Lättlagade fiskburgare

fiskburgare lax torsk
Jag har länge velat dela med mig av mitt bästa recept på fiskburgare. Men det har liksom under alla år här på Linnéas Skafferi blivit av. Men nu äntligen! Jag tycker fiskburgare eller fiskbiffar om man så vill är ett perfekt sätt att variera sitt fiskintag på. Nu har jag inga problem med att få i mina barn just fisk, men även dom uppskattade variationen. För det är rätt  lätt att även vi äter ungefär samma slags fisk vecka efter vecka.
Fiskburgare kan man ju servera som klassiska hamburgare om man vill, till kokt potatis med en kall sås eller som här, till quinoa, grönsaker och en ärthummus.
fiskburgare lax torsk
Nu har vi varit här nere i Spanien sen i fredags mitt på dagen. Och igår sa faktiskt Axel att han längtade hem för han ville äta torskrygg.. Inser att det inte är alla snart 7-åringars dra, men det var vad han längtade efter skrutten. Sedan åkte han på enrejäl sväng matförgiftning eller solsting. Trött och matt hela eftermiddagen igår, sedan började hans mage krångla och han fick feber. Så vi har varit uppe en stor del av natten och sprungit fram och tillbaka på toa. Lillebror däremot, han passade på att sova 14 timmar i natt och vaknade synnerligen utsövd och pigg. En finfin kombination kan jag säga..
Men idag har Axel tagit det lugnt i skuggan. Vilat och lyssnat på lite ljudbok. Ett par svängar i poolen och en stund vid lekplatsen. Men sedan tillbaka till skuggan. Så i natt hoppas vi på lite bättre sömn, så vi kan vakna pigga och glada igen i morgon.fiskburgare lax torsk
 
Jag brukar försöka hålla mina fiskburgare rätt enkla. Utan allt för många ingredienser och smaker. Jag tycker det blir allra bäst så.
Vill man inte servera ärthummus till kan man såklart göra helt vanlig hummus, eller någon vit kall sås. Det är också gott till! Ett plus är att dessa fiskburgare är helt glutenfria, steker man dom dessutom i mjölkfritt smör blir de även mjölkfria. Bra va!
Jag använder helst både lax och torsk, men man kan självklart göra som man vill och ta av det man gillar bäst.
 
Fiskburgare 4 port:
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
ca 800 g fisk (hälften lax hälften torsk)
2 ägg
2 msk dill
1 knippe färsk persilja
saft från 1/2 citron
salt & svartpeppar
ett par stänk fisksås
Skala och klyfta lök och vitlök. Lägg i en matberedare och mixa. Tillsätt fisk, ägg, dill och persilja. Mixa till en relativt slät smet. Smaka av med salt, svartpeppar och ett par stänk fisksås. Rör om väl.
Forma till biffar med hjälp av händerna. Lägg direkt ner i en varm stekpanna med en klick smör. Känns smeten för kletig? Blöt händerna med kallt vatten mellan varje biff.
Stek tills de fått fin yta på ena sidan, vänd om och sänk värmen något.Låt steka helt klart. Upprepa med resterande smet.
Servera quinoa, grönsaker och en kall sås eller ärthummus till.
Andra goda fiskrecept jag kan rekommendera:

