ANNONS

Mug cake med blåbär

nyttig mug cake sagolika fruktsoppor
I samarbete med Sagolika Fruktsoppor.
Mug cake är något som varit riktigt trendigt i USA en längre tid. Du mixar ihop ett fåtal ingredienser, har upp det i en mugg och kör sedan in allt i micron ett par minuter.
Ett perfekt alternativ till frukostgröten eller som ett enkelt men otroligt gott mellanmål tycker jag.
Det finns ett par smakkombinationer som jag tycker är snäppet bättre än andra. En av dom är helt klart kombinationen av blåbär-choklad och banan. Och så lite kokos på det! Otroligt gott!
nyttig mug cake sagolika fruktsoppor
I min mug cake har jag blandat i både blåbärssoppa och färska blåbär. Men blåbären försökte jag att inte mixa sönder helt. De blir liksom godare med lite bitar av blåbär i.
Att få testa sig fram med Sagolikas olika produkter och upptäcka att det finns massor av användningsområden av både blåbärssoppa och nyponsoppa har varit superroligt! Och tidigare under sommaren har jag gjort både en nyponsmoothie, mandelgröt, nyponbowl, och en blåbärsglass.nyttig mug cake sagolika fruktsoppor
Mug cakes är enkla att variera och perfekt att göra som mellis till hungriga barn nu när vardagen dragit igång på riktigt igen.
De ska absolut serveras varma, de är allra godast då. Men se upp så ni inte bränner er då de kan vara väldigt varmt när de kommer direkt ur micron!
Hur länge du behöver köra din mug cake i micron beror helt på hur stora muggar du gräddar i. Här hällde jag upp smeten i tre mindre koppar, då blev de klara på mindre än 2 minuter. Men en större mugg kräver lite längre tid i micron. Mellan 1-4 minuter skulle jag säga att du får räkna med. Jag brukar öppne luckan efter halva tiden så det inte pyser över kanten på muggen.
 
Mug cake med blåbär, banan och choklad:
1 dl havregryn
1 ägg
1/2 banan
3/4 dl blåbärssoppa
1 nypa vaniljpulver
1 1/2 msk kakopulver
1 dl färska blåbär
 
Lägg havregryn, ägg, banan, blåbärssoppa, vanilj och kakao i en blender. Mixa till en slät smet. Tillsätt de färska blåbären och mixa snabbt så alla blåbär delas.
Häll upp i muggar och grädda på full effekt i 1-4 minuter i micron. Håll koll och öppna luckan minst en gång så det inte pyser över kanten.
Servera direkt med blåbär, kokos och banan i bitar.
 

1
4 kommentarer

5 recept som passar i matlådan

vegetarisk lasagne med halloumi, spenat
Så var det måndag och dags för en ny och härlig vecka! Temat för veckans mat tänkte jag får bli 5 recept som passar i matlådan.
Tar ni med lunch i matlåda eller går ni ut och äter? Själv tycker jag att ombyte förnöjer, men tar allt som oftast med mig matlåda. Ibland går vi ut och äter på lunchen, men tycker liksom det är bättre för plånboken att ta med mat. Hur tänker ni?
Det finns ju faktiskt så mycket mat som egentligen är godare i matlåda än när det precis är nylagat. Som de flesta grytor och gratänger.
Tyvärr finns det precis lika mycket mat som inte passar sig i matlåda.
Men först ut måste ändå vara lasagne. Den ultimata matlådematen, eller hur. Oavsett om du lagar en vegetarisk lasagne, eller en klassisk lasagne med köttfärs är precis lika god om inte godare dagen efter. Ett stort plus är också att du enkelt lagar en extra form med lasagne enkom för matlådor!

tacopaj med creme fraiche

Något mer jag personligen gillar i matlåda så är det paj. När den fått stå till sig ett dygn är den liksom godare. Värm försiktigt upp den och gör i ordning en ny fräsch sallad att ha till. MUMS!

kikärtsgryta

Grytor, grytor, grytor. Kanske den ultimata maten att ha i sin matlåda? Gör ett storkok och frys in, så har du matlådor att ta fram när det krisar. Eller om du inte orkar laga mat något kväll. Smidigt och såå gott! Här är en enkel kikärtsgryta som jag verkligen älskar!

köttfärsås med linser och morötter

Köttfärssås är en klassiker som gör sig otroligt fint just i matlåda. Köttfärssåsen smakar liksom lite bättre dag 2. Eller vad säger ni?

kycklingratäng med ajvar

När den här kycklinggratängen med ajvar fått stå och suga åt sig av alla smaker under natten blir den makalöst god! Ni bara måste prova 🙂

biskvier med daim i långpanna

Överraska familj eller kollegor med något riktigt gott i veckan! Har du testat att göra biskvier i långpanna? Om inte, så måste du testa dom här! Riktigt enkla med sååå goda!!

Vilken mat äter du helst i matlåda? Och vad tycker du inte alls passar sig?

