Marinerade champinjoner

marinerade balsamvinäger champinjoner
Hej i sommarvärmen, eller idag har det faktiskt varit 15 grader kallare än i går!! Hur galet är inte det om man tänker efter? Men idag har vi haft lite mer normala 15°C här hos oss under dagen, men tror det blev varmare framåt eftermiddagen. För vi kunde utan problem sitta ute och äta middag idag med.
Idag tänkte jag tipsa om ett av mina favoritrecept. Nämligen marinerade champinjoner. Här har jag stekt dom, men det går ypperligt att låta dom ligga och dra i marinaden en stund och sedan grilla dom. Det blir nästan ännu godare faktiskt. Jag som inte äter kött kan mer än gärna grilla de här marinerade champinjonerna och äta till riktigt god ugnsbakad potatis, sallad och sås. Men om man av en eller annan anledning inte äter tex potatis, ja då går det utmärkt att äta champinjoner, kött, sallad och sås. Alltså, de tär ett ruskigt användbart recept detta.
marinerade balsamvinäger champinjoner
Jag har precis kommit in efter en drygt 2 timmar lång date med gräsklipparen. Alltså det här med att ha stor trädgård, det kräver sin man eller i det här fallet kvinna under sommarmånaderna. Men nu är allt klippt och fint till helgen, det känns bra. Ska bara ta och rensa upp och städa lite i morgon förmiddag tänkte jag.
Receptet är plättlätt, och som jag skrev, det blir otroligt gott att grilla dessa. Då brukar jag ha ett grilltråg att lägga dom i. Så slipper man trixandet med att trä upp dom på spett. Det är en väl värd investering att köpa sig ett sådant. Bra att ha till massor!
Men om man inte har en grill, inte vill grilla eller helt enkelt är mer sugan på stekta champinjoner- ja då gör ni så här:
Marinerade champinjoner:
400 g kastanjechamponjoner eller vanliga champinjoner
1 msk olja
1 vitlök
1 dl balsamivinäger
1 knippe färsk persilja
salt
Dela champinjonerna i mindre bitar. Stek dom lätt i en torr, medelvarm stekpanna. När champinjonerna börjar släppa ifrån sig vätska, ha i lite olja och stek dom tills de fått fin färg.
Tillsätt sedan finhackad vitlök, balsamvinäger och låt allt fräsa  ett par minuter. Tag av från spisen, finhacka persilja och blanda i. Avsluta med lite salt.
Vill man alltså köra dessa på grillen, blanda alla ingredienser och lår svamparna marinera en stund. Grilla sedan på indirekt värme tills champinjonerna fått fin färg.
Hoppas ni alla har en fin försommarkväll.
Kram Linnéa
 
Gillar du det här inlägget? Tryck gärna på hjärtat eller lämna en kommentar <3

11
Kommentera

Hemgjort ost och vitlöksbröd

vitlöksbröd med örter
Jag ska erkänna en sak för er, det här med att baka matbröd är inte det roligaste jag vet. Men som jag önskar att det vore så. Att vara den som sätter en deg och sen kan bjuda familjen på nybakat bröd till frukost. Det är något som väldigt sällan händer hemma hos oss. Men i min fantasi är det liksom ett litet rosa skimmer över just det här med hembakat matbröd.
Bakar jag så blir det ofta något i långpanna-det är smidigt och enkelt! Det är min melodi det. Men, det finns faktiskt fler sätt att piffa upp ett vanligt köpebröd. Man kan nämligen utan större ansträngning göra ett mumsigt ost och vitlöksbröd av det!
vitlöksbröd med färska örter
För ett par år sedan när vi hade halloweenfest hemma och skulle utfordra en smärre arme av hungriga vänner gjorde jag en sådan där limpa ni vet, som i alla fall jag sett massor av gånger på Pinterest och Facebook. Där man gör massa snitt i brödet, fyller med smör och ost och sedan bakar av. Vet ni vad jag menar? Det var lite trixigt om jag mins rätt och det blev otroligt mycket bröd. Det här är efter lite samma princip, fast enklare helt enkelt. Jag tog två halvstora baguetter, men du kan ta vilket bröd du gillar bäst. Grekiskt lantbröd, ciabatta, en formfranska- ja ta det du vill och har tillgång till! Det är också ett väldigt bra sätt att ta tillvara på bröd som börjat bli lite torrt och tråkigt. Vitlöksbrödet passar sedan utmärkt att servera på buffé, till soppa eller på grillkvällen!
vitlöksbröd med färska örter
Här fortsätter sommarvärmen. Otroligt härligt men idag sitter jag på kontoret vilket innebär att jag inte kan gå ut på altanen och jobba. Otroligt dålig planering av mig känner jag! Men det är bara att ta tag i allt som ska hinnas med under dagen, så hoppas jag kunna komma hem och hinna lite av det fina vädret. Kanske blir det att äta en till av de goda mangoglassarna jag har i frysen.
Ost och vitlöksbröd:
2 vitlöksklyftor
färska örter (jag tog basilika och persilja)
100 g mjukt smör
salt
ca 100 g valfri ost
valfritt bröd
Finhacka vitlök och färska örter. Blanda ihop med det mjuka smöret och lite salt. Tag brödet och skiva det, men skär inte enda igenom, utan se till att hela brödet fortfarande hänger ihop. Bred lite av smöret på varje skiva bröd Riv eller skiva osten och tryck ner lite mellan varje skiva. Om du får över, bred gärna lite smör på ovansidan av brödet. Gratinera brödet i 200°C i cirka 10 minuter eller tills osten smält och brödet börjar få färg. Strö gärna lite finhackade örter över det varma brödet. Servera direkt!
Minimal ansträngning och massor med smak!
Hoppas ni alla får en riktigt härlig och fin dag i det vackra vädret!
Kram L
 

