Vegansk mangoglass på 3 ingredienser

vegansk mangoglass mjölkfri
Hej sol och högsommarvärme! Kul att vi åkte från ett ganska varm Spanien hem till ett ännu varmare Sverige. Och det verkar ändå som om det fina vädret ska hålla i sig mins en vecka till, det hoppas i alla fall jag på.
Vad behöver man då för att klara av denna värme, jo man behöver glass! Och efter en vecka al inclusive känner jag att vi behöver dra ner på mängden supersötad glass, därför har jag fyllt frysen med de har väldigt goda mangoglassarna, som dessutom är veganska. Perfekt om man av en eller annan anledning inte äter mjölkprodukter! Att dom bara innehåller 3 ingredienser och inget tillsatt socker är bara ett plus i kanten.
vegansk mangoglass mjölkfri
Även idag har jag lyxen att arbeta hemifrån, så mycket man nu hinner arbeta när man har en pigg snart 4-åring hemma. Fast han har faktiskt hålla sig ganska lugn idag. Men när man är van att alltid få arbeta helt ostört hemma blir det en lite omställning när både hund och barn pockar på ens uppmärksamhet titt som tätt. Men nu sitter jag ute på altanen, Isac varierar mellan att cykla och spruta med vattenpistolen och hunden har äntligen gått och lagt sig i skuggan på gräset. Om en stund kommer resten av familjen hem, men snart drar alla iväg. För Axel har fotbollspremiär idag. Jag har aldrig förstått mig på lagsporter, jag vill inte ens ha sällskap av någon på gymmet utan tränar helst själv. Så det ska bli spännande att se hur det blir för barnen, om det blir lagsport som gäller eller hur det blir!
vegansk mangoglass mjölkfri
De här finfina glasspinnarna fixar du snabbt ihop på bara 3 ingredienser. Själva huvudingrediensen är mango. För att få lite härligt krämig konsistens använde jag sojadryck med vanilj. Jag vet att den är aningens sötad, men den lilla mängd det blir i varje glass är försumbar. Hade totalt 2 dl i glassmeten och det räckte till 6 glassar. Men man kan självklart använda en helt osötad dryck om man hellre vill det. Jag bröt sedan av allt det söta med ett par stänk citron. Vill man ha riktigt söta glassar kan man såklart bara hoppa över det.
Anledningen till att jag ibland tar fram veganska recept som dessa är att jag tänker att då är ni så otroligt många som kan testa det. För det behöver inte enbart vara att u väljer bort animaliska produkter, det kan ju faktiskt vara så att du inte tål det också.
Vegansk mangoglass 6 st:
500 g halvtinad mango
2 dl sojadryck med vanilj (eller annan växtbaserad dryck)
citron
Mixa mangon helt slät i en blender. Tillsätt sojadrycken och blanda väl. Smaka eventuellt av med lite citronsaft om du vill ha lite syra i glassen.
Fyll upp glassformar med glassmeten och stick i glasspinnar. Frys gärna över natten. Perfekt att ta fram varma dagar som dessa!

2
Kommentera

5 goda fiskrecept att testa

hemmagjorda fiskpinnar i ugn
Måndag och back in business efter Spanien-semestern. Något Axel längtade efter under semestern var min fisk. Hos oss blir det ofta så att vi äter fisk på tisdagar. Axel får alltid fisk i skolan på måndagar. Och just måndagar och tisdagar hämtar jag inte barnen förrän efter 16 och då vill ja ha något lättlagat att ta till. Så då faller lotten ofta på just fisk till tisdagen. Fisk i ugn i olika former är favoriten. Lättlagat, det går fort och blir gott! Hur bra som helst! Den här veckan listar jag 5 goda fiskrecept att testa, kanske har ni redan provat några av mina favoriter?
Men vill man inte ha just fisk i ugn, ja då kan man testa att göra hemgjorda fiskpinnar. Jag gör alltid mina i ugnen. Perfekt att låta mindre (och större) barn sitta och plocka med till middag!
lax i ugn med fetaost pesto
Som jag skrev, fisk i ugn är verkligen favoriten här hemma. Här har jag gjort en variant av lax i ugn med pesto och fetaost. Inget krångel, inte massa olika moment och ingredienser. Bara god fisk <3
fiskpaket med bakplåtspapper på grillen i ugnen
 
Fisk är ju inte bara perfekt vardagsmat, det är dessutom otroligt fin helgmat. Eller om man bara känner för att lyxa till det lite mitt i veckan sådär. Då är fiskpaket det perfekta valet tycker jag!fiskburgare lax torsk fiskbiffar
 
