Alla hjärtans dag-tårta


Hej tisdag. Här bjuder denna härliga februaridag på strålande sol! Helt fantastiskt! Jag ska jobba undan det som absolut måste göras nu, sen tänkte jag ta med mig Axel och hunden ut på en promenad. Det är liksom för fint väder för att sitta inne en dag som denna! I början av januari gjorde jag en planering av vårvinterns alla temadagar. Och då kändes alla hjärtans dag så otroligt långt bort. Men vet ni, det är ju redan på torsdag!! Hur galet är inte det! Så idag tycker jag det är på sin plats med ett litet tips, nämligen en superenkel och god alla hjärtans dag-tårta.
Inspirerad av de hundratals number cakes jag sett på sociala medier de senaste åren, tog jag och gjorde en fin, hjärtformad kaka. Och av de spillbitar som blev gjorde jag den här lilla hjärtbakelsen. Så vill man inte göra en stor, kan man såklart göra fler små!

Som vanligt har jag gjort min egna lilla variant. Jag valde att göra en helt vanlig rulltårtsbotten och stansa ut mina hjärtan ur. Det är snabbbakat och går enkelt att göra så här när alla hjärtans dag ligger mitt i veckan. Fyllningen, som består av en hallonfrosting kan ni utan problem göra i morgon och bara förvara i en spritspåse i  kylen.
Vi kopplar ofta ihop alla hjärtans dag med rosor. Men jisses vilket överpris det är på dom just nu. Köp hem något annat vackert istället, som tillexempel ranunklar. Så mycket vackrare än rosor, om ni frågar mig

Som ni kanske vet vid det här laget, så gillar jag temadagar. Jag tycker om att man får en anledning att fira lite extra. Mitt i vardagen. Jag kommer från en familj där vi alltid firar namnsdagar tillexempel. Har man möjlighet, då tar man en namnsdagsfika tillexempel. Livet består av så otroligt många många vardagar, så varför inte sätta lite guldkant på den liksom?

Den härliga hallonfrostingen till min alla hjärtans dag-tårta, den hittade jag recept på hos Camilla., från hennes recept på siffertårta. Och varför ändra på ett vinnande koncept då jag vet att hon gör grymt goda grejer!
 
Alla hjärtans dag-tårta med hallonfrosting:
3 ägg
1 1/1 dl strösocker
1 1/2  dl vetemjöl
1/2 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver
1/2 dl mjölk
 

Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Rör ihop de torra ingredienserna och vänd försiktigt ned dom med hjälp av en slickepott. Tillsätt mjölken och rör till en jämn, klumpfri smet.
Klä en långpanna med bakplåtspapper och bred ut smeten jämnt. Grädda mitt i ugnen i 250°C i 5-7 minuter.
Lägg ett nytt bakplåtspapper på köksbänken. Strö lite socker över. Stjälp upp kakan på bakplåtspappret med ovansidan ned.
Lossa försiktigt bakplåtspappret som kakan gräddats på. Lägg plåten upp och ner över kakan och låt svalna något.
Skär ut två hjärtan ur bottnen. Gör antingen en mall av bakplåtspapper eller om du har något annat hjärtformat att utgå ifrån. Skär ut ett mindre hjärta ur det stora, så du får som ett ihåligt hjärta.
Hallonfrosting:
150 g frysta hallon
1 msk vatten
300 g färskost
100 g mjukt, rumstempererat smör
2 dl florsocker

Koka upp hallon och vatten. Passera de kokta hallonen genom en finmaskig sil. Låt svalna helt.
Vispa samman färskost och smör. Tillsätt sedan hallonmoset och rör tills allt blandat sig väl. Ha sist i florsockret och rör snabbt ihop allt med en slickepott. Ha upp i en spritspåse med valfri tyll.
Spritsa ut frostingen på ena bottnen. Lägg på den andra och spritsa ut mer frosting i fina mönster.
Dekorera med maränger, strössel, sockerkulor, vackra blommor, färsk frukt och godis.
Av de spillbitar som blev stansade jag ut hjärtan med hjälp av en pepparkaksform och gjorde små bakelser.
 
Kommer ni fira alla hjärtans dag på torsdag?

