Klassiska kanelbullar

 kalljästa kanelbullar

Vet ni vad det är för dag i morgon? Jo det är 4 oktober vilket innebär att det är kanelbullens dag! Vilken härlig temadag va? Och dagen till ära har jag bakat rykande färska kanelbullar. Utan massa krångligheter, bara klassiska kanelbullar. För är det en sak som faktiskt ska smaka som det alltid gjort, så är det kanelbullar.
Jag burkar ofta kalljäsa min vetedeg. Och det gör jag genom att baka på kall degvätska och sedan låta degen jäsa på ett svalt ställe i ett par timmar sådär. Men den här gången ville jag testa en ny form av kalljäsning. Degen bakas på kall degvätska, men sedan bakar man ut dom direkt och låter sedan bullarna jäsa i cirka två timmar.Och jag tror faktiskt att det här blev de godaste kanelbullarna jag någonsin bakat!

kalljästa kanelbullar

När man bakar bullar finns det lika många rätt och fel som det finns bagare tror jag. Där alla blir saliga på sin tro. Men det allra viktigaste, det är att hitta ett sätt som fungerar för dig! Som gör att just dina bullar blir de allra godaste. Sedan spelar det ingen roll om någon påstår att sådär kan/bör/ska man inte göra. För vet ni vad? Fungerar det för dig, ja då är det ju rätt! Jag kan ibland få nästan som ångest när jag lägger ut recept på vetebröd eller annat bröd som ska jäsa. För det är som om alla är experter och endast deras sätt är det rätta att baka på. Men nu har jag testat hur många sätt som helst att baka bullar på. Och mina bästa blir alltid när jag kalljäser. Så det fortsätter jag med!

kalljästa kanelbullar

 
Men med det sagt finns det ändå ett par tips och trix jag mer än gärna delar med mig av:

  • Använd gärna kall degvätska. Ingen deg mår bra av att jäsa för fort.
  • Låt övriga ingredienser hålla samma temperatur- rumstempererat.
  • Var det länge sedan du bakade? Hur gammalt är ditt mjöl? Mjöl kan faktiskt bli gammalt, så se till att ha färskt och fint mjöl när du bakar.
  • Skippa bakduken och täck din bunke och dina plåtar med plastfolie istället.
  • Låt degen/bullarna jäsa på ett dragfritt ställe. Stäng alltså fönster och dörrar. Drag kan göra att degen jäser sämre.
  • Gör ditt egna jässkåp genom att ställa in plåtarna med bullar i ugnen och slå igång ugnen så den kommer upp till 30°C. Ställ in en skål med vatten i botten på ugnen. Då får bullarna en fuktig och något varmare miljö att jäsa i. Vilket dom trivs i.
  • Pensla de nygräddade bullarna med sockerlag. Det gör att bullarna håller sig saftiga och goda längre.

kalljästa kanelbullar

Hur man sedan utformar sina kanelbullar. Ja det är upp till var och en. Jag tycker det är kul att testa olika metoder varje gång jag bakar. Det finns så många roliga varianter att göra.Men om man inte vill stå och göra knutar, utan istället göra degen till en lång rulle och skära i skivor, då skulle jag rekommendera att man lägger bullarna i en bullform. Eftersom fyllningen lättare rinner ur då.
kalljästa kanelbullar
Om man ni inte gillar klassiska kanelbullar, men ändå känner för att äta en bulle i morgon, ja då skulle jag rekommendera mina blåbärsbullar. Ett av de mest populära recepten på bloggen just nu faktiskt!
Kalljästa kanelbullar, ca 30 st:
50 g jäst
5 dl kall mjölk
1 ägg
150 g mjukt smör
3 tsk nymortlad karemumma
1 dl strösocker
1 nypa salt
12-14 dl vetemjöl
fyllning:
200 g mjukt smör
4 msk kanel
1 dl strösocker
socker+vatten till sockerlag
pärlsocker
 
Smula jästen i en bunke. Tillsätt lite av degvätskan och rör tills allt jäst har lösts upp. Tillsätt sedan resterande mängd degvätska och ägget. Klicka i det mjuka smöret under omrörning. Ha sedan i kardemumma, socker och salt. Blanda i mjölet, lite i taget tills du har en fin och lätt kletig deg.
Täck över degbunken och ställ år sidan medan du blandar fyllningen.
Rör ihop det mjuka smöret med kanel och socker till en slät kräm.
Kavla ut degen till en avlång rektangel på ett väl mjölat bord. Bred ut fyllningen med hjälp av en slickepott. Vik ett treslag genom att först vika ner den övre tredjedelen mot mitten. Vik sedan över den nedre tredjedelen in mot mitten. Kavla lätt över degen så alla luftbubblor försvinner och all fyllning sätts på plats.
Skär tunna remsor med hjälp av en pizzaslicer  och tvinna till knutar. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Täck med plastfolie och låt jäsa i cirka 2 timmar. Värm ugnen till 225°C och grädda bullarna i ca 8-10 minuter.
Pensla de varma bullarna med sockerlag och strö över pärlsocker.
 
