
I veckan kokade jag gröt på steel cut oats. Eller havrekross som det faktiskt heter på Svenska. Jag älskar att testa nya gryner och koka gröt på dom. Som många av er redan vet är jag en riktig grötälskare. Det är kanske världens bästa frukost. Kan serveras varm, kall, göras otroligt nyttig och precis lika onyttig. Det är liksom bara att välja. Helt efter tycke och smak!
I USA har steel cut oats varit populärt ett tag nu och vi ser det mer och mer även i Sverige, vilket är toppen för det är verkligen en riktigt bra grej! Istället för att valsa havren till gryn ångbehandlas skalad havre som sedan klipps i bitar. Vilket ger en produkt som är väldigt rik på magnesium, fiber, järn och zink. Dom är dessutom fullproppade med fibrer! Alltså grunden till en riktigt bra frukost.
Om man kokar gröt på steel cut oats får du en fylligare gröt med betydligt mer struktur än om du kokar på vanliga havregryn. Med fördel går det att blötlägga havren över natten. Eller koka gröten på häften havregryn hälften steel cut oats om man tycker det blir en för grynig konsistens. Själv så tyckte jag det blev en himla härlig gröt på enbart steel cup oats. Jag provade även att koka med ungefär hälften rågflingor, det blev också gott.

Nu börjar påsklovet lida mot sitt slut även för oss. Men först väntar en heldag på Gustavsvik i Örebro. Vi har aldrig varit dit, men försöker beta av alla roliga badhus runt oss. Någon som varit där på sista tiden? Är det bra? Vi hade först tänkt att bli kvar över natten, men vi åker hem istället. Jag längtar lite efter en lugn och skön lördag hemma med familjen. Antingen ute i det fina vädret eller inne nerbäddad i soffan framför en film om vädret är mindre kul. Men först väntar en kväll med lite jobb och en stunds yoga. Sebastian är iväg på RT-möte, Isac somnade i bilen när vi hämtade Axel som var på kalas. Så ska strax få Axel i säng. Sedan är kvällen min!
Innan jag avslutar för kvällen ska jag nog ta och lägga lite steel cut oats i blöt, så jag enkelt kan fixa lite god gröt i morgon bitti!
Gröt på steel cut oats, 2 port:
2 dl steel cut oats
2 1/2 dl vatten
2 1/2 dl valfri mjölk (jag tog havremjölk)
1 nypa salt
Blanda steel cut oats med vätskan och saltet i en kastrull. Låt koka upp och koka under lock på låg värme i cirka 10 minuter. Rör om då och då.
Jag valde att värma hallon och lägga i botten på varje skål/burk. Sedan skedade jag på varm gröt, hällde i iskall havremjölk och toppade med hallon. Men annat som är gott att smaksätta gröten är:
- Koka med äppelbitar och krydda med kanel och kardemumma
- finriv en morot och låt koka med gröten, krydda med ingefära och kanel
- en klick hederligt äppelmos eller lingonsylt
- toppa gröten med osötat jordnötssmör, banan och cacao nibbs
Enbart fantasin sätter gränser här 🙂