6
Kommentera

5 snabba middagar

linssoppa med kokosmjölk
Hej från ett soligt och varmt Spanien! Men jag har allt fått reporter om att vädret hemma i Sverige varit riktigt härligt under helgen och ska fortsätta så under den kommande veckan. Härligt!
Därför tänkte jag att den här veckan passar det fint att tipsa om 5 snabba middagar. För vem vill egentligen stå inne och laga mat när solen skiner ute? Då vill i alla fall jag spendera så mycket tid jag bara kan ute i det härliga vädret! Och det finns faktiskt så mycket enkel och god mat som inte alls tar lång tid att laga.
Som  den här fina linssoppan med kokosmjölk. Passar lika bra att äta kall som varm, vilket gör det till ett perfekt recept att ta till så här när sommaren står inför dörren och man kanske inte så supersugen på varm mat!
tortillapizza med kyckling
Mitt bästa recept när jag inte orkar laga mat är tortillapizza. Den går att göra hur avancerad eller hur enkel som helst! Är man riktigt bekväm kan man köpa med kyckling, skinka, kebab, grönsaker eller vad man nu vill från salladsbaren i mataffären. Då behöver man inte ens skiva eller skära! Så smidigt!
Jag gör gärna min vegetarisk med massor av grönsaker på. Såå gott!
zucchini i ugn
En annan riktig sommarfavorit är de här med zucchini i ugn. Fast det passar precis lika bra att göra dom på grillen! Gott och väldigt enkelt. Jag brukar väldigt ofta göra detta som ett vegetariskt alternativ när vi grillar.
 
panerad torskrygg
Att göra egen panerad torskrygg tar faktiskt inte så mycket längre tid än att steka färdiga fiskpinnar. Men det blir så mycket godare, det lovar jag! Panerad torskrygg är en favorit hos mina barn och jag  tror bestämt jag måste ta och laga det när vi kommer hem igen!
enkel gryta med ajvar, kyckling, brysselkål
Min bästa kycklingrätt är den här kycklinggrytan med ajvar. Svängs ihop på bara ett litet gick och är så god! Perfekt vardagsmat.
rabarbersmulpaj med hemgjord vaniljvisp
Som vanligt måste jag ju även bjuda på ett litet gott tips till alla bra matrecept.
Precis innan vi åkte hade de första gröna små bladen kikat upp på mina rabarberplantor. Så jag hoppas att  en veckas sol och värme även hemma i Sverige gör gott för rabarbern. SÅ till helgen hoppas jag på att kunna göra årets första rabarberpaj. MUMS. Speciellt med min hemgjorda vaniljvisp till!
Nu har hela familjen dragit ner till poolen och jag sitter här i skuggan på balkongen och jobbar en stund. Fint med lite egentid ändå. Igår blåste det rejält här, men vi hittade en plats med lä så vi fick en otroligt varm och fin dag. Idag har blåsten lugnat sig betydligt, även om det är rejält med vågor på havet.
Men nu är det bäst att arbeta klart, så jag får gå ner till resten av gänget och fortsätta med semestern! Glöm inte bort att kika in i morgon, då kommer det ett recept på mina favoritfiskbiffar <3
 
Gillade du det här inlägget? Tryck då gärna på hjärtat eller lämna en liten kommentar <3

1
Kommentera

Nyttig isglass med hallon och kiwi

nyttig isglass kokosvatten frukt

Hej härliga lördag! Hur har ni det hemma i Sverige? Lyser solen på er och det känns som om det är läge för en isglass? Perfekt, för här kommer mitt senare glassrecept! En slags isglass som jag gjort på kokosvatten och frukt, superenkelt och väldigt läskande! Dessutom är det en glass som inte är fullproppad med socker, bra va!
VI landade i Spanien igår till lunch och tog bussen hit till Roquetas de Mar där vi ska spendera hela den kommande veckan! Hotellet ligger precis vid stranden och det är så fint här <3 Gårdagen bjöd på strålande sol och häng vid poolen tills alla var så trötta att vi knappt visste vad vi hette. Då gick vi och åt middag, sedan kröp vi alla ner i vår gigantiska säng och kollade på Sing.
Just nu är det lite molnigt här, men vi hoppas det spricker upp. Det är ju förfarande rätt tidigt.