2
Kommentera

Veckoplanering av mat- en typisk vecka hos oss

quorngryta, curry, vegan, vego
Under en lång tid har jag haft olika temaveckor här på veckans mat. Men idag tänkte jag att vi faktiskt skulle köra en klassisk  veckoplanering av maten. Och också visa upp hur en typisk matvecka kan se ut hemma hos oss.
Jag vet inte hur ofta jag får fråga om mina barn verkligen äter allt jag lagar. Och svaret på det är både ja och nej.
Vår äldsta, Axel. Han äter maten om han tycker det är gott. Sen spelar det ingen roll om jag serverar quinoabiffar, fisk, quorngryta eller pizza. Smakar det bara bra äter han. Isac, det är en helt annan historia. Han äter endast när han själv vill äta. Och då spelar det inte heller någon roll vad jag serverar. Vill han inte äta, så äter han inte. Även om det råkar vara pannkakor som står på menyn.
Vi äter någon form av gryta varje vecka nästan. Antingen något som fått stå och puttra under dagen i min Crock Pot. Eller som den här supersnabba currygrytan. Den gick hem hos alla. Isac smakade och tyckte det var gott.  Extra kul är det ju när man får strö över hackade nötter på maten!
lax i citronsås, fisk i ugn
Vi äter fisk ungefär en gång i veckan. När jag frågar vad barnen vill äta säger Axel alltid fisk. Så det brukar vi ha på menyn. Antingen gör jag en fisk i ugn som här. Hela familjens favorit, lax i citronsås. Eller så steker jag torskrygg och serverar med kall sås.
morotsbiffar med fetaost
Jag gillar verkligen att göra olika sorter biffar. Det är ett väldigt lätt sätt att få familjen att äta vegetariskt, utan att man ens tänker på det.
Min mamma gjorde de här morots och fetaostbiffarna förra veckan, men hade inte tillräckligt med morötter hemma. Så tror hon rev i av vad hon hade för rotfrukter hemma. Och det blev supergott! Jag gillar att ha en stor, matig sallad till. Men familjen äter dom gärna i pitabröd.
vegetarisk lasagne. vego
Älskade, lättlagade lasagne! Det är något vi också äter rätt ofta. Eller det blir kanske inte exakt lasagne, men någon form av pastarätt i ugnen. Så enkelt att laga. Och alltid uppskattat. Fin vardagsmat som dessutom är riktigt god att ha i matlådan dagen efter. Och jag tror aldrig jag hört barnen ifrågasätta valet av middag när det serverats lasagne.
tacos halloumi fredagsmys
Visst händer det att vi äter tacos hemma hos oss. Vi åt det faktiskt igår hos mina föräldrar. Jag gör antingen min tacofärs på linser eller vegofärs. .Jag gillar att göra någon god salsa till. Som här, när jag serverade tacokryddad halloumi  och en urgod citrussalsa som tillbehör. Det piffade verkligen upp den helt vanliga fredagstacosen måste jag säga.
Hur ser en vanlig matvecka ut hemma hos er? Tänker du att ni ska äta varierat, bara pasta en gång i veckan eller blir det som det blir med allt?
 

4
Kommentera

Halloumitacos med citrussalsa

tacos halloumi fredagsmys
Heeeej FREDAG!
Känner  ni peppen? Eller är fredag bara en av alla dagar?  Och hur är det hemma hos er? Är det ingen fredag utan tacos? Och vad måste en taco-middag innehålla hemma hos er? Kanske är det läge att piffa upp den lite? Och göra halloumitacos med citrussalsa?
Jag kommer ihåg när jag var barn, och fenomenet tacos var väldigt nytt här i Sverige. Då experimenterade min pappa hej vilt och det var både banan, ägg och annat han ställde fram i skålarna. Det var då, på kära 90-talet. Nu vet han bättre, för jag har inte sett till banan till tacos där på 15 år i alla fall 🙂 Banan och ananas i mat är två av de saker jag faktiskt inte alls uppskattar.
tacos halloumi fredagsmys
Att byta ut färsen rakt av mot halloumitacos blir kanske väl lyxigt. Ja eller i alla fall i den här familjen. Här skulle alla bara äta halloumi. Men det kan vara gott att ha som en del av middagen tänker jag. Och såklart min härliga citrussalsa. Så god och passar perfekt att göra nu när det är högsäsong för just citrusfrukter!
 
