Veckans mat- v 11

fiskbiffar, fisk, torsk, middag, mat
Hej måndag, hej ny vecka. Med en helg full av sömn, sol, mello och smågodis i ryggen omfamnar jag den nya veckan med öppna armar. Den bjuder på både det ena och det andra. Blodgivning,  jobb, kick off med Loppi-gänget, tid för träning åt alla i familjen, middag med vänner i helgen och kanske ett besök på yoump på fredag. En sådan där vecka som liksom innehåller lite av allt. Precis som livet ska vara ändå.
Veckans matplanering får bli lite som min vecka. Den har lite av varje. Bland annat mina bästa fiskburgare. En storfavorit hos alla här hemma. och ser ni, när jag tog den här bilden då blommade äppelträden. Snart är vi där igen 💚
 
snabb pastasås, mat, vardagsmat, middag
Ibland måste maten bara vara snabblagad. Då gör jag ofta snabb pasta sås med ajvarkyckling. Vardagsmat när den är som allra bäst faktiskt!färsbiffar, vegofärsbiffar, asiatiska köttbullar
Men ibland, då kan det vara så gott att bara laga något helt annat mot det man brukar. Som asiatiska vegofärsbollar i kokosmjölk. Lättlagat  och himla gott
vegetarisk stroganoff, vego, middag, vardagsmat
Stroganoff i olika former går alltid hem i min familj. Här gjorde jag en linsstroganoff som både Axel och Sebastian älskade. Ja jag med för den delen. Himla lättlagat och gott!
kikärtsvåfflor, kikärtsmjöl, glutenfria våfflor
Våfflor av den lite matigare sorten är fint att bjuda på till enklare kvällsmat. Dessa är gjorda på kikärtsmjöl och potatismjöl. Hur goda som helst!
Nu ska jag strax sätta fart med kvällsmaten här. Sen kommer bokbussen. En sån fin grej som vi här på landet uppskattar. Vilken skatt liksom, en hel buss med böcker som kommer en gång i månaden. Och idag är jag extra glad, för jag har faktiskt hunnit läsa ut en hel bok sen sist den var här. Jag plöjer bara ljudböcker annars, men har gett mig den på att jag ska försöka läsa minst en bok i månaden. Jag brukar passa på att sno åt mig en stund varje kväll om barnen kollar på något tv-program som inte riktigt faller mig i smaken.
 
Nu önskar jag er en himla härlig vecka!

2
Kommentera

Trädgårdsåret 2020

inlägget innehåller annonslänkar

Odlingstråg/    Ampel/    Odlingsverktyg/    Jutesnöre/      Fåtölj/     Dyna/     Stövlar/

 
Hade ni också makalöst fint väder i lördags. Solsken, fågelkvitter och glada barn i trädgården. Och allt jag längtar efter är att trädgårdsåret 2020 ska dra igång  på riktigt. Ok, jag har faktiskt redan rensat lite ogräs. I mitten på februari, hur ofta har man det egentligen? Men det är liksom inte den delen jag längtar allra mest efter.
Jag är inte en sådan person som brukar förgro och ha mig. Den största anledningen är att jag inte har plats. Men jag skulle gärna göra det. Inget storskaligt eller så. Men tillexempel luktärter, det skulle jag vilja dra upp ett gäng. Så blev himla glad när jag hittade de här odlingstrågen från GRANIT. Med plats för 12 plantor och är dessutom snygga!  Det är inte ofta man hittar något det både är funktionellt och snyggt att odla i. Det blir till att beställa två eller tre tråg. De kan jag ha stå i fönstren här hemma nämligen. Och hoppas på att kattrackarn låter mina odlingar vara.
Det här med att odla jordgubbar har jag lagt ner för länge sen. Men funderar på att köpa ett par ampeljurdgubbar i år och ha på altanen. Hittade de här ursnygga amplarna från Jotex, tror de skulle bli himla fint. Perfekt för kidsen att bara plocka åt sig någon jordgubbe sådär vartefter de mognar.
 

Drömmen är att någon gång fixa ett växthus i trädgården. Sprang över det här och hur snyggt är det inte med ett vitt växthus i trä? Det skulle passa himla fint hemma hos mig i alla fall! Växthuset är en nyhet och ni kan läsa mer om det här.
basilikaolja, matblogg, recept bbq
Det bästa med sommaren, eller ja i alla fall en av de bästa sakerna är alla härliga svenska råvaror vi får tillgång till. Jag menar, hur gott vore det inte med grillade grönsaker, burrata och basilikaolja just nu? Drömmen liksom!
Men innan vi kommer så långt har vi ganska mycket jobb framför oss. Bland annat ska vi göra om den delen av trädgården jag har haft mina pallkragar stått tidigare. Är det något ni skulle vilja se mer av? Lämna gärna en kommentar isåfall så försöker jag dokumentera arbetet och hålla er uppdaterade.
Har ni några planer för trädgårdsåret 2020?
 

