5 goda middagar med bönor och linser

vegetarisk pasta al forno
Linser och bönor, hemma hos oss är det stapelvara och utgör ofta grunden i min matlagning. Dels eftersom jag inte så gärna äter kött, men också eftersom det är otroligt prisvärt och hälsosamt. Precis som man vill att vardagsmat ska vara, eller hur. Men bara för att man väljer att äta mat som ofta baserats på baljväxter så behöver man inte äta annorlunda eller konstig mat. Inte i en enda av de här rätterna saknar man kött. Dom står helt klart upp för sig själva och är goda precis som dom är. Den här veckan tipsar jag allts om 5 goda middagar med bönor och linser här på bloggen.
Olika slags pastagratänger är perfekt att göra på linser och bönor. Dels eftersom många gillar pasta och formatet pastagratäng. Om det är en sås i gjord på linser eller nötfärs kanske spelar mindre roll. Låt mig därför presentera en vegetarisk Pasta al forno. Helt underbar vardagsmat. Hoppa inte över den lilla del muskot som ska vara i, det ger en otroligt fin smak!
linssoppa med kokosmjölk
Jag älskar den här krämiga linssoppan med kokosmjölk! Så mycket smak och så mycket krämigt. Kan serveras varm som kall (just nu är inte kall ett alternativ, men i sommar så!)
Servera ett riktigt gott bröd till och du har en otroligt god middag klar på bara ett litet kick.
vegetarisk tacotårta
Min nya paradrätt när det blir helg är numera tacotårta. Den går garanterat hem hos alla (även de som inte tror de gillar linser). Ett kul och lite annorlunda sätt att äta tacos på.
vegetarisk marockansk gryta med kikärtor
Det här receptet på marockansk gryta la jag upp för bara en vecka sedan, men fler av er har redan provlagat och älskat den lika mycket som jag! Full med smak och så lättgjord! Kikärtorna i grytan mättar bra och ger en fin smak!
chili sin carne vegetariskt i crock pot
Jag älskar vegetariska grytor som lagas länge, länge. Det finns ingen risk för torrt och tråkigt kött, däremot får du en gryta som kroppen mår bra av och som är så full av smak. Underbart! Min chili sin carne är precis en sådan gryta.
Jag hoppas ni ska hitta lite inspiration till att testa nya rätter, speciellt om du och baljväxterna inte är bästa kompisar sedan tidigare 🙂
Nu ska jag sätta ihop ett inlägg med massor av goda recept som passar påsken, den är ju snart här!

5
Kommentera

5 goda våffelrecept

våfflor
Äntligen är det dags för våffeldagen. Och i år infaller den på en söndag och allt! Perfekt att starta dagen med våffelfrukost, våffelbrunch, våffellunch, våfflor till mellanmål eller våfflor till dessert. Eller hur!
Och för att underlätta för er har jag här listat 5 goda våffelrecept!
Vad sägs om våfflor med glass och chokladsås?
 
glutenfria bovetevåfflor
Bovetevåfflor– helt naturligt glutenfria och lite mer mättande. Passar utmärkt till lunchvåfflor!
ägg och mjölkfria våfflor, vegansk våfflor
Visst kan man äta våfflor fast man inte tål ägg eller mjölk! Testa mina laktos och äggfria våfflor. Supergoda!
våfflor med ädelost och blåbärssylt
Våfflor utan ägg, men med en ädelostkräm och blåbär, passar utmärkt att servera till brunchen.
recept på våfflor
Helt vanliga, klassiska våfflor, Inte mer, inte mindre. Serveras bäst med lite grädde, bär och sylt!
Hur gott som helst!
Just nu befinner jag och min bästis oss i Stockholm och firar min 30-årsdag, Lite så här nästan ett år i efterskott 🙂 Nu är det strax dags för frukost, sen blir det en dag med massa shopping. Så underbart att komma iväg så här ibland! Men sen bär det av hem till familjen för en myskväll. Det är fint det också!
Och i morgon firar vi våffeldagen, blir nog våfflor till lunch, Perfekt söndagsmat <3
 
Ha en riktigt fin lördag, så hörs vi i morgon!

