7 sorters kakor- mandelkakor, brysselkex mm

mandelkaka
Dagen de här små söta mandelkakorna bakades sken den där ljuva januarisolen in genom köksfönstret. Den sken som om det var första gången på flera, flera månader. Och kanske var det precis så. Fåglarna kvittrade så jag tror de fick halsont (har nästan inte hört dom sedan dess nämligen..) och ute luktade det som vår. Fast det bara är januari.
 
Jag brukar inte gilla att fotografera i ljus som detta. Helt omöjligt att styra och ändra om. Man får liksom anpassa sig efter hur solen väljer att lysa just den sekunden man trycker till på avtryckaren. Och jag gillar ju det här med att bestämma… Men jag kunde inte låta blir att dras med av den otroligt härliga känslan av att ljuset liksom är på väg tillbaka till oss. Varje år blir jag lika förundrad och lycklig.
mandelkaka
Men nu till kakorna. En lite, kanske i vissas ögon helt oansenlig småkaka. Men jag kan ibland känna att alla mina kanaler fylls av den mer överdådiga desserten efter den andra. Tusentals bilder sveper liksom förbi varje dag, en del spar jag ner för att kolla på senare, en del hittar jag omedelbar inspiration i och en del kollar jag på och inser att tiden till att skapa det där har jag inte. Även fast det är mitt arbete.
När jag matats av bild efter bild på vegan-gluten-dairy-egg-sugar-free eller milkshake de luxe med extra allt gånger tio. Ja då kan jag faktiskt längta efter en hederlig småkaka. Bakad på smör och mjöl. Och lite socker.
mandelkaka
Sen pratade min kollega Mickan om att det borde finnas ett alternativ till semlan (som om det inte redan finns det…) Men ett som inte är en hel måltid, utan något man kan ta till kaffet lite sådär. Så om du en sån här kaka, och har på en klick grädde Mickan, då har du ett alternativ till semlan, fast i småkaksform 🙂
Så jag tog helt enkelt och bakade ett gäng småkakor. Jag brukar välja bort sådant som man ska stå och göra för hand i många olika steg. Jag gillar att baka i långpanna (biskvier i långpanna och vaniljrutor i långpanna, alltså vilken himla bra uppfinning!!). Det ska gå fort och vara enkelt.
Men jag har bestämt mig för att sluta stressa över småsaker. Och tyckte därför det var ett himla bra tillfälle att stå och rulla små småkakor.
Jag tog helt enkelt en vanlig mördeg, rullade till små bollar efter att den fått vila en stund i kylen, plattade till, gjorde en liten grop och fyllde med riven mandelmassa. På med lite hackad mandel och så in i ugnen. En perfekt liten munsbit som gör sig så bra till en kopp kaffe. Kanske hade man kunnat byta ut en del vetemjöl mot mandelmjöl? Någon som vet? Och gillar man inte mandelmassa, ja då kan man ha i en klick sylt, eller varför inte nutella eller jordnötssmör! Alltså måste nog testa med nutella i veckan!
 
Mandelkakor:
200 g mjukt smör
1 äggula
1 dl strösocker
5 dl vetemjöl
Blanda snabbt ihop alla ingredienser till en smidig deg. Tillsätt ev ett par droppar iskallt vatten om degen är lite smulig. Rulla till två avlånga längder och plasta in. Låt vila i kylen en timme eller så.
Fyllning:
ca 75 g mandelmassa
1-2 msk mjölk
1 dl hackade mandlar
Riv mandelmassan fint och blanda med mjölken. Rör till en slät massa. Fyll en spritspåse med mandelmassan.
 
Tag ut mördegen ur kylen och dela degen i cirka 30 bitar. Forma till bollar och lägg ut på en bakplåtspappersklädd plåt. Tryck till dom lätt med handen och gör en fördjupning i varje kaka (jag tog ena änden av en kinapinne som jag snurrade runt lite så jag fick ett lagom stort hål). Fyll varje kaka med mandelmassa. Strö lite hackade mandlar över varje kaka. Grädda i 180 °C i cirka 10-15 minuter. Kakorna ska ha börjat få fin färg under.
Blev du sugen på att baka fler slags småkakor?
Kolla då in mina recept på

2
Kommentera

Oxfilépasta

oxfilepasta

Hej ljuvligt lediga lördag. Idag tänkte jag bjuda er på ett recept som passar perfekt så här löningslördagen i januari, nämligen en rejäl portion med oxfilépasta. Lyxigt men ack så enkelt.

Idag har jag och grabbarna en helt ledig dag med väldigt få planer. Såå skönt. Sebastian är ju i Sälen så det är bara jag och kidsen hemma. Så vi ska bara mysa runt hemma och ha det bra. Ikväll blir det nog en film i soffan för min del när grabbarna lagt sig. När hände det senast liksom?

