Enkel jordgubbsdessert

enkel jordgubbsdessert trifle
Finns det något lyxigare än små fina, färska jordgubbar? Jag tror nästan inte det. Så magiskt vackra med sin illröda färg, små frön och det gröna i kontrast till det röda. Ett bär som lämpar sig otroligt bra att göra dessert på. Som här, där jag gjort en enkel jordgubbsdessert. En trifle som det egentligen heter. Men det känns så avancerat att säga, så jag kallar det helt enkelt snabb jordgubbsdessert. För det är precis vad det är!
 
Jag måste säga att vi är ganska dåliga på att äta dessert här hemma. Det hinns liksom inte med på helgerna. Men snart igen ska jag bjuda på den här, för det var så makalöst gott! Och framförallt enkelt!
Receptet kräver bitar av sockerkaka. Om ni är som jag, så finns det inte superofta överbliven sockerkaka hemma. Eller sockerkaka överhuvudtaget om jag ska vara ärlig. Men vet ni, på mataffären finns  färdig sockerkaka att köpa, en perfekt liten avlång bit som passar perfekt för ändamålet.
Men OM det nu är så att du har sockerkaka över, ja då är det ett gyllene tillfälle att använda upp den här!
enkel jordgubbsdessert trifle
 
Den här enkla desserten passar sig utmärkt efter en god middag, såväl sommar, höst, vinter eller vår och brukar uppskattas av alla!
 
Här hemma skiner solen från en härligt blå himmel och det är sådan vacker höst ute! Här inne sitter jag och känner mig allt annat än pigg då näsan rinner och huvudet dunkar. Men idag ska jag äntligen få köra igång en kur Rinexin, så hoppas att jag blir bättre efter helgen. 5 veckors långdragen förkylning som bara blir värre och värre är verkligen inte kul! Men nu ska jag inte klaga, det hade kunnat vara värre! Det är fredag, jag och Isac har haft en mysmorgon och så kom mamma hit så vi åt frukost tillsammans. Nu ska jag jobba undan lite, boka flygbiljetter till en fotoworkshop jag ska på om någon vecka, sen blir det fredagsmyys! Vad gör ni idag?
Jordgubbstrifle 4 st:
ca 500 g sockerkaka
5 dl jordgubbar
1 lime
1 msk flytande honung
3 dl grädde
1/2 tsk vaniljpulver
Dela sockerkakan i mindre bitar. Spar ett par hela jordgubbar till dekoration. Dela och blanda de övriga jordgubbarna med saften från 1 lime och honung. Vispa grädden luftig tillsammans med vaniljpulver.
Lägg ett lager sockerkaka i 4 mindre glasburkar/glas. Lägg i ett lager marinerade jordgubbar och ett lager med grädde. Upprepa tills burkarna/glasen är fulla. Avsluta med ett lager grädde och några färska bär.

11
Kommentera

Snabba kanelbullar

Snabba kanelbullar smördeg
Kanelbullar är ju något som de alla flesta älskar! De väcker hos många så otroligt fina barndomsminnen och idag känns en hembakad kanelbulle riktigt lyxig! Mormor brukar säga att hon ”bara” har kanelbullar att bjuda på, men för mig kan jag nästan inte tänka mig något godare! Tyvärr är det inte riktigt alltid tid finns till att baka kanelbullar. Eller jo, tiden finns, men jag prioriterar min tid till annat.
Då är det himla bra när man kommer på små knep, som liksom gör livet enklare och godare! Som de här enkla kanelbullarna! De gör du på mindre än 30 minuter. Ingen deg som ska jäsas eller kavlas, inget kladd med mjöl. Och allt du behöver är 6 ingredienser! Hur bra låter inte det?
Snabba kanelbullar smördeg
De här bullarna är nämligen gjorda på smördeg istället  för vetedeg! Fiffigt va? Det blir liksom en blandning mellan ett wienerbröd och en kanelbulle. Frasigt goda bullar med massor av kanelsmak! MUMS!
Snabba kanelbullar smördeg
De här bullarna av smördeg äts med fördel precis nygräddade, de är verkligen som godast då! Ett perfekt knep att ta till när man får lite oplanerat besök då du enkelt har färdig smördeg i frysen. Sen är allt du behöver smör, socker, kanel, ägg och pärlsocker! Jag skulle kunna gissa mig till att de är rysligt goda att fylla med nutella, eller varför inte vaniljkräm! Måste testas känner jag!
 