5
Kommentera

Halloncheesecake i glas med drakfruktspulver

I annonssamarbete med Kökets boxhalloncheesecake i glas kökets box
Hej alla fina läsare!
I veckan har jag testat en ny box, nämligen Kökets box. Jag älskar alla dessa underbara preumerationstjänster! Det blir nästan som lill-julafton varje gång man får hämta ut sin box. Och tänk, alltid hittar man nya favoriter som man annars kanske inte ens skulle ha upptäckt! Den här gången innehöll Kökets box massor av härliga produkter, men en stack ut lite extra och därför var det riktigt kul att få skapa ett recept med just den produkten. Efter en hel del funderingar valde jag att göra en efterrätt som jag verkligen älskar. Det går snabbt att göra och blir makalöst gott, varje gång! Jag har gjort en halloncheesecake i glas med drakfruktspulver. Helt klart en av mina favoriter, som nu fick en betydligt härligare färg tack vare det härliga drakfruktspulvret!
Marsboxen, som jag fick hem har temat Baka & Fika- det kan faktiskt inte bli mer passande kände jag!
halloncheesecake i glas kökets box
Till min härliga cheesecake använde jag CocoVi ”Dragon Fruit Pulver”- eller som vi på svenska säger, drakfruktspulver. Det är en frukt som tillhör kaktussläktet och växer i tropiska regioner. Det finns olika typer av drakfrukt, allt från frukter med otroligt vitt fruktkött till starkt lysande ceriserosa. CocoVi:s pulver har en intensiv rosa färg som på ett helt naturligt sätt färgar bakverk eller varför inte smoothies!
I min cheesecake har jag haft i hallon, som även de ger lite färg. Men jag ville behålla hallonen hela, för det ger en bättre smakupplevelse tycker jag. Tyvärr blir inte färgen så rosa och fin som jag önskar då. Därför var det perfekt att tillsätta lite drakpulver för att få fram helt rätt nyans.
Förutom detta härliga pulver innehöll boxen massor av spännande produkter som jag verkligen ser fram emot att testa!
Kombinationen av len cheesecakefyllning, knapriga kexsmulor och sötsyrliga hallon är helt underbar. Men som grädden på moset klickade jag även i lite lemon curd, det ger ytterligare en dimension i smak. När den dessutom fick så otroligt fin färg av drakfruktspulvret blev det en riktig 10-poängare.
 
Halloncheesecake i glas med drakfruktspulver, 4 glas:
2 dl vispgrädde
1 1/2 msk CocoVi ”Dragon Fruit Pulver”
200 g cream cheese
1/2 dl florsocker
1 dl lemon curd
2 dl frysta hallon
6 digestivekex
hallon, minimaränger, gröna blad att dekorera med
 
Vispa grädden tills mjuka toppar bildas. Tillsätt CocoVi ”Dragon Fruit Pulver” och rör om. Blanda cream cheese med florsocker och vänd i de frysta hallonen. Rör försiktigt i detta i grädden.
Krossa digestivekexen. Varva cheesecakekräm med lemon curd, och digestivekex. Avsluta med minimaränger, färska bär och några gröna blad. Ät direkt!
Tips: Vispa upp din lemon curd lite lätt, då blir den enklare att fördela i glasen.
 
halloncheesecake i glas kökets box
 
Vill du se hela innehållet i den här boxen och testa på den själv? Då har jag ett jättefint erbjudande! Du får just nu nämligen 50% rabatt på första boxen vid start av prenumeration för dig som inte tidigare testat Kökets box.Första boxen du får hem är den här härliga marsboxen med tema Baka & Fika!  Gå in HÄR och ange koden LINNEA.
Det är ingen bindningstid och ingen fraktkostnad som tillkommer – erbjudandet gäller till och med 31 mars så klicka hem din box redan idag. 

