Pizza bianco

snittar, nyår, nyårssnittar, tilltugg
Har ni planerat nyårsmaten än?
Om inte, anmäl er att göra tilltuggen och så gör ni detta. Pizza bianco med vispad smetana eller creme fraiche som toppas med rom och dill. Lite finhackad rödlök hade suttit fint det med. Men det fanns inte hemma vid tillfället.
 
Det här mina vänner är så otroligt enkelt att göra. Men smakar gudomligt! Basen är samma som till min pizza med julmatsrester jag tipsade om tidigare. Jag har bara piffat upp toppingen en aning. Och vips så passar den utmärkt att starta nyårsafton med.snittar, nyår, nyårssnittar, tilltugg
Löjrom är himla gott att toppa med, men idag hade jag forellrom hemma. Eller om du vill göra en vegetarisk variant så går det även att ta tångkaviar. Vilket som fungerar bra.
snittar, nyår, nyårssnittar, tilltugg
Jag gillar när arbetsinsatsen är låg, men resultatet blir mycket. Och precis så är det med de här pizzorna. De behöver inte ätas varma vilket gör att du kan förbereda dom i god tid innan. Och sedan bara toppa dom med smetana och rom precis innan servering. Fiffigt va?
Pizza bianco med smetana och rom:
2 runda libabröd
50 g färskost
1/2 msk basilika
salt & peppar
ost
1 dl smetana/creme fraiche
80 g forellrom eller annan rom
dill
finhackad rödlök
Lägg ut bröden på en bakplåtspappersklädd plåt. Blanda samman färskost och kryddor. Bred detta över bröden. Strö över ost. Grädda i 225°C i cirka 10 minuter. Låt pizzorna svalna helt. Dela den i bitar med en sax. Vispa upp smetana/creme fraiche. Ha i detta i en spritspåse. Spritsa små klickar på pozzabitarna. Toppa med rom, dill och rödlök. Servera direkt.
Ett perfekt tilltugg till nyårsdrinken!
 
Har ni bestämt meny för nyår än?

3
Kommentera

Rester av julmat- julpizza

julmat, rester, jul, pizza
God fortsättning i stugorna.
Jag vet inte hur det är hos er. Men här hemma brukar det bli så pass mycket julmat över att vi egentligen inte behöver laga mat på ganska många dagar efter jul. Det finns liksom alltid rester att ta fram. Vilket jag tycker är en del av charmen. Att liksom slippa stå och slava i köket när man är ledig.
Men tillslut tröttnar man. Allt det goda är uppätet och det finns liksom en gräns för hur många dagar på raken sill är gott.
Då finns räddningen. Och det stavas PIZZA. Alltså inte att ni åker och köper pizza, utan att ni tar resterna av julmaten, och gör julpizza!
julmat, rester, jul, pizza
Så otroligt lättlagat och alla får plocka på precis det dom vill ha av resterna på pizzan. Snacka om att barnen blir glada över att ha köttbullar på pizzan!
Det är också ett bra sätt att ta reda på all jullost man brukar få över. Men, det här ska ju vara snabblagad mat. Av sånt man ändå har hemma. Alltså orkar jag inte stå och göra pizzadeg och koka tomatsås. Nej ta fram tortillabröd, eller ännu hellre stora runda libabröd. De fungerar utmärkt att ha som botten när man gör pizza.
Istället för tomatsås då? Ja antingen tar du bara ketchup. Eller kanske lite pesto, det är så gott!
Men idag gjorde jag min favorit. Och tog färskost som jag kryddade upp med basilika, salt och peppar. Det blir så himla gott!
julmat, rester, jul, pizza
Rester av julmat- julpizza, 4 st:
4 stora libabröd eller tortillabröd
100 g färskost
1 msk torkad basilika
salt & svartpeppar
ost
valfri topping.
Lägg ut bröden på bakplåtspappersklädda plåtar. Blanda samman färskost, basilika, salt och peppar. Bred detta över bröden. Riv eller hyvla ost och sprid ut över bröden. Grädda i 225°C i ca 10 minuter eller tills osten smält. Toppa pizzorna med det ni har hemma i kylen. Sallad, skinka, lax, korv, köttbullar- ja ta av det som finns.
Nu hoppas jag ni alla har en riktigt fin julledighet!

