5 gröna, sköna recept att testa i januari

Vegetarisk lasagne med keso

Hej första riktiga vardagen i januari för den här familjen.
Här var det lite tungt att bli väckt ungefär 3 timmar tidigare än vad man varit vad vid på jullovet, för både stora och små.. Men alla vaknade, kom upp, åt frukost och är på sina respektive ställen. Fint så.

Och med vardagen här passar det utmärkt att bjuda på lite inspiration till vardagsmat tänkte jag. Kanske känner du som jag att det blivit mycket av det mesta under julledigheten? Lätt hänt. Därför tipsar jag idag om 5 gröna, sköna recept att testa så här i januari.

Min vegetariska lasagne med keso är kanske ingen nyhet. Jag vet att ni är MÅNGA som lagar den. Men för er som inte testat än eller behöver påminnas. Här är receptet.

Falafel på gula ärtor

Falafel på gula ärtor? Yes, det går hur fint som helst att göra!

Ajvargryta

Snabbmat när den är som allra bäst. Middagen är klar på mindre än 30 minuter, precis sådant jag behöver laga första arbetsveckan efter julledigheten. Ajvargryta med quorn är enkelt, gott och lättlagat!vegetariska biffar

Grönsaksbiffar med en helt lagom mängd vällagad ost. Det är grejer det!

rotfruktssoppa, grönsakssoppa, redd grönsakssoppa, grönsakssoppa med grädde

En krämig, god och värmande grönsakssoppa passar utmärkt en kylig januaridag.

Nu hoppas jag ni alla får en härlig start på denna vecka!

11
Kommentera

Snögubbar av marshmallows till varm choklad

varm choklad, marshmallows , snögubbe

Med några härliga dagar av jullov kvar passar jag på att tipsa er om ett litet roligt pyssel som garanterat går hem hos barnen. Stora som små.
Nämligen att göra snögubbar av marshmallows till varm choklad.varm choklad, marshmallows , snögubbe

För har ni sett något gulligare liksom? Med några få ingredienser lovar jag att du kommer göra succé hemma.varm choklad, marshmallows , snögubbe

Allt som behövs är:

  • marshmallows
  • salta pinnar
  • choklad
  • något orange till näsa, jag tog morot
  • strössel & grädde

varm choklad, marshmallows , snögubbe

Jag övade på ett par stycken innan jag fick in snitsen på hur man enklast får dit ben, armar och fäster ihop kroppsdelarna med varandra. Men efter ett par försök gick det bra. Var lätt på handen, de salta pinnarna går lätt av.

Jag försökte ”förborra” hål, men det gick inte alls. Enklast var att ta en lång salt pinne och liksom borra, eller tvinna in. Och sedan bryta av vid önskad längd.

Fyll sedan upp en mugg med varm choklad, spritsa på grädde och lägg i din snögubbe. SUCCÈ, jag lovar.

Snögubbar av marshmallows till varm choklad 4 st:

ca 12 runda marshmallows (ha ett gäng extra till hands ifall di misslyckas med några..)
salta pinnar
choklad
morot

Se till att marshmallowsen är helt runda. Lägg ut dom, 3 och 3 med den avskurna sidan upp. Bryt några salta pinnar i mindre bitar och fäst ihop 3 helt runda marshmallows med varandra. Fäst sedan 2 salta pinnar som armar i den näst översta marshmallowsen och två pinnar som ben i den understa. Bryt av till önskad länd.

Smält chokladen och spritsa ut ögon, mun och knappar.

Skär moroten i små spetsiga trekanter som passar till näsor. Fäst med lite smält choklad. Låt stelna helt innan du lägger ut din snögubbe på en kopp varm choklad.

Ett perfekt pyssel att sysselsätta sig med så här under jullovets sista dagar.

Nu önskar jag er en finfin kväll. Så hörs vi av senare under veckan!

 

11
Kommentera

5 billiga recept att testa i januari

hel kyckling, kyckling i ugn

Nu har vi tassat ett par dagar in i januari. En tid på året då det oftast blir väldigt mycket månad kvar i slutet av lönen. Visst är det tur att man då faktiskt kan laga en hel del mat som är riktigt god, men inte alls behöver kosta skjortan.
Idag tipsar jag därför om 5 billiga recept att testa i januari, perfekt att ta fram i slutet av månaden!

Hel kyckling i ugn med rostad potatis känns ju som nästan lite lyxig mat. Men håll utkik i affären, ofta kan det finnas hel kyckling till nedsatt pris, då brukar jag köpa ett gäng och lägga i frysen. Perfekt att sedan ta fram och köra i ugnen.