0
Kommentera

8 recept till mellomyset

snittar, nyår, nyårssnittar, tilltugg
Imorgon lördag går alltså finalen av melodifestivalen av stapeln. Och som vanligt tar jag alla tillfällen i akt för att få fira lite extra sådär. Här hemma är barnen helt sålda på melodifestivalen, jag kollar gärna men Sebastian är nog ganska ointresserad men ändå nöjd över att kolla på något annat än dåliga barnprogram en lördagkväll. Så det slutar med att vi sitter där i soffan, hela familjen. Oftast har vi vitt skilda åsikter om vem som borde vinna. Jag brukar gilla någon i stil med Mariette eller Robin Bengtsson, Isac älskade Drängarna i år och Axel brukar föredra Felix Sandman.
Men vad ska man då äta till denna mellofest? Visst funkar det med en skål ostkrokar och kanske lite smågodis. Absolut. Men äre mellomys så är det, och speciellt nu när det är final och allt. Så idag hittar ni 8 recept till mellomyset.
Vad sägs om min favorit pizza bianco. Löjligt enkelt och himla gott!
snabb cheesecake i glas philadelphiaost
Släng ihop en snabb cheesecake i glas med dina favoritbär. Himla enkelt, fräscht och gott!
brieost tilltugg, julmingel,
Brieostsnittar hör ju inte bara julen till utan passar precis lika bra till melodifestivalen tycker jag!
fruktfat med nutelladipp
Duka upp ett stort fat med kex, frukt, bär och annat gott. Servera till en skål med nutelladipp. Bättre mellomys än så här blir det inte, jag lovar!
våfflor, halloumi, våffeldagen
Halloumivåfflor blir knapriga och krispiga. Därför passar de perfekt att ha som bas och sedan bygga på med goda smaksättningar, både söta och salta!
vegansk chokladdipp
Kan man inte äta nutella, eller helt enkelt vill köra på en vegansk variant, då rekommenderar jag denna chokladdipp. Himla god och enkel att göra!

halloumisnittar med päron nyår förrätt snittar

Päron, halloumi och björnbär, det är en makalöst god kombination. Jag lovar!
veganska jordnötstryfflar
Men min favorit är ändå de här jordnötstryfflarna. Perfekt att göra, stoppa i frysen och ta fram ett gäng när suget på något sött sätter in. Som i morgon kväll tillexempel.
 
Hur ser det ut hemma hos er? Blir det till att kolla på melodifestivalen eller skippar ni det? Och har ni några favoriter?