Kökets box sätter guldkant på vardagen med 8-10 nya och spännande produkter inom mat, bak och dryck (värde ca 190 kr) samt inspirerande recept och tips i ett medföljande magasin med härliga interjvuer med kända matprofiler. Ett perfekt sätt att varje månad få ny inspiration i köket och förhoppningsvis upptäcka nya favoriter! Varje box har ett nytt tema och innehållet är hemligt tills du öppnar boxen. Ord. pris. 129 kr

Gillade du receptet? Hjärta gärna inlägget!

 
 

3
Kommentera

Påskcupcakes

påskcupcakes
Nu står påsken helt snart för dörren. Om bara en vecka är det skärtorsdag. Jag tänkte bjuda er på ett väldigt mysigt tips på vad ni kan baka och dekorera till påsk. Fina påskcupcakes! Servera dom antingen som dessert, till fikat eller gör och ställ på tallrikarna som bordsplacering, sätt bara i en liten lapp med personens namn, det blir superfint!
påskcupcakes
 
Vill man pyssla med barnen är det här perfekt! Antingen bakar du muffinsarna i förväg och så dekorerar ni tillsammans, eller så gör ni även själva muffinsarna ihop. Vis av erfarenhet så räcker det att göra en av grejerna ihop med mina barn, de är så länge de brukar hålla intresset uppe.
Till både fågelbona och gräset har jag använt en sk grästyll. Till boet en lite större och till gräset en lite mindre. De brukar finnas att köpa på de flesta tårtdekoreringsbutiker.
Både chokladäggen och chokladharen hittade jag i min vanliga mataffär.
påskcupcakes
 
 
Påskcupcakes:
citronmuffins, ca 8-10 stora:
150 g mjukt smör
2 dl strösocker
1 krm äkta vanilj
saft från 1/2 citron
2 ägg
1 1/2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
1 dl mjölk
Vispa smör, socker och vanilj fluffigt, tillsätt citron och äggen, ett i taget. Ha i bakpulver och mjöl, rör till en klumpfri smet. Ha sedan i mjölken och rör om. Placera ut muffinsformar i en muffinsplåt. Fyll dom till 3/4 med smet. Grädda i  180°C i cirka 12-15 minuter. Låt svalna helt.
Smörkräm:

100 g mjukt smör
3/4- 1 pkt florsocker
3 msk mjölk
grön färg
1½ msk kakao
Viktigt att smöret är mjukt, annars blir det klumpar!
Vispa smöret mjukt och klumpfritt med elvispen, tillsätt florsockret. lite i taget medan du vispar på låg fart. Rör sedan i mjölken. Fortsätt sedan att vispa på medelfart i några minuter så krämen tjoknar till sig ordentligt. Den skall vara riktigt fast i konsistensen.
Dela smörkrämen i två skålar, Ha i kakao i den ena och grön färg i den andra.
Spritsa fågelbon på hälften och gräs på hälften.
Dekorera med chokladharar och fina chokladägg.

För att se hur jag dekorerar mina cupcakes, kolla antingen in min Facebooksida eller Instagram!

