5 goda tacosrecept till fredagsmyset

vegetarisk tacotårta
Så var det äntligen fredag igen och dags att ladda upp inför fredagsmyset! Jag tänkte underlätta lite genom att tipsa om 5 goda tacorecept till fredagsmyset. För det finns ju faktiskt så mycket goda varianter på ju st tacos som inte är klassisk svensk tacos. Jag älskar att experimentera och hitta på nya sätt att laga denna goda mat på. Ett recept som inte kommit upp på bloggen än är tacolåda. Kanske får det bli morgondagens middag? Är det ett recept ni skulle vilja ha?
 
Först ut är familjens senaste favorit, nämligen tacotårta. Det här går alltid hem hos barnen som faktiskt inte är så superförtjusta i klassisk tacos. Inte Isac i alla fall. Han brukar mest äta tortillabröd med smör och så lite majs och paprika. Men här blir det liksom lite roligare att äta. Perfekt fredagsmat!
tacokyckling-2
Tacokryddad kyckling är också superenkel fredagsmat. Speciellt om du tröttnat lite på själva tacosen, men ändå gillar smaken! Ett stort plus är att det sköter sig själv i ugnen. Sånt gillar jag!
 
tacopizza på tortillabröd
Fast ändå, mitt bästa fredagsrevept är nog ändå tortillapizza. När man är sugen på pizza, man är sugen på tacos, men man har absolut noll ork och energi att lägga i köket. Då gör man tacopizza. I perioder serveras det här i olika varianter rätt så ofta hemma hos oss. Det går fort, är lätt att variera och alla gillar det.
fisktacos mangosalsa
För någon vecka sedan la jag upp det här receptet på fisktacos som ni verkligen gillade! Så kul! Fick även tips av en läsare att göra som la fryst lax i en ugnspåse med lite kryddor och vatten. In 20 minuter i ugnen och sen är det bara  att dra isär laxen med en gaffel. Som kulled park typ. Jag tyckte det lät superspännande och måste verkligen testa någon gång!
tacopaj med creme fraiche
Sist ut är en kär gammal klassiker. Nämligen tacopaj. Alltså det är något med så här matiga pajer. Jag känner mig så grymt huslig när jag lagar dom. Det och när jag kokar sylt! Jag vet inte vad det är, men känner mig som värsta husfrun liksom 🙂 Grunden till den här pajen har vi lagat så sjukt många gånger, i just den här varianten har jag tillsatt en burk svarta bönor också. Det blir toppengott tycker jag!
Så, här har ni alltså 5 grymma tacosrecept att testa idag eller under helgen! Vilken variant av tacos är din favorit? Gillar du klassisk svensk tacos eller gör du helst någon annan variant?
Jag hoppas ni alla får en trevlig helg. Jag och Isac ska strax skotta oss ut från huset och åka till min mormor och morfar för lite obligatorisk fredagsfika. Sen har Axel en kompis som ska sova här ikväll. Så jag gissar att det blir fullt ös!

2
Kommentera

Enkla fiskpaket

fiskpaket med bakplåtspapper på grillen i ugnen
Hög tid att fundera på vad helgen kommer att innebära i matväg. Jag är en person som absolut inte gillar fancy pancy-mat, utan jag gillar enkel och okonstlad mat. Helgens middagar behöver verkligen inte vara mer tillkrånglade än min vardagsmat. Kanske kan den ibland, någon gång få ta lite längre tid att laga. Som på söndagarna den senaste tiden, då har jag börjat laga riktig söndagsmiddag. Så mysigt avslut på helgen.. Hela familjen i matrummet, med tända ljus och allt. Ett fint sätt att tacka för en fin vecka och välkomna en ny.
En  rätt jag mer än gärna lagar under helgen är fiskpaket. Antingen på grillen eller i ugnen. Man kan ju tycka att nu när vi kommit en vecka in i mars så vore ju grillen det givna alternativet till helgen.
MEN. Utanför mitt fönster vräker snön ner. Så grillpremiären får nog allt vänta ett tag till!
fiskpaket med bakplåtspapper på grillen i ugnen
Jag har alltid gjort fiskpaket i aluminiumfolie förut. Men så har jag funderat på hur bra det egentligen är. Så sist testade jag att göra i bakplåtspapper. Det fungerade finfint! I alla fall i ugnen, men jag kan inte tänka mig att det inte funkar på grillen? Jag såg på Mandelmans tidigare i år och dom blötte tidningspapper och la runt om. Men så grillade dom direkt på glöden också. Det gör aldrig jag. Jag grillar alltid på indirekt värme. Så då borde det inte vara några problem känner jag. Men har ni testat? Kom göra med tips isåfall. Men i ugnen fungerar det perfekt!
För att lyxa till de här fiskpaketen lite la jag handskalade räkor på laxen innan jag nöp ihop paketen.. Det blev så gott!
För att sätta extra piff på mina fiskpaket använde jag mig av en ekologisk kryddblandning med det passande namnet fiskelycka. Passar perfekt till kalla såser eller som här, att strö på fisken!
 