Linsgryta

Linsgryta, finns det någon lista med bra, god och billig mat som inte innehåller linsgryta? Tror inte det. Men faktum är, detta är ett av mina favoritrecept genom tiderna. Smörigt, krämigt, kryddigt, gott och billigt. Kan det bli bättre?

ärtsoppa, soppa, grön ärtsoppa

En påse frysta gröna ärtor, lite selleri, lök, buljong och en skvätt grädde senare har du min fantastisk goda gröna ärtsoppa framför dig. Har du inte testat den än, gör det!

glutenfria våfflor, våfflor gjorda på havre

Våfflor på havremjöl. Det blir lite mer mättande än våfflor gjorda på vetemjöl. Och havremjöl gör du enkelt själv genom att mixa vanliga havregryn till ett mjöl i en mixer eller matberedare. Här hemma är dessa de enda våfflor som gräddas.

Köttbullar i Crock Pot, tomatsås

Gör ett rejält lass köttbullar i tomatsås.
Perfekt till matlådor eller att frysa in när man snabbt behöver få fram mat.
Jag har gjort mina köttbullar i tomatsås i min Crock Pot. Men det går såklart bra att göra dom i en gryta på spisen eller i ugnen också.

Vad brukar ni laga när plånboken ekar tom i januari? Det finns ju faktiskt så mycket mat som inte behöver kosta skjortan, men ändå är riktigt, riktigt god!

10
Kommentera

Nyårsmiddag med Villa Puccini

nyårsmiddag, oxfilé, parmesanmajo

Nyårsklockorna slår snart. 2021 blir till 2022 och i år skålar vi in det nya året med Villa Puccini och en helt makalöst god nyårsmiddag!

nyårsmiddag, oxfilé, parmesanmajo

Jag har nämligen ugnsrostat potatis med helt rimliga mängder smör och örter, stekt oxfilé till perfektion, rostat tomater tillsammans med balsamvinäger och som den mest oemotståndliga pricken över i vispat ihop en parmesanmajo att servera till.

Som vanligt i det italienska köket är maten i grunden enkel. Kött, potatis och grönsaker. Men det är vad man gör med dessa råvaror som har betydelse.

nyårsmiddag, oxfilé, parmesanmajo

I glaset till denna middag:

Villa Puccini Chianti Classico Riserva. Ett vin med relativt hög syra och en hel del sträva och fruktighet.

Syran i vinet behövs då parmesanmajon men även potatisen är lite åt det fetare hållet. Ett vin med låg syra och sträva upplevs ofta väldigt tamt till mat som denna.

Vinet är kryddig, har utvecklad smak med fatkaraktär, inslag av torkade körsbär, kanel, mörk choklad, mandel och kardemumma.

Artikelnumret är Nr 22328 och vinet kostar 139 kr.

Villa Puccini Chianti Classico Riserva består till 100% av druvan Sangiovese.
nyårsmiddag, oxfilé, parmesanmajo

Jag funderade länge och väl vilket inslag av grönsaker jag ville servera till. Men efter ett tag kom det självklara valet till mig:
tomater som fått ugnsrostas tillsammans med balsamvinäger och en liten nypa socker. Serverade med ruccola och riven parmesan. Det blev matmagi!

nyårsmiddag, oxfilé, parmesanmajo

Parmesanmajo, är det något som du stött på tidigare? Om inte så måste du testa.
Att göra egen majonnäs är lika enkelt som att räkna till 10 om du äger en mixerstav. Sen kan du enkelt smaksätta den efter önskemål. Idag blev det självklara valet parmesan.

nyårsmiddag, oxfilé, parmesanmajoJag valde att ugnsrosta delikatesspotatis till min nyårsmiddag. Det blir verkligen gott. Och ett enkelt sätt att göra något mer och lite annorlunda än helt vanlig potatis.
Genom att ha på en riklig mängd smör som fick gå med potatisen hela tiden fick smöret en brynt och kolaaktig ton. När det sen var cirka 15 minuter kvar tillsatte jag färsk rosmarin och färsk salvia.nyårsmiddag, oxfilé, parmesanmajo

Ugnsrostad potatis med oxfilé, rostade tomater och parmesanmajo, 4 portioner:

Ugnsrostad potatis:
ca 900 g delikatesspotatis (jag föredrar Amandine eller asparges)
75 g smör
flingsalt
färsk rosmarin
färsk salvia

Tvätta potatisarna och lägg dom i en ugnsfast form. Skär smöret i kuber och fördela ut över potatisen. Strö över flingsalt.
Ugnsbaka i 225°C i cirka 25 minuter. Rör om i potatisen cirka två gånger så den öses med smöret.
Finhacka rosmarin och salvia. Strö över potatisen och ugnsbaka i cirka 15 minuter till. Eller tills potatisen känns helt klar.

