ANNONS

Boosta med supersmoothies

I annonssamarbete med Kockens Kryddor

superkryddor, smoothie kockens kryddor
Efter allt julgodis, alla lussebullar och all julmat december bjöd på är det fint att ändå januari kommer med en liten nystart. Man får liksom möjlighet att börja om på ny kula. Och något jag älskar att starta dagen med, det är smoothies.
Jag gillar tänket att man faktiskt kan ha i lite av vad man har hemma i sin smoothie. Bara man har en bra grund att utgå ifrån. Då är steget från tanke till handling inte så stort. Som det är när man står där och inte tycker man har alla ingredienser hemma.
Jag brukar alltid ha ett gäng bananer i frysen. Det har räddat mig så många gånger. För jag tycker bananer och någon form av vätska som kokosmjölk eller havremjölk är en himla bra bas när det kommer till smoothies.Idag tipsar jag om två goda smoorhies, en med banan som bas och den andra med mango.
Sen är det bara att ösa på med frukt, grönsaker och såklart superkryddor! superkryddor, smoothie kockens kryddor
Superkryddor, det är kryddor som ingefära, kanel, gurkmeja, chili, kryddpeppar, svartpeppar, kryddnejlika och kardemumma.
Några av superkryddorna jag använt mig av här från Kockens kryddor är gurkmeja, ingefära och kanel. Säkert har många av er ätit av de kryddorna till jul. Men då i helt andra rätter än en färgsprakande smoothie!
superkryddor, smoothie kockens kryddor
Jag valde att göra två smoothies idag. En härligt grön på kiwi, banan, ingefära, spenat och kokosmjölk. Eftersom det är så mycket smak i både kiwi, ingefära och lime tar det över spenatsmaken. Vilket jag verkligen gillar!
Och den härligt gula innehåller mango, gurkmeja, kanel, chiafrön, apelsin och havremjölk. Jag gillar att använda ekologiska råvaror och tycker därför det är extra bra att Kockens kryddor har så många kryddor ekologiska nu! Plus att jag gillar designen på burkarna. Kanelen har stått framme på köksbordet under hela julen.
Vill man krydda till sin smoothie lite extra kan man även ha i lite chili, som även det är en riktig superkrydda!
Grön smoothie med kiwi 2 glas:
1 stor banan
4 mogna kiwifrukter
1 tsk Kockens ekologiska ingefära
1 näve fin bladspenat
saft från 1/2 lime
ca 3 dl kokosmjölk
Alla ingredienser utom kokosmjölken i en blender. Mixa helt slätt. Tillsätt kokosmjölken tills du får önskad konsistens. ha upp i glas och drick direkt.
 
Golden smoothie 2 glas:
250 g fryst, halvtinad mango
1  msk chiafrön
1 tsk Kockens gurkmeja
2 tsk Kockens kanel
saft från 1/2 apelsin
ca 3 dl havremjölk
Lägg alla ingredienser utom havremjölken i en blender och mixa helt slätt. Tillsätt sedan havremjölk tills du får önskad konsistens. Ha upp i glas. Toppa gärna med lite kanel.
Vilken är din favoritsmoothie?

3
Kommentera

5 goda biffar och burgare

biffar med kål
Hej hej måndag. I morse när jag vaknade trodde jag att vi alla försovit oss. Men klockan var bara strax före 6. Jag tror helt enkelt jag sovit så mycket i helgen att jag vaknade utvilad så här på måndagsmorgonen. Undrar när det hände sist egentligen? Jag kommer faktiskt inte ihåg. MEN. Det var en grymt skön känsla att starta veckan med!
Under den sista tiden har jag haft lite idétorka när det kommer till vardagsmaten. Men så frågade jag er om tips på instagram och vips så kände jag mig otroligt inspirerad igen. Och en sak som fler av er skrev att ni ofta gjorde är olika former av biffar. Det är ju så otroligt bra vardagsmat! Eller det fungerar ju faktiskt som bjudmat också. Det beror helt på hur man serverar det!
Så denna vecka får 5 goda biffar och burgare bli veckans mat. Låt er inspireras!
 