Fiskpaket i bakplåtspapper, 4 port:
12 delikatess eller färskpotatisar
2 morötter
4 bitar lax
fiskelycka
salt & svartpeppar
färska örter
ca 40 räkor
2 citroner
Förkoka potatis och morötter. Dela dom i mindre bitar.
Riv av 8 ark bakplåtspapper och placera ut dom två och två. Lägg på förkokt potatis och morot skuren i mindre bitar. Placera en bit lax på varje paket. Strö över lite fiskelycka, salt och svartpeppar.
Finhacka färska örter (jag älskar dill, gräslök och persilja i kombination till fisk) och strö över. Skala räkorna och fördela över fisken Pressa saften ur citronerna över fisk och räcker, Dela gärna citronerna och låt dom åka med i fiskpaketet. Nyp ihop paketen och kör aningen på grillen eller i ugnen på 225°C i cirka 20 minuter.
Vill man lyxa till det ännu mer är det gott att ha i en klick kryddsmör i fiskpaketen. Här har jag ett superenkelt recept ni måste testa!
När jag påbörjade det här inlägget satt jag hemma vid köksbordet, men nu är jag på tåget mot Stockholm. Så ser liksom mina arbetsdagar ut ibland. Tur jag alltid  kan ta med mig delar av arbetet och jobba precis var som helst!
Efter flera veckors vabbande känns det så skönt att komma hemifrån och få tänka på annat än sjuka barn en liten stund!
Jag hoppas ni alla får en riktigt fin kväll, så hoppas jag ni kikar in här imorgon, för då bjuder jag på ett riktigt smaskigt recept!!

18
Kommentera

Frukost bowl

frukost bowl
Hallå från sjukstugan!
Idag tänkte jag tipsa om något jag gärna startar dagen med, nämligen en frukost bowl. Jag äter ofta yoghurt eller gröt på morgonen. Men ibland är det som om kroppen liksom skriker efter något annat. Som om magen varken vill ha mjölkprodukter eller tyngden från gröten. Jag är bara sugen på frukt. Då gör jag en smoothie bowl och kroppen blir liksom glad.
Här hemma är vi i magsjukekarantän. Axel började spy igår morse och spydde fram till lunch. Sen fick han nästan 39 °C feber och sov bort större delen av dagen. Men idag vaknade han pigg och glad. Så nu hoppas vi på att resten av familjen klarar sig. Även om jag sitter här med lite magont och illamående. Men vi märker vad som händer. Båda barnen längtar ihjäl sig efter skola och förskola nu.
frukost bowl
Dessutom drog vi ju igång att renovera vardagsrummet i helgen som var. Nya tapeter op väggarna, lite nya möbler och det obehandlade trägolvet fick sig en rejäl sväng med skurborsten igår. Men tack vare att magsjukan kom och hälsade på stannade liksom resten av. Nya gardiner och gardinstänger har kommit upp, men fönster och väggar ekar ännu tomma. Plus att matrummet är fullt av alla grejer som tidigare var i vardagsrummet. Om jag nu klarar mig från denna sjuka kanske kvällens projekt blir att ställa i ordning lite mer. Man blir ju galen av att gå här hemma i kaoset om dagarna!
Idag gjorde jag i ordning varsin frukost bowl till barnen. Och båda två tyckte det var supergott. Jag brukar försöka att skiva ner lite smågamla bananer och lägga i frysen, då kan man enkelt ta fram och mixa sig en smoothie eller en smoothie bowl som dessa när man blir sugen! Perfekt till frukost, mellis eller som en nyttig dessert!
 
Frukost bowl med banan & hallon:

1/2 banan
1 1/2 dl frysta blåbär/hallon
1 msk aciapulver
1/2 tsk vaniljpulver
ca 1 dl havremjölk
Mixa banan, bär och pulver, tillsätt mjölken, lite i taget tills du fått en krämig och len konsistens. Toppa med färsk frukt, nötter och frön.
Frukost bowl med banan och mango:

1/2 banan
1 1/2 dl fryst, tärnad mango
1/2 msk nyponpulver
1/2 tsk vaniljpulver
ca 1 dl havremjölk
Mixa banan, mango och pulver, tillsätt mjölken, lite i taget tills du fått en krämig och len konsistens. Toppa med färsk frukt, nötter och frön.

2
Kommentera

5 goda fiskrecept

pokébowl med lax och kokosris

Ny vecka med nya härliga tag! Och idag tänkte jag passa på att tipsa er om 5 goda fiskrecept. Bra och enkla recept på fisk är fint att ha  på lut, det är lätt att man kör på med samma vanliga recept man alltid gör.