En favorit från förra veckan är fiskburgare. Det brukar jag göra när det känns som om vi ätit samma slags fisk ofta. De är dessutom lätt att variera både i smaksättning och med tillbehören!fisktacos mangosalsa
Bästa fredagsfisken är ändå fisktacos. Här med en mumsig mangosalsa till! Det får nog bli veckans fredagsmiddag här hemma tror jag!
Nu ska jag strax flytta ut hemmakontoret till altanen. Idag arbetar jag hemifrån då Isac är lite krasslig. Hans mage har varit lite fram och tillbaka sen sista dagarna i Spanien. När jag pratade med 1177 trodde dom det var en blandning av värmeslag och lite halvdålig kosthållning under veckan som varit. Så nu hoppas vi på att en lugn dag i soffan med snällmat kan göra susen. Fast när jag frågar vad han vill ha att äta får jag svar som:
-Fika och choklad.
Vet inte om det är speciellt snällt mot en mage som är i obalans och som fått på tok för mycket socker under veckan. Men han dricker massor, äter delikatessmörgåsar och domderar mig att göra än det ena, än det andra från soffhörnet. Så vi hoppas magen snart är i fas på honom. Nu hade ju jag hellre sett att Isac var pigg som en mört och var på förskolan idag, men det är ändå helt ok att få jobba hemifrån dagar som dessa 🙂
 

0
Kommentera

6 goda rabarberrecept

rabarbersmulpaj med hemgjord vaniljvisp
Att åka från Sverige när björkarna knappt fått musöron och att en dryg vecka senare komma hem till full sommar med 25 grader varmt, det var rätt under underbart faktiskt. Och det är ju inte bara björkarna som satt fart att växa, allt är i full grönska här hemma nu! Och som grädden på moset har rabarbern satt fart att växa rejält. Så igår åt jag årets första rabarberpaj. Finns det egentligen något godare? Jag och Axel hamnade hemma hos min mammas moster och morbror när vi skulle hämta hem hunden som varit hos min mormor och morfar under vår semester. Och turligt nog hade hon bakat årets första rabarberpaj. Så gott!
Och idag råkar det faktist vara så, att det är 13 maj. En dag som firas bör för det är LINNÉADAGEN! Så grattis alla ni där ute som heter Linnéa <3
Dagen till ära tänkte jag tipsa om 6 goda rabarberrecept, perfekt så här när det är högsäsong för just rabarber!
Först är förra årets favoritrecept. Rabarberpaj med hemgjord vaniljvisp. Otroligt god och lättbakad. Och har ni inte testat att göra egen vaniljvisp än så är det hög tid att ni testar det!
 

Det här är en riktigt kär gammal favorit, trot det är 7 år sedan jag gjorde den här för första gången. En rabarber och jordgubbspaj med lime, honung och ingefära. Här har jag gjort i små portionsformar, men det går ju såklart precis lika bra att göra i en stor form.
 
rabarbermuffins med havregrynsmul
Ibland är man faktiskt inte sugen på paj, utan man vill ha något annat. Då är rabarbermuffins med havregrynssmul perfekt att göra. Lättbakade och så goda!enkel rabarberkaka
En riktigt kär favorit här hemma är den här kakan. Från början är det Ragnhilds äppelkaka, fast istället för äpplen har jag tagit rabarber och gjort en enkel rabarberkaka av det!. Och det blir så otroligt gott! Det här är ett sånt där gammalt beprövat recept som har bakats i flera generationer i Sebastians släkt. Receptet är från början hans gammelmormor Ragnhilds. Dessutom är det ruskigt lättbakat!
Sen finns det ju mängder av flera goda recept som innehåller rabarber.
Som den här rabarberkompotten. Otroligt gott på smörgås, i gröten eller i bakverk!  En annan storfavorit så här till sommaren är rabarbersaft. Riktigt enkelt att göra och det smakar verkligen  s o m m a r <3
 
Nu är det dags att pyssla om trädgården lite, efter en vecka borta ser det ut som om ingen brytt sig om den på över ett år. Sen blir det 4-års kalas för grabbarnas kusin och efter det har Axel springtävling. Och så var den här ledigheten över. Men min kropp är lite inställd på att fortsätta semestern faktisk om jag ska vara ärlig. Jag längtar inte alls till att försöka få upp barnen strax efter 6 i morgon faktiskt…
Men först ska vi njuta av dagen <3

0
Kommentera

Grundrecept på hummus

hummus hemgjord recept

Långhelg igen för många. Och med tanke på det härliga väder som det verkar vara hemma i Sverige gissar jag på att fler av er kommer att grilla under helgen. Därför tänkte jag passa på att tipsa om en av mina favoritröror. Som passar lika bra till grillat som till att doppa grönsaker och bröd i eller ha till en sallad. Jag pratar såklart om hummus. Jag har under mitt liv gjort otaliga varianter på denna röra. Men i höstas på mat & vinmässan bjöd vi in Zeina, från Zeinas Kitchen och då fick jag se på riktigt hur en hummus ska mixas ihop! Och efter det gör jag precis som Zeina gjorde och det blir så gott!
Receptet blir lite olika varje gång, och jag följer inte hennes slavsikt utan har hittat en variant som passar mig bäst!
hummus hemgjord recept
 