Men till receptet då. Alltså, det här är perfekt mat när man vill äta något lite roligare och lyxigare, men ändå inte har ork att stå flera timmar i köket. Oxfilépasta passar utmärkt att bjuda på med ett riktigt gott rödvin till.

Vill man göra en vegetarisk variant av det hela är det gott att byta ut oxfilén mot halloumi och köttbuljongen mot grönsaksbuljong. Det blir också en riktgt höjdare!

Oxfilépasta, 4 port:
400 g oxfilé
1 röd lök
200 g färsk svamp
smör att steka i
1 vitlöksklyfta
2 dl köttbuljong
1 dl rött vin
1 msk soja
3 dl grädde
2 dl hackade, färska örter
salt och peppar
rikligt med Parmigiano Reggiano
250 g färsk fettuccine
Putsa oxfilén och skär den i mindre bitar. Bryn den hastigt i en het panna med en klick smör.
Strimla rödlöken och skär ned svampen i mindre bitar. Stek detta i samma stekpanna fast på medelvärme så inget bränns vid. När svampen börjat ge ifrån sig vätska och svamp och lök fått en gyllene färg, tillsätt en klick smör. Pressa eller finhacka vitlöken och låt den steka med. Lägg sedan i de brynta köttet. Slå på köttbuljong, rött vin, soja och grädde. Låt allt koka ihop under cirka 10 minuter tills du fått en tjock, krämig pastasås.
Koka upp rikligt med vatten i en kastrull och koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
Hacka örter och rör ner cirka hälften av örterna tillsammans med den kokta pastan i såsen. Rör om ordentligt. Smaka av med salt och peppar. Lägg upp pastan på ett stort fat. Riv Parmigiano Reggiano och strö den tillsammans med resterande färska örter över pastan.
bild:Linnéa Seidel

18
Kommentera

Semlor

semmelkladdkaka-3
Sverige verkar ha fått någon slags semmelmani just nu. Varianterna på olika slags semlor tar visst aldrig slut. Men lite kul är det allt 🙂
Här på bloggen har jag plockat fram tre olika varianter. Dels en av förra årets snackisar, semmelkladdkaka. Alltså, nu kanske någon blir upprörd, men jag tycker att den här varianten på semla är bra mycket godare än den traditionella semlan. Ingen torr bulle som man måste äta sig igenom för att komma åt det goda i mitten. Nej, ska jag äta något semmelliknande i år, ja då blir det nog en semmelkladdkaka.
semmelrulltårta
Eller kanske den här rulltårtssemlan. Eller semmelrulltårtan, jag vet inte riktigt vad den ska kallas än. Men precis som i fallet med semmelkladdkakan är den superenkel att göra, den räcker till många och blir otroligt god. Ni måste testa!
semla
Men känner ni i alla fall att en semla är ju alltid en semla? Ja men då tycker jag ni ska köra på klassiska semlor. Här har jag gjort dom i miniformat. Lite mer lagom sådär att ta till kaffet. Och är man riktigt sugen kan man äta två!

3
Kommentera

Chiabröd- en variant på filmjölkslimpa

chiabröd
En sak jag verkligen gillar med alla nya dieter och trender, det är alla nya produkter och livsmedel som dyker upp i butikerna. Chiafrön har ju varit riktigt poppis ett par år nu. Ett tag exploderade ju sociala medier av bilder på olika varianter av chiapuding. Nu finns även de små fröna som chiamjöl. Ett helt glutenfritt alternativ som funkar bra att använda i såväl bananpannkakor som filmjölkslimpa.
Jag gjorde ett chiabröd på min påse med chiamjöl, en variant på den klassiska filmjölkslimpan: I limpan hade jag både havregryn och rågflingor, men vill man göra den helt glutenfri kan man hoppa över rågflingorna och ta den mängden havregryn istället. Men jag tycker råg eller dinkel ger en fin smak. Så måste man inte göra ett glutenfritt bröd, så ha gärna i några smakrika gryn.
filmjölkslimpa
I perioder blir jag nästan lite besatt av sesamfrön och strör det på allt. På yoghurten, på lax, på sallad och som här, på en filmjölkslimpa, Men det är ju så gott och blir så fint tycker jag! Har både svarta och vita sesamfrön i två burkar i köket.
Brödet tycker jag blir allra godast om det får vila någon timme innan man äter det. Det hinner liksom sätta sig lite och bli sådär kompakt som man vill att en filmjölkslimpa ska vara.
Filmjölkslimpa med chiamjöl:
1 1/2 dl havregryn
1 1/2 dl rågflingor (ersätt med havregryn om du vill ha ett glutenfritt bröd)
200 g chiamjöl
2 msk sesamfrön
2 dl solroskärnor
2 tsk bikarbonat
1 nypa flingsalt
3 msk flytande honung
1 dl russin
ca 5 dl filmjölk
2-4 msk sesamfrön att strö på toppen.
Börja med att blanda havregryn, rågflingor, chiamjöl, sesamfrön, solroskärnor, bikarbonat och salt. Rör om väl. Blanda i honung, russin och fil. Du ska få en kletig smet. Klä en brödform med bakplåtspapper och klicka i smeten. Bred ut ordentligt. Strö svarta och vita sesamfrön på toppen. Grädda i 175°C i nedre delen av ugnen i drygt en timme (kan behöva mer tid, beror mycket på ugnen). Brödet ska ha fått en hård skorpa och inte längre vara kladdigt. Linda in i en handduk och låt svalna helt.
Fler olika varianter på filmjölkslimpa hittar ni här:

