ANNONS

Schysta mackor med Matgeek

I samarbete med Brödernas.
För ett par veckor sedan fick jag besök av Johan Hedberg, även känd som Matgeek. Med sig hade han en hel massa sorters skinka från Brödernas. Så vi tillbringade en förmiddag i köket, där vi gjorde höstens kanske absolut godaste smörgåsar. Jag hade skapat grunden till mina smörgåsar, sedan hjälptes vi åt att välja rätt smak på skinkan som skulle passa till. Johan hade redan tidigare smakat sig igenom alla sorter och guidade mig bland alla olika smaker.
Eftersom dom blev så goda åt vi upp varenda smula och jag fick inte ens en möjlighet att ta en liten bild på dom. Men som tur är finns allt förevigat på film. Så om ni känner för att göra ett par riktigt smarriga smörgåsar, då rekommenderar jag er att kolla in YouTube-klippet nedan:

Det jag gillar med Brödernas schysta skinkor är att de faktiskt smakar det dom påstår att de ska smaka. Den äppelrökta bogen smakade verkligen äppelrökt, vilken för övrigt även blev min favorit. Förutom att de olika varianterna var väldigt goda så är de även schysta, alltså de innehåller inga onödiga E-ämnen, vilket jag tycker är himla bra!
Mina två orimligt goda smörgåsar hittar ni som sagt här ovan, men vad kombinerar du allra helst på smörgåsen? Är kanske en enkel ostmacka din favorit eller drar du lite mer åt dagoberthållet när det kommer till smörgåsar?  Själv äter jag inte smörgås sådär jätteofta, så när jag väl gör det vill jag att det ska vara riktigt, riktigt gott! Ungefär som smörgåsarna jag och Johan gjorde.
Ha en riktigt härlig tisdagskväll nu, kanske är det läge för att gå och ta sig en kvällsmacka tro..?
 

0
Kommentera

5 recept att laga på höstlovet

tacopizza tortillapizza
Den här veckan är det höstlov och många är hemma med höstlovslediga barn. Därför tänkte jag att det kunde passa fint med 5 härliga recept som barnen verkligen gillar! Alla de 5 recept ni ser här i inlägget är ett urval av mina barns favoriter och som alltid går hem. Dessutom är alla recepten lättlagade, så även om du inte är hemma och ledig med barnen funkar de fint att laga till efter jobbet.
Själv har jag två ganska fullbokade dagar idag och i morgon. Sen har jag barnen hemma och ska försöka hinna vara lite ledig. Jag var ju på Gotland hela helgen, så känner att det ska bli riktigt skönt att spendera lite tid med barnen under veckan. Speciellt Axel som har börjat skolan är rätt trött nu, så ett litet brake kommer lägligt tror jag. Bilder och lite mer om min fantastiska helg kommer senare!
Först ut är ett recept jag tar till när jag verkligen har noll inspiration. Nämligen tortillapizza. Går att variera i det oändliga. Göra helt vegetarisk, med köttfärs eller skinka. Man kan verkligen välja helt själv! Just här har jag gjort en tocopizza, det brukar vara barnens favorit!
hemmagjorda fiskpinnar i ugn
Att göra hemgjorda fiskpinnar kan ju kännas sådär fruktansvärt pretto och lite överambitiöst. MEN, har du testat att göra hemgjorda fiskpinnar någon gång? Det är busenkelt och blir S Å mycket godare än köpevarianten. Jag brukar tillaga mina i ugnen vilket är plättlätt!
kycklinggryta med smaksatt creme fraîche
Grytor är något jag lagar ofta hemma hos oss. Det är enkelt och smidigt. Och blir väldigt gott!
Här har jag gjort en busenkel kycklinggryta med smaksatt färskost. Ett recept som blivit mångas stora favorit har jag märkt. Barnen äter alltid massor av den här grytan när jag lagar den 🙂
vegetarisk stroganoff med morot och halloumi
Igår när jag kom hem hade Sebastian lagat  middag efter det här receptet och Axel sa att det var det godaste han ätit på länge och undrade om vi inte kunde äta det snart igen?! Ett väldigt bra betyg för att komma från en 6-åring. En vegetarisk stroganoff med morötter och halloumi. Lyckliga jag har det i matlådan idag!
Det är inte ofta jag äter min egen mat, lagad av någon annan liksom. Men mums så gott det var!
recept på tunna pannkakor
En klassiker som alltid går hem hos mina barn är pannkakor.  Det spelar liksom ingen roll. Pannkakor trumfar det mesta. Få klarar av att grädda pannkakor som min mormor. De blir sådär lövtunna och lite krispiga i kanten. Efter otaliga försök och mixtrande med recept (eftersom jag inte kan fråga mormor efter hennes recept då hon alltid blandar på känn…) har jag börjat komma ganska nära hennes goda pannkakor. Jag kommer aldrig komma upp i hennes nivå, men kanske är jag nära nog nu, Receptet på klassiska tunna pannkakor hittar ni här.
chokladbollstårta med chokladbollar jordgubbar
Jag tänkte vi skulle baka chokladbollar någon dag under höstlovet. Men vill man ta det steget längre kan man göra sig en chokladbollstårta istället! Hur underbart liksom? Du kommer garanterat bli poppis hos barnen om ni bakar detta!
Nu ska jag sätta fart här, solen skiner och jag vill hinna ut en snabbis på lunchen känner jag!
Vad hittar ni på under höstlovet?