 nyttig isglass kokosvatten frukt

Jag tycker det är perfekt när man hittar bra glassrecept som inte innehåller en hel massa socker. För finns det något bättre än att ta en glass när man är riktigt varm? Jag gillar att ge just isglass till barnen eftersom det liksom ger lite vätska också. Inte bara att det är gott. Men nackdelen med just isglass är ju att den ofta innehåller rejäla mängder socker. Och jag vet inte hur ni har det, men om mina barn fick bestämma skulle de kunna äta ett par 3 glassar om dagen!
Men hittar man på lite andra, kanske nyttigare alternativ är ju det faktiskt inga problem!
nyttig isglass kokosvatten frukt
 
Jag har använt kokosvatten som bas till mina isglassar. Det smakar just inget annat än lite sött. Men det hjälper snabbt till att återställa vätskebalansen om du är uttorkad. Alltså perfekt att ta till en varm och solig dag. Jag smaksatte mina med frysta hallon och kiwi. Nu la jag bara i frukten och bären som de var, men nästa gång ska jag testa att mixa den frukt jag ska smaksätta med, det blir nog också bra 🙂 Som sagt så smakar inte kokosvattnet så mycket, så ta gärna frukt och bär med mycket smak!
Isglass, 6 st:
ca 2 dl kokosvatten (beror helt på hur mycket frukt och bär du har i)
hallon
kiwi
Fyll upp dina glassformar med kokosvatten till ca 3/4. Skala och skär kiwi i småbitar. Varva hallon och kiwi i glassformarna. Stick i glasspinnarna och ställ in i frysen. Låt frysa helt.
Tag fram en solig dag och njut av din lite nyttigare variant av isglass!

0
Kommentera

6 tips när du ska baka med barn

baka med barn chokladbollar
Att baka tillsammans med barn kan vara härligt och roligt och alldeles, alldeles fruktansvärt!! De flesta av oss som har barn har väl varit där någon gång. Att man tänker att nu tar vi och bakar tillsammans och får en härlig och rolig stund ihop, jag och barnen. Och efter ett par minuter är man redo att lämna allt vad föräldraskap och ansvar heter och helt enkelt bara gå ut genom dörren. För om det inte resulterar i att barnen blir hysteriskt osams-ja då tröttnar dom mitt i alltihop eller så blir man själv så frustrerad för de där bullarna som ska serveras på kalaset nästa vecka kommer garanterat bli oätbara. Men lugn, det finns faktiskt ett par knep man kan ta till för att lyckas med bakningen tillsammans med barnen!
Här kommer 6 bra tips när du ska baka med barn:

  • Det absolut viktigaste, håll allt på en lagom avancerad nivå. Är du själv lite osäker i köket? Börja med något i stil med chokladbollar.
  • Fråga barnen VAD DOM vill baka! Kolla igenom ett par bakböcker och välj tillsammans receptet.

sega chokladsnittar med schweizernöt

  • Olika sorters snitt-kakor, chokladbollar och rulltårta är väldigt bra recept att börja med. Det är lättbakat och tar inte speciellt lång tid att göra. Mina barns intresse svalnar rätt fort, så de gäller att få ut maximalt av den tid dom vill vara med!
  • Håll det på barnens nivå. Vill dom göra chokladbollar i form av kattbajs som sedan rullas i pärlsocker för att det ska se ut som kattsand-låt dom hållas! Ju mer vana både barn och vuxna får i köket, ju mer avancerade saker kan man göra. Och alla måste börja någonstans.

vetebullar med nutellafylling

  • Bestäm att ni ska bjuda in någon vän/släkting på fika och baka något till fikastunden. Det brukar alltid vara roligare att ha ett mål med det man gör. Mina barn är alltid otroligt stolta när vi ska bjuda på något de varit med och bakat!
  • Men ska du baka till kalas eller något annat lite viktigt, då är det kanske skönt att få vara lite ifred i köket. Risken är rätt stor att kaoset utbryter när man som vuxen känner press på att man måste prestera fram de perfekta bullarna och barnen envisas med att dom vill ha både kanel, socker, kakao och nutella som fyllning…..