Nu är vi inne på näst sista dagen här i Spanien, i morgon kväll går bussen mot flygplatsen och en vecka här har bara flugit fram. Men om jag ska vara ärlig ska det bli rätt skönt att komma hem! Hem till huset, hunden och vår trädgård. Fast allra bäst hade det nog varit om livet sedan fortsatte i semesterlunk ett par veckor till. Känner att jag faktiskt kom ner riktigt i varv under den här veckan!
hummus hemgjord recept
Som sagt, för hummus finns inga regler. Smaksätt med vad du vill. Men så här gör jag. Och jag lärde mig ett par trix av Zeina. Att tahinin ska vara rätt rinnig från början. De varianter jag använt har varit på tok för fasta. Tahinin ska mixas med citronsaft och vitlök tills det blir krämig, men ändå lite fluffigt. Sedan är det bara att ha i resten av ingredienserna och mixa på. Jag skalar aldrig mina kikärtor, även om jag förstår att man får ett bättre resultat då. Men har aldrig tagit mig den tiden.
Grundrecept hummus:
4 msk tahini
1 vitlöksklyfta
2 msk citronsaft
kokta kikärtor (2 fp a 380g)
olivolja
2-3 msk vatten
1/2 tsk spiskummin
salt
Mixa tahini, skalad vitlök och citron i en matberedare tills det blir krämigt. Tillsätt 1 matsked vatten och fortsätt mixa en liten stund till. Skölj kikärtorna och ha i dom och mixa ett par minuter. Ha i en skvätt olivolja och späd sedan din hummus med vatten tills du får önskad konsistens. Mixa tills du har en silkeslen hummus. Smaka av med lite spiskummin och salt. Klart!

3
Kommentera

Chokladbollsglass och 5 andra recept till chokladbollens dag

chokladbollsglass chokladbollar chokladbollens dag
Tjoho i värmen, eller hur har ni det hemma i Sverige? Håller sommarvärmen fortfarande i sig? Jag hoppas det för er skull, och för oss för på lördag morgon är vi hemma på svensk mark igen och det vore fint att fortsätta med det härliga vädret! Och när det är så här varmt, finns det något bättre än att äta glass? Att efter flera timmar i solen sätta sig i skuggan och svalka sig med lite glass. Hur underbart som helst. Och mitt senaste glassrecept är ett sådant där riktigt bra recept, det är nämligen chokladbollsglass! Alltså hur bra låter inte det?
När man liksom inte kan välja om man är sugen på chokladbollar eller glass, då kan man välja chokladbollsglass!
Dessutom är det faktiskt chokladbollens dag på fredag, så det kan absolut vara läge att ladda upp med ett nytt recept känner jag!
chokladbollsglass chokladbollar chokladbollens dag
Som sagt, chokladbollens dag är på fredag. Och som tur är har jag ett par olika recept på just chokladbollar att dela med mig av!

Så känner man inte för att göra chokladbollsglass finns det gott om andra recept att testa inför helgen!
chokladbollsglass chokladbollar chokladbollens dag
I USA är det väldigt vanligt med kakdeg i glass, så jag kände att det här måste ju bli den svenska varianten, eller hur!?
Jag har gjort min egna glass efter mitt väldigt enkla glassrecept. Men orkar eller hinner man inte går det finfint att ta en riktigt god vaniljglass, göra chokladbollssmeten, klicka i och frysa om.
Chokladbollsglass:
glassmet:
3 dl grädde
2 dl turkisk yoghurt
1 burk á 397g sötad kondenserad mjölk

chokladbollssmet:
3 dl havregryn
100 g mjukt smör
3/4 dl strösocker
1/2 dl kakao
2 msk kallt starkt kaffe
Vispa grädden tjock, tillsätt turkisk yoghurt och kondenserad mjölk. Blanda helt slätt.
Mixa havregrynen till ett fint pulver i en matberedare. Blanda samman med smör, socker, kakao och kaffe. Rör om ordentligt.
Klicka i chokladbolssmeten i glassen. Spar gärna lite smet att göra chokladbollar till dekoration av. Ha upp glassmeten i en avlång brödform och ställ in i frysen i minst 4 timmar.
Tag fram glassen minst 20 minuter innan den ska serveras. Dekorera med chokladbollar.
Så, tänker ni fira chokladbollens dag på fredag eller hur ser det ut?
Gillar du det här inlägget? Tryck gärna på hjärtat eller lämna en liten kommentar <3
1
Kommentera