Sockerkaka

 grundrecept, baka

Igår skrev jag på instagram att jag ibland känner att allt bara blir för mycket. Det är den ena spektakulära tårtan eller desserten efter den andra. Och jag förstår, man blir inspirerad. Tycker att det är otroligt vackert och lita fascinerande att man faktiskt kan skapa något så fint. Men ibland får det motsatt effekt på mig. Då blir jag bara sugen på att baka en sockerkaka, en småkaka eller på sin höjd en helt vanlig sketen rulltårta. För jag är egentligen inte extra allt. Jag väljer hellre en liten torr kaka när vi fikar än en bakelse. Men vi är ju alla olika. Och tur är ju det 🙂
Så idag blev det att baka sockerkaka. Att ha ett fint grundrecept är otroligt bra. För sedan är det bara att variera i det oändliga!
Du kan smaksätta med kaffe, kakao, apelsin, choklad eller vad du helst gillar. Eller varför inte dela sockerkakan och fylla med vaniljkräm, smörkräm eller chokladkräm? Enkelt men ack så gott!
grundrecept, baka
Här i Sala blossar det fortfarande upp nya skogsbränder. När vi alla nästan andades ut och fick information om att läget var under kontroll, ja då får vi höra att det brinner på två nya ställen. Hela tiden hör man surret av flygplan och helikoptrar som flyger över vår stad för att både vattenbomba de bränder som är i gång, men även för att upptäcka nya bränder. Och det läskiga är att det verkar som om det är någon galning som är ute och sätter eld på våra skogar. Vi har brandmän från i stort sett hela Sverige här nu som kämpar. Men vad hjälper det att släcka en brand, när det någon timme senare har börjat brinna någon kilometer bort. Det är helt fasansfullt.
Vi har än så länge haft tur. Den närmaste branden här har varit lite mindre än en halvmil bort. Men man kan inte låta bli att tänka att nästa gång det börjar brinna, då är det närmare oss här i skogen.. Vi hoppas och ber att dom snart får tag i den galning som har satt skräck i en hel stad nu!
grundrecept, baka
Om en liten stund kommer Axel hem med bussen och min mamma, mormor och morfar kommer ner på lite kaffe. Då blir det sockerkaka, frukt och kanske lite glass till kaffe. Det får bli en fin fredagseftermiddag, fast vi alla känner lite oror..
Sockerkaka:
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljpulver
50 g smält smör
1 1/2 dl mjölk
Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Tillsätt mjöl, bakpulver, vanilj, smält smör och mjölk. Vänd försiktigt ihop till en slät smet. Smöra och bröa en sockerkaksform. Grädda i 200°C i cirka 30 minuter eller tills sockerkakan är helt klar.
Låt svalna något innan du serverar.
 
Smaksätt gärna sockerkakan med det du gillar bäst!

1
Kommentera

9 tips för att planera vardagsmaten


En av de vanligaste funderingarna jag får här på Linnéas Skafferi är kring vardagsmat. Många frågar efter lättlagade recept och sådant som hela familjen äter. Och jag vet precis hur det är. Även här hemma brottas vi med att få ihop vardagspusslet vissa dagar.Så idag tänkte jag ge er mina bästa tips. Tips på hur ni kan få en enklare vardag när det kommer till maten. Och det absolut första jag tipsar om, det är att planera vardagsmaten. Jag vet att det kan låta trist och lite pretto. Men det är faktiskt så. Allt du planerar in har du mycket större chans att genomföra. Om det så är träning, tvättider, en träff med kompisar eller det här med vardagsmaten. Som tur är finns det en hel del knep och bra recept att ta till.

