Rostade plommon

 
grillade plommon, plommon i ugn
Nu har vi tassat ett par dagar in i augusti. Och genast känns det på något vis som om vi lämnat högsommarens hetta bakom oss. Kanske beror det på att istället för 34°C har vi idag 24°C ute…
Kvällarna börjar bli lite mörkare och man kan känna en föraning om att faktiskt hösten är på gång. Hela försommaren har vi frossat i jordgubbar och rabarber men nu, när den säsongen liksom är över. Ja då tar en ny vid. Plommon, nektariner, äpplen och päron börjar bli klara. Så därför passade jag på att göra en efterrätt på årets första plommon. Nämligen rostade plommon, smaksatta med vanilj, kardemumma och honung. Till det kan du servera en god vaniljglass, lättvispad grädde eller varför inte vispad, tjock yoghurt smaksatt med honung och lite lime? Det är helt valfritt. Sedan toppar jag allt med rostad, flagad mandel och lite mynta.
Plommonen kan du antingen rosta i en form i ugnen, i en stekpanna på spisen eller på grillen. Hur gott som helst och ruskigt enkelt!
grillade plommon, plommon i ugn
Nu sitter vi i bilen på väg ner mot Vimmerby och Astrid Lindgrens värld. Än så länge är alla sams och barnen kan komma överens om vilken musik som ska spelas. Det ska bli riktigt mysigt att komma iväg ett par dagar. Nu håller vi bara tummar och tår för att Isacs humör håller sig skapligt lugnt så vi alla kan njuta av ett par dagar tillsammans. Sen väntar sista veckans sommarlov, efter det börjar förskola och fritids igen. Jag tror vi längtar lite allihopa nu.
grillade plommon, plommon i ugn
Självklart går det bra att använda nektariner eller persikor till detta också. Men eftersom plommonen börjar bli mogna här hemma i Sverige nu känns det ju extra bra att kunna använda dom.
Jag fick ett par plommon över som behövdes ätas upp i morse. Jag kan ha serverat dom till gröten. Det kan ha varit sjukt gott!
Rostade plommon, ca 4 port:
8 stora eller 12 mindre, mogna plommon
1 klick smör
nymortlad kardemumma
vaniljpulver
flytande honung
50 g flagad mandel
vaniljglass, lättvispad grädde eller tex turkisk yoghurt smaksatt med honung och lime
Dela plommonen och tag försiktigt ur kärnan. Lägg alla plommon med snittytan uppåt i en ugnsfast form. Strö över nymortlad kardemumma och vaniljpulver. Ringla sedan över lite flytande honung. Rosta i ugnen i 200°C i cirka 15-20 minuter tills plommonen är helt mjuka.
Rosta mandeln i en medelvärm, torr stekpanna. Servera plommonen ljumma tillsammans med rostad mandel och ovanstående förslag.

1
Kommentera

Fylld paprika i ugn eller Crock Pot

fylld paprika i ugn, fylld paprika i crock pot
Visst är det helt underbart att maträtter man för ett par år sedan aldrig skulle få för sig att laga helt plötsligt börjar bli lite moderna igen? Att fylla saker med köttfärs, det måste ha varit den stora grejen på 90-talet. En klasskompis jag hade dom åt köttfärsfylld limpa som gratinerats mins jag. Det känns ganska långt ifrån den mat som i alla fall vi äter här hemma idag. Och så hade vi såklart fylld paprika. Så otroligt innovativt och kul att fylla en grönsak och sedan gratinera. Kanske var det en modernare variant av koldolmar? Hur som helst har jag sett fler laga fyllda paprikor den senaste tiden. Så jag tänkte att jag kan faktiskt inte vara sämre! Jag har gjort en vegetarisk variant med tacosmak. Tänkte att det går nog hem hos barnen.
fylld paprika i ugn, fylld paprika i crock pot
Basen till mina fyllda paprikor är en sås på röda linser. Men ni mins väl att köttfärsen som man hade i paprikorna på 90-talet skulle vara utblandad med ris? Därför tog jag i lite quinoa i linsröran. För att den liksom skulle suga upp vätskan. Och det blev himla gott! Jag fick en del röra över som jag la i en matlåda och frös in. Den kommer att komma väl till pass här någon gång under hösten när jag lite snabbt behöver lunch eller middag till mig själv!
 