Först ut är ett par vegetariska biffar, gjorda på formbar vegofärs. Ett väldigt gott och enkelt sätt att äta vegetariskt på!
kikärtsbiffar med zucchini vegan veganska
Förra veckan blev det det kikärtsbiffar med zucchini hemma hos oss. I sommar är planen att odla en del zucchini. Så då kommer detss garanterats laga flera gånger!
vegetariska sötpotatisbiffar med kikärtor
En annan riktigt bra råvara att göra biffar på är sötpotatis, även här har jag mixat i lite kikärtor för att få upp proteinhalten i biffarna lite. Otroligt gott och lättlagat!
fiskburgare lax torsk fiskbiffar
Vill man variera  fiskrecepten så är fiskburgare ett himla bra alternativ! Ät dom som dom är eller med en härlig sallad till.hamburgare med sötpotatis
Eller varför inte en helt vanlig hamburgare? Antingen gör man den på nötfärs, eller på formbar vegofärs. Det är helt vad man föredrar själv. Och till det lite sötpotatisstrips. Så gott! Perfekt till fredagsmyset ju!
Nu sitter jag här och blev sjukt hungrig av att gå igenom alla goda recept. Men inser också att klockan snart är lunch! Hur bra som helst!
Jag hoppas att ni alla fått en fin start på veckan <3

1
Kommentera

Kikärtsbiffar med zucchini

 kikärtsbiffar med zucchini vegan veganska

I början av januari frågade jag er på instagram vad ni vill se mer av här på Linnéas Skafferi under 2019. Jag fick in massor av härliga tips och önskemål, men det ni önskade allra mest var enkla vegetariska recept. Och som ni vet, er önskan är min lag! Därför testade jag idag att göra ett gäng kikärtsbiffar med zucchini. De här biffarna är faktiskt helt  veganska, så perfekt för er som har kört igång en vegansk januari i år!
Jag testade att använda kikärtsmjöl idag, istället för att mixa kokta, hela kikärtor. Och det blev riktigt bra. För att locka barnen att gilla kikärtsbiffarna hade jag i lite majs och smaksatte med spiskummin. Vi åt våra vegetariska biffar i pitabröd med massor av grönsaker, fetaost, gräddfil och färdig salsa på burk. En perfekt, lättlagad vegetarisk middag som gick hem hos alla ( ja förutom Isac då. Han åt majs i pitabröd). Men annars fick dagens middag tummen upp av både mig, Sebastian och Axel.

kikärtsbiffar med zucchini vegan veganska

Alltså, två dagar av vardag har jag och barnen arbetat oss igenom nu. Och jisses så trötta hela familjen är! Helt galet! I morse när klockan ringde trodde jag att någon skämtade med mig. Men icke, det var bara att gå upp. Men i morgon är Isac ledig och jag jobbar bara en stund på morgonen/förmiddagen. Sedan tänkte jag att vi ska hinna till gymmet en sväng innan Axel kommer hem från skolan. Det känns som en bra fredagsplan tycker jag!

kikärtsbiffar med zucchini vegan veganska

Jag vet att ni är många som kämpar med vardagsmaten där ute. Och att det dessutom är många som vill införa mer vegetarisk mat. Och att allt känns helt övermäktigt. När sommaren var slut och skulle övergå i vardag skrev jag ett helt inlägg på ämnet. Med mina bästa tips för att planera vardagsmaten. Och det inlägget är precis lika aktuellt nu, när vardagen rullar igång igen.
Kikärtsbiffar med zucchini, ca 20-25 små
2 normalstora zucchini
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
1 knippe färsk persilja
3 1/2 dl kikärtsmjöl
300 g majs
2 tsk torkad oregano
1 msk spiskummin
salt & svartpeppar
citron
Riv zucchini på ett rivjärn. Lägg i ett durkslag och krama ur vätskan (detta kan du behöva göra i omgångar). Skala lök och vitlök, finhacka detta tillsammans med persilja och blanda i zucchinin. Rör i kikärtsmjöl, majs, oregano, spiskummin, salt och svartpeppar. Pressa i lite citron.
Forma till mindre biffar och stek på medelvärme i lite olja.
Servera med massa grönsaker, fetaost, pitabröd, salsa och gräddfil. Lite som tacos, fast annorlunda 🙂
 

4
Kommentera

4 veganska godsaker

vegansk, nyttig, utan socker
Andra onsdagen i januari. Och idag körde vardagen igång på riktigt här hemma. Båda barnen började i skolan och på förskolan och jag var till Stockholm på möte. Så nu är allt liksom som vanligt här hemma igen. Vilket faktiskt är rätt skönt ändå. Alla verkar rätt nöjda med sin dag.
Jag vet att det är många som kör en vegansk månad nu i januari. Därför tänkte jag att det passar fint att tipsa om 4 godsaker som är veganska. Och dessutom helt utan tillsatt socker. Fint va?
Mina veganska chokladbollar, dom går alltid hem här. Jag och Isac måste nog göra en omgång av dessa till helgen!