Nu kanske ni känner att fasiken, det är ju snart semester! Alltså helt fel tillfälle att komma med tips och råd om hur du styr upp vardagen. Men jag är en sån person som inte väntar till första veckan efter semestern med att ta tag i träningen. Jag gör det mycket hellre under semestern. Då har det nämligen redan hunnit bli en fin vana tills vardagen sätter igång igen. Och lite samma känner jag att det är med rutinerna kring maten. För hur mycket semester man än har- så måste man ju äta. Och är ni som mig spenderar ni minimalt med tid inne när solen skiner ute! Därför fungerar de här tipsen riktigt bra även under sommar och semester.

  • Planera 4-5 middagar ni ska äta under veckan och köp hem de ingredienser som behövs.
  • Laga lite mer mat än du vet går åt varje gång. Vips har du rester som räcker till middag en dag under veckan eller kanske till lunch på helgen. Så gör jag ofta och det är ovärderligt där på torsdagen att bara plocka fram färdiglagad mat ur kylen. + att det minskar matsvinnet!
  • Förbered så mycket du kan. Jag vet att det på söndagen känns trist att lägga tid i köket. Men på tisdagen kommer du tycka att det var väl investerad tid. Jag lovar! Skala morotsstavar och lägg i en burk. Gör en 3-veckorssallad. Ska ni äta quinoa eller andra gryn under veckan? Koka dom redan på söndagen. Eller koka extra mycket på måndagen så det räcker till en eller ett par middagar till.
  • Laga gärna en extra rätt på söndagen. På det viset slipper du laga en av middagarna under veckan. Perfekt om man från början vet att någon av dagarna i veckan blir lite stressig.

 

  • Försök att alltid ha något lättlagat på lager i frysen. Jag brukar ofta ha en påse grönsaksbollar som man enkelt kan steka på och servera gryn och en kall sås till. Perfekt nödmat!
  • Har du en slökokare hemma? Använd den! Perfekt att göra vegetariska grytor/soppor i så här under sommaren.
  • Ha ett par kokta ägg i kylen- perfekta att komplitera maten eller varför inte matlådan med när man äter rester.
  • Ett livsmedel kan varieras i det oändliga. Tänk kokt potatis till fisken på måndagen. Det som blir över blir en kall potatissallad till grönsaksbiffar på onsdagen. Överbliven pasta gör sig utmärkt i en pastagratäng eller som en kall pastasallad.
  • Testa att prenumerera på en matkasse! Där får ni planerade middagar och det kan vara ett bra sätt att komma in i själva tänket.

 
Genom att ligga steget föra i planeringen av vardagsmaten kan du spara pengar då du inte måste småhandla varje dag, du spar tid då du varje dag vet vad du ska laga och kanske redan har förberett något dagen innan. Du spar även på miljön då du förhoppningsvis inte slänger mat i samma utsträckning. Den mat som blir över förvaras i kyl eller frys och tas fram den dag i veckan du bestämmer att ni ska äta rester.
Vardagsmat är ju liksom lite av min grej. Och i kategorin Veckans Mat hittar ni massor av matsedlar. Vissa har olika teman och en del är klassiska veckoplaneringar.
Hur ser era matveckor ut? Blir det lite som det faller sig eller planerar ni noga?
Gillade du det här inlägget? Tryck då gärna på hjärtat eller lämna en liten kommentar <3

11
Kommentera

5 lättlagade middagar i sommarvärmen

Biffar gjorda på halloumi, morot och ajvar
Hej från ett soligt och fint Berlin <3
Idag skiner solen för fullt, men i helgen har det faktiskt varit halvmulet och lite svalare, vilket har varit så skönt! Hemma i Sverige hade det varit så varmt i helgen. Men det har varit helt ok med lite väderomslag här.  Så vi klagar inte! Idag skiner som sagt solen och vi tänkte bada lite. Det känns som en lagom aktivitet för dagen.
Den ständiga frågan i sommarhettan är ju vad man ska orka laga för middag. Även jag brottas med det. Jag orkar och vill inte stå i köket. Så jag tänkte att även denna vecka kör vi lite enklare matlagning som tema. Nämligen 5 lättlagade middagar i sommarvärmen. Det kan väl passa va?
Först ut halloumibiffar. Bara att grovrivna morötter och halloumi, göra till biffar och tillaga i ugnen. Server i pitabröd, till en stor sallad eller varför inte till pasta?
 