0
Kommentera

Pepparkaksdadlar


God fortsättning alla fina vänner.
Jag hoppas ni alla haft en riktigt härlig julhelg. Jag tog två dagar ledigt från blogg och instagram. Det kan man behöva ibland. Men nu är jag tillbaka på banan igen.
Visst var det lite extra skönt den här julen, att så fort julhelgen var över, ja då blev det liksom helg igen!
Vi har hunnit kolla på en hel del filmer, fikat. ätit julgodis i massor och bara tagit det lugnt. Idag är planen att åka in och bowla i eftermiddag. Och sedan gå och äta pizza på en nyöppnad restaurang här i stan. Perfekt sysselsättning idag känns det som!

 
Har ni som vi, haft överflöd av julgodis i jul. Men ändå känner ett sug efter något sött sådär framåt kvällen? Då vill jag tipsa om de här pepparkaksdadlarna. Så enkla att göra och stillar sötsuget. Jag lovar!
Lite kryddiga dadlar och nyknäckta nötter frå bli kvällens mums i soffan. Igår kollade vi både på sällskapsresan 2 och Yesterday. Idag har jag hunnit kolla på ett brittisk-amerikanskt kostymdrama på SVT, Unga kvinnor. Ett perfekt fördriv denna fredag förmiddag. Ikväll funderar barnen på om vi ska kolla in nya Ture Sventon. Någon som sett?
Pepparkaksdadlar
200 urkärnade dadlar:
2 msk kanel
1 tsk nejlika
1/2 tsk ingefära
Blanda alla torra ingredienser och lägg i en påse. Lägg i dadlarna och blanda om tills dadlarna helt är täckta av kryddor. Förvara i tätslutande burk med lock eller i en påse.
 
Det fina fatet har min vän KatjaK gjort.

1
Kommentera

Julaftonslista

julkakor, småkakor, kakor, baka, julbak
God fortsättning i stugorna.
Jag hoppas ni alla har en himla fin jul. Vi firade hela dagen och kvällen igår. Med massor av god mat, gott fika och det viktigaste av allt, gott sällskap <3
Så här en dag in på julfirandet tänkte jag det kan passa bra med en liten jullista:

  • Bästa julklappen jag gav:
    Ett internt skämt om min kusin som tyckte det var väldigt orättvist när vi var barn. För hon delade inte samma mellannamn som vi andra. Då sa hon själv att hon hette Örjan. Jag och Sebastian skrev i år en text som vi sedan fick inspelad av en tjej på Fiver. Väldigt uppskattat och så kul att ge.
  • Bästa julklappen jag fick:
    En resa till Spanien i april av Sebastian.
  • Bästa julmaten:
    Svårt att bara nämna 1. Tycker all jullmat liksom arbetar ihop och blir en helhet. Men jag är lite extra svag för ägghalvor, helbakad lax och grönkålssallad.
  • Julens skratt:
    När Sebastian trodde dopp i grytan bara var något spad som blivit över. Så han hällde ut det och diskade kastrullen. Innan vi ätit.
  • Vad jag är tacksam för denna jul:
    Att alla varit skapligt friska så vi kunnat fira med både min och Sebastians familjer.
  • Julens miss:
    Förutom det där med att det inte blev något dopp i grytan, så har julen flutit på bra skulle jag säga.
  • Julens bästa låt:
    Jag och mamma var och såg Jag kommer hem igen till jul förra veckan. Efter det har jag nästan lyssnat sönder När Natt Flyr och Jag kommer hem igen till jul.
  • En ny jultradition vi startat:
    Förra året skrev vi ut ett häfte med snapsvisor som alla fick bidra till. Häftet åkte fram i år igen och har nu alltså blivit tradition hemma hos oss. Dessutom läste även min morbror Ulf ”Tomten” i år. Återstår att se om han gör det nästa år igen..
  • Vad jag ser fram emot under resten av jullhelgen:
    Att bara ta det lugnt. Idag ska vi bara fika hos min farmor. Sen ska vi träffas här hemma, äta julmatsrester och spela sällskapsspel Jag gillar nästan de övriga julldagarna bäst. Då det inte finns några måsten, ingen har några förväntningar och det är helt ok att mysa runt i mjukisar.

Det är nog vår jul, i en liten lista.
Hur har er jul varit?

1
Kommentera

God Jul

hemgjord kristyr, hård kristyr, kristyr till pepparkakshus
Äntligen är självaste julafton här. Och jag vill mest bara kika in och önska er alla en riktigt god och fin jul.
Jag hoppas att ni inte slitit ihjäl er för att få till julklappar, julmat och en hus som är tipptopp. Utan att ni faktiskt hunnit njuta lite av härliga december också. Och att många av er kan få lite välförtjänt ledigt ett par dagar.
 
Från mig, till er alla, önskar jag en riktigt god jul!

0
Kommentera