Köttbullar med gräddsås


Woho, vet ni vilken dag det är i dag? Jo det är köttbullens dag! Precis som alla andra temadagar är detta en dag att firas! Och den firas såklart allra bäst genom att laga köttbullar till middag idag, eller hur? Att laga köttbullar till middag är liksom ett säkert kort för att få barnen att äta. Oavsett om jag gör en vegetarisk variant eller klassiska köttbullar med gräddsås, så äter barnen. Hur bra som helst!
Idag lyxade jag även till det lite och gjorde hemgjord pressgurka. Tänk att en sådan sak kan göra så mycket för maten, när det dessutom är otroligt enkelt att göra!
pressgurka
Det finns några tips när det kommer till köttbullar. För tyvärr har vi väl alla någon gång ätit riktigt torra och tråkiga köttbullar?

  • Använd blandfärs. Då får du en lite fetare färs och köttbullarna blir då mindre torra.
  • Tag vetegroddar istället för ströbröd i färssmeten. Det är alltså inte groddar ni hittar vid grönsakerna. Utan dom är torkade. Ger otroligt saftiga köttbullar.
  • Arbeta inte färsen speciellt mycket. Blanda bara snabbt ihop alla ingredienser.
  • Låt färsen få stå en liten stund innan du steker dom. Då blir det lättare att rulla fina köttbullar.
  • Stek dina köttbullar i ugnen. Då slipper du stå i stekoset som blir om du steker dom i stekpannan. Risken att de blir torra och bränns vid är också mindre!
  • Gör du ett stort lass köttbullar? Låt de bara få lite yta i ugnen. Frys sedan in dom. När de sedan ska ätas är det bara att steka på dom tills de är helt klara.

Har du några bra tips och trix för att få riktigt goda köttbullar?

Klassiska köttbullar med gräddsås:
ca 1 kg blandfärs
1 1/2 dl vetegroddar
2 dl mjölk/grädde
2 ägg
1 gul lök
2 msk senap av valfri sort
vitpeppar
salt
smör
Blanda färs, vetegroddar, mjölk/grädde och ägg. Finhacka löken och ha i den. Smaksätt med senap, vitpeppar och salt.
Smörj en ugnsform, forma färsen till köttbullar och lägg dem på plåten. Stek i ugnen på 225 °C tills de fått fin färg och är helt genomstekta.
Sås:
2 msk smör
3 msk vetemjöl
2 dl mjölk
3 dl grädde
2 msk oxfond
2 tsk soja
1 msk lingonsylt
 
Bryn smöret, tillsätt mjölet, lite i taget. Ha i lite mjölk åt gången och klumpfritt. Tillsätt resterande mängd mjölk, grädde, fond och soja. Låt koka ihop till en tjock sås. Smaka av med lite lingonsylt.
Servera köttbullar och sås med kokt potatis och lingonsylt.
Vill du ha ett vegetariskt alternativ? Kolla då in mina vegetariska köttbullar här!

1
Kommentera

Vegetariska köttbullar med ajvarsås

vego, ajvarsås
Köttbullar är perfekt vardagsmat. Eller hur? Oavsett om man gör vegetariska köttbullar, vanliga köttbullar eller kanske grönsaksbollar. Så är det vardagsmat som tilltalar de flesta. Får man dessutom ösa på massa god sås, ja då har man inte mycket att klaga på! Idag har jag gjort en variant på mina vegetariska julköttbullar. Det är precis samma grund, men jag har smaksatt lite annorlunda och sedan har jag överöst mina vegetariska köttbullar med ajvarsås. Hur gott som helst!
vego, ajvarsås
 