Halloumitacos:
2 fp halloumi
1 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
1 tsk oregano
1/2 tsk vitlökspulver
olivolja
Skär halloumi i bitar och lägg i en skål. Strö över kryddorna och blanda om. Ringla sist lite olja över.
Stek gyllene i en medelvarm stekpanna.
Citrussalsa:

2 mogna avokado
3 st stora blodapelsiner
4 msk finhackad gräslök
1 dl picklad rödlök
salt

Skala och dela avokado, tag ur kärnan. Dela avokadon i små bitar. Skala och filéa blodapelsinen och skär ner i mindre bitar. Blanda avokado, apelsin och finhackad gräslök. Hacka den picklade löken och blanda i. Smaka av med salt.

 
Nu ska jag strax gå och möta upp Axel som kommer med bussen. Sen hoppas jag barnen kan tänka sig att vara ute en sväng och leka. Isac har ju varit inne i magsjukekarantän de senaste 2 dygnen. Där han aningen sovit eller legat i soffan. Så han har en hel del energi nu som han skulle behöva göra sig av med. Här töar det rejält idag, så vad passar bättre än att gå ut och göra snöbollar tänker jag 🙂
för egen del hoppas jag att Sebastian tänker sluta i skaplig tid, så jag kan åkta in till gymmet en sväng. Även jag har ju varit inom hemmets 4 väggar ett par dygn nu. Och längtar efter att få komma ut i världen lite!
 
Nu hoppas jag ni alla får en riktigt fin fredag <3

2
Kommentera

Recept på hemgjord blåbärssoppa

blåbärssoppa, osötad, sockerfri
Hallå TORSDAG!
Dagens recept är hemgjord blåbärssoppa. Kan låta präktigt att koka egen när det är så enkelt att vispa pulver och vatten. Eller ännu enklare. Köpa färdig på tetra. Må så vara, men, att koka egen blåbärssoppa är sjukt enkelt. Och ska jag vara ärlig, så har vi aldrig blåbärssoppa hemma när man väl behöver det. Som när magsjukan kommer och sveper in genom huset. Inte en blåbärssoppsförpackning så långt ögat når. Däremot brukar det finnas bär i frysen. På bara ett par minuter har man då kokat sig en omgång hemgjord blåbärssoppa.
blåbärssoppa, osötad, sockerfri
Som man då kan söta precis hur mycket eller lite man vill. Det där är ju en smaksak. Dessutom kan man ju välja vad blåbärssoppa, osötad, sockerfri  man sötar med också. Det behöver ju inte vara helt vanlig vitt socker. Man kan ta agavesirap, kokossocker, honung. Ja listan är lika lång som ungarnas önskelista till jul! En gång, när Isac var liten då mixade jag i en banan för sötma. Gick fint det också.
blåbärssoppa, osötad, sockerfri
Man behöver ju inte bara dricka blåbärssoppa när magsjukan härjar. Det är ju faktiskt väldigt fint att ladda upp med en termos blåbärssoppa när man är ute i pulkabacken. Rätt som det är har vi sportlov, och då kan det vara fint att ha lite bra grejer att fylla picknick-korgen med. Eller vad säger ni?blåbärssoppa, osötad, sockerfri
Vill man lyxa till sin blåbärrsoppa kan man ju toppa den med lite grädde, eller en kula vaniljglass eller två. Det är ju precis som det där med sockret, Valfrittblåbärssoppa, osötad, sockerfri
Nu ska jag ta och sätta igång med kvällens middag. Det får bli någon stroganoff-variant med quorn. Sen väntar en kväll med kidsen och lite mer jobb.
Hemgjord blåbärssoppa, ca 1 L 
ca 250 g blåbär
5 dl vatten
1/2 tsk vaniljpulver
1/2 msk potatismjöl
valfri sötning efter smak
Lägg blåbär, vatten och vanilj i en kastrull. Låt allt koka upp och koka tills blåbären är helt mjuka.
Tag av från värmen och mixa blåbärssoppan helt slät. Rör ut potatismjöl i lite vatten. Häll i detta i blåbärssoppan och låt allt koka upp igen och tjockna. Smaka av med valfri sötning. Jag hade i lite agavesirap idag och toppade med en skvätt havregrädde <3
Nästa vecka kommer även ett recept på hur du gör hemgjord nyponsoppa, så håll utkik!
 
Gillar ni blåbärssoppa hemma hos er?