lax i ugn med fetaost pesto
Lättlagad fisk i ugn är otroligt smidig vardagsmat tycker jag. Den här laxen är både lättlagad, går fort att göra och fungerar precis lika bra att äta halvljummen som kall. Vilket kan vara gott när man inte är sugen på så varm mat. Lax i ugn med fetaost och pestosötpotatis och kikärtsgryta med kokosmjölk
Man kan tycka att sötpotatis och kikärtsgryta är något som hör höst och vinter till. Men igår lagade vi en variant på denna, lät den bli ganska sval och åt med quinoa och sallad. Perfekt lagad mat efter en hel dag på språng. Du kan med fördes förbereda den dagen innan och bara värma upp.

Att bara blanda ihop av de grönsaker och rotfrukter man har och sedan köra in dom i ugnen, smaksätta med tillexempel fetaost, färska örter och jordgubbar, det kan vara den bästa sommarmaten. Perfekt sätt att ta tillvara på alla slattar av grönsaker som blir i kylen. Eller om tex paprikan börjar lite mjuk. Då får den nytt liv i den här maten. Sånt gillar jag 🙂 En enkel, men ändå matig sallad med grönsaker. Så gott!
kycklingratäng med ajvar
Ajvar är min räddare i nöden hemma. Vad gjorde jag utan en burk stående i skafferiet? Perfekt att ta till när ma inte riktigt vet vad man ska smaksätta maten med. Funkar i allt från såser till röror och som här. i en kycklinggratäng. Stek bara på kyckling och lök. I med allt och lite andra ingredienser i en ugnsfast form och in i ugnen. Och du har middagen klar utan allt för stor ansträngning!  Fint va?
Nu blir det frukost här hos min syster, sen har vi som sagt lovat barnen att bada och köpa solglasögon. I eftermiddag måste jag avsätta lite tid för att jobba. Och ikväll är det sista kvällen här innan vi flyger hem till Sverige igen i morgon. Dagar på språng flyger i väg, Det är ett som är säkert.
Vad brukar ni göra för lättlagad mat så här på sommaren?

2
Kommentera

Jordgubb och rabarberkaka med brynt smör

jordgubb och rabarberkaka rabarberpaj vaniljvisp
Det är bara att konstatera, jag har fått en ny favoritkaka. Eller paj. Ja eller kaka. Kan inte riktigt bestämma mig. Och vad är egentligen skillnaden? Fast när jag tänker efter kanske det är en blandning av paj och kaka?
Hur det än är med den saken, så blev den här kakan riktigt god! En jordgubb och rabarberkaka med brynt smör och lite havregrynsmul på toppen. I grund och botten en otroligt enkel kaka som tack vare det brynta smöret och havregrynssmulet känns som en betydligt mer arbetad kaka.
Grundreceptet kommer från Sebastians gammelmormor Ragnhild. Ett sådant där klassiskt recept på äppelkaka ni vet. Jag har bakat den så otroligt många gånger och tänkte att det måste gå att utveckla. Och tänkt, det gjorde det! Hur enkelt som helst faktiskt.
 
