ANNONS

Nuggets med dippsås

I samarbete med Kockens Kryddor


Nu är sommarens lediga dagar över och allt ska börja återgå till någon form av vardag igen. Jag som vuxen kan verkligen längta efter att få ordning på allt. Men det är en liten kamp att få med sig barnen på tåget. Speciellt när det kommer till det här med maten. För under sommaren blir det lite som det blir med den saken, även hemma hos oss. Ibland är det på tok för varmt att äta, eller så är man på resande fot. Och så helt plötsligt ska man varje kväll sitta still vid matbordet och äta igen. Men då har jag ett litet trix jag brukar ta till. Då ser jag till att under en vecka eller två bara laga barnens favoriter. För att få in dom i rutinerna igen. En himla bra grej att laga är nuggets med dippsås.
Fast mina barn inte är jättesmå längre så gillar dom mat som man liksom kan plocka i sig. Som man faktiskt får äta med händerna.
Sen känns det ju lite lyxigt att äta nuggets mitt i veckan. Det är faktiskt betydligt enklare att laga än vad man kan tro. När du dubbelpanerat dina nuggets lägger du bara ut dom på en stor plåt och skjutsar sedan in dom i ugnen tills de är klara och fått en fin knaprig yta. Hur smidigt som helst.
En annan sak jag gillar med det här receptet är att du antingen kan använda kyckling, fisk eller quorn. Allt fungerar lika bra att panera och steka i ugnen. Ett recept som du alltså kan variera och anpassa efter vad ni gillar. Fiffigt va?

Eftersom varken kyckling, fisk eller quorn smakar speciellt mycket i sig själv är det viktigt att man tänker på kryddningen. Och jag måste verkligen säga att jag fick till kryddningen idag. Både i mina nuggets och i mina dippsåser. Själva nuggetsen smaksatte jag med Kockens ekologiska lökpulver, Kockens ekologiska paprika och salt. Så enkla smaker som verkligen lyfte maten! Just lökpulver och vitlökspulver är två riktiga favoriter som är perfekta att använda när du panerar mat, eller som i de här två dippsåserna. Där det passar med smaken av vitlök eller lök, men du inte vill ha bitar av lök i maten. Ett riktigt bra tips även för dig som har barn som är allergiska mot hemska, små, livsfarliga lökbitar.
Mina dippsåser smaksatte jag med Kockens ekologiska curry, Kockens ekologiska lökpulver och Kockens chilipeppar. Visst är det ganska magiskt att man bara med torkade kryddor kan trolla fram något så gott?

Jag har testat Kockens kryddor under en längre period nu och jag gillar verkligen hela deras sortiment, men framförallt de ekologiska kryddorna. Det känns bra att ha bytt ut de flesta av kryddskåpets kryddor mot ekologiska alternativ. En annan stor fördel med burkarna från Kockens kryddor är att de har ett smart snäpp-lock som gör att du slipper skruva av korken. Sen har alla burkar en etikett på locket som talar om vilken krydda det är i burken. Det är helt suveränt då jag lätt får oreda i min kryddlåda..

Nuggets med dippsås, ca 50 nuggets:
 
600 g kyckling/quorn/fiskfilé
2 dl vetemjöl
200 g pankoströbröd
3 ägg
salt
1 tsk Kockens ekologiska lökpulver
1 tsk kockens ekologiska paprika
 
Skär kyckling/quorn/fiskfiléer i lagom stora bitar. Häll upp mjöl i en skål, knäck i äggen i en annan och ha sist upp pankoströbrodet i en tredje. Blanda i kryddorna i ströbrödet. Vänd först filébitarna i vetemjöl, sedan ägg och sist i ströbröd. Ringla olja på en plåt och lägg ut dina nuggets på plåten Ugnsstek i 225°C i cirka 15 minuter eller tills filéerna är helt klara och fått fin yta. Har dina nuggets fått dåligt med färg kan du sätta på grillfunktionen de sista minutrarna.
Currydipp:
2 dl creme fraiche
1 tsk Kockens ekologiska lökpulver
1 msk Kockens ekologiska Curry
1 tsk Kockens chilipulver
1 nypa socker
salt
Blanda samman alla ingredienser i en skål. Låt gärna stå minst 20 minuter innan servering.
 