8
Kommentera

Sallad i säsong- Treveckorssallad

inlägget innehåller annonslänkar 

treveckorssallad utan socker
Hej onsdag,
Åter igen startade vi dagen med -20°C. Vi har verkligen riktig, riktig vinter nu. Min pappa började prata om odlingsplaner får året. Just nu känns det så långt borta. Men visst längtar man efter nyskördade, smakrika grönsaker så här års? Jag har i stort sett slutat köpa blaskiga tomater och vattnig gurka som fraktats långt för att komma till vår del av världen. Istället fokuserar vi på att äta mer rotfrukter, kål och baljväxter. Jag vet att det kan låta fruktansvärt tråkigt och trist (inte i mina öron då jag ääälskar rotfrukter, kål och baljväxter..) Men man kan tillexempel göra en trevekorrsallad och på det viset ställa fram en sallad i januari som är baserad på svenska råvaror. En sallad som är helt i säsong, trots att vi har 60 cm snö och många, många minusgrader. Fiffigt va?
treveckorssallad utan socker
Här har jag helt enkelt tagit rödkål. vitkål och morötter. Något vi äter mycket av hemma men som jag tycker är otroligt tråkigt att stå och riva eller skiva varje dag. Tar man och blandar iordning den här salladen kan man lätt plocka fram färdig sallad ur kylen lagom till middagen är klar. I originalreceptet ska det vara socker i. Vilket har en konserverande effekt och gör att salladen håller i tre veckor. Men här räcker den aldrig ens EN vecka. Så jag hoppar helt enkelt över det i mitt recept.
treveckorssallad utan socker
Andra grönsaker som finns svenskodlade och är i säsong under februari är:

  • Brysselkål
  • Grönkål
  • Jordärtskocka
  • Kålrot
  • Lök
  • Morötter
  • Palsternacka
  • Potatis
  • Rotselleri
  • Rödbetor
  • Rödkål
  • Vitkål

Förutom alla färska grönsaker så är ju även frysdisken full av svenskodlade grönsaker. Vilket vi lite lätt glömmer bort. Så ta en sväng förbi frysdisken nästa gång du handlar!
När det kommer till olika salladssorter så finns det en hel del som odlas här i Sverige under vintern. Läs på påsarna och välj i så stor utstäckning du kan svenskodlat. Jag brukar tänka att kortare transporter, mindre bekämpningsmedel och fler arbetstillfällen här hemma i Sverige ändå måste vara sådant som rättfärdigar att det odlas i växthus och inte på friland. Fast jag tänker kanske fel där?
treveckorssallad utan socker
Tyvärr så odlade jag ingen persilja förra året. Vilket var synd, för det är så fint att ha i frysen och sedan piffa upp det mesta med. Så jag fick fuska lite och köpa färsk, men importerad. Men vet ni, det är ok. En sak min mamma försökte lära mig när jag var tonåring är att allt inte är svart eller vitt. Och det kan man applicera på ungefär allt här i livet. Bara för att man tänker på miljön betyder det inte att vi inte äter bananer hemma hos oss. Eller köper importerad persilja. Men fram tills förra veckan har vi enbart köpt svenskodlade äpplen tillexempel. Och valt bort de importerade. Man måste liksom börja någon stans och tänka att lite är betydligt bättre än inget.
Nästa vecka tänkte jag skriva ett helt inlägg om det här med vad man själv, som den lilla människan kan göra för att tänka på miljön. Har du några bra tips? Lämna gärna en kommentar till det här inlägget!

När jag gör min treveckorssallad gör jag ofta en stor burk som står hemma i kylen, men sen är det fiffigt att göra en lite mindre burk att ta med och ställa i kylen på jobbet. På det viset behöver man inte släpa med sig sallad till lunchen varje dag. Fiffigt va?
För att få till så fina morötter som ni ser på bilden har jag använt min nya grönsakssvarv! Alltså perfekt när man ska göra en stor omgång sallad som den här!

Treveckorssallad:
4 stora morötter
ca 400 g vitkål
ca 400 g rödkål
ev färsk persilja
1 1/2 dl olja
1/2 dl vatten
1 dl äppelcidervinäger
2 tsk örtsalt/buljongpulver
svartpeppar

Svarva kål och morötter, eller riv morötterna och skiva kålen fint, gärna med en mandolin. Jag använde min nya grönsakssvarv. Finhacka persiljan
Lägg allt i en stor skål och blanda om ordentligt.. Ha upp i väl rengjorda burkar.
Blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull och låt koka upp. Slå den varma lagen över salladen. Sätt på lock och låt stå i kylen. Salladen är som allra godast när den fått stå till sig minst ett dygn.

Perfekt att förbereda på söndagen, så har du smidigt en sallad att ta fram under veckan!

52
6 kommentarer
Generic filters

Fler resultat...

Generic filters

Fler resultat...