5 recept på klassisk vardagsmat

vegetarisk stroganoff, quornstroganoff
 
Hej hallå,
Här firar vi sportlov för fullt. Och i ärlighetens namn känner jag mig lite redo att låta barnen återgå till fritids och förskola redan i morgon. Jäklar vad det kan tjafsas alltså. Men i morgon är en ny dag, kanske har vi laddat upp med lite mer sömn, så vi hoppas på att humöret är bättre. Planen är att åka till Avesta och bada. Det blir nog bra.
Idag tänkte jag bjuda på en veckoplanering som innehåller 5 recept på klassisk vardagsmat. Ni vet sånt där iallafall jag som är född på 80-talet är uppvuxen på. Och som vi fortfarande äter.
Som stroganoff. Som barn åt vi den alltid gjord på hot dogs. Men jag brukar göra den på quorn. Det tycker jag blir gott!
currykyckling, curry
En annan klassiker hemma i min familj, både som barn och vuxen är kyckling i currysås. Det här går alltid hem när jag serverar det till barnen och dom äter som hästar!
vardagsmat, middag, pasta
Förra veckan gjorde vi stuvade makaroner med stekt korv. Även det gick hem hos alla i familjen kan jag säga. Det riktigt lös om Sebastians ögon. Jag gjorde min tallrik helt vegansk genom att använda en vego-korv. Men det gör ni ju precis hur som passar er familj.

Klassiska köttbullar med gräddsås. Alltså, det är väl få saker som faktiskt slår det? Eller hur!
vegetarisk köttfärssås, vegofärs, vegosås, vegetarisk pastasås
Som barn på 90-talet var spagetti och köttfärssås en stående maträtt. Här har jag gjort en lite mer klimatsmart variant. Som jag drygat ut med lite rotfrukter. Perfekt om man inte har tillräckligt med färs i frysen för en hel måltid. Hur bra som helst!
Nu ska jag jobba en liten stund till, sen blir det att stoppa barnen i säng och förbereda inför morgonens bad-utflykt.
I morgon är det ju dessutom fettisdagen, det har ni väl inte missat antar jag? Är ni sugna på något smarrigt så hittar ni 8 (!!) härliga recept att testa här!
 

3
Kommentera

8 recept på alternativ till semlor


På tisdag smäller det. Den stora DAGEN. Semmeldagen.
Hur man väljer att äta sin semla, ja det är ändå högst individuellt nuförtiden. Förr var den stora frågan om man skulle äta med eller utan varm mjölk. Sen kom vaniljsemlan som ett bombnedslag. För att sedan få sällskap av både pistagesemla och wienersemla. Många förfärades, för en semla är ju faktiskt en semla. Och inget annat!
Eller…?
Idag kan en semla vara en semla så länge den innehåller lite kardemumma på något vis känns det som. Och inte mig emot! Idag har jag knåpat ihop ett helt inlägg, med 8 smarriga alternativ till den klassiska semlan! Först ut, en hederlig vetesemla, som istället för mandelmassa är fylld med nutella. Gissa om det här är gott?! Jag föredrar att göra mina semlor i mini-format.
semmelmunkar
Har man bråttom, då kan de här semelmunkarna vara något! Köp färdiga munkar och gör semelmunkar jag. Hur gott som helst, jag lovar!semmelkladdkaka
Kanske min favorit av dom alla, semmelkladdkaka. Har ni inte testat detta än så har ni verkligen något gott att se fram emot!semmelmuffins, mufflor, muffins
Är du sugen på något som faktiskt liknar en semla, då skulle jag rekommendera denna semmelmuffins. Lättbakade och så goda, jag lovar!semmelcheesecake
Baka en ljuvlig semmelcheesecake till på tisdag. Det här är en riktig höjdare för dig som vill ha något helt annat än en semla. Men ändå vill ha kvar smaken liksom.
rulltårta
Vem älskar inte en skiva rulltårta liksom? Det är aldrig fel. Smaksätter man den dessutom med alla klassiska smaker från semlan. ja då har man en hit. Jag lovar! Du får en semmelrulltårta helt enkelt!
smoothie, semla, semlor, nyttig semla, nyttig smoothie
 
Årets tillskott i samlingen av semmelrecept är dessa: en semmelsmoothie! Alltså en smoothie med smak av kardemumma, mandel, grädde och vanilj. Perfekt till mellanmål eller en lyxig helgfrukost.semla, semlor, paj,
Men också en semmelpaj. Alltså dra mig baklänges så gott detta var hörrni. Väl värd att baka om ni frågar mig!
Vad gillar ni allra bäst? En hederlig semla med mandelmassa, eller kanske en paj eller varför inte en semmelmunk?
 

