Linssoppa med salsa

linssoppa

Hösten och vintern är ju verkligen soppornas tid! En värmande soppa med en bit nybakat bröd till är ju nästan oemotståndligt så här års. Tidigare i veckan tipsade jag om ett recept på köttfärssoppa som vi lagat i massor av år hemma hos oss. Ett välbeprövat och otroligt omtyckt recept.
Så den här veckan testade jag att göra en vegetarisk variant av soppan. Jag är inte mycket för att använda substitut till kött, därför blir det mycket linser och bönor hemma hos oss. Gillar man quorn hade man med all säkerhet bara kunnat byta ut köttfärsen mot det. Men jag har så svårt för allt sånt. Då äter jag hellre köttfärs faktiskt.

Istället för köttfärssoppa så blev det då en linssoppa. Ofta när jag lagar grytor/soppor som är baserat på linser har jag i en nypa kanel eller sju kryddor. Det är något med de kryddorna som gör sig så ofantligt bra till röda linser. Jag kan inte riktigt sätta fingret på vad det är, men gott blir det!

linssoppa

Jag älskar enkla recept som dessa. Där du bara steker lite lök, blandar i massa ingredienser och låter allt koka ihop till en härligt, smakrik soppa. Eftersom du smaksätter soppan med en burk salsa behöver du inte hålla på och krydda en hel massa, du får mängder av fina smaker från salsan! Där kan du även välja hur mycket hetta du vill ha i din soppa.

Blir det mat över går det utmärkt att frysa in och sen bara ta fram som en snabb middag när du inte orkar laga mat eller ta med till jobbet som lunch 🙂

linssoppa

Idag har jag varit hemma med en skruttig liten Isac. Han har mest hällt sig i soffan och kollat på tv. Han blir hemma i morgon med, då kommer P4 Västmanland hit och vi ska baka, bara hoppas att han kan hålla sig lugn och skapligt tyst en timme… Vi märker hur det går i morgon.

Sen är det dags för mig att packa väskan, för på fredag morgon flyger jag till Gotland! Jag ser så fram emot en helg där vi ska styla, fotografera, lära oss massor, yoga lite kanske och äta god mat. Och såklart försöka hinna njuta lite av vackra Gotland. Det är tredje gången jag besöker ön, men hittills har jag missat sommaren varje gång. Men något år kanske vi tar oss dit när det är sommar och varmt….

Linssoppa med salsa:

1 purjolök
4 vitlöksklyftor
2 stora morötter
1 tsk kanel eller sju kryddor
1 burk salsa (valfri styrka)
3 msk grönsaksfond
1 dl rödvin eller balsamvinäger
2 lagerblad
1 fp krossade tomater
2 dl röda linser
1,2 l vatten
salt & peppar
Skär ner purjolök och vitlök. Stek mjuk i en gryta. Grovriv morötterna och ha i dem.
Tillsätt kryddor, salsan, fond, rödvin, lagerblad och de passerade tomaterna. Låt allt fräsa ett par minuter. Ha sedan i de röda linserna och vattnet. Krydda med salt och peppar.
Låt stå och småputtra i tills linserna mjuknat, cirka 20-30 minuter. Soppan är god att göra i ordning i förväg och sedan bara värma på precis innan man ska äta!
Blir det några rester över är det supergott att äta soppan som pastasås dagen efter. Jag brukar dryga ut den med lite mer morötter, så räcker det oftast till många hungriga magar även dag 2! Hur bra som helst!
2
Kommentera

Hemgjord risgrynsgröt i ugn

recept på risgrynsgröt
I helgen premiärlagade jag årets första omgång risgrynsgröt. Till alla små och stora barns lycka. Det blev inte mycket kvar i grytan när alla ätit sig mätta!
Jag brukar ofta göra risgrynsgröt i min Crock Pot. Så otroligt smidigt då den sköter sig själv då. Men har man ingen Crock Pot så rekommenderar jag att tillaga gröten i ugnen. För det lite tråkiga med att göra egen risgrynsgröt är att det lätt bränns vid. Men använder man en slökokare eller kör den i ugnen brukar det gå toppenbra!!
recept på risgrynsgröt
Att koka egen risgrynsgröt är verkligen toppenlätt, så har du inte vågat dig på det än så är det dags nu tycker jag! Överraska familjen till helgen med lite god och varm risgrynsgröt, nu är det ju bara 2 månader kvar till jul och därför helt ok att börja med risgrynsgröten!
I morgon får nog Isac äta upp det som finns kvar av gröten till frukost. Han blir hemma från förskolan då han inte alls såg pigg ut idag. Superhostig och allmänt hängig. Skruttade runt med fleecetröja på hela kvällen, så han mådde nog inte så bra även om han inte verkar ha feber. Skönt för honom att få en lugn dag hemma så hoppas vi att han inte blir supersjuk. Tur att jag kan jobba lite var jag vill, så imorgon blir det hemmakontoret som gäller!
 
