Jag tycker det är allra godast med varianter som den här, med lite olja och massa goda kryddor. Inte en som är baserad på mejerier. Jag gillar när det är fräscht och gott.
Min potatissallad har fått smak av lite senapspulver-ett måste tycker jag. Det ger smak, men även lite sting utan att det blir starkt. Ja om du inte öser i senapspulver såklart. Då blir det inte gott, men en skvätt sådär.
När solen lyser som den gjort de senaste dagarna blir man så sugen på lite mat med vårkänslor. Lämna de mustiga grytorna bakom oss och blicka fram mot grillkvällar på altanen. Och där passar den här potatissalladen in ypperligt!
Jag brukar blanda i alla ingredienser till vinägretten när potatisen fortfarande är varm. Då suger den liksom åt sig ännu bättre av alla goda smaker tycker jag.
Förutom en skvätt senapspulver hittar ni även fetaost, sockerärtor och krasse i min potatissallad. Så god kombination!!
Potatissallad 4 port:
800g potatis (färskpotatis funkar jättebra när det finns)
Dela potatisen i lagom stora bitar, koka mjuk i lättsaltat vatten. Blanda samman senapspulver, salt, olja, vinäger och svartpeppar. Blanda detta med den varma potatisen. Låt svalna något.
Smula sönder fetaosten. Skär ärtorna i mindre bitar. Blanda allt med den ljumma potatisen. Klipp sist över generöst med krasse.
Just nu i familjens kakbur: cookies med vit choklad och mandel. Precis sådär livsfarligt goda som man kan tänka sig att dom är.
Här hemma är det vit choklad som är favoriten hos 3/4 av familjen. Då tänkte jag det kunde passa fint att smaksätta kakorna med det. Dessutom tål ju inte Axel laktos och det finns en bra laktosfri choklad. Så då kändes det givet liksom.
Förutom choklad så tycker jag det är gott med någon form av nöt i kakan. Jag hade en hel del påbörjade påsar sötmandel hemma. Därför blev det idag vit choklad och mandel. Men du kan såklart ta vilken choklad och nötsort du gillar bäst.
Idag tror jag vintern släppte taget om oss här där vi bor. Dagarna har under en längre tid varit fina och varma- men nätterna iskalla med många minusgrader. Idag har dimman legat tjock fram till klockan 14. Nu skiner solen och väderleksrapporten visar på nollan eller varmare varje natt framöver.
Det ser lovande ut med andra ord! Jag har aldrig varit med om en sån isig vinter. Vi har fortfarande stora delar av trädgården täckt av ett tjockt lager is. Men blir bara nätterna varmare så kanske det börjar tina snart😅
Jag tycker det är himla fint att ha lite hembakade kakor i en burk eller i frysen och bara ta fram om man får oväntat, eller väntat besök. En hembakad småkaka slår ju vilken köpebulle som helst faktiskt.
Cookies med vit choklad och mandel: ca 30 st
125 g smör
2 dl muscovadosocker
1/2 tsk vaniljpulver
1 ägg
1 nypa flingsalt
1 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
150 g vit choklad
1 dl hackade mandlar
Blanda snabbt ihop alla ingredienser förutom choklad och nötter. Arbeta inte degen mer än nödvändigt. Hacka chokladen grovt och rör i den tillsammans med mandlarna. Vänd ihop till en deg.
Forma degen till en rulle och plasta in. Låt vila i kylen i cirka 30 minuter. Skär sedan rullen i 25-30 skivor. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och grädda i 175 grader i 7-12 minuter, beroende på hur stora du gör dom. Låt svalna på plåten.
Barnsligt enkla och precis lika goda!
Jag bakar på laktosfritt smör och laktosfri choklad- så blir kakorna laktosfria!
Fira det som firas kan- det är ju lite av mitt livsmåtto här i livet. Namnsdagar är till för att ta med sig tårta till mormor och morfar och bjuda in på sig på en kopp kaffe när Åsa eller Ove har namnsdag. Kanelbullensdag är lika självklar som fettisdagen vid det här laget. Den som känner mig väl kanske inte riktigt tycker att Pi-dagen är något som ligger mig särskilt varmt om hjärtat att fira då mina mattematikkunskaper är i nivå med en 8-årings ungefär. Men vet ni, Pi-dagen är inte bara en dag att fira just Pi (som jag fortfarande inte riktigt vet vad det är, förutom att det är 3,14). Nej man får faktiskt fira paj-dagen idag.
Då blev det en helt annan grej!
Så här kommer 5 mumsiga pajrecept att kolla på, dagen till ära.
Först ut är mormors bästa ost och skinkpaj. Kanske den maträtt vi äter mest frekvent här hemma. Ett par gånger i månaden!
Onsdag idag och jag tänkte det kunde passa fint med att tipsa er om ett recept på enkel chokladmousse. För ett sånt är liksom bra att ha i bakfickan.
Många tycker det är lite knepigt att göra egen chokladmousse. För det finns alltid en risk att den skär sig. Blir grynig och allmänt oaptitlig. Jag vet inte hur många gånger jag försökt rädda olika chokladmousserecept som skurit sig. Därför har jag tagit fram ett väldigt förenklat- men precis lika gott recept till er.