Här är det fortfarande 30 grader varmt, så jag passade faktiskt på att tillaga dessa redan i morse och sedan äter vi dom kalla. För i den här värmen klarar jag knappt av att äta varm mat. Känner man inte för att  dra igång ugnen går det utmärkt att laga dessa i en Crock Pot eller annan slökokare. Perfekt nu när det är så hiskeligt varmt ute!fylld paprika i ugn, fylld paprika i crock pot
 
Jag hade som sagt tacosmak på mina, men där väljer man ju själv. Det skulle vara gott att smaksätta med ajvar, soltorkade tomater och oliver, eller varför inte ett helt lass med färska örter och vitlök? Endast fantasin sätter gränser här!
Fylld paprika i ugn eller Crock Pot:
4 jämnstora paprikor
2 fp krossade tomater
2 dl röda linser
2 dl quinoa
2 grönsaksbuljongtärningar
2 påsar tacokrydda
2 tsk spiskummin
ca 5 dl vatten
150 g fetaost (eller annan ost)
Koka upp krossade tomater, linser, quinoa, buljong, tacokrydda, spiskummin och vatten i en gryta under lock. Låt allt koka i cirka 15 minuter eller tills både linser och quinoa mjuknat. Tillsätt eventuellt mer vatten om det behövs. Men det får inte bli för vattningt.
Halvera paprikorna och ta ur kärnhuset. Men spara gärna det gröna skaftet. Fyll paprikorna med linsröran. Toppa med fetaost eller annan riven ost. Gratinera i 225°C i cirka 20 minuter eller tills paprikan mjuknat och osten fått färg.
Eller lägg de fyllda paprikahalvorna i din Crock Pot och sätt timern på 6 timmar på låg värme.
 
Ät med en god sallad, tacochips, lite salsa och gräddfil.  Perfekt sommarmat <3
 

0
Kommentera

Sommarens mest populära recept på Linnéas Skafferi

God kväll! Tanken var att detta inlägg skulle ha publicerats igår. Men när jag precis satt mig med datorn och skulle börja jobba drog ett åskoväder in.
Det åskade och blixtrade non stop precis hela kvällen. Så att försöka sätta sig vid datorn och arbeta var bara att glömma helt enkelt. Vi fick plocka fram lite spel och det är faktiskt riktig mysigt att sitta och spela tillsammans. Det borde vi göra oftare. Rätt som det var när vi satt och spelade small det till som bara den. Och sedan kändes det som om kolsyra spred sig från mina fotsulor och upp i kroppen. Hjärtat slog några felslag och jag fick riktigt ont i vänster öra och hela den sidan av huvudet. Det måste ha slagit ner precis utanför vårat hus. Riktigt obehagligt. Men det kom massor av regn! Man kan se redan nu att gräsmattan är grönare och det har börjat sticka upp ogräs genom plattorna på framsidan. Sommarens första regn. Här har det inte regnat mer än ett par droppar sedan dagen före midsommar.
Men nu var inte det här tänkt att vara ett inlägg om vädret. Nej, jag tänkte att det vore kul att presentera sommarens mest populära recept. Så här långt i alla fall. Sommaren är ju långt ifrån över än. Men i morgon vänder vi blad och välkomnar augusti. Och i vanliga fall brukar jag få lite panik nu, men i år känns det faktiskt helt ok.
fetaoströran, fetaostsås
Det ni sökt allra mest efter här på Linnéas Skafferi under sommaren är världens godaste röra-fetaoströra. En riktig sommarfavorit som vi ätit så länge jag kan minnas. Passar perfekt till grillat!
 