Om det nu är så att ni känner att ni omöjligt kommer hinna baka bullar i morgon, ja då kan ni vara lugna. För jag har såklart ett par recept även för det:

 
Kommer ni fira kanelbullens dag?
 

56
Kommentera

5 vegetariska höstmiddagar

morotsbiffar med fetaost
Äntligen är det måndag igen och dags att tipsa om lite god vardagsmat. För det är liksom det jag gillar allra bäst! Att få dela med mig till er av lättlagad och mumsig mat. Som varken är speciellt krånglig eller konstig. Men som för den sakens skull inte är snabbmakaroner och falukorv. För även om det inte känns så vissa dagar, så finns det otroligt mycket bra vardagsmat.
Den här veckan har jag valt att plocka fram 5 vegetariska höstmiddagar. För ofta när jag frågar vad ni vill se mer av här på Linnéas Skafferi, så är det just vegetarisk vardagsmat som efterfrågas. So here we go! Först ut är morotsbiffarna med fetaost jag lagade förra veckan. Går antagligen lika fint att göra på bara potatis, eller hälften potatis hälften morot. Eller rödbetor. Ja ni fattar grejen. Lätta att variera och sjukt goda!
kikärtor, kokosmjölk, morot, gryta
En annan grej som är superenkel att laga när det kommer till just vegetariskt mat är grytor. Ös på med grönsaker och kryddor, låt allt puttra. Ett, tu tre så har man en perfekt höstmiddag!  Så laga min sötpotatisgryta med kikärtor och morot i veckan. Perfekt vardagsmat!
vegetarisk lasagne med halloumi och spenat
En fråga jag ofta får är om jag har något bra recept på vegetarisk lasagne. Och självklart har jag det! Här är en vegetarisk lasagne med halloumi, spenat och solroskärnor som alltid är lika uppskattad när jag bjuder på den.
 
fylld paprika i ugn, fylld paprika i crock pot
Ett annat recept som fått ett litet uppsving de senaste månaderna är väl ändå fyllda paprikor? Från att ha varit en bortglömd maträtt från det förra århundradet till att vara helt rätt i tiden. Istället för den klassiska köttfärs och risfyllningen vi kanske åt på 90-talet har jag här fyllt mina paprikor med en vegetarisk fyllning. Mums så gott!
vegetarisk marockansk gryta med kikärtor
Det här är nog faktist en av mina favoriträtter. Jag har lagat den både med och utan kött, så vill man addera lite nötkött så går det hur bra som helst. En marokansk gryta, lättlagat och så gott! Den ska jag ta och laga här i veckan faktiskt!
Vad ska ni äta i veckan? Har ni några guldkorn ni vill dela med er av?