Det bästa är att receptet bara innehåller grädde och choklad. Inget ägg. Inga konstigheter. Vi äter laktosfritt här hemma och det går precis lika bra att göra denna på laktosfri grädde och laktosfri choklad som vanlig grädde och vanlig choklad.
Jag har gjort en mjölkchokladmousse. För jag vet att det är vad min familj gillar allra bäst.
Men tycker du det känns lite sött? Byt ut lite av mjölkchokladen mot mörk choklad.
Vill du smaksätta chokladmoussen? Använd en choklad med smak. Apelsinkrokant eller mintkrokant är en favorit hos mig.
Eller varför inte ha i en matsked likör.
Hur många portioner detta räcker till beror på hur stora glas du använder. Men räkna med 6 portioner. Receptet går lätt att dubbla om du ska göra till fler.
Enkel chokladmousse ca 6 port:
4 dl vispgrädde
250 g choklad (ta gärna en med smak om du vill smaksätta moussen)
flingsalt
till dekoration:
grädde
chokladsås
färska bär
Värm 1 1/2 dl av grädden i en kastrull. Den ska inte koka. Finhacka chokladen och ha ner den i den varma grädden. Rör tills all choklad smält helt. Låt svalna i rumstemperatur (ca 20 minuter), men inte stelna.
Vispa resterande mängd grädde fluffig. Vänd i den avsvalnade chokladgrädden och lite flingsalt. Om du vispat för mycket så moussen börjar bli grynig kan du tillsätta lite ovispad grädde och försiktigt vända i den.
Ha upp i glas eller portionsskålar och låt stelna i kyl i cirka 2 timmar.
Dekorera med spritsad grädde, chokladsås, riven choklad och färska bär.
En av mina favoriter när man äter på asiatiskt har alltid varit biff med bambuskott. Ett säkert kort på de flesta restauranger.
Jag gillar sältan och all umami. Det är liksom bara så gott. Det fina är att du enkelt kan göra biff med bambuskott hemma.
Allra godast blir det om du marinerar köttet minst en dag i förväg. Men hinner du inte det är det inte hela världen.
Det går också utmärkt att frysa in det marinerade köttet. Så passa på att göra dubbel sats och frysa in hälften. Då kan du enkelt ta fram det och tillaga en hemgjord biff med bambuskott på nolltid.
Äntligen är jag tillbaka. Efter en veckas total däckning i en rejäl förkylning och sedan ett sportlov på det med massor av saker inplanerade med barnen sen länge. Ja, vad gör man liksom som egen företagare? Ibland får man helt enkelt ta ledigt. Men nu ser jag fram emot massor av härliga arbetsveckor!
Idag kryllar huset av hantverkare. Glasmästare som fixar nya duschväggen, snickaren som jobbar på och rörmokaren som ska dra massor av rör. Men eftersom vi råkar omge oss av många händiga människor känns det mer som en liten släktträff här hemma då det är Sebastians kusin som sätter in duschväggen, hennes man som är rörmokare och Sebastians bror som är snickare 😅😂
Det finns med största sannolikhet lika många sätt att tillaga biff med bambuskott som det finns recept på köttfärsås. Kanske finns det något som är rätt. Jag vet inte. Men så här bruka jag göra iallafall:
Biff med bambuskott 4 portioner:
kött och marinad: 400 g biff (jag föredrar ryggbiff, men det fungerar med lövbiff också) 1 tsk bikarbonat ca 1 msk riven, färsk ingefära 3 msk soja 2 msk maizenamjöl 2 msk vatten
gryta:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
10 cm purjolök
2 msk hoisinsås
3 msk ostronsås
1/2 msk sesamolja
1-2 msk soja
2 burkar á 227g bambuskott
3 dl vatten
1 msk maizenamjöl
salt & svartpeppar
Börja med köttet och marinaden.
Skär köttet i riktigt tunna skivor. Pudra över bikarbonaten och låt detta stå i cirka 30 minuter. Skölj av köttet. Detta gör köttet extra mört.
Blanda samman riven ingefära, soja, maizena och vatten till en marinad. Lägg i köttet och blanda väl. Låt marinera i minst 2 timmar. Gärna över natten. Eller frys in köttet och marinaden och ta fram till ett senare tillfälle.
Skala och finhacka lök och vitlök, strimla purjolöken. Stek all lök tills den blir glansig och mjuk. Ställ åt sidan. Stek sedan köttet hastigt på hög värme. När köttet börjar bli klart har du tillbaka all lök och slår på hoisinsås, ostronsås, sesamolja och soja.
Häll av bambuskotten och skölj dom noga i rinnande vatten.
Tillsätt bambuskotten och vatten i grytan. Låt koka i cirka 10 minuter. Rör ut maizena i lite vatten och tillsätt. Låt sedan grytan koka några minuter till så såsen tjocknar. Smaka av med salt och svartpeppar.
Tillsätt eventuella mer soja om du vill.
Servera med nykokt ris.
Förbereder man denna rätt dagen innan går den att svänga ihop på mindre än 30 minuter. Planerad matlagning när den är som bäst!
Precis som det är med all mat upplever jag det att olika märken på soja, ostronsås och hoisinsås är olika starka. Smaka er fram lite första gången ni lagar detta. Så ingen av smakerna tar över de andra.