Hemgjord risgrynsgröt i ugnen:
2 1/2 dl rundkornigt ris
5 dl vatten
1 tsk salt
7-8 dl valfri mjölk
1 kanelstång
ev 1 msk strösocker
1 msk smör
Blanda ris, vatten och salt i en gryta som tål att stå i ugnen. Låt koka upp och koka på svag värme under lock i cirka 10 minuter. Tag av från spisen och blanda i mjölk och kanelstång. Rör om, lägg på locket och ställ in i en 100°C varm ugn i cirka en timme. Rör om en eller två gånger. Blir gröten för tjock, späd med lite mer mjölk, eller om du vill lyxa till det en skvätt grädde. Smaka ev av den färdiga gröten med lite socker och smör.
 
 
Vad säger ni, är det förtidigt med risgrynsgröt redan nu, eller är det helt ok?

15
Kommentera

5 lätta och goda middagar

vegetarisk stroganoff med svamp

Hej måndag och en ny härlig vecka!
Just nu känner jag för enkel och ganska snabb matlagning. Med recept som inte innehåller tusen ingredienser. Därför knåpade jag ihop en veckomatsedel med 5 lätta middagar. De är inte krångliga att tillaga, de kräver inte massor av tid eller råvaror. Utan det är enkel och god vardagsmat helt enkelt. Precis som jag vill ha det!

Först, en vegetarisk stroganoff. Här gjord på enbart champinjoner, men jag kan garantera att det blir supergott att steka lite halloumi och ha i också!

ugnsbakad lax med parmesan, vitlök och räkor

Lax i ugn med parmesan, vitlök och räkor. En himla god kombination som passar att äta vilken dag i veckan som helst! Jag älskar att tillaga olika sorters fiskfiléer i ugn. Det är den ultimata vardagsmaten och det går alltid hem hos oss!

köttfärssoppa med morötter
Köttfärssoppa är en riktig klassiker hemma hos oss vid det här laget! Ett recept jag lagat massor av gånger! Får man soppa över passar det utmärkt att servera pasta till och äta som spagetti och köttfärssås dag 2! Bra va!?
I veckan tänkte jag försöka göra en vegetarisk variant av den här favoriten. Jag tror det kommer att bli toppengott!
hemgjord shish kebab
Sish kebab kan ju låta lite småjobbigt att laga själv, men det är det verkligen inte, jag lovar! En enkel rätt som du får klart på lite mer än 30 minuter. Servera med råris, sallad och fetaoströra. Supergott1
kycklinggryta
Kanske ett var mina favoritrecept hittar ni här! En kycklinggryta med ajvar som jag lagar ofta. Ibland tillsätter jag lite creme fraîche. Ibland inte. Enkel att variera och framförallt, lätt att laga!
chokladfluff med geisha chokladmousse
På tal om enkla recept! Den här ljuvliga chokladmoussen gör du på endast 2 ingredienser och är så otroligt god, ni bara måste testa! Perfekt avslut på en god matvecka!
Nu hoppas jag att ni hittat lite inspiration till lättsam matlagning under veckan. Där man får en god och bra middag, utan allt för stor ansträngning.
Förra veckans tema var 5 snabba middagar under 30 minuter, kika gärna där också för lite tips!
 
Ha en helt fantastisk start på veckan <3

3
Kommentera

Makalöst god kladdkaka med kola och dumle

kladdkaka med kola och dumle
 
Kladdkaka. Kan det vara världens bästa uppfinning kanske? Lätt att baka och går att variera i det oändliga! Som den här, kladdkaka med kola, dumlesnack och härlig chokladganache.. Gissa hur gott det var? Känns riktigt lyxigt men är busenkel att baka. Perfekt till helgens fika!
Har ni föresten testat dumlesnack? Kanske mitt godaste godis just nu och perfekt att ha till denna kladdkaka. Hittar man inga dumlesnack går det såklart bra med vanlig dumle också. Men det blir liksom lite extra krispigt med dessa!
kladdkaka med kola oh dumle
Nu finns det ju färdig dulche de leche att köpa på burk vilket är himla smidigt. Förut fick jag alltid koka kondenserad mjölk i flera timmar för att få till den härlig krämiga kolasåsen. Nu är det bara att grabba tag i en burk på mataffären. Perfekt!
 