Chili och lökdipp:
2 dl creme fraiche
1 1/2 tsk Kockens ekologiska lökpulver
2 tsk Kockens chilipulver
salt
Blanda samman alla ingredienser i en skål. Låt gärna stå minst 20 minuter innan servering.
 
Servera dina nuggets tillsammans med grönsaker i stavar, kokt ris eller quinoa och dippsåserna. Det passar också fint att göra ugnsbakad potatis till, men det brukar vi ta om vi äter detta till helgen.

18
Kommentera

Milanosnittar

milanostänger, milanostång, småkakor
Inom mig har jag nog en liten tant boendes. Som alla dagar i veckan föredrar en fin liten småkaka framför en vräkig tårtbit eller så. En måttfull liten gumma som tycker att en god småkaka passar ypperligt till en kopp kaffe.
Dessutom är min favoritkaka en milanostång. För er som inte vet vad det är så är det en spröd mördeg där man bakat in en härlig smet av mandelmassa. Det tråkiga med denna kaka är att den är lite pillrig att göra. Men så kom jag på, att istället för att göra en klassisk milanostång kan man ju göra milanosnittar. Så mycket enklare, men precis lika gott!milanostänger, milanostång, småkakor
Just nu sitter jag i skuggan på altanen och jobbar. En av de stora fördelarna av att arbeta hemifrån. Så här underbara dagar går det fint att flytta ut kontoret om man så vill. För visst är det ändå lite härligt att sommaren kom tillbaka en sväng till? Att den liksom inte var slut. Att det faktiskt fanns lite mer att krama ur den. Ett par till middagar på altanen, kanske en tur eller två till sjön. Innan vi säger tack och hej till sommaren 2019.milanostänger, milanostång, småkakor
Mina barn är riktiga fikanissar. När vi vuxna tar en kopp kaffe utan något till tycker dom vi är lite konstiga. Fika innebär ju faktiskt att man fikar. Och inte bara dricker kaffe. Och precis som jag trodde gick de här kakorna hem hos båda grabbarna. Dom gillade dom verkligen!
milanostänger, milanostång, småkakor
Milanostänger, eller i det här fallet milanosnittar är en väldigt enkel kaka, rent innehållsmässigt. Grunden är en helt vanlig mördagskaka, som man sedan fyller med äggvita och mandelmassa. Sedan toppas allt med mandelspån. En perfekt liten kaka tillkaffet verkligen!
 
Milanosnittar:
200 g kallt smör
1/2 dl strösocker
4 1/2 dl vetemjöl
1 äggula
fyllning:
200 g mandelmassa av god kvalité
2 äggvitor
1 ägg
50 g mandelspån
 
Skär smöret i kuber och lägg i en bunke tillsammans med socker och mjöl. Arbeta snabbt ihop till en smulig massa. Tillsätt äggulan och blanda tills allt blir en smidig deg. Forma till tre avlånga rullar och ställ in i kylen i minst 30 minuter.
Riv mandelmassan och blanda den tillsammans med äggvita till en slät smet. När mördegen vilat i kylskåpet, tag ut den och gör en fördjupning längst med på hela rullen. Pensla med uppvispat ägg. Ha upp fyllningen i en spritspåse och sprita ut en sträng fyllning i fördjupningen på varje rulle. Toppa med mandelspån. Grädda i  200°C i cirka 10 minuter. Tag ut och skär i sneda kakor. Låt kakorna svalna på plåten.
En perfekt liten småkaka, helt i min, något tantiga smal när det kommer till kakor!