3
Kommentera
ANNONS

Pastasås med ugnsrostade grönsaker

i annonssamarbete med Villa Puccini pastasås med ugnsrostade grönsaker villapuccini
Äntligen är det dags att fortsätta min resa bland fantastiska råvaror, god mat och gott vin. Det är nämligen dags för del två i jakten på den perfekta pastasåsen i samarbete med Villa Puccini! Den här gången har jag tagit fram en pastasås med ugnsrostade grönsaker. Det är alltså en grönsaksbaserad sås som jag gjort helt från grunden. Inga färdiga krossade tomater, inga halv eller helfabrikat. Bara en otroligt god pastasås!
Men jag lovar, det är inte alls speciellt krångligt. För det är grejen med mycket av den italienska maten tycker jag. Matlagningen är rustik, från grunden, men sällan speciellt svår eller krånglig.
Precis som jag skrev i det första inlägget finns det ett par saker att tänka på när man parar ihop vin och mat. Till min pastasås med ugnsrostade grönsaker ska vi dricka ett rött vin från Toscana. Så först och främst tittar jag lite på vinets karaktär. Är det ett kraftigt vin? Då krävs en kraftig maträtt till. Har vinet mycket eller lite syra? Sedan kollar jag även på vilka råvaror och vilken slags mat som lagas i området där vinet kommer ifrån. Som tur är finns det otroligt många härliga råvaror att utgå ifrån i det toscanska köket!
pastasås med ugnsrostade grönsaker villapuccini
Förra gången gjorde jag en kycklingpasta som gick riktigt fort att göra och passade perfekt att lyxa till det med mitt i veckan. Dagens recept behöver lite mer tid på sig. Eftersom vi ska ugnsrosta alla grönsaker och använda dom till vår pastasås. Så kanske är detta ett recept som man kan förbereda under veckan och sedan laga till fredagsmyset?
Jag har gjort en helt vegetarisk variant den här gången. Dels för att jag vill låta såsen som passar utmärkt till vinet vara stjärnan i den här rätten. Men också eftersom pastasåsen är rätt kraftig och intensiv i smaken tack vare att grönsakerna ugnsrostats. Och tillsätter man då även tillexempel stekt biff, oxfilé eller annat kött som hade fungerat fint i såsen- ja då är risken att själva maträtten blir för kraftig till vinet. Och istället för att det kryddiga toscanska vinet lyfts av maten, finns risken att vinet upplevs lite platt och smaklöst..
pastasås med ugnsrostade grönsaker villapuccini
En annan sak man ska tänka på är temperaturen på vinet. Just rödvin säger vi ska vara rumstempererat. Men idag har vi betydligt varmare inne i våra hus än man hade när själva uttrycket rumstempererat vin myntades. Därför kan det vara en god idé att kolla upp vid vilken temperatur vinet ska serveras vid. Det toscanska vin jag tagit fram receptet till serveras bäst vi +18°C.
Pastasås med ugnsrostade grönsaker 4 port:
4 röda paprikor
250 g tomater (gärna plommontomater)
1 gul lök
1/2 vitlök med skal
2 msk balsamvinäger
1 dl rött vin (gärna ett toskanskt med hög syra)
salt & svartpeppar
färsk basilika
1 msk grönsaksfond
4 port spagetti
riven parmesan
Dela paprikorna i stora klyftor och ta ur kärnhuset och alla kärnor. Dela tomaterna, skala löken och skiva den grovt. Lägg allt i en ugnsfast form. Placera ut hela vitlöksklyftor runt om i formen. Ringla över balsamvinäger och rött vin. Strö sist över lite salt och peppar.
Ugnsrosta på 200°C i 40 minuter. Eller tills alla grönsakerna och löken är helt mjuka. Låt svalna.
Plocka ur vitlöksklyftorna. Mixa alla grönsaker tillsammans med 1/2 kruka färsk basilika. Pressa ur vitlöken ur skalen och blanda i tillsammans med grönsaksfond.. Koka upp på svag värme, Smaka av med salt och peppar.
Koka spagetti enligt anvisningarna och rör ner den varma pastan i såsen. Servera med massor av riven parmesanost. Ät direkt.
 

 
Har du något riktigt bra recept på pastasås som du vill dela med dig av? Kommentera gärna!
 
 

2
Kommentera

Nutellagrottor

nutellagrottor, småkakor, nutellakakor
I flera veckor har jag gått och funderat på de här kakorna. På att man måste kunna ta den klassiska hallongrottan, men byta ut sylten mot nutella. Och göra en nutellagrotta. Det kan ju liksom inte bli fel tänkte jag. Självklart blev det inte heller det. Det blev precis så bra som man kan tänka sig faktiskt! För ett tag sedan gjorde jag centerkakor och det blev hur gott som helst! Steget från centergrottor till nutellagrottor är inte superstort. Men för att få en lite annan smak tillsatte jag även lite kaffe i kakdegen. Men det gör man ju precis hur man vill med.
Vill man lyxa till dom lite extra, då kan man ha i en klick dulce de leche under nutellan. Det vore säkert också gott. Eller vad tror ni?
nutellagrottor, småkakor, nutellakakor
Vips så är det fredag igen. Jag fattar inte att veckorna kan gå så otroligt fort! Jag säger som min son Axel brukar säga: Veckorna består av måndag och vips så är det söndag. Sen börjar det om!
Jag måste nog hålla med lite där. Men man får göra det bästa av dagarna ändå. I måndags följde Axel med mig på kvällspromenad. Tänk att min lilla mini-människa är så stor att han utan problem följer med på långpromenad. Vi gick en timme och han hade kunnat gå lika långt till. Men då var det dags att gå hem och hinna mysa lite i soffan innan det var läggdags.
Den här hösten har mina barn varit såå trötta. Så hos oss stänger vi av tv’n och borstar tänderna 19.15. Och oftast har båda barnen somnat runt 20. Så skönt, för oss alla! Ni som också har barn i samma ålder som mina, när går dom och sover för kvällen?
nutellagrottor, småkakor, nutellakakor
När jag bakar småkakor som dessa använder jag alltid en minimuffinsform. Det är helt perfekt! Då får kakorna stöd och flyter inte ut som de lätt kan göra annars. Ett annat bra tips är att låta kakorna stå kallt minst 20 minuter innan man gräddar dom. Det kan också göra att formen hålls bättre!
Jag smaksatte som sagt kakorna med lite kaffe, men det är ju helt en smaksak hur man gör med det. För att inte få för mycket vätska i degen har jag i lite nescafé i kaffet. Då blir det extra starkt och extra mycket med smak. Fiffigt va?
 