Vill man bjuda på en riktigt god och fräsch fiskrätt rekommenderar jag starkt en piké bowl. Låt gästerna var och en få plocka i av de tillbehör de vill ha i. Mums va gott!

fylld lax i ugn

Lax brukar alltid gå hem. Fungerar lika bra en tisdagkväll som till helgen. Här har jag fyllt min lax med röd pesto och fetaost. Det blir hur gott som helst!

lax i citronsås, fisk i ugn

Det här receptet på lax i citronsås blev snabbt ett av de mest populära. Fler av er har hunnit laga det och det har fått så många fina kommentarer.

torsk i ugn med pesto och fetaost

Ett av mina favoritrecept är torsk i ugn med pesto och fetaost. Bättre än så här blir det knappast. Superenkel vardagsmat som är riktigt god!

fisk i ugn med skagenröra

Fisk i ugn är som bekant en storfavorit här hemma. Så enkelt att variera och alla här hemma älskar det. Här har jag gjort en fisk med skagenröra. Så enkelt och gott!

Samtidigt som jag försöker arbeta här hemma har jag en ovanligt pigg 3-åring som frågar om precis allt, springer, hoppar och leker (ungefär som 3-åringar brukar med andra ord.) I soffan ligger stackarns Axel som blev magsjuk i morse. Han har spytt 2 gånger sen 5.30 men har jätteont i magen. Så får se vad det blir av det hela.
Jag har supermycket jobb som ligger så en hel arbetsdag hade verkligen suttit fint känner jag. Men det får helt enkelt bli en annan dag! Men bloggen hoppas jag kunna uppdatera under veckan som vanligt. En vegetarisk gulasch står och puttrar i min Crock Pot just nu och blir det gott ska ni självklart få ta del av receptet!

Jag hoppas er vecka startat bättre än vår!

3
Kommentera

Våfflor med glass och chokladsås


 våfflor
Åh du ljuva lördag!
Äntligen tid för en långfrukost, brunch, långlunch eller en riktigt god middag. Och det finns faktist en sak som passar till alla dessa tillfällen, nämligen våfflor! Frukostvåfflor, smarriga våfflor till brunchen med flera olika toppingar, eller varför inte våfflor till dessert efter en riktigt god middag? Här har jag lyxar till mina våfflor och serverat dom med hemgjord glass och chokladsås. En dessert som passar stora som små! Chokladsåsen har jag smaksatt med päronlikör, men det är ju helt en smaksak!
våfflor
I förmiddags tog pappa med båda barnen till badhuset så jag och Sebastian kunde dra igång helgens lilla renoveringsprojekt. Nämligen att tapetsera om i vardagsrummet. Det kommer att bli så bra. Jag la upp lite filmer på Insta Story tidigare idag om hur det går med allt! Vi köpte nya soffor för ett par veckor sedan och dom kommer att passa så mycket bättre in i rummet när det blir lite annan färg på väggarna!
Eftersom hela vardagsrummet är urplockat och hela matrummet är fullt med alla grejer från vardagsrummet har vi nu krupit ner hela familjen i vår säng för att kolla Melodifestivalen. Efter att barnen var i badhuset hämtade jag upp dom då det var dags för barnkalas hos deras en kompis. Så vi har två ganska trötta killar här i sängen nu. Trötta men nöjda! Precis som det ska vara 🙂
 
Våfflor med glass och chokladsås med päronkonjak:
Våfflor:
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 tsk strösocker
2 1/2 dl mjölk
2 dl kallt vatten
100 g smör
Blanda alla torra ingredienser och ha i mjölken, blanda om och tillsätt sedan vattnet. Smält smöret och låt det svalna lite.
Ha i det smälta smöret och rör till en jämn smet. Grädda till frasiga våfflor. För att de skall behålla sin frasighet, lägg upp dem på galler istället för på hög.
Chokladglass:
5 dl vispgrädde
1 burk sötad, kondenserad mjölk ca 400 g
100 g mjölkchoklad
100 g mörk choklad
Vispa grädden tills mjuka toppar bildas, häl försiktigt i burken med kondenserad mjölk.
Finhacka chokladen och smält den i ett vattenbad. Låt den svalna något innan du rör i den i grädden. Blanda väl. Häll upp i en avlång brödform och ställ in i frysen i minst 4 timmar.
Världens godaste chokladsås med päronkonjak:
1 msk smör
1 msk Xanté
1 1/2 msk kakao
1 msk sirap
2 msk strösocker
1 dl grädde
1 nypa flingsalt
Smält smöret i en kastrull, tillsätt päronkonjaken. Ha i kakaon och rör om. Tillsätt sirap, socker, grädde och flingsalt. Låt allt koka ihop. Servera ljummen.
Till servering:
färska päron
färska jordgubbar
Lägg upp en frasig våffla på en tallrik. Skiva päronet och fördela över våfflan. Skopa upp tre fina kulor av glassen och ringla sist över chokladsåsen. Dekorera med ett par färska jordgubbar.

1
Kommentera