Mellanmål som är lika gott som fika? Japp, inga problem. Mina små fina energibollar passar lika bra till kaffet som när man bara behöver lite extra energi!
vegansk chokladdipp
Alltså har ni testat att göra chokladdipp någon gång? Perfekt till helgens fredagsmys! På bara tre ingredienser svänger du ihop den här. Och sedan kan du dippa frukt eller kex i. Så gott!

Med hemgjord nutella som bas (vilket är riktigt enkelt att göra) kan du enkelt svänga ihop mina nutellabollar. Riktigt goda och lätta att göra! Och kul som variation till de klassiska chokladbollarna!
Jag har ingen vegansk januari. Jag känner att jag äter så pass mycket växtbaserat som jag vill. Jag älskar tillexempel både smör och ost. Och skulle inte vilja vara utan det. Men hoppar däremot gärna över all slags kött, förutom fisk.
Nu har Sebastian precis tagit med båda barnen upp. Jag hoppas och ber till högre makter att barnen är så pass trötta (men inte för övertrötta) att det blir en utdragen läggning ikväll. Det är liksom nackdelen med lov. Barnen är ju helt omöjliga att få i säng (antagligen för att mamman och pappan tycker det är riktigt skönt att ta sovmorgon, och barnen likaså) Alltså är det stört omöjligt att få dom att somna i någon skaplig tid alls. Men ett par dagar in i vardagen brukar allt vara i sin ordning igen!
Efter att ha kollat igenom massa smarriga recept blev jag nu sjukt chokladsugen, undrar om det kanske finns något kvar sedan i julas i lådorna…..

1
Kommentera

5 recept på januarimat

rostad grönsakssoppa, rotfrukter
Januari är här på riktigt nu. De flesta börjar vara tillbaka i vardagen med skola och jobb igen.
Och ni är många som söker efter ett par saker märker jag. I januari trendar nämligen billig mat, vegetarisk mat och lättlagad mat. Därför tänkte jag viga denna årets första veckoplanering till mat som är relativt billig, är lättlagad, passar i matlåda och alla utom ett recept är vegetariskt.
Ett recept som prickar in alla kriterier är rostad grönsakssoppa. Det är billigt, lätt att göra mycket av som passar perfekt i matlådan, det är vegetariskt och helt i säsong. Hur bra som helst! Just soppa är bra att laga om man vill lägga in en extra vegetarisk middag i veckan. För du märker liksom inte av att det är vegetariskt, eller hur jag ska säga. Det är ju liksom bara soppa.
fiskgratäng med blomkålsmos
En rätt som vi alla älskar hemma hos oss är fiskgratäng. Här har jag gjort en variant med blomkålsmos och ett täcke av creme fraiche. Lättlagat och så gott. Passar dessutom bra i matlådan!
chili sin carne vegetariskt i crock pot
När vi har lite tomt i kyl och frys hemma hos oss, då lagar jag ofta chili sin carne. Antingen i min Crock Pot, då kan den stå och småputtra hela dagen och maten är klar när man sedan kommer hem från jobbet. Eller så kokar jag den i en vanlig gryta på spisen. Självklart kan man ha i av de bönor man gillar bäst eller de man råkar ha tillgång till. Billigt, lättlagat och vego! Dessutom brukar det bli ännu godare i matlåda!
rödbetsbourguignon fiskars
Grytor är som sagt en himla bra grej att laga när plånboken känns lite tunn så här efter jul och nyår. Där kan du nämligen ha i lite av vad som finns hemma. Halvtråkiga och ledsna rotfrukter får helt plötsligt nytt liv igen! Här har jag gjort en rödbetsbourguignon. Men du kan såklart ha i av vad för rotsaker och grönsaker du har hemma!
vegetarisk lasagne. vego
Lasagne, det måste väl ändå vara vardagsmatens okrönta drottning? Eller? Det går alltid hem hos hela min familj. Jag skippar alltid att koka bechamelsås. Jag tycker det är krångligt. Den här lasagnen är gjord på vegofärs. Vilket gör den till ett bra alternativ om familjen tycker att vegetarisk mat är lika främmande som gubbar från mars. För det här är absolut inget främmande eller annorlunda. Det är bara en helt vanlig lasagne. Som råkar vara gjord på vegofärs istället för köttfärs. Vill man skippa vegofärsen är min lasagne med halloumi också väldigt god!
Nu ska vi krama ur det sista ur det här jullovet. Axel har en kompis här och jag ska jobba en stund till. Sedan tar vi kanske en tur till skogen innan lunch. Vi får se vad alla grabbar känner för här hemma!
Jag hoppas ni alla får en riktigt härlig start på veckan!

2
Kommentera