0
Kommentera

Skördesallad på ugnsrostade grönsaker och ajvardipp

skördesallad på ugnsrostade grönsaker

Sensommaren, min absolut favorittid på året! Hela Sverige svämmar över av ett överflöd av grönsaker och frukt. Mycket odlat i vår direkta närhet. Hur underbart är inte det? Och vad kan man göra för att ta tillvara på allt det underbara? Jo man kan göra sig en skördesallad med ugnsrostade grönsaker. Smula över lite fetaost och knapriga solroskärnor. Och till det, en superenkel ajvardipp. Dra mig baklänges så gott och så enkelt!

Gillar man det inte vegetariskt så kan man servera lite ugnsbakad kyckling eller kanske ett par köttfärsbiffar till. Men vi åt det precis som det var. MUMS!

ajvardipp

Någon som verkligen inspirerat mig i min vegetariska matlagning men kanske framförallt fått mig att börja laga massor med mat i ugn är den fantastiska matbloggerskan Julia, med bloggen tuvessonskan.se. Vi delar lite samma matfilosofi. Att maten ska vara god, den ska vara vacker och den ska vara enkel att laga. Plåtmat är något som ofta förekommer i hennes sociala kanaler. Ett begrepp som jag verkligen gillar: ta de saker du tycker om, lägg på en plåt, krydda lite och in i ugnen. Jag menar. Vad kan egentligen gå fel?

Jag har lagat otroligt stora mängder plåtmat i sommar. Och alla har älskat det! Oavsett om det varit en helt vanlig tisdag eller till lördagsmiddagen. Det passar sig liksom alltid!

Jag har en sådan enorm tur, att en av mina bästa vänner fått för sig att skaffa växthus och börja odla grönsaker. Precis som hos de flesta som hobbyodlar sådär kan dom omöjligt äta upp allt. Och det är jag otroligt glad över. För det betyder leverans av grönsakskassar till mig 🙂 Fint va!

Att göra en stor plåt med grönsaker är inte bara kul och gott. Det är faktiskt riktigt bra, för du kan ta tillvara på alla små snuttar med grönsaker du har i kylen. Ungefär som man kan göra i en gryta. Bra för miljö och plånbok! Sånt gillar jag!

Ugnsrostade grönsaker, ja det kan ju innehålla lite av vad man har hemma. Och sist, då fanns detta i min kyl:

Skördesallad på ugnsrostade grönsaker och ajvardipp:

6 medelstora potatisar
2 morötter
1 gul lök
1 zucchini
3 paprikor
10 körsbärstomater
1 msk grönsaksbuljongspulver
svartpeppar
citronolja
färsk persilja

blandad sallad
2 dl solroskärnor
1 fp fetaost
sockerärtor
färsk persilja

Skär ner potatisen i mindre bitar. Slanta morötterna. Skala och hacka löken.
Skör zucchini och paprika i bitar. Lägg allt på en stor plåt. Lägg ut tomaterna. Krydda med grönsaxksbuljongspulver och peppar. Ringla över citronolja och finhackad färsk persilja. Blanda allt väl. Ugnsrosta i cirka 35 minuter i 225 °C

Lägg upp de varma grönsakerna på ett fat. Blanda i sallad, solroskärnor och smulad fetaost. Skär ner sockerärtorna i mindre bitar och lägg ut över salladen tillsammans med hackad färsk persilja. Servera direkt!

Ajvardipp:

2 dl turkisk yoghurt
1 dl ajvar
1 msk citron
salt

Blanda yoghurt, ajvar, citron och salt i en skål. Låt stå kallt en stund innan servering.

Har du några tips på bra och inspirerande matbloggar att följa? Tipsa gärna bland kommentarerna!!

0
Kommentera

Frukostgröt

frukostgröt på rågflingor
Frukostgröten, som jag gillar dig! Här en mättande gröt gjord på rågflingor, solroskärnor och linfrön. En perfekt frukost såhär när mornarna faktiskt börjar bli ganska kyliga.
Havregrynsgröt och gröt gjord på rågflingor, det är nog mina två favoriter när det kommer till frukostgröt. Jag brukar äta den med en liten klick lingonsylt och iskall havremjölk.
Men det går ju inte att komma ifrån hur mycket godare det är att servera den som på bilderna här. Med massor av färsk frukt. Men ändå, den där klicken lingonsylt måste nästan vara där för min del!
 
