen. Av den otroligt enkla anledningen att om något barn inte vill äta just de skivorna, ja då är de väldigt enkla att pilla bort.. Men annars kan man såklart varva såsen med aubergine om man hellre känner för det.
moussaka, gratäng, köttfärs, vegetarisk moussaka
Jag har en liten magisk gräns när det kommer till vardagsmat. Och det är 30 minuter. Mer än så vill jag inte att själva förberedelsen av maten ska ta. Antingen ska det vara redo att serveras då, eller så klara maten sig själv i ugnen efter det. Och det här receptet klarade sig precis! Vill man spara in lite tid går det bra att förbereda aubergineskivorna dagen innan och bara förvara i kylen. Då går det ännu snabbare!
Jag har gjort min på vegofärs, men ta den färsen du gillar bäst! Vego, nöt, lamm? Det är upp till dig!
Moussaka:
3 vitlöksklyftor
1 gul lök
3 msk tomatpuré
2 tsk kanel
1 msk oregano
1 krm muskot
1 grönsaksbuljongtärning
ca 500 g vegofärs
1 fp á 400 g krossade tomater
1-2 dl vatten
salt & peppar
2 aubergine
salt
olja
ca 3 dl creme fraiche
150 g fetaost
Skala och finhacka lök och vitlök. Stek mjukt i lite olja i en gryta. Tillsätt tomatpuré, kanel, oregano och buljongtärning. Låt allt steka ihop ett par minuter. Tillsätt färsen och fortsätt steka en stund. Ha i krossade tomater. Tillsätt vatten och låt koka upp. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite mer kryddor.
Skiva aubergine med en mandolin. Salta och låt dra cirka 10 minuter. Torka av överflödigt salt och vätska. Stek skivorna mjuka i lite olja.
Ringla lite olja i botten av en ugnsfast form. Lägg i ett lager med aubergineskivor, så hela botten täcks. Fyll på med såsen. Toppa med resterande skivor aubergine. Smula ner fetaosten i creme fraichen och bred detta överst.
Gratinera i cirka 45 minuter i 200°C varm ugn. Toppa med lite färsk persilja. Vi serverade rivna morötter till.
En perfekt middag såhär i slutet av januari <3

4
Kommentera
Generic filters

Fler resultat...

Generic filters

Fler resultat...