Just nu har jag förflyttat mig till vardagsrummet en stund. Kaoset i köket där jag annars brukar sitta är totalt. En dag hemma med receptskapande och fotografering brukar resultera i det. Men det hoppas jag hinna ta tag i om en stund. Jag måste säga att det var otroligt skönt att få sjunka ner i soffan en stund, med datorn i knät och en orimligt stor kaffe på soffbordet. Man kan lugnt säga att vardagslivet kom med buller och bång efter denna långa sommar. Men jag gillar det. Jag älskar att jobba mycket och ha saker att göra.
Idag var jag med Axel en liten stund i skolan, helt galet att min lilla pojke börjar ettan idag. Betydligt större för mig än för honom. Efter 30 minuters presentation av fröken och prat om vad alla gjort under sommarlovet var det fler barn som lite otåligt undrade när dom egentligen skulle få börja jobba?
-Blir det ingen matte idag?!
Helt underbart att höra ändå.
Idag tar mamma med sig barnen hem från stan, och sedan är det bara att packa fotbollsgrejerna och åka till säsongens första fotbollsträning med Axel. Alltså jag undrar vad vi skulle göra utan mina föräldrar. Vi får så otroligt mycket fin hjälp från dom. Utan den uppbackningen skulle vi fasiken inte få ihop vardagen känner jag!
vego, ajvarsås
Köttbullarna då. Dom gör du enkelt i en matberedare. Rullar med blöta, kalla händer till fina bollar. Steker i en stekpanna och ställer åt sidan. Sedan gör du såsen i samma stekpanna, låter den liksom koka ihop sig rejält.  Lägg i de vegetariska köttbullarna i såsen och rör om ordentligt. Servera med nykokt pasta, massor av parmesan och basilika. Sjukt gott! Och vill du inte ha vegetariska köttbullar kan du ju såklart ta dina favoritköttbullar bara. Det är inte så knussligt!
Vegetariska köttbullar, ca 40 st:
2 dl solroskärnor
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 dl svarta bönor
3 ägg
1 1/2 – 2 dl ströbröd
1 msk paprikapulver
1 knippe basilika
salt
Lägg solroskärnor i en mixer och mixa till ett fint mjöl. Skala och skär löken grovt. Ha i den tillsammans med vitlök och mixa tills löken är finfördelad.
Tillsätt sköljda svarta bönor. Pulsera mixern ett par gånger så att bönorna mosas. Tillsätt ägg, ströbröd (mängden ströbröd beror på hur stora ägg du har, känns smeten alldeles för lös, tillsätt lite mer ströbröd.), kryddor och basilika.
Blanda till en slät smet. Låt stå och svälla ca 15 minuter.
Blöt händerna med kallt vatten och forma smeten till bollar. Skölj av händerna i kallt vatten med jämna mellanrum så kladdar smeten mindre. Stek i en stekpanna i en klick smör tills de fått fin stekyta och är genomvarma.
 
Ajvarsås:

2 vitlöksklyftor
ca 400 g krossade tomater
2 dl ajvar
1 grönsaksbuljongtärning
1 msk balsamvinäger
svartpeppar
färsk basilika
Pressa vitlöken och stek den mjuk i lite olja, Tillsätt krossade tomater, ajvar, buljong och balsamvinäger. Låt koka ihop till såsen tjocknar. Smaka av med svartpeppar och finhackad färsk basilika. Lägg i de vegetariska köttbullarna i ajvarsåsen. Servera med kokt pasta.
 

1
Kommentera

5 recept på god vardagsmat

lax i citronsås, fisk i ugn
Ah härliga måndag. En ny vecka med nya möjligheter. Och jag kände att det kunde passa fint att planera en vecka med 5 recept på god vardagsmat. För jag antar att de flesta av er har börjat jobba nu efter semestern? Och som alltid är den ständiga frågan: vad ska vi äta till middag? Den här veckan hittar ni både en lite roligare variant på tacos, vår absoluta favorit när det kommer till fisk och så ett par vegetariska alternativ. Precis som en god matvecka ska se ute 🙂
Först ut är fisken. Lax i citronsås. Det har blivit en riktig favorit här hemma hos oss. Vi lagade det så många gånger i våras, men nu i sommar har det inte varit så ofta. Kanske för att man inte velat ha ugnen igång i värmen? Men veckan är det äntligen dags igen. Mums så gott!
vegetarisk, vegansk, linsbolognese
Pasta, alla vardagar stora räddare i nöden. Eller hur? Jagälskar att göra linsbolognese. Det är så lättlagat och gott.
fylld paprika i ugn, fylld paprika i crock pot
En klassiker som börjat dyka upp på flera matbloggar och instagramkonton är fylld paprika i ugn. Lättlagad och got vardagsmat som är enkel att variera.
hemgjorda chicken nuggets nyttiga
När barnen har varit lite kinkiga med maten under en period. Då brukar jag göra hemgjorde chicken nuggets. Det går liksom alltid hem.
vegetarisk tacotårta
Tacotårta blir en kul variant på den klassiska tacosen. Gör den antingen vegetarisk eller på köttfärs, det är en smaksak 🙂
Nu har vi smygstartat igång vardagen här, så himla skönt. Barnen har kommit in i lite mer normala rutiner och i morgon börjar skolan.
Fast i natt fick dom sova hos mina föräldrar då Sebastian är på utbildning och jag jobbade sent igår och åkte iväg riktigt tidigt imorse,
Nya gummistövlar och nya tennisskor är införskaffade,  Och imorgon börjar Axels fotboll och sedan Isacs simning. Så är man liksom inne i rullorna igen.
Jag hoppas att ni får en härlig start på veckan <3