Snabba kanelbullar smördeg
Jag hade en förpackning med 400 g smördeg, uppdelat på 4 ark. Det går precis lika bra med smördeg på rulle.
Låt smördegen ligga framme och tina innan du börjar baka, det är helt omöjligt att göra fina bullar av fryst smördeg! Kall, men inte fryst, då går det lättast!
Jag fick ut ca 12 bullar av min förpackning med smördeg.
 
Snabba kanelbullar bakade av smördeg:
400 g färdig smördeg
ca 50 g mjukt smör
2 msk strösocker
1 msk kanel
1 ägg
pärlsocker
Låt s,ördegen tina, men fortfarande vara lite kall. Blanda mjukt smör, kanel och socker i en skål. Bred detta över hälften av smördegen. Lägg på resterande smördeg som ett lock. Kavla degen lätt så den trycks ihop lite. Skär i ca 12 smala remsor. Tvinna till bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i 225°C i cirka 15 minuter eller tills bullarna fått fin färg.
 
MUMS till en kopp kaffe! Idag är det ju kanelbullens dag, firar du?

13
Kommentera

5 höstmiddagar som passar familjen

gulasch i crock pot
Hej måndag och hej en helt ny vecka!
Just idag tänkte jag bjud på 5 höstmiddagar som passar familjen. Jag vet inte om ni lagt märke till det, men det har verkligen blivit höst ute! Det är lite fuktigt i luften, det luktar lite blöta löv och det börjar vara lite småmörkt på mornarna. Jag har absolut inget emot hösten, men mörkret. Det gillar jag inte alls!
Men som tur är finns det iaf något som kan lysa upp i mörkret, och det är ju riktigt god mat! Så den här veckan känner jag verkligen för värmande, vällagad mat. Fler av recepten har jag lagat i min Crock Mot denna vecka. Men självklart kan du laga allt i en helt vanlig gryta på spisen om du inte äger någon slökokare 🙂
Först ut är ett recept på den absolut godaste gulasch jag ätit! Makalösa smakar måste jag säga!
ratatouille i crock pot
 
En god ratatouille är alltid bra att ha till hands. Ät som den är, eller tillsammans med korv eller en köttbit om du gillar det. Passa på tt laga en rejäl omgång och frys in. Perfekt att ta fram och sa som bas i en gryta sen!
mexikansk gryta i crock pot
Enkla och goda grytor- I Love It! Speciellt när de är fulla av smak och lättlagade 🙂 Här har jag gjort en mexikansk gryta med massor av godsaker som ni bara måste testa!
kycklingpanna med svamp
Ibland vill man att maten ska gå rysligt fort, men ändå kännas som ett vällagat mål mat. Då brukar jag göra enkla kycklinggrytor. Det går undan som tusan och blir så gott!
vegetarisk kikärtsgryta
Curry, citrongräs, ingefära och kokosmjölk- en underbar kombination tycker jag! Jag har gjort grytan helt vegetarisk med kikärtor, men självklart går det bra att blanda i kyckling eller varför inte grytbitar av lamm?
ananaspaj
Ananaspaj är en riktig klassiker vid det här laget som många verkligen älskar! Och den här veckan känner jag långt ut i tårna att det skulle passa utmärkt med en bit paj! Eller vad säger ni?
 