1
Kommentera

Hasselbacksäpplen med vaniljkräm

hasselbacksäpplen med vaniljkrämHej underbara höstsverige! Är ni laddade för en härlig helg? Det är jag! Och idag bjuder jag på ett riktigt pangrecept som ni bara måste testa att baka under helgen. Nämligen hasselbakcsäpplen. Som en äppelpaj, fast ändå inte. Vi använder samma teknik som när vi gör hasselbackspotatis, men vi använder härliga svenska äpplen, massor av kryddor, lite smör och nötter. Det här blir bara så gott! Och ett stort plus är att den är glutenfri, använder du bara glutenfria havregryn så är det inga problem alls. En härlig efterrätt som andas så otroligt mycket höst!
 
Igår hade jag P4 västmanland på besök och då bakade vi just dessa härliga hasselbakcsäpplen.hasselbacksäpplen med vaniljkräm
I skrivande stund sitter jag och jobbar från hotellsängen här på Gotland. Tillsammans med massa andra härliga människor ska jag tillbringa helgen här. Och det ska bli helt underbart. Även om det stack till lite i mammahjärtat att behöva lämna familjen, då alla hemma var rätt förkylda. Men dom får kurera sig med massa mys i soffan medan jag är borta!
Just nu är dom igång och bakar i köket en våning ner och det luktar f a n t a s t i s k t!!! Det kurrar ofantligt i magen, tur vi ska börja det hela med lunch snart!hasselbacksäpplen med vaniljkräm
Men åter till mina äpplen. Här har du stort utrymme att variera dina hasselbacksäpplen. Krydda med dina favoritkryddor, använd de nötter du gillar bäst. Eller ta kanske och gör på päron istället! Låt fantasin flöda. Men så här gjorde jag:
 
Hasselbacksäpplen med vaniljkräm, 4 port:

4 svenska äpplen
1 msk flytande honung
kanel
25 g smör
2 msk socker
2 tsk kanel
2 tsk malen kardemumma
4 msk havregryn
50 g pecannötter
Värm ugnen till 200°C. Skala, dela och kärna ur äpplena.
Skär tunna snitt i varje äpple, men skär inte ända ner till botten.
Lägg äpplena i en ugnsfast form klädd med bakplåtspapper och ringla över lite flytande honung. Pudra kanel över.
Baka i 200°C i cirka 20-25 minuter eller tills äpplena är mjuka.
Smält undertiden smöret, blanda i socker, kanel, kardemumma och havregryn.
Strö havregrynssmulet över äppelhalvorna.
Grovhacka pecannötterna och toppa med det.
Baka i ytterligare 10 minuter.
Rårörd vaniljkräm:
3 äggulor
3 msk florsocker
1 tsk vaniljpulver
3 dl vispgrädde
Blanda äggulor, florsocker och vanilj, vispa pösigt. Vispa grädden tjock och blanda den med smeten. Rör ihop allt.
Servera hasselbacksäpplena ljumma tillsammans med vaniljvispen.
Vad ska ni ha för mys för er i helgen?
15
Kommentera

4 enkla recept till halloween

halloween
Halloween står för dörren och därför tänkte jag tipsa om 4 enkla recept som du lätt fixar nu till halloween!
Med små medel kommer man väldigt långt, det behöver inte alls vara krångligt eller ta massor av tid! Först ut är de här små söta spindlarna som du gör av helt vanlig korv och smördeg. Hur du gör spindlarna hittar du här. Just den här spindeln ser allt lite småsur ut 🙂
halloweenmonster
 
Eller varför inte göra små kusliga monster. Ätbara ögon finns i de flesta pysselbutiker. Det här är ett perfekt pyssel som barnen kan vara med och göra. Här finns inga rätt eller fel, utan varje lite monster blir unikt. Det är bara att låta fantasin flöda med andra ord! Jag gillar att göra sånt tillsammans med barnen, att sätta ribban lågt och istället för att försöka få till perfekta små grejer ha kul och göra något alla kan ha glädje av. Sen hur resultatet blir är ju en helt annan femma. Och kanske inte alls så viktigt..
halloween
Precis som spindlarna så är dessa mumier gjorda av korv och smördeg, ett perfekt litet snack till halloweenfesten. Klä en kartong med svart silkespapper och måla sedan lådan svart. Då har du en perfekt ”grav” att lägga dina mumier i och barnen kommer tycka det är superspännande!
marängspöken
Ett tidskrävande men väldigt enkelt pyssel till halloween är att göra små spöken av färdiga maränger. Jag använde en penna med ätbar färg och målade dit ögon och mun på marängerna. Alla små spöken fick olika ansiktsuttryck. Även dessa gick verkligen hem hos barnen!
 