22
Kommentera

Krämig semmelsmoothie

smoothie, semla, semlor, nyttig semla, nyttig smoothie
Semmeldagen närmar sig. Och förutom semmelpajen jag bakade tidigare i veckan som ni verkligen verkade gilla har jag även gjort en semmelsmoothie i år. Jag har erkänt det förut och kan säga det igen. Klassiska semlor är inte min favorit här i världen. Vilken himla tur att det nuförtiden då finns massa andra goda saker man kan äta. Som smakar som semla, men inte är en semla. Eller hur!
Som den här semmelsmoothien. Alltså. Det är ju ingen semla. Inte alls. Nej är du en konservativ semmelfanatiker. Kolla bort. Sluta läs. MEN. Vill du ha något gott, kanske ett mellanmål. Som har smak av mandel och kardemumma. Ja då kan du fortsätta läsa.smoothie, semla, semlor, nyttig semla, nyttig smoothie
Allra, allra bäst blir det att använda mandelsmör till detta. Men det hade jag visst inte hemma. Då kom jag på att min blender faktiskt utan problem klarar att mixa mandlar. Så jag tog bara en näve eller två och mixade tillsammans med lite mandelmjölk. Hur fiffigt som helst. Mandelsmör innehåller ju oftast mandlar som är rostade, vilket ger en djupare smak. Och absolut, jag hade kunnat rosta mandlarna innan. Men. Jag orkade icke.
Vill du göra din semmelsmoothie helt vegansk, använd en växtbaserad grädde. Jag gillar den här allra bäst just nu.
Semmelsmoothie, 2 glas:
2 bananer
2 msk mandelsmör
2-3 dadlar
1 tsk hela kardemummakärnor
1/2 tsk vaniljpulver
ca 4 dl mandelmjölk (går bra med havremjölk eller annan växtbaserad mjölk också)
ca 1 dl valfri grädde
Mixa bananer, mandelsmör och dadlar. Mortla kardemummakärnorna och blanda i tillsammans med vaniljpulver och mjölk. Ha i lite mjölk i taget tills du får önskad konsistens.
Vispa grädden.
Ha upp i fina glas. Spritsa lite grädde på toppen och strö över lite kardemumma.
 
Ett fint alternativ till den klassiska semlan. Om man liksom är sugen på något som inte är semla, men ändå smakar lite semla 🙂
 
Nu önskar jag er en finfin fredag vänner!

19
Kommentera

Stuvade makaroner

inlägget innehåller annonslänkar.
vardagsmat, middag, pasta
Saker jag aldrig trodde jag skulle blogga om:
stuvade makaroner och falukorv.
För helt allvarligt. Vem blir inspirerad av sånt?  Dessutom ska jag ärligt berätta att jag kanske gjort stuvade makaroner 3 gånger i hela mitt liv. Det finns ju så många nya, roliga, innovativa recept att skapa, att testa. Men så slog det mig. Varför måste jag alltid uppfinna hjulet. Kan det inte ibland vara skönt att luta sig tillbaka och servera något som familjen till 99,9 % kommer att uppskatta?
I kampen i att vilja få i barnen linser, grönsaksbiffar och zucchinipasta kan det bara vara så skönt att laga något som man på förhand vet kommer tas emot väl. För jag, precis som många av er där ute har barn som inte alltid uppskattar exakt allt jag lagar. Och då känns det så himla skönt i mammahjärtat när barnen äter, med god aptit, utan tjafs och bråk.
vardagsmat, middag, pasta
Min tallrik blev helt helt vegansk, då jag valde en middagskorv från Peas of heaven, medan resten av familjen fick klassisk falukorv. De stuvade makaronerna gjorde jag på havremjölk, eftersom vi sällan har annat än det hemma. Jag tycker det är fint att smaksätta stuvningen med lite muskot. Ett tips för att få till så där härligt krämiga, men inte överkokta makaroner är att koka dom i mjölk från första början och sedan bara reda av mot slutet.
Stuvade makaroner 4 port:
5 dl makaroner (jag tog Kungsörnens Bönpasta)
ca 8 dl valfri mjölk
3 msk vetemjöl
salt
1 krm muskotnöt
Mät upp makaroner i en kastrull, slå på mjölken. Låt koka upp med lock. Använder du vanlig mjölk- koka i en tjockbottnad kastrull och rör om då och då så att mjölken inte bränner fast. När makaronerna nästan är klara, rör ut mjölet i lite mjölk och ha i. Koka tills redningen tjocknat. Smaksätt med salt och riven muskotnöt.
Servera med valfri korv, ketchup och massa grönsaker. Middagen är serverad på mindre än 30 minuter och familjen blir garanterat glad!
 