zucchini i ugn
Zucchini i ugn kommer på en fin andra plats. Även det perfekt mat så här på sommaren! Speciellt nu när det finns massor av zucchini i mataffären. Eller kanske hos någon snäll granne som odlar själv?
krossad potatis i ugn
På stark tredjeplats kommer krossad potatis i ugn. MUMS säger jag bara! Passar fint till det mesta <3
tunna pannkakor
Ni verkar också ha gräddat pannkakor i sommar. För på fjärde plats kommer receptet på mina favoritpannkakor! Ett recept på bara 1 ägg. Perfekt om man bara har en liten hungrig mage att mätta. Har du flera? Då är det bara att dubbla eller trippla receptet.
recept, baka, blåbär, bullar
Mina favoriter den här sommaren. Blåbärsbullar med vaniljkräm. Dom knep en fin femteplats. OM ni orkar baka bullar i sommar, då är det här bullarna att baka!

Bästa glassen görs helt utan maskin och bara på ett par få ingredienser. Så jäkla fint. Och framförallt gott!
fisk i ugn med creme fraiche
Fisk i ugn. Den finns alltid med bland top 10- recepten här på Linnéas Skafferi. Underbar vardagsmat som de allra flesta barnen älskar. Dessutom är den ruskigt lätt att laga. Kanske är det dock läge att låta detta recept få en ny, lite mer tilltalande bild. Det får hamna på höstens att göra lista 🙂
vitt vin, drink, sommar
I denna hetta måste man dricka. Och det tycker tydligen ni också. För ni har sökt otroligt många gånger efter sommardrink med Piggelin <3
glutenfria zucchiniplättar med fetaost
Små fina zucchiniplättar med tzatziki- den perfekta sommarlunchen och nummer 9 på listan av recept ni sökt på i sommar.
lax i citronsås, fisk i ugn
Ett av vårens mest populära recept var lax i citronsås. Och den har hängt kvar även i sommar. Lättlagad och god mat som passar fint till både vardag som fest.
 
Vad har du laga eller bakat mest i sommar? Jag måste erkänna att jag varit riktigt frånvarande i  köket. Jag har bara inte orkat laga så mycket mat i denna värme helt enkelt. Men nu börjar det klia i fingrarna. Så många fina receptidéer att testa nu när verkligheten snart drar igång igen!

1
Kommentera

Köksinspiration

inlägget innehåller annonslänkar 

God morgon fredag! Här inne på Linnéas Skafferi har det tyvärr varit lite tyst i veckan. En kombination av andra frilansjobb, sommarlovslediga barn, en man som inte har semester och en tripp till Dalhalla för att se Lars Winnerbäck kom liksom lite i vägen. Ja och så det faktum att det varit över 30 grader varmt precis hela veckan! På Instagram är det alltid full fart, där hittar ni nya inlägg varje dag. Men just denna vecka fick bloggen faktiskt bli lite ouppdaterad. Vissa veckor blir det helt enkelt så.
Idag tänkte jag skriva lite om mina tankar om köket inför hösten. För jag vet inte hur det är hos er, men nu börjar jag längta efter att få fixa till inne. Hela somrarna blir det lätt rörigt inne. Av den enkla anledningen att man helt enkelt spenderar mest tid ute!
Jag är på jakt efter en fin hylla till köket och har kikat lite på den här vägghyllan. 
Så fint när man kan hänga några detaljer och sedan ha ett par hyllplan att ställa saker på. Men frågan är om det blir drygt med en svart hylla i köket. Kommer den bli otroligt smutsig på en gång? Vad tror ni?
 
grillad fetaost, fetaost i ugn ugnsbakad grillad, grilla vegetariskt
Nu är det eldningsförbud i stort sett hela Sverige. Här hos oss får man inte ens tända grillen på tomten. Jag tror faktiskt inte ens man får tända ljus ute. Och detta ska såklart respekteras. Men vilken tur att det finns massor av god sommarmat som man kan laga inne i ugnen istället! Här hittar ni 5 smarriga grillrecept som går precis lika bra att laga i ugnen. Fiffigt va?