jordgubb och rabarberkaka vaniljvisp rabarberpaj
 
Jag lämnade en hel sådan här kaka hemma hos Sebastian, sen fick min mamma ta med sig en hem också.
Jag och pojkarna drog ju till Berlin igår och lämnade både man och jordgubbe och rabarberkaka hemma i Jugansbo. Idag har vi gått över 15000 steg och jag är så grymt imponerad av både Axel och Isac som orkat. Dom har ju dessutom lekt i varenda lekpark vi gått förbi (och ni som varit i Berlin vet att det finns ju en hel del sådana….). Så dom har säkert rört sig dubbelt så mycket som vi andra. Att Axel orkat är inte så överraskande, han älskar att gå och vara i rörelse. Isac är lite mer bekväm, av sig och har ett par ben som helt enkelt brukar sluta att fungera i tid och otid. Så man måste bära honom. Men idag har han traskat på utan större knorr. Bra gjort av en snart 4-åring. Nu har vi bäddat ner oss i soffan hela gänget och kollar på Pippi. Här är vädret faktiskt lite sämre än hemma i Sverige. Och det är sååå skönt med lite moln och inte uppåt 30 grader varmt!
jordgubb och rabarberkaka rabarberpaj vaniljvisp
Till den här jordgubbe och rabarberkakan tycker jag att ni ska servera min rårörda vaniljsås. Så enkel och god!

Jordgubbs och rabarberkaka med brynt smör:

100 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
ca 3 dl rabarber och jordgubbar

50 g smör
1/2 dl strösocker
1 1/2 dl havregryn

Bryn smöret i en kastrull. Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Rör i mjölet tillsammans med det brynta smöret. Blanda till en jämn smet. Bred ut i en form med löstagbar kant, det blir en ganska trög smet. Skär rabarber och jordgubbar i tunna skivor och placera ut över smeten.
Smält smöret, blanda i socker och havregryn. Rör om ordentligt. Strö smulet över kakan.

Grädda i 180 °C i 25-30 minuter. Låt hellre kakan bli för kladdig än torr. Kakan får gärna svalna helt innan den äts.

 
Gillade du det här inlägget? Tryck gärna på hjärtat eller lämna en liten kommentar nedan <3

16
Kommentera

Rårörd vaniljsås

rårörd vaniljsås hemgjord
Någon mer som planerar att äta paj i helgen? Då har jag bästa tipset till er, gör egen vaniljsås! Det är så otroligt enkelt och blir makalöst gott. Det här är en rårörd vaniljsås som smakar precis som den vaniljvisp man köper på tetra, fast mycket, mycket godare! Plus att den bara innehåller helt vanliga ingredienser. Inga konstiga smakämnen eller så.
Jag använder alltid vaniljpulver när jag ska smaksätta med vanilj. Det smakar liksom mer då tycker jag. Vaniljpulver finns att köpa på mataffären.
I morgon kommer ett recept på världens godaste rabarber och jordgubbskaka med brynt smör upp här på bloggen, som av en händelse passar utmärkt att äta till den här vaniljvispen 🙂
rårörd vaniljsås hemgjord
Nu sitter jag och mina två vildar på tåget mot Arlanda. Vi ska åka och hälsa på min syster i Berlin ett gäng dagar. Det är första gången jag gör en lite längre resa ensam med båda barnen. Så det ska bli riktigt spännande att se hur det går. Men vi kom till att börja med på tåget och de första 20 minuterna har gått bra i alla fall. Men det är sjukt varmt här på tåget, smockfullt med folk och jag har lite feber. Tror att alveolen gick ur i samma stund som vi hittade våra platser. Men det tar inte lång stund att åka till Arlanda och jag har lite fika i väskan att muta barnen med, så det borde gå bra det här. Reser ni mycket ensamma med barn? Brukar det gå bra eller blir det kaos varje gång 😉
 

Rårörd vaniljsås:
3 äggulor
3 msk florsocker
1 tsk vaniljpulver
3 dl vispgrädde
Blanda äggulor, florsocker och vanilj, vispa pösigt. Vispa grädden tjock och blanda den med smeten. Rör ihop allt.
Vaniljsåsen går utmärkt att förvara i kylen om det råkar bli något över, men till nästa gång den ska serveras kan den behöva vispas upp lite.
Nu hoppas jag att resan här går bra. De första 20 minutrarna har i alla fall gått utan större problem 🙂
5
Kommentera