5
Kommentera

5 pastarecept

 pastasås med ugnsrostade grönsaker villapuccini

Enligt min plan hade jag tänkt att göra ett inlägg med 5 goda soppor. Men med tanke på att vi helt plötsligt fick sommarvärme, så kändes inte soppa helt lockande. Vi spar det till nästa vecka helt enkelt. Då har kanske sommarvärmen flugit sin kos, igen. Istället tipsar jag idag om 5 pastarecept. I all sin enkelhet liksom. Pasta kan och är ju så mycket mer än bara spagetti och köttfärsås eller makaroner och köttbullar. Det kan tillexempel vara pastasås med ugnsrostade grönsaker. Perfekt så här i skördetider! Gör en stor omgång tomatsås och frys in. Vips är vardagsmaten klar på ett litet kick!

pasta, toscana, Villa Puccini, middag, mat pasta

En annan favorit, det är fyllda pastasnäckor. Alltså det här är så löjligt gott att jag inte kan laga det för ofta, för jag skulle bara överäta.
vego, middag, mat , recept
En riktig vardagsfavorit  hemma hos oss är vegetarisk lasagne med keso. Den har jag lagat fler gånger än jag kan komma ihåg och går hem hos hela familjen.

Ibland behöver maten bara gå superfort. Då är pestokyckling med pasta ett perfekt alternativ. Enkelt, gott och otroligt lättlagat. Här har jag serverat pestokycklingen med bönpasta, men ni tar såklart den pasta ni gillar allra bäst
vegetarisk lasagne med halloumi och spenat
En annan sotfavorit när det kommer till pasta är min vegetariska lasagne med halloumi. Perfekt att göra en rejäl omgång av så det räcker till matlådor också!
Nu ska vi ladda upp här, för ikväll blir det blodomloppet i Västerås. Jag gillar egentligen inte att springa, men det är kul att utmana sig ibland och se vad man orkar med.
Jag har sprungit blodomloppet i Uppsala för något år sedan. Och då tog jag mig runt 5 km utan att dö på kuppen. I år har jag sprungit lite mer innan, men det ska å andra sidan bli 27 grader varmt i eftermiddag. Inte helt optimalt kanske. Men vi får göra det bästa vi kan helt enkelt!
 

4
Kommentera

3 goda våfflor och pannkakor till helgfrukosten

glutenfria pannkakor
God morgon lördag! Här hemma är det första helgen efter att vardagen drog igång på riktigt. Planen var en tidig kväll isäng för barnen och en rejäl sovmorgon. Mina barn har ju övat på det här med sovmorgon hela sommaren. Men dom hade en kompis som sov över, så det tog tid att komma till ro. Och imorse var det full fart redan strax före sju. Vilket i vår familj är på tok för tidigt att vakna en ledig dag. Efter att ha varit upp och sagt åt dom att vara lite tysta två gånger gav jag upp. Nu gick dom ut och skulle kolla på dimman, men lyckades såklart stissa upp hunden där nere som skuttar runt och undrar när det är dags för frukost.
Så mycket för den lugna lördagsmorgonen. Men fördelen (typ den enda) med att vakna tidigt, är att man kan lägga tid på helgfrukosten. Och kanske steka lite goda pannkakor eller våfflor? Idag passar jag på att tipsa om 3 goda våfflor och pannkakor till helgfrukosten. Vilken är din favorit?
Här hemma blev dessa amerikanska havrepannkakorna en stor favorit i somras. Luftiga och härliga, dessutom glutenfria!
ägg och mjölkfria våfflor, vegansk våfflor
Våfflor är ju annars något mina barn älskar, I alla former! Den här varianten av våfflor är utan både ägg och mjölk. Vilket gör att de kvalar in som veganska våfflor om man så önskar!
bananplättar
Jag är rätt svag för bananplättar. De är så himla enkla att göra och blir så goda. Dessutom äter mina barn mer än gärna upp varenda en. Jag vet inte hur många bananpannkakor jag stekte i somras och tog med upp till sjön. Själv fick jag nästan inte ens smaka. För de tog slut i ett nafs. Passar ypperligt till en god helgfrukost!
Så nu är det bara för mig att sätta fart och göra frukost. 3 hungriga barn måste utfodras. Och mamman måste ha kaffe. Idag tror jag det krävs minst två koppar, för att vakna till ordentligt..
Hoppas ni får en himla fin lördag!