Här på Linnéas Skafferi finns en hel del bra recept som du och barnen kan baka tillsammans:
O’boybollar
Chokladsnittar med schweizernöt
Klassiska chokladsnittar
-Rulltårta med hallon
-Drömrulltårta
Rabarberpaj
-Centerkakor
 
Brukar du baka tillsammans med dina barn? Vad bakar ni helst isåfall?
 
Gillar du det här inlägget? Tryck gärna på hjärtat nedanför eller lämna en kommentar!

8
Kommentera

No bake snickerspaj

vegansk snickerspaj sockerfri nyttig
Idag tänkte jag bjuda på snickerspaj! Men en variant som du inte behöver ha i ugnen, den innehåller inget vitt socker, ägg eller mjölkprodukter. Den är alltså helt vegansk. Men jag bakar den inte för att det är just en vegansk snickerspaj, utan för att ibland tycker jag det är så gott med fika som inte är så otroligt sötsliskigt. Utan där det räcker med en liten bit till kaffet och så är man nöjd sedan.  Kanske är det därför jag hellre föredrar småkakor framför mäktiga bakelser. En bit mörk choklad framför 200 g mjölkchoklad.
Receptet hade jag nedtecknat i ett block, jag vet tyvärr inte var grundreceptet kommer ifrån, men har gjort ett par ändringar för att få den som jag villa ha den 🙂
vegansk snickerspaj sockerfri nyttig
Den här pajen tycker jag smakar allra godast när den kommer direkt ur frysen. Då håller den sig dessutom mycket längre och man kan ta sig en bit när det riktigt sötsuget sätter in eller man vill ha något gott till kaffet. Fiffigt va?
Just nu packar vi det sista, för i morgon bitti åker vi en vecka till Spanien. Det ska bli riktigt skönt med en veckas sol och bad. Och komma bort en tag bara vi i familjen. Nu har ju barnen blivit så pass stora att båda verkligen kan njuta av en resa. Isac startar hela semestern med att tvärsomna i bilen och nu fortsätta sova en stund på soffan. Så känns som om den här ledigheten kommer rätt lägligt. När vi alla packat ihop oss åker vi mot Arlanda och bor en natt på hotell där. Så himla smidigt när flyget går strax efter 7 i morgon bitti.vegansk snickerspaj sockerfri nyttig
Men oroa er inte. Att jag blir borta en vecka kommer knappt märkas här på bloggen, för den tar jag med mig var jag än är i världen. Jag har en hel drös härliga recept att dela med mig av den kommande tiden. Vad sägs om världens godaste hummus, fiskbiffar eller chokladbollsglass?!!? Japp, det och mycket mer kommer ni hitta här på bloggen inom en snar framtid!
 
Till pajen då, den mestår av tre lager. Och den är superenkel att göra. Allt du behöver är en matberedare och en form med löstagbar kant!
Snickerspaj:

Pajbotten:
100 g hasselnötter
10 dadlar utan kärnor
1/2 dl havregryn
2/4 dl kakao
ev lite vatten
Lägg hasselnötter, dadlar, havregryn och kakao i en mixer. Mixa samman alt, tillsätt ev lite vatten för att få en smidig smet.
Tryck ut i en form med löstagbar kant och ställ kallt medan du gör fyllningen.
Fyllning:
1 1/2 dl jordnötssmör
1 1/2 dl havregryn
2 msk agavesirap
ca 1 dl vatten
Mixa alla ingredienser noga till en krämig röra. Bred ut detta i det kalla pajskalet. Ställ tillbaka i frysen.
Glasyr:
2 msk kokosolja
1 msk agavesirap
1 dl kakao
flingsalt
Smält kokosoljan en skål. Tillsätt sirap, kakao och flingsalt och rör till en slät glasyr. Bred detta över fyllningen. Toppa pajen med hackade jordnötter, flingsalt och pudrad kakao.
Gillar du det här inlägget? Tryck gärna på hjärtat nedanför eller lämna en kommentar <3
 

15
Kommentera