3 goda smoothies att göra till mellanmål

smoothie bowl med mango mellanmål
Mellanmål är något jag har lite svårt att få till. Både åt mig själv och till barnen. Ofta tycker jag att äter man ordentligt med mat- ja då behöver man inte äta så mycket mellan måltiderna. Men ibland måste man fylla på med energi och då är smoothies ett himla bra alternativ tycker jag. För att proppa i sig smörgåsar kan ju vara gott, men det kanske inte är det bästa för kroppen. Gör man en härlig smoothie däremot, då har du alla möjligheter i världen att göra den full med ingredienser som både smakar och gör gott! Därför tipsar jag idag om 3 goda smoothies att göra till mellanmål. Och har hittar ni faktiskt något för stora som små mellanmålsätare. Självklart fungerar dom precis lika bra att göra till frukost!
Det här är kanske en smoothie med lite mer vuxen smak då det är ingefära i, vilket man absolut kan hoppa över om man inte gillar det. Men jag tycker det där lilla stinget från ingefäran piggar upp. Det känns fräscht och gott. Och i denna hetta, även lite svalka. Perfekt som frukost, mellanmål eller faktiskt efter maten som en dessert! Jag har här gjort den som en smoothie bowl, men det är ju helt efter tycke och smak hur man gör.
smoothie, mellanmål, barn
Här har jag gjort en riktigt mättande smoothie bowl, jag har nämligen haft i en avokado. Ett väldigt enkelt sätt att få i sig lite extra energi. Vår äldsta son behöver ofta ett litet extra mellanmål eller en stadig frukost som gör att han orkar och då är det perfekt att mixa i lite avokado. Eller så har jag i en sked kokosolja för att få upp energiinnehållet. Det här är en härligt krämig och len smoothie bowl som fått fin smak av både banan och jordgubbar.
smoothie, mellanmål, barn
Barnens stora favoritsmoothie som gör sig himla bra både till frukost och mellanmål. Även här har jag haft i lite avokado, som man inte alls känner smaken av. Men har man ingen avokado hemma skulle jag smälta lite kokosolja och ha i. Just för att få upp energiinnehållet lite. Ett  perfekt alternativ att servera istället för en skål med yoghurt och flingor.
Så här på sommaren blir det oftast lite lättare mat, både till lunch och middag. Då sitter en färgsprakande smoothie fint att få i sig mellan målen!
 
I två dagar har jag varit och arbetat med Maria. Vi kommer förhoppningsvis arbeta ihop två dagar i månaden ungefär. Så otroligt kul att få arbeta tillsammans med någon annan. Bolla tankar och idéer, liksom få en riktig kollega. Men idag är jag helt slut i hjärnan känner jag. Det blir otroligt intensiva, men roliga dagar! Så idag sitter jag med planering av de jobb som jag har under maj och juni. En hel del härliga recept ska skapas åt kunder och självklart massor av fin inspiration även till er läsare. Har ni något speciellt ni skulle vilja läsa mer om här på bloggen får ni väldigt gärna lämna en kommentar <3