2
Kommentera

Vegansk mangoglass på 3 ingredienser

vegansk mangoglass mjölkfri
Hej sol och högsommarvärme! Kul att vi åkte från ett ganska varm Spanien hem till ett ännu varmare Sverige. Och det verkar ändå som om det fina vädret ska hålla i sig mins en vecka till, det hoppas i alla fall jag på.
Vad behöver man då för att klara av denna värme, jo man behöver glass! Och efter en vecka al inclusive känner jag att vi behöver dra ner på mängden supersötad glass, därför har jag fyllt frysen med de har väldigt goda mangoglassarna, som dessutom är veganska. Perfekt om man av en eller annan anledning inte äter mjölkprodukter! Att dom bara innehåller 3 ingredienser och inget tillsatt socker är bara ett plus i kanten.
vegansk mangoglass mjölkfri
Även idag har jag lyxen att arbeta hemifrån, så mycket man nu hinner arbeta när man har en pigg snart 4-åring hemma. Fast han har faktiskt hålla sig ganska lugn idag. Men när man är van att alltid få arbeta helt ostört hemma blir det en lite omställning när både hund och barn pockar på ens uppmärksamhet titt som tätt. Men nu sitter jag ute på altanen, Isac varierar mellan att cykla och spruta med vattenpistolen och hunden har äntligen gått och lagt sig i skuggan på gräset. Om en stund kommer resten av familjen hem, men snart drar alla iväg. För Axel har fotbollspremiär idag. Jag har aldrig förstått mig på lagsporter, jag vill inte ens ha sällskap av någon på gymmet utan tränar helst själv. Så det ska bli spännande att se hur det blir för barnen, om det blir lagsport som gäller eller hur det blir!
vegansk mangoglass mjölkfri
De här finfina glasspinnarna fixar du snabbt ihop på bara 3 ingredienser. Själva huvudingrediensen är mango. För att få lite härligt krämig konsistens använde jag sojadryck med vanilj. Jag vet att den är aningens sötad, men den lilla mängd det blir i varje glass är försumbar. Hade totalt 2 dl i glassmeten och det räckte till 6 glassar. Men man kan självklart använda en helt osötad dryck om man hellre vill det. Jag bröt sedan av allt det söta med ett par stänk citron. Vill man ha riktigt söta glassar kan man såklart bara hoppa över det.
Anledningen till att jag ibland tar fram veganska recept som dessa är att jag tänker att då är ni så otroligt många som kan testa det. För det behöver inte enbart vara att u väljer bort animaliska produkter, det kan ju faktiskt vara så att du inte tål det också.
Vegansk mangoglass 6 st:
500 g halvtinad mango
2 dl sojadryck med vanilj (eller annan växtbaserad dryck)
citron
Mixa mangon helt slät i en blender. Tillsätt sojadrycken och blanda väl. Smaka eventuellt av med lite citronsaft om du vill ha lite syra i glassen.
Fyll upp glassformar med glassmeten och stick i glasspinnar. Frys gärna över natten. Perfekt att ta fram varma dagar som dessa!

2
Kommentera

5 goda fiskrecept att testa

hemmagjorda fiskpinnar i ugn
Måndag och back in business efter Spanien-semestern. Något Axel längtade efter under semestern var min fisk. Hos oss blir det ofta så att vi äter fisk på tisdagar. Axel får alltid fisk i skolan på måndagar. Och just måndagar och tisdagar hämtar jag inte barnen förrän efter 16 och då vill ja ha något lättlagat att ta till. Så då faller lotten ofta på just fisk till tisdagen. Fisk i ugn i olika former är favoriten. Lättlagat, det går fort och blir gott! Hur bra som helst! Den här veckan listar jag 5 goda fiskrecept att testa, kanske har ni redan provat några av mina favoriter?
Men vill man inte ha just fisk i ugn, ja då kan man testa att göra hemgjorda fiskpinnar. Jag gör alltid mina i ugnen. Perfekt att låta mindre (och större) barn sitta och plocka med till middag!
lax i ugn med fetaost pesto
Som jag skrev, fisk i ugn är verkligen favoriten här hemma. Här har jag gjort en variant av lax i ugn med pesto och fetaost. Inget krångel, inte massa olika moment och ingredienser. Bara god fisk <3
fiskpaket med bakplåtspapper på grillen i ugnen
 