Firar ni halloween? Och brukar ni göra något roligt pyssel till denna högtid? Vi brukar ha en halloweenfest för alla barn här där jag bor, vilket alltid är väldigt uppskattat. Disco, pyssel och mörkerpromenad. Såååå spännande! Idag var i och fixade kläder till grabbarna. Isac ville ha varenda sak jag visade. Om det så var en miniondräkt, popcorndräkt eller batmandräkt. Han valde tillslut batman. Som han sedan har gått runt i resten av dagen. Och vägrade byta om till något annat som inte ”hade muskler”!!!
Så om ni ser en envis 3-åring i veckan iklädd Batmandräkt med stora, svällande muskler och fladdrande mantel, då är det bara Isac… 🙂 Vi lyckades iallafall få av honom den när han skulle sova, då var han helt genomsvettig.
Nu ska jag sätta fart och beta av massor av jobb. I morgon kl 8.20 går flyget till Gotland och jag har mängder av jobb att skicka in och har som vanligt inte börjat packa än. Inser att det blir en sen kväll det här. Tur jag somnade 10 minuter när jag la barnen!

1
Kommentera

Linssoppa med salsa

linssoppa

Hösten och vintern är ju verkligen soppornas tid! En värmande soppa med en bit nybakat bröd till är ju nästan oemotståndligt så här års. Tidigare i veckan tipsade jag om ett recept på köttfärssoppa som vi lagat i massor av år hemma hos oss. Ett välbeprövat och otroligt omtyckt recept.
Så den här veckan testade jag att göra en vegetarisk variant av soppan. Jag är inte mycket för att använda substitut till kött, därför blir det mycket linser och bönor hemma hos oss. Gillar man quorn hade man med all säkerhet bara kunnat byta ut köttfärsen mot det. Men jag har så svårt för allt sånt. Då äter jag hellre köttfärs faktiskt.

Istället för köttfärssoppa så blev det då en linssoppa. Ofta när jag lagar grytor/soppor som är baserat på linser har jag i en nypa kanel eller sju kryddor. Det är något med de kryddorna som gör sig så ofantligt bra till röda linser. Jag kan inte riktigt sätta fingret på vad det är, men gott blir det!

linssoppa

Jag älskar enkla recept som dessa. Där du bara steker lite lök, blandar i massa ingredienser och låter allt koka ihop till en härligt, smakrik soppa. Eftersom du smaksätter soppan med en burk salsa behöver du inte hålla på och krydda en hel massa, du får mängder av fina smaker från salsan! Där kan du även välja hur mycket hetta du vill ha i din soppa.

Blir det mat över går det utmärkt att frysa in och sen bara ta fram som en snabb middag när du inte orkar laga mat eller ta med till jobbet som lunch 🙂

linssoppa

Idag har jag varit hemma med en skruttig liten Isac. Han har mest hällt sig i soffan och kollat på tv. Han blir hemma i morgon med, då kommer P4 Västmanland hit och vi ska baka, bara hoppas att han kan hålla sig lugn och skapligt tyst en timme… Vi märker hur det går i morgon.

Sen är det dags för mig att packa väskan, för på fredag morgon flyger jag till Gotland! Jag ser så fram emot en helg där vi ska styla, fotografera, lära oss massor, yoga lite kanske och äta god mat. Och såklart försöka hinna njuta lite av vackra Gotland. Det är tredje gången jag besöker ön, men hittills har jag missat sommaren varje gång. Men något år kanske vi tar oss dit när det är sommar och varmt….

Linssoppa med salsa:

1 purjolök
4 vitlöksklyftor
2 stora morötter
1 tsk kanel eller sju kryddor
1 burk salsa (valfri styrka)
3 msk grönsaksfond
1 dl rödvin eller balsamvinäger
2 lagerblad
1 fp krossade tomater
2 dl röda linser
1,2 l vatten
salt & peppar
Skär ner purjolök och vitlök. Stek mjuk i en gryta. Grovriv morötterna och ha i dem.
Tillsätt kryddor, salsan, fond, rödvin, lagerblad och de passerade tomaterna. Låt allt fräsa ett par minuter. Ha sedan i de röda linserna och vattnet. Krydda med salt och peppar.
Låt stå och småputtra i tills linserna mjuknat, cirka 20-30 minuter. Soppan är god att göra i ordning i förväg och sedan bara värma på precis innan man ska äta!
Blir det några rester över är det supergott att äta soppan som pastasås dagen efter. Jag brukar dryga ut den med lite mer morötter, så räcker det oftast till många hungriga magar även dag 2! Hur bra som helst!
2
Kommentera