 

1
Kommentera

Himmelska mockarutor

mockarutor
Idag är det kaffets dag och vad passar egentligen bättre att baka än något med just kaffe i? Och kanske är mockarutor bland de godaste fikabrödet man kan äta som innehåller kaffe? Eller vad tycker du?
Jag tycker allt som oftast att recept på kärleksmums, snoddas, mockarutor eller vad man nu vill kalla dom för oftast är på tok för mjäkiga. Alltså vem vill ha en låg och tunn mockaruta? Inte jag i allafall! De ska ju vara höga och maffiga! Med massor av glasyr! (just här på bilden blev det en miss i beräkningen för jag hade inte florsocker hemma till så stor sats glasyr som jag brukar.
Sen väljer man ju själv vad man toppar sina mockarutor med. Kokos är klassiskt och gott, men till barnkalas brukar jag använda färgglatt strössel 🙂
Andra goda saker att baka eller dricka så här på kaffets dag är:

Och hos min fina bloggkollega Nina hittar ni den här helt underbara  Chokladkaka trifle med nuttellamousse. Ser makalöst god ut!
Mockarutor:
300 g smör
4 ägg
6 dl strösocker
8 dl mjöl
6 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
4 msk kakao
3  dl mjölk
125 g smör
Glasyr:
6 msk färdigbryggt kaffe
3 msk kakao
ca 7 dl florsocker
Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt dem växelvis med mjölken och smöret. Rör till en jämn smet. Klä en långpanna med bakplåtspapper och bred ut smeten jämnt i formen.
Grädda i 225 °C i cirka 30 minuter. Prova med en sticka så kakan är klar i mitten.
Smält smöret och ha i kaffet. Rör i florsockret och kakao, vispa gärna med en liten visp tills glasyren blir klumpfri. Häll detta över den avsvalnade kakan och dekorera med kokos eller färgglatt strössel.
 
Nu avnjuter jag och Isac frukost i soffan framför tv:n. Det har liksom blivit vår fredagstradition. En himla fin sådan känner jag. Idag är det städdags här hemma så då flyr jag och Isac in till stan och fixar lite grejer. Barnen behöver helt otippat lite nya kläder igen(!?!?), innerskor till Axels idrott på skolan måste köpas och så klart lite gott till kvällens fredagsmys. Jag har inte riktigt bestämt än vad vi ska äta.. Har du några tips? Enkelt och gott är kraven!

1
Kommentera

Enkel grönsakssoppa

enkel grönsakssoppa
 
När det känns som om kyl och frys ekar ogästvänligt tomma. Då brukar man kunna skrapa ihop av de sista små grönsakerna och rotfrukterna och ändå få till en god soppa. För har man bara lite bra råvaror i grunden, ja då brukar det bli gott i slutändan.
Lite så var det här om dagen. Det var dags att laga middag, men av vad? Efter att ha inviterat läget insåg jag att vi hade ett helt gäng morötter som behövde ätas upp, likaså rödbetor, lök,  ett par potatisar och lite annat smått och gott. Så det fick helt enkelt bli grönsakssoppa till middag.
Jag älskar att slänga i ett par rödbetor så soppan får en sån där knallig röd färg! Det är verkligen en fröjd för ögat att äta då.
Egentligen kan du ta lite av vad du har hemma. Koka det mjukt mjukt med kryddor och buljong. Mixa allt och servera med ett gott bröd. Vips har du en mumsig och billig middag klar!
 
Jag hade en förpackning med förkokta rödbetor hemma och tärnade i två av dom mot slutet. Har du inte det går det självklart bra att ta okokta och låta dom koka med!
Enkel grönsakssoppa:
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 sötpotatis
3 morötter
1 palsternacka
ca 1 liter vatten
2 msk grönsaksbuljongtärningar
2 rödbetor
färsk persilja
citron
salt & svartpeppar
creme fraiche
Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs dem mjuka i lite olja i en gryta.
Skala sötpotatis, morötter och palsternacka. Skär ner i mindre bitar. Lägg i grytan och slå på vatten och buljongpulver. Låt koka tills rotfrukterna är helt mjuka.
Skär ner de förkokta rödbetorna i mindre bitar och lägg ner i kastrullen tillsammans med färsk persilja.
Mixa allt slätt. Smaka av med citron, salt och svartpeppar. Häll upp i skålar och klicka i creme fraîche innan servering.
 
Perfekt att göra och ha i frysen och ta fram som matlåda!
 

0
Kommentera