5
Kommentera

Jordnötstryfflar

 veganska jordnötstryfflar

Låt oss ta ett djupt andetag. Andas in och ut. Och så ska vi prata om något som ligger mig varmt om hjärtat just nu. Nämligen jordnötssmör. Vår relation går i vågor. I ärlighetens namn glömmer jag till och med av detta nötsmör ibland, Men det fina i vår kärlekshistoria är att den där lilla bruken med jordnötssmör alltid står där, och trofast väntar på mig. Även om vi inte har pratat med varandra på flera veckor, ja ibland månader! Just nu har vi en väldigt intensiv relation. Vi träffas minst en gång om dagen. Helst till frukost.. Men de senaste dagarna oftare än så.
För jag hittade på en nedklottrad receptidé på ett papper när jag rensade. Om jordnötstryfflar.

veganska jordnötstryfflar

Jordnötstryfflar på bara en handfull ingredienser. Knappt ens det faktiskt. Utan vitt socker då de sötas med dadlar (vilket ger en underbar ton av kola mitt i allt det lite salta och sträva) och använder man en vegansk choklad blir de även veganska. Jag toppade hela härligheten med lite flingsalt. För finns det något godare än kontrasten mellan choklad och flingsalt?

veganska jordnötstryfflar

När mina jordnötstryfflar var klara frös jag raskt ner varenda lite boll. Och la dom dessutom i en burk som är lite svår att öppna. Och det är bara jag som vet att det är jordnötstryfflar i burken. Så än så länge är det min lilla hemlighet som jag njuter av i min ensamhet till 11-kaffet varje förmiddag. Kanske, kanske har det blivit en i soffhörnet framåt kvällen också. Men inte mer än så. Jag lovar!

veganska jordnötstryfflar

Det fina med lite mastigare godis, som man ändå får klassa det här som. Det är att man faktiskt inte kan äta hur många som helst. Jag menar. Det är ju faktiskt jordnötssmör, dadlar, lite kokosmjöl och choklad. Det blir rätt mäktigt faktiskt. Men åh så ljuvligt gott. I rimliga mängder.

veganska jordnötstryfflar

Idag är det så fredag. Barnen drömmer om fredagsgodis och hemgjord pizza. Jag drömmer om mina jordnötstryfflar. För det får bli mitt fredagsgodis. Även om jag då måste avslöja deras existens för resten av familjen. Men med tanke på hur löjligt enkla de var att göra får jag kanske helt enkelt göra en omgång till när de här tar slut.

veganska jordnötstryfflar

Mina små jordnötstryfflar innehåller alltså bara jordnötssmör, dadlar och kokosmjöl. Sedan har hela härligheten doppats i mörk choklad. Och så lite flingsalt på toppen. MUMS!
Jordnötstryfflar ca 20 st:
200 g jordnötssmör
6 st dadlar
ca 1 dl kokosmjöl
150 g mörk choklad (vegansk för veganska bollar)
flingsalt
 
Mixa jordnötssmör och urkärnade dadlar i en matberedare. Tillsätt kokosmjölet och mixa till en slät smet. Den ska vara så pass kladdig att den går att rulla till bollar, men bollarna ska hålla ihop fint. Känns det för kladdigt, tillsätt en matsked mer kokosmjöl.
Rulla till bollar och ställ in i frysen i cirka 30 minuter.
Smält chokladen och doppa de kalla bollarna i chokladen. Toppa varje tryffel med lite flingsalt.
Jag förvarar mina tryfflar i frysen, för jag tycker de är allra godast då, Men du kan även ha dom i en lufttät burk i kylen.

15
Kommentera
Generic filters

Fler resultat...

Generic filters

Fler resultat...