0
Kommentera

Sommarmat, 5 goda recept


Jag har envist sagt att det faktiskt fortfarande bara är vår. Men nu får jag visst ge mig. Sommarvärmen verkar hålla i sig resten av maj. Så det är kanske bara att inse, det är sommar. Våren blev rekordkort i år, men däremot började sommaren tidigt. Nu hoppas vi bara att den får stanna, ett par tre månader till. Eller väg säger ni? Så här på sommaren blir jag så sugen på lite lättare mat. Jag orkar inte med allt för varm och tung mat. Nej lättsam och enkel mat, som helst går att äta varm som kall, det vill jag ha! Så idag tipsar jag er som sommarmat, 5 goda recept!
Vad äter ni helst när det är så här varmt ute?
Förra sommarens favorit var helt klart att blanda massa grönsaker och antingen steka, grilla eller köra i ugnen och göra en sallad av. Blanda med massa godsaker som fetaost och färska örter. Servera som det är med hummus eller till korv/kyckling/kött. Så gott!
vegetariska sötpotatisbiffar med kikärtor
Det här är vårens favoriter. Jag funderar på att göra en stor omgång och frysa in. Då blir sommarens matlagning ännu lättare när det bara är att ta fram och värma på. De här sötpotatisbiffarna kan smaksätts på en hel massa olika sätt. Bara att välja vad som passar bäst för dagen!
springrolls- vietnamesiska sommarrullar
Lite pillrigt kanske, men så värt mödan! Dessutom kan man låta gästerna rulla sina egna sommarrullar. Så får alla fylla dom med precis vad dom vill. Fiffigt va? Fräscht och gott, precis så man vill ha sommarmaten!
lax i ugn
Ska jag äta varm mat  på sommaren är lax en favorit. Gärna med en kall, god potatissallad till. Lax i ugn kräver nästan ingen insats alls att göra, vilket gör det till en perfekt middag att laga när man vill att det ska gå fort!
bakad sötpotatis
Aldrig äter jag så mycket sötpotatis som under sommarmånaderna. Men det är ju sån tacksamt att laga. Och väldigt enkelt att variera. Här har jag valt lila sötpotatis, hur fint är inte det egentligen? Bakad sötpotatis, perfekt precis som den är till en sallad <3
Dagen har verkligen gått i ett här. Jag har varit hos min kollega Maria och jobbat hela dagen. Har hunnit få i mig lite kvällsmat, mysa lite med pojkarna och nu blir det en stunds arbete. Sen tror jag att jag ska gå ut och plantera lite blommor. Egentligen skulle jag nog helst vilja lägga mig på soffan och bara tvärsomna. Men jag vet hur det är, man mår så mycket bättre av att komma ut en stund. Speciellt fina kvällar som dessa. Vad har ni för er ikväll?
 

0
Kommentera

6 enkla sommardesserter

marängtårta med marinerade jordgubbar och mascarponegrädde
Jag måste säga att maj verkligen har levererat så här långt, en annars ganska oberäknelig vårmånad gav oss en extra sommarmånad i år verkar det som. Eller så blir det precis som förra året. Den enda sommaren vi får. Men då är det bäst att njuta av den så mycket man bara kan. Därför tipsar jag idag om 6 enkla sommardesserter. Desserter som lätt slängs ihop utan större ansträngning. För jag antar att det är fler än jag som vill spendera minimalt med tid inne i köket när solen lyser för fullt utanför fönstret?
Just nu har jag faktiskt flyttat ut hemmakontoret och sitter i skuggan på altanen och jobbar medan barnen hoppar studsmatta. Men i år kommer det bli en dyr historia. Axel har nämligen börjat ta betalt för de föreställningar de visar upp på studsmattan. 1 krona per uppvisning kostar det. Men han lovade mig i morse att inte ha mer än 5 föreställningar idag..
Första sommardesserten som jag vill tipsa om är den här härliga marängtårtan. Lätt att göra och gudomligt god! Och den går dessutom superfort att göra. De marinerade jordgubbarna jag har haft i är helt makalöst goda <3
fruktfat med nutelladipp
Barnens stora favoritdessert så här på sommaren är helt klart fruktfat med nutelladipp. Det går ju såklart att göra på vintern också, men det blir enklare, billigare, mer miljövänligt och så mycket godare att göra det på sommaren med all god frukt och goda bär som dyker upp i butikerna nu.
enkel jordgubbsdessert trifle
Jag vet inte vad det är med den här desserten. Den är liksom så basic och enkel, men ändå så god! Även här har jag använt marinerade jordgubbar. Perfekt för att få fram ytterligare en dimension i smaken av jordgubbar. Helt enkelt en enkel jordgubbsdessert väl värd att testa!
snabb cheesecake i glas philadelphiaost
En favorit bland favoriterna och också en otroligt uppskattad dessert av er läsare är snabb cheesecake i