Fisk är ju inte bara perfekt vardagsmat, det är dessutom otroligt fin helgmat. Eller om man bara känner för att lyxa till det lite mitt i veckan sådär. Då är fiskpaket det perfekta valet tycker jag!fiskburgare lax torsk fiskbiffar
 
En favorit från förra veckan är fiskburgare. Det brukar jag göra när det känns som om vi ätit samma slags fisk ofta. De är dessutom lätt att variera både i smaksättning och med tillbehören!fisktacos mangosalsa
Bästa fredagsfisken är ändå fisktacos. Här med en mumsig mangosalsa till! Det får nog bli veckans fredagsmiddag här hemma tror jag!
Nu ska jag strax flytta ut hemmakontoret till altanen. Idag arbetar jag hemifrån då Isac är lite krasslig. Hans mage har varit lite fram och tillbaka sen sista dagarna i Spanien. När jag pratade med 1177 trodde dom det var en blandning av värmeslag och lite halvdålig kosthållning under veckan som varit. Så nu hoppas vi på att en lugn dag i soffan med snällmat kan göra susen. Fast när jag frågar vad han vill ha att äta får jag svar som:
-Fika och choklad.
Vet inte om det är speciellt snällt mot en mage som är i obalans och som fått på tok för mycket socker under veckan. Men han dricker massor, äter delikatessmörgåsar och domderar mig att göra än det ena, än det andra från soffhörnet. Så vi hoppas magen snart är i fas på honom. Nu hade ju jag hellre sett att Isac var pigg som en mört och var på förskolan idag, men det är ändå helt ok att få jobba hemifrån dagar som dessa 🙂
 

0
Kommentera

6 goda rabarberrecept

rabarbersmulpaj med hemgjord vaniljvisp
Att åka från Sverige när björkarna knappt fått musöron och att en dryg vecka senare komma hem till full sommar med 25 grader varmt, det var rätt under underbart faktiskt. Och det är ju inte bara björkarna som satt fart att växa, allt är i full grönska här hemma nu! Och som grädden på moset har rabarbern satt fart att växa rejält. Så igår åt jag årets första rabarberpaj. Finns det egentligen något godare? Jag och Axel hamnade hemma hos min mammas moster och morbror när vi skulle hämta hem hunden som varit hos min mormor och morfar under vår semester. Och turligt nog hade hon bakat årets första rabarberpaj. Så gott!
Och idag råkar det faktist vara så, att det är 13 maj. En dag som firas bör för det är LINNÉADAGEN! Så grattis alla ni där ute som heter Linnéa <3
Dagen till ära tänkte jag tipsa om 6 goda rabarberrecept, perfekt så här när det är högsäsong för just rabarber!
Först är förra årets favoritrecept. Rabarberpaj med hemgjord vaniljvisp. Otroligt god och lättbakad. Och har ni inte testat att göra egen vaniljvisp än så är det hög tid att ni testar det!
 

Det här är en riktigt kär gammal favorit, trot det är 7 år sedan jag gjorde den här för första gången. En rabarber och jordgubbspaj med lime, honung och ingefära. Här har jag gjort i små portionsformar, men det går ju såklart precis lika bra att göra i en stor form.
 
rabarbermuffins med havregrynsmul
Ibland är man faktiskt inte sugen på paj, utan man vill ha något annat. Då är rabarbermuffins med havregrynssmul perfekt att göra. Lättbakade och så goda!enkel rabarberkaka
En riktigt kär favorit här hemma är den här kakan. Från början är det Ragnhilds äppelkaka, fast istället för äpplen har jag tagit rabarber och gjort en enkel rabarberkaka av det!. Och det blir så otroligt gott! Det här är ett sånt där gammalt beprövat recept som har bakats i flera generationer i Sebastians släkt. Receptet är från början hans gammelmormor Ragnhilds. Dessutom är det ruskigt lättbakat!
Sen finns det ju mängder av flera goda recept som innehåller rabarber.
Som den här rabarberkompotten. Otroligt gott på smörgås, i gröten eller i bakverk!  En annan storfavorit så här till sommaren är rabarbersaft. Riktigt enkelt att göra och det smakar verkligen  s o m m a r <3
 
Nu är det dags att pyssla om trädgården lite, efter en vecka borta ser det ut som om ingen brytt sig om den på över ett år. Sen blir det 4-års kalas för grabbarnas kusin och efter det har Axel springtävling. Och så var den här ledigheten över. Men min kropp är lite inställd på att fortsätta semestern faktisk om jag ska vara ärlig. Jag längtar inte alls till att försöka få upp barnen strax efter 6 i morgon faktiskt…
Men först ska vi njuta av dagen <3

0
Kommentera