Ugnsbakade tomater:
500 g plommontomater
2 msk olivolja
3 msk balsamvinäger
1 nypa strösocker

200 g ruccola
2 dl finriven parmesan

Lägg plommontomaterna i en ugnsfast form. Ringla över olja och balsamvinäger. Strö över en nypa socker. Ugnsbaka i 225°C i cirka 15 minuter eller tills tomaterna mjuknat. Låt tomaterna svalna något. Blanda sedan med ruccola och finriven parmesan.

Parmesanmajo:
1 ägg
3 dl neutral olja
en nypa salt
1 msk dijonsenap
några stänk citron
ca 1 dl finriven parmesan

Se till att alla ingredienser håller rumstemperatur.
Lägg ägg, olja, salt och senap i en hög och smal bunke. Jag brukar använda ett litermått.
Sätt mixerstaven i botten och mixa på full hastighet. När du ser att ingredienserna bildar en tjock majonnäs kan du försiktig dra den långsamt uppåt. Fortsätt mixa tills du har en tjock majonnäs. Tillsätt lite citron och parmesan. Smaka eventuellt av med mer salt om så behövs. Låt stå kallt. Majonnäsen håller upp till en vecka i kylen, så gör den gärna i förväg.

Stekt oxfilé:
4 skivor á 150 g
salt
smör att steka i

Låt köttet ligga framme tills det blir rumstempererat.
Torka köttet helt torrt. Salta. Hetta upp en stekpanna med lite smör. Ha i köttet och bryn det på hög värme på båda sidor. Sänk sedan värmen och låt köttet steka klart tills innertemperaturen når 58 °C. Stek inte mer än två köttbitar åt gången. Låt köttet vila cirka 5 minuter innan servering.

Servera den ugnsrostade potatisen med tomater, ruccola, parmesan, stekt oxfilé och parmesanmajon.

Gott Nytt År! Nu ser vi fram emot vad 2022 har att erbjuda ❤️

24
Kommentera

Bounty med kokosmjölk

bounty, julgodis

För dig som vill ha en lite mindre sötsliskig variant på julgodis kommer här ett litet tips från mig. Nämligen bounty gjord på kokosmjölk.
Istället för att blanda kokosen med smör, sirap och strösocker har jag använt kokosmjölk. Sen har jag sötat med kokossocker.

bounty, julgodis

Hur söta du vill göra dom är en smaksak. Jag brukar börja med 1 msk kokossocker, och sedan öka mängden om jag vill ha det sötare. Du kan även styra lite hur sött det blir genom att använda choklad med olika kakaohalt. Ju mörkare choklad, ju mindre sött blir det.

Med bara några dagar kvar till julafton nu ska jag idag planera inför storhandling. Som antingen sker ikväll eller tidigt i morgon bitti. Jag tror det blir det senare faktiskt. Jag brukar försöka handla när det är så lugnt som möjligt på ICA.

Bonty med kokosmjölk:

200 g riven kokos
1-2 msk kokossocker
1/2 tsk vaniljpulver
250 ml kokosmjölk

150 g choklad av valfri kakaohalt
1 tsk kokosolja

Blanda samman kokos, kokossocker och vanilj. Öppna förpackningen med kokosmjölk och häll av kokosvattnet så du bara har den krämiga delen kvar. Blanda detta med kokosen. Smaka av och tillsätt eventuellt lite mer socker.

Tryck ut massan i en 20×20 cm bakplåtspappersklädd form och ställ kallt några timmar.
Skär sedan i önskad storlek. Smular sig kokosmassan kan du skölja kniven i hett vatten mellan varven. Och se till att torka den helt torr och ren.

Smält chokladen och blanda i kokosoljan. Doppa kokosbitarna i chokladen.  Strö över lite dekorationer och låt stelna helt. Jag förvarar mina bountys svalt.

Jag gillar när det finns en mix av allt till jul. Något väldigt sött som knäck, men också något med lite mer karaktär, som dessa. Det blir en perfekt blandning!

Hur går det för er i julstöket?

 

 

8
Kommentera