Idag är jag i Stockholm igen, två gånger på en och samma vecka blev det visst. Först ett möte på Loppi och sen efter lunch ska jag på ett spännande YouTube-boot camp. Ska bli intressant att se vad eftermiddagen kommer att bjuda på 🙂 Det verkar som om vi blir riktigt många bloggare där idag, så idag är det verkligen en bättre fredag helt enkelt!
kladdkaka med kola och dumle
 
Kladdkaka går ju som sagt att variera efter vad man är sugen på för stunden. Såg en härlig bild hos Frida på en liknande kladdkaka och blev så inspirerad att jag måste göra en egen variant! Har ni förresten kollat in hennes kladdkaka-arkiv!?  87 stycken hittar ni där! Helt galet 🙂
 
Kladdkaka med kola och dumle:
125 g smör
3 dl muscovadoströsocker
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
5 msk kakao
1/2 tsk äkta vaniljpulver
1 1/2 dl dulche de leche
200 g mjölkchoklad
1 dl grädde
1 påse dumlesnack
Smält smöret i en kastrull. Ha i sockret och rör om väl. Knäck i äggen, ett i taget under omrörning. Tillsätt mjöl, kakao och vanilj. Vänd ihop till en slät smet. Klä botten av en springform med bakplåtspapper och ha i smeten. Klicka ut kolan i små klickar över den ogräddade kladdkaka. Dra runt kolan med hjälp av en tandpetare eller kniv så den fördelas i kakan. Tänk på att kolan inte gräddas, så blir det för stora klumpar bli det väldigt, väldigt kladdigt..
Grädda i 200°C i cirka 15 minuter eller tills kakans kanter börjat bli fasta men kakan fortfarande är kladdig. Låt svalna helt, gärna i kylen.
Värm choklad och grädde i en kastrull och rör tills all choklad har smält. Akta så det inte bränns vid.
Häll detta över den kalla kakan. Dela dumlesnacks och fördela över kakan.
Låt stå svalt en stund innan ni sätter tänderna i den.
 

5
Kommentera

Rödbetsgratäng med solroskärnor och fetaost

gratäng med rödbetor
 
Som jag tidigare skrivit älskar jag att förenkla vardagen när det kommer till vardagsmaten. Och där är gratänger och grytor en superbra grej att ta till. Men det är ju också väldigt kul att variera sig lite. Därför testade jag att göra en rödbetsgratäng här i veckan. Jag åt den precis som den var med lite sallad och keso, medan resten av familjen åt stekt frukostkorv till.
Rödbetor är ju rätt söta i sig, därför är det gott med något lite salt till. Som tillexempel fetaost eller annan ost med mycket smak i. Rödbetor innehåller ju även en hel del vätska, därför tillsatte jag en burk philadelphiaost i gratängen för att liksom binda ihop allt, och det fungerade jättebra!
Ett perfekt alternativ till den klassiska, gräddiga potatisgratängen. Jag gjorde på 1 kg rödbetor och det blev en rejäl gratäng. Jag gillar när det blir mycket mat som räcker till både middag och matlådor, det underlättar så!
Just nu har vi precis avslutat en liten utbildning här på Loppi-kontoret där jag jobbar ifrån en stund idag, men snart är det dags att bege sig hem i det fina vädret till familjen igen! Vad har ni för er idag?
 
Rödbetsgratäng med solroskärnor och fetaost:
1 kg färska, okokta rödbetor
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
100 g färsk spenat
2 dl solroskärnor
150 g fetaost
2 msk pesto på soltorkade tomater
2 dl grädde
200 g philadelphiaost
2 dl riven prästost eller västerbottenost
salt & svartpeppar
 
Skala rödbetor, lök och vitlök. Riv dom i matberedaren (går så mycket enklare än att riva för hand, även om det också fungerar såklart!).
Blanda tillsammans med spenat, solroskärnor och fetaost i en ugnsfast form. Rör ihop pesto ,grädde och philadelphiaost och häll på. Strö sist över lite riven ost. Salta och peppra.
Gratinera i 225 °C i cirka 30-40 minuter.
Ät precis som den är med en god sallad för ett vegetariskt alternativ eller stek korv eller annat att ha till!

15
Kommentera