Nutellakakor, ca 25 st:
100 g mjukt smör
2 dl strösocker
1 msk kallt kaffe
1 tsk Nescafé
1 ägg
1 krm vaniljpulver
3 3/4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Nutella
Blanda smör och sockret väl. Blanda kaffet med Nescafé, rör i det och tillsätt ägget. Blanda väl. Ha i vanilj, mjöl och bakpulver. Blanda till en smidig deg.
Klä en minimuffinsform med små pappersformar. Forma degen till ca 25 små bollar. Lägg i en boll i varje pappersform. Låt stå kallt i cirka 30 minuter. Då håller kakorna formen ännu bättre. Grädda i 175°C i cirka 12 minuter. Tag ut formen och gör en fördjupning i varje kaka. Fyll med Nutella. Grädda i cirka 3 minuter till. Tag ur kakorna och strö över valfritt strössel eller finhackade hasselnötter.
En perfekt liten kaka till fredagsfikat, eller hur!
 

2
Kommentera

Fiskgratäng med blomkålsmos

fiskgratäng med blomkålsmos
Ok vänner, låt oss prata lite om fiskgratäng. Visst känns det lite, ja mossigt och gjort? Man tänker kanske på en färdig, fryst fiskgratäng i ett tråg som man bara värmen i ugnen eller micron. Med en smakupplevelse som är sådär. Men, alltså själva idén med fiskgratäng är ju så himla bra! Det är så enkelt och blir så gott! Och hemma hos oss äter alla i familjen det. Jag gör ofta fiskgratäng med blomkålsmos. Ett perfekt sätt att få i både man och barn blomkål!
fiskgratäng med blomkålsmos
Jag får ofta frågan hur jag kan komma på så många nya recept hela tiden. Men saken är ju den att jag inte riktigt uppfinner hjulet varje gång. Har jag ett recept som jag verkligen gillar. Ja då kan jag utgå från det men liksom skapa ett nytt recept av det befintliga receptet. Som här. Då har jag tagit familjens favoritrecept på fisk i ugn från det skapat den här fiskgratängen. Med vissa små ändringar då.
Om man har fått för sig att man inte gillar blomkålsmos (vilket ni säkert gör, ni bara tror att ni inte gör det) så går det självklart bra med potatismos eller kanske broccolimos. Men jag gillar mos på blomkål. Det blir så gott till den här fiskgratängen!
fiskgratäng med blomkålsmos
 
Fiskgratäng med blomkålsmos:
ca 800 g torskfiléer
5 dl creme fraiche
1/2 dl vitt vin
1 msk hummerfond
1 msk dill
2 tsk buljongpulver
1 msk (fisk)rom
ca 1 msk citron
salt och svartpeppar
1 kg blomkål
1 dl riven prästost
salt & svartpeppar
Låt fisken tina helt och klappa den torr.
Ha upp creme fraiche, vitt vin och hummerfond i en kastrull. Låt koka upp. Blanda i dill, buljongpulver, rom, citron, salt och peppar.
Koka blomkålen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt blomkålen ånga av. Tillsätt ost, salt och peppar, mixa till ett slätt mos. Spritsa eller klicka ut moset runt om fisken. Häll över såsen. Gratinera i 200 °C i cirka 25 minuter. Strö över massor med färsk dill och persilja när gratängen är klar. Servera gärna gröna ärtor och rivna morötter till.

6
Kommentera