frukostgröt på rågflingor
I många storstäder värden över får du betala en rejäl peng för en mugg med rykande het gröt att äta när du är på språng. Jag gillar tänket då just gröt är fiffigt att äta i farten, det kan lätt göras nyttigt och mättande. Jag ogillar tanken på att behöva betala hutlösa pengar för det.
Därför tänkte jag under hösten testa mig fram till det ultimata gröt-take away-receptet. Hur får man till god och enkel gröt hemma som man lätt tar med sig och äter på språng? Kanske sitter du inne på tips? Dela gärna med dig i så fall!
frukostgröt på rågflingor
Men så till den här gröten. Du kan ju faktiskt koka den lite hur du vill. Antingen genom att bara koka gröt på rågflingor. Eller göra som jag, tillsätta både solroskärnor och linfrön. För en extra mättande gröt kan man vispa i en äggvita också. Det gör jag ibland när jag vet att jag måste hålla mig mätt länge på frukosten.
Just linfrön har sista tiden fått ett lite dåligt rykte då många tror att de är giftiga. Vilket de kan vara. Vid överdosering är linfrö giftigt- men endast i krossad form då de innehåller ämnet linmarin som bryts ner till det giftiga ämnet vätecyanid av kroppen. Men upp till två matskedar hela linfrön per dag är helt ofarligt att äta enligt Livsmedelsverket.
Så du kan utan risk tillsätta lite linfrön till din frukostgröt!
Gröt på rågflingor:
1 dl rågflingor
1/2 dl solroskärnor
1 msk hela linfrön
3 dl vatten
1 nypa salt
Blanda alla ingredienser i en kastrull. Koka utan lock på medelvärme i cirka 5-7 minuter tills gröten tjocknat. Vispa ev i en äggvita för en ännu mer mättande gröt!
Ibland passar jag på att låta gröten stå och svälla medan jag fixar i ordning mig på morgonen, för att spara lite tid.
Då blandar jag alla ingredienser i kastrullen och sätter på locket. Sedan har jag bara lite värme på spisen, gröten ska inte koka. Sedan kan den stå på spisen i 20-30 minuter. Jag brukar röra om en gång ungefär. På det viset blir gröten klar utan att jag behöver passa att den ska brännas vid. Funkar utmärkt att göra med havregrynsgröt!
 
 
 

1
Kommentera

Lax i ugn med parmesan, vitlök och räkor

ugnsbakad lax med parmesan, vitlök och räkor
 
Hej älskade vardagsmat. Som jag gillar dig! Utan krusiduller och massa konstigheter. Bara enkel, snabblagad och god vardagsmat. Det är min grej det 🙂
Som den här fisken. Typis Linnéamat om ni frågar mig. Lax i ugn med parmesan, vitlök och räkor.
Jag använde en creme fraîche som var smaksatt med just parmesan och vitlök. Den piffade jag bara upp med lite dill, salt, svartpeppar och räkor. Svårare än så behöver det faktiskt inte vara att få till en härlig, hemlagad middag! Barnen åt, båda två och gav tummen upp.
 
Jag får en del frågor om huruvida mina barn äter all mat jag serverar dom. Svaret är ja och nej. Axel som är 6 år äter allt jag ställer fram. Ibland kan han rynka på näsan men då säger jag alltid åt honom att man måste smaka. Då smakar han och sedan äter han allt som oftast upp all mat. För 9 gånger av 10 gillar han det.
Jag försöker också lära honom att man inte behöver älska all mat man äter. Ibland är det ok att tycka att maten smakade sådär. Men man äter upp, för att bli mätt. Man kan inte äta sin favoritmat varje dag. Det är det ingen som gör.
När jag frågar om vad han tyckte om maten kan han nu ibland svara att den var ok. Inte jättegod med ok. Det är ett betydligt mycket bättre svar än att säga att maten är äcklig.
Men en viktig sak som vi gör, det är att jag alltid bara ställer fram maten. Utan att göra en stor grej av att det är fisk, soppa eller vegetariskt. Varför skulle barn egentligen inte gilla fisk? Vilken dum idé det är!
Man behöver ju faktiskt inte göra en stor sak av att servera en vegetarisk pastasås. Utan ikväll äter vi pasta med pastasås. Vi äter mat. Och vi äter så vi blir mätta. Vi har ett väldigt avslappnat förhållande till mat hos oss. Jag personligen gillar inte fläsk eller nöt överdrivet mycket. Men jag äter om det är det enda alternativet.
Lagar jag själv maten blir det mycket växtbaserat, fisk eller kyckling för det är sådan mat jag gillar.
Jag tror att många gör en på tok för stor grej av det här med vad vi serverar till middag. Nu måste vi äta mer vegetariskt barn! Och mer grönsaker! Då är det klart barnen reagerar och tycker det kanske blir en förändring. Men väljer du helt enkelt bara att göra din klassiska pasta med skinksås, fast med grönsaker i och så på med en skvätt ketchup, ja då blir det kanske inga protester..?
 
Har ni några tankar och funderingar kring det här med mat och barn? Hur gör ni? Har ni kinkiga barn? Eller är dom allätare?
 
Men nu till receptet. Ett sådant där som är bra att ta till när man inte riktigt vet vad man ska laga.
Fisk i ugn med parmesan, vitlök och räkor:
4 bitar lax
2 dl creme fraiche smaksatt med parmesan och vitlök
2 msk färsk dill
ca 170 g färdigskalade räkor
salt & svartpeppar
Lägg fisken i en ugnssäker form. Blanda creme fraîche, dill,  nästan alla räkor, salt och peppar. Bred detta över fisken. Avsluta med att lägga de räkor du har kvar i en rad på mitten.
Kör in i ugnen på 175 ° C i cirka 20 minuter. Lägg rikligt med ruccola runt om i formen.
Servera valfritt mos till.
 
För fler lätta recept på fisk i ugn kan ni kolla in här:
Fisk i ugn med skagenröra
Fiskgratäng
Fisk i ugn
Torskrygg med pesto och fetaost
Lax i ugn med färskost

8
Kommentera