Något vi saknar i köket är snygga grytunderlägg. Det blir så mycket fina att duka fram om man har något snyggt att ställa grytor och gratängformar på. Här hemma blir det ofta att vi använder grytlapparna som underlägg. Vilket varken är snyggt eller speciellt bra för själva grytlappen. Men ett par grytunderlägg  i den här stilen skulle mer än gärna få flytta in i köket!
 
 

Det är sällan jag behöver köpa nya köksmaskiner. Jag har vid det här laget en rejäl maskinpark och saknar faktiskt inte speciellt mycket. Här finns allt från glassmaskin till örttork och vakuumförpackade. MEN! En maskin jag verkligen skulle behöva investera i är en ny blender. Min gamla är på tok för klen, Så nu är jag på jakt efter en ny. Men frågan är bara vilken man ska satsa på. Någon som har några bra tips? Har sneglat lite på den här från KitchenAid. Stilren och enkel, skulle passa fint in i köket. Men vad säger ni?
 
Nu börjar barnen ropa efter frukost, så är bäst att jag fixar det. Hungriga snart 4-åringar är inte att leka med vill jag lova! Jag hoppas ni alla får en riktigt härlig fredag. Här ska jag jobba lite mer när väl barnen är utfodrade, sen blir det en dag på stranden <3

0
Kommentera

5 goda recept med zucchini

glutenfria zucchiniplättar med fetaost
Zucchini är en otroligt användbar grönsak som är i högsäsong nu. Vilket gör att den brukar finnas att köpa till riktigt bra pris på mataffären. Bra va? Till nästa år ska jag nog odla egen zucchini här hemma. Det verka inte alls svårt och kan ge riktigt fina skördar!
Men för att ni ska få lite extra inspiration till vad ni kan göra med zucchini tipsar jag idag om 5 goda recept med zucchini!
En riktig sommarfavorit är zucchiniplättar. Supergott med en fräsch sommarsallad och tzatziki till!
skördesallad på ugnsrostade grönsaker
Passa på att använda säsongens alla grönsaker i en härlog skördesallad! Det blir extra gott om man smular lite fetaost på toppen!
 

Hasselbackszucchini är ett gott alternativ till potatis när man tillexempel grillar. Fyll den med massor av godsaker och så in i ugnen!
zucchini i ugn
En annan storfavorit är zucchini i ugn, som fungerar precis lika bra att tillaga på grillen. Vilket jag ofta gör när vi grillar och alla blir alltid lika nyfikna på vad jag äter. Och så får jag knappt någon zucchini kvar själv. Men nu har jag lärt mig, och gör alltid extra mycket så det ska räcka åt alla!
grönsaker i ugn med fetaost
Ett annat otroligt bra sätt att ta tillvara på de grönsaker som är i säsong just nu är att göra grönsaker i ugn med fetaost. Här i är det perfekt att använda sig av de grönsaker som börjar se lite ledsna ut, men ändå smakar bra!
Den här veckan pausar jag semestern och jobbar lite. Idag och imorgon tisdag är jag hos Maria och jobbar, Och sedan har jag ett par andra frilansuppdrag som jag måste få klart under veckan. Får man säga att det ändå var lite skönt att lämna över ansvaret för barn och hus till Sebastian över dagen och själv åka iväg och jobba? Barnen blev helt överlyckliga när jag kom hem. Som om jag varit borta flera veckor! Märkligt det där..
Nu åkte Sebastian in och jobbade ett par timmar och jag ska röja av lite här hemma innan det är dags att stoppa två väldigt trötta pojkar i säng. Att bada hela dagarna tär verkligen på krafterna <3
Hoppas ni alla får en helt underbar start på denna sommarvecka!

0
Kommentera