7
Kommentera

Vegetarisk marockansk gryta med kikärtor

vegetarisk marockansk gryta med kikärtor
Hejsan,
Idag tänkte jag bjuda på ett riktigt smarrigt recept. Kanske, kanske är det en av mina favoriträtter. Ibland får jag den frågan och jag vet aldrig vad jag ska svara på det! Men om någon frågar mig den här veckan- då säger jag vegetarisk marockansk gryta med kikärtor. Om ni inte testat detta-så gör det!
Jag har tidigare gjort den här grytan flera gånger, fast då med nötkött och det blir minst lika gott. Förutsatt att man äter kött då.. Jag passade på att låta min Crock Pot göra jobbet den här gången, men du kan precis lika gärna bara koka den på svag värme i en gryta. Fördelen med att använda en slow cooker är att du inte behöver passa den så noga. Jag lät den gå 3 timmar på hög, men man den kan med all säkerhet gå många timmar på låg. Kikärtorna kokar ju inte sönder, så den vinner bara på att få stå länge. Då får smakerna en chans att riktigt gotta till sig. För precis som med de flesta grytor är den här allra godast dagen efter.
Jag har gjort den både på spisen och i min slow cooker och tycker den blir godare när den får stå på länge. Men har man bråttom eller om man inte äger en slow cooker går den klart på cirka 30 minuter på spisen.
vegetarisk marockansk gryta med kikärtor
Alltså hallå vilket himla underbart väder vi har!! Strålande sol och 7 grader varmt! Efter den här vintern känns det helt ofattbart att det faktiskt kan bli plusgrader igen! Jag premiärade vårjackan idag när jag och hunden var ut på en promenad. Var bara tvungen att få komma ut en stund i solen. Nu sitter jag här och jobbar med altandörren lite öppen, sådär så man då och då känner en frisk liten fläkt, hur underbart är inte det!
Trots att solen sken även igår var det en riktig skitdag. Jag hade sjukt mycket att göra och jag hade inget flyt alls! Filmade ett samarbete som jag kände redan igår att det inte blev bra. Kan inte sätta fingret på vad det var, men i morse när jag skulle redigera filmen kände jag bara nej. Det här går inte! Så fick tänka om idag och göra nytt. Även om ingen annan skulle ha märkt något konstigt så kändes det inte helt 100 för mig. Och då kastar jag hellre en hel arbetsdag i soporna, börjar om och förhoppningsvis blir jag mer nöjd med dagens arbete.
Gårdagen slutade även med en helt förskräcklig huvudvärk. Jag drog ut en visdomstand för en vecka sedan och jag går nu och spänner mig vilket ledde till en rejäl migränattack igår kväll. Tillslut tvärdäckade jag på soffan och vaknade upp där kl 6 i morse när barnen kom ner. Jag har nog inte sovit en hel natt på soffan på många, många år. Men inatt tog jag mig inte upp!
vegetarisk marockansk gryta med kikärtor
Men idag känns allt bättre! Jag har försökt tugga tuggummi hela dagen, det gör att jag inte spänner mig och jag tror det funkar 🙂
Nu till den här grymt goda grytan. Helt ärligt vet jag inte om det är en typisk marockans gryta. Men i orginalreceptet jag har heter den så. Just det marockanska köket är inte min specialitet, även om den mat jag smakat varit gudomlig. Någon här kanske vet? Vad är typiskt marockanskt, kryddor, råvaror?
Jag brukar servera ris och granatäpple till, det blir både vackert och är supergott!
 
Marockansk gryta med kikärtor:
1 aubergine
olja
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 cm färsk ingefära
1/2 g saffran
1 tsk kummin (inte spiskummin)
2 kanelstänger
1 msk paprikapulver
3 msk tomatpuré
2 fp krossade tomater á 390
ca 2 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
ca 400g avrunna kikärtor på tetra
1 dl russin
100 g mandlar
1 granatäpple
salt och peppar
Skär auberginen i bitar. Stek mjuka i lite olja. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs mjuk på medelvärme i en gryta med lite olja.  Skala och finriv ingefäran. Tillsätt den tillsammans med saffran, kummin, kanel, paprikapulver och tomatpuré i gryta. Låt allt fräsa ihop ett par minuter. Ha sedan i krossade tomater, vattnet, buljongtärningar, kikärtor och russin. Tillsätt den stekta auberginen.
I Crock Pot:
3 timmar på hög eller 6 timmar på låg.
I vanlig gryta:
Låt allt koka i cirka 30 minuter på låg värme, späd med mer vatten efter hand och grytan blir för tjock.
Grovhacka mandlarna, spar 1/3 till dekoration och rör i resten i grytan när den kokat klart. Smaka av med salt och svartpeppar.
Servera med ris, granatäpple, resten av de hackade mandlarna, ett gott bröd och lite bladgrönsaker.

11
Kommentera