Bild:Linnéa Seidel
 

0
Kommentera

Kycklingklubbor

 
kycklingklubbor i crock pot
 
Mat som lagar sig själv, i ugnen eller i min Crock Pot, det är mina absoluta favoriter. Det är bekväma, oftast skapligt enkla recept och det känns liksom vällagat.
Förra veckan testade jag att göra kycklingklubbor i min Crock Pot, jisses så möra och goda de blev. Sen lät jag de bara gå en snabbis på riktigt hög värme högt upp i ugnen för att få till den där fina ytan.
Förbered gärna kycklingen kvällen innan och låt den marinera över natten i kylen. Har man ingen Crock Pot så går det självklart bra att tillaga dom i ugnen från början. Men jag kan tipsa om att köra kycklingen lite längre på lite lägre temperatur. Det vinner den verkligen på! Sen kan man alltid ge den lite extra fin färg på slutet genom att höja värmen rejält.
Jag använde mig av den klassiska och i min mening rätt oslagbara kombinationen av citron, örter och honung. Jag tror aldrig att jag misslyckats med just den kombon. Det blir såå gott!
kycklingklubbor
Jag hade egentligen annat att blogga om idag. Men när jag skulle importera bilderna från gårdagens jobb hittade inte programmet minneskortet. Skaplig panik och ångest man får när man inser att en hel dags jobb kan vara förlorat. Som tur var det inget panikjobb som skulle levereras idag eller så. Men i alla fall. En hel arbetsdag åt skogen. Men om jag har tur kan min kära Sebastian återskapa det som fanns på minneskortet. Vad skulle jag göra utan min fixare som liksom gör allt när jag får strul med tekniska prylar?
Så vi håller tummar och tår för att han kan plocka fram alla bilder. Så ni får något nytt att läsa om här under veckan. Har recept och bilder på både fetaostbiffar, filmjölkslimpa och utsöta småkakor från igår nämligen. Det vill vi inte missa!
 
Men nu till kycklingen. Mina kids gillar verkligen kycklingklubbor. Iallafall den äldsta. Jag brukar vira lite papper eller folie runt om så dom enkelt kan äta och doppa i olika såser och röror utan att bli kladdiga. Sen är det bara att göra en god cole slaw, morötter eller potatis i ugn, eller varför inte en fräsch sallad att ha till och middagen är fixad.
Kycklingklubbor i ugn eller Crock Pot:
900 g kycklingklubbor
saft och skal från 1 eko-citron
1/2 dl olja
2 tsk flytande honung
färska örter (jag hade persilja, men ta de du gillar bäst)
salt & svartpeppar
Tina kycklingklubborna om de varit frysta. Torka av dom med ett papper. Blanda rivet skal och saft från en citron med olja, flytande honung och finhackade, färska örter. Lägg kycklingklubborna i en ugnsform eller i grytan till din Crock Pot. Gnid in dom ordentligt med marinaden. Strö över lite salt och svartpeppar. Låt gärna vila i kylen över natten.
I ugn:
Sätt ugnen på 180 °C och kör kycklingklubborna i drygt en timme. Har de fått dåligt med färg, höj värmen till 250 grader och sätt gallret högt upp. Håll koll så du inte bränner kycklingen. Ca 5-10 minuter brukar vara lagom.
I Crock Pot:
Sätt i grytan i din Crock Pot, sätt timern på läg i ca 6 timmar eller hög i ca 3  timmar. Det beror lite på hur stora kycklingklubbor du har. Ingen vätska behövs då kycklingen ger ifrån sig ganska mycket vätska medan den tillagas.
När kycklingen är helt klar, lägg ut på en plåt och sätt in, högt upp i ugnen på 250 °C i ca 5-10 minuter eller tills de har fått fin färg.
Skyn som blir kan du antingen frysa in och ha som bas nästa gång du gör en kycklinggryta eller använda till sås.
bild:Linnéa Seidel

19
Kommentera