0
Kommentera

Mandelkubb

småkakor
När jag gick på mellanstadiet köpte vår bibliotikarie Berit mandelkubb och jordgubbssaft och bjöd på. Anledningen mins jag nu inte. Men något skulle antagligen firas lite extra. De flesta av oss rynkade på näsan och tyckte att mandelkubb kanske inte kom på top 10 av de godsaker man kan välja om man nu ska slå på stort och faktiskt fira. Men vi åt upp de där torra kakorna, sköljde ner med lite för blaskigt blandad jordgubbssaft och återgick sedan till våra böcker.
småkakor
Detta är mitt första minne av mandelkubb. En torr kaka som liksom växer lite i munnen. Och som införskaffades av vår (i mina barnaögon) otroligt gamla mellanstadiebibliotikarie. Nu tror jag inte Berit var lastgammal. För om jag inte misstog mig helt så såg jag henne utanför Ica här om året. Och vid det här laget börjar det vara några år eller så sedan jag fördrev mina vardagar på mellanstadiet.småkakor
Men så plötsligt en dag, för inte alls många år sedan fick jag för mig att smaka igen. Det händer ett par grejer med smaklökarna på 20 år. Så det kunde kanske vara värt att omvärdera min åsikt om denna kaka. Och kan ni tänka er, att som vuxen uppskattade jag smaken, den där lite torra, men ändå möra konsistensen. Och smaken av bittermandel.
Det var alltså inte Berit det var fel på där i Åkraskolans bibliotek. Det var mina smaklökar som inte utvecklats klart än. småkakor
Nu är mandelkubb lika med bad hemma hos oss. Något vi kan köpa med till sjön på sommaren. Och fika där. Eller om vi på vintern åker till något badhus och badar. Det är väldig sällan ett fika vi köper hem. Kanske är det därför det smakar så speciellt. För det är verkligen förknippat med lediga dagar och tid tillsammans med familj och vänner.
Det lustiga är att även våra barn gillar kubb. Kanske har vi hjälpt till att skapa en lite magisk känsla kring detta bakverk, genom att inte äta det hur och när som helst? Inte vet jag. Men jag är ändå glad att dom uppskattar denna delikatess, fast dom är så små.
Idag när jag och Isac kom hem till ett skinande rent hus tog vi och spelade lite vändtia och fikade kubb. Bara för att testa om mina smakade lika bra som de vi brukar köpa. Och dom fick som tur var tummen upp!
Mandelkubb ca 25 st:
7 dl vetemjöl
2 tsk hjorthornssalt
1 1/2 dl strösocker
1 tsk bittermandelarom
125 g mjukt smör
1 ägg
1 1/2 dl mjölk
ca 1 dl pärlsocker
Blanda samman mjöl, hjorthornssalt och socker i en bunke. Mät upp rätt mängd bittermandelarom och ha i. Skär smöret i små kuber och ha i. Arbeta snabbt ihop till en smulig deg. Tillsätt ägg och mjölk. Blanda tills degen går ihop.
Ha upp på ett mjölat bord och forma till en avlång rulle. Ca 30-40 cm lång. Dela rullen i 1 1/2 cm breda skivor. Doppa snittytan på varje kaka i pärlsocker och lägg ut på en plåt med bakplåtspapper. Kakorna jäser upp och flyter ut lite, så lägg dom inte allt för tätt.
Grädda i 225°C i cirka 15 minuter.
Degen känns lite ”bubbligare” än vanlig kakdeg. Lite som att arbeta med blöt sand skulle jag säga. Överarbeta inte degen, då finns det risk för hårda kakor.
Vad säger ni? Gillar ni mandelkubb?

23
Kommentera

Våfflor med spenat, färskost och lax

glutenfria våfflor, snittar, tilltugg
Här fortsätter jag att njuta av det faktum att det faktiskt är mars. Att jag och hunden kunde ta en tidig morgonpromenad och det var helt ljust ute. Att Axel och hans kompis drog iväg till fotbollsplanen kl 16. I mott jobb är jag så otroligt beroende av ljuset att jag varje år blir lika överlycklig och lätt förvånad när det är här igen!
För att fira vårens intåg (i den bemärkelsen att det blir ljusare, inte att det precis känns som vår ute) vill jag bjuda på våfflor med spenat, färskost och lax.
glutenfria våfflor, snittar, tilltugg
Jag kan se det framför mig. Hur vi mumsar på dessa till påsk. Kanske om vi gör som förra året och dukar upp en stor påskbrunch? PERFEKT!glutenfria våfflor, snittar, tilltugg
Som ni vet vid det här laget gillar jag våfflor av de lite mer matiga slaget. Idag testade jag att göra havrevåfflor. Vilket gick hur bra som helst. De blev då också glutenfria.glutenfria våfflor, snittar, tilltugg
Jag använde färsk spenat som jag förvällde, kramade ur och sedan finhackade. Du kan såklart ta fryst också. Men hade färsk hemma.glutenfria våfflor, snittar, tilltugg
Jag toppade mina våfflor med färskost, rökt lax, ärtskott och lite flingsalt. Så enkla men rena smaker som känns riktigt fräscha!glutenfria våfflor, snittar, tilltugg
Våfflor med spenat, färskost och lax:
4 dl havremjöl
3 dl havremjölk
2 ägg
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
200 g spenat
ca 200 g färskost
ca 200 g kallrökt lax
ärtskott
flingsalt
Blanda havremjöl med mjölken och rör till en jämn smet. Tillsätt ägg, bakpulver och salt. Blanda väl. Låt stå och svälla medan du gör iordning spenaten.
Koka upp rikligt med vatten i en kastrull. Lägg i spenaten och låt den koka 1 minut tills den mjuknat helt. Skölj den i kallt vatten. Krama ur all vätska och hacka den fint. Rör i spenaten i våffelsmeten.
Grädda våfflorna.
toppa med färskost, rökt lax, ärtskott och lite flingsalt.
 
Det skulle med all säkerhet vara gott med olika sorters smaksatt färskost. Kanske med pepparrot?

5
Kommentera