2
Kommentera

Chokladbollar-veganska

vegansk, nyttig, utan socker
Alla dagar är en bra dag att äta chokladbollar va? Visst måste det vara så?
Idag tänkte jag tipsa er om de här chokladbollarna, som är helt fria från gluten och mjölk. Dessutom innehåller det inget raffinerat socker. Jag gillar inte att kalla fika nyttigt. För chokladbollarna är sötade med dadlar och därmed söta. Men kanske är dom lite nyttigare än vanliga klassiska?
Fler av er efterfrågade alternativ på klassiskt fika som just är gluten och mjölkfritt. Dessutom är de helt veganska. Och då tänkte jag, vi börjar med chokladbollar!
Vilket passar perfekt om man ska ha kalas och måste trolla fram fika till någon som har allergi eller inte äter animaliska produkter. För en omgång chokladbollar, det är inte svårt att få till. Jag lovar!
vegansk, nyttig, utan socker
Då har vi klarat av första riktiga veckan efter sommarlovet här hemma. Barnen har gått på förskola och fritids och jag har jobbat. Idag är barnen dock hemma och lediga. Jag har hunnit jobba undan en hel del under dagen och strax är det faktiskt dags för lite fika! Axel har en klasskompis här så det är fullt ös på barnen. I eftermiddag blir det en tur in till stan och fixa lite ärenden och så tänkte jag hinna träna en sväng. Helgen kommer bestå av ett besök på parken zoo med några vänner, kräftskiva och en heldag med jobb på söndag. Så var första riktiga arbetsveckan över efter semestern. Och vet ni, det känns helt ok för min del!
vegansk, nyttig, utan socker
Chokladbollar, dom äts med fördel kalla till en god kopp kaffe, det tycker i alla fall jag. Vad säger ni?
Chokladbollar:
3 dl havregryn (glutenfria)
ca 7-10 dadlar (smaka av och ha i fler om du vill ha sötare)
3/4 dl kokosolja
1/2 tsk vaniljpulver
2 msk kallt kaffe
3 msk kakao
kokos och frystorkade hallon att rulla chokladbollarna i
 
Lägg havregryn, dadlar, kokosolja, vanilj, kallt kaffe och kakao i en matberedare. Mixa till en slät deg. Forma degen till bollar. Fukta händerna med kallt vatten mellan varven så fastnar inte degen så lätt.
Rulla i kokos och frystorkade hallon. Låt stå kallt minst 30 minuter innan servering.
Receptet går utmärkt att dubblera om man vill det.

16
Kommentera

Lättlagad pestopasta

vegansk, hälsosam, nyttigPestopasta, det är väl en riktig klassiker ändå? Men jag tänkte att det måste ju gå att göra den lite mer hälsosam, liksom få i lite mer nyttigheter än bara pesto och pasta. Och tänkt, det gick utan problem!
Jag är inte mycket för att lura i mina barn mat eller grönsaker. Men om man bara av ordet spenat  skriker rakt ut, ja då kan det faktiskt vara ok att laga mat med spenat i, utan att man liksom talar om det. För den här krämiga pestopastan smakar pesto. Inte spenat.  Hur god som helst!
vegansk, hälsosam, nyttig
Jag gillar som ni vid det här laget säkert vet lättlagad vardagsmat. Och för mig får det även gärna vara något vegetariskt. Därför tillsatte jag spenat i denna pestosås. Jag valde även bort att ha i någon form av mjölkprodukt som yoghurt eller crème fraîche. Kalciumet i mjölprodukter hämmar järnupptaget och det vill man ju inte. Istället mixade jag vita bönor och tillsatte. Det gav en fyllighet till såsen som blev perfekt. Och för er vuxna som också är lite rädda för orden spenat och bönor. Jag lovar att det inte smakar något av dom 🙂
 


Men rätt ofta får jag frågan, om mina barn verkligen äter allt jag lagar här hemma. Svaret är JA och NEJ. Axel som är 7, han äter i stort sett allt. Han bryr sig bara om vad det smakar och inte så mycket vad som är i. Men han är alltid väldigt ärlig och talar om ifall han inte riktigt gillade något. Isac som strax fyller 4, det är en annan historia det. Han äter bara när det passar honom. Det spelar inte så stor roll om det är linsgryta eller pasta. Vill han inte äta, så äter han inte. Vi försöker att be barnen om att smaka på maten. Ofta för att Isac faktiskt brukar komma igång och äta bara han smakar. Men igår gick det dåligt.
Jag satt där i bilen och väntade på ett utlåtande från familjen. Tyckte dom att middagen varit lika god som jag? Ja svaret kan ni ju läsa här ovan.
Jag hade glömt köpa hem ketchup. Och det enda Isac kunde tänka sig att ha till makaronerna var kolasås……
vegansk, hälsosam, nyttig
Nästa gång funderar jag på om jag ska mixa hela såsen helt slät. Kanske blir det bättre? Eller gillar man det lite rustika i såsen? Vad tror ni? För at lyfta det hela ett snäpp till kan jag tänka mig att strö smulad fetaost och torrostade solroskärnor över. Det skulle bli grymt gott tror jag!
Pestopasta 4 port:
4 port valfri pasta
450 g fryst spenat
1 liten purjolök
1 vitlöksklyfta
1 grönsaksbuljongtärning
130 g grön pesto
1 förpackning á 380 g vita bönor
1/2-1 citron
salt och svartpeppar
Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
Fräs spenaten  i en kastrull tills det mesta av vätskan försvunnit. Skär purjolöken fint och tillsätt den tillsammans med en pressad vitlöksklyfta. Smula i buljongtärningen och rör i peston. Häll av vattnet från bönorna och mixa dom helt släta. Rör i det i pestosåsen. Smaka av med citron, salt och peppar.
 

4
Kommentera