10
Kommentera

Lyxig semmelpaj

semla, semlor, paj,
Ni vet, nu är ju semmeldagen snart här. Och även i år kände jag mig manad att skapa något som inte är en klassisk semla. Denna gång föll det sig så att det blev en semmelpaj. Frasigt och sprött pajskal, fylld med en härlig mandelmassefyllning och sedan toppad med grädde, rostad mandel och nymortlad kardemumma. Ja vad ska man säga? Det är verkligen inte någon semla. Men alla ingredienser som bör vara med finns där. Så om du inte vill eller orkar baka vanliga vetesemlor är det är ett himla fint alternativ!
semla, semlor, paj,
Jag kan ha råkat använda mina nyinköpta fat från Gröna Anna några gånger för mycket den senaste tiden. Men jag fullkomligt älskar dom. Så vackra mot det mörka träet. Tycker ni inte?
semla, semlor, paj,
Idag har det varit en sådan där dag när jag hunnit med otroligt mycket grejer. Startade faktiskt dagen med en långpromenad med hunden. Så fint sätt att starta dagen på! Sen har det varit full rulle här i köket.
Så konstigt, igår fick jag ungefär lika mycket gjort. Men hade en helt annan känsla efter arbetsdagens slut då mot hur det känns idag.
semla, semlor, paj,
När man ska använda kardemumma tycker jag det blir allra godast om man mortlar hela kärnor själv. Det blir en helt annan smak verkligen.
semla, semlor, paj,
Pajen går fint att frysa när den är färdiggräddad. Sedan är det bara att ta fram den och låta pajen tina i rumstemperatur. När pajen är tinad, spritsa på grädde och toppa med rostad mandel och kardemumma.semla, semlor, paj,
Semmelpaj:
pajdeg:
125 g kallt smör
3 dl vetemjöl
2 msk florsocker
2 msk kallt vatten
Skär smöret i kuber. Blanda smör, mjöl, socker och vatten i en bunke. Arbeta snabbt ihop till en deg. Plasta in och låt vila i minst 30 minuter.
Ha upp den kalla degen på mjölat bord. Kavla ut och klä en form med löstagbar kant med pajdegen. Jämna till kanterna på pajskalet med en kniv.
Lägg i ett bakplåtspapper i pajen och fyll på med torkade baljväxter (kikärtor, gula ärtor eller bönor brukar jag använda). Grädda i 200°C i cirka 15 minuter. (Detta är för att kanterna inte ska hasa ner från sidorna)
Tag ur bakplåtspappret och de torkade baljväxterna.
fyllning:
400 g mandelmassa
150 g mjukt smör
3 ägg
2 msk vetemjöl
1 dl strösocker
1 msk hela kardemummakärnor
1/2 tsk vaniljpulver
Riv mandelmassan och blanda den tillsammans med smör, ägg, mjöl och socker till en jämn smet. Mortla kardemummakärnorna och blanda i dom tillsammans med vaniljen. Fyll det förgräddade pajskalet med fyllningen. Bred ut det jämnt i pajskalet.
Grädda i 200°C i cirka 25 minuter. Använd en provsticka och kolla så att fyllningen stannat. Låt svalna helt.
 
dekoration:
3 dl grädde
rostad, flagad mandel
hela kardemummakärnor
florsocker
Vispa grädden och fyll en spritspåse med en tyll med den.
Mortla kardemummakärnorna.
Spritsa grädden i ett fint mönster och toppa med rostad mandel, kardemumma och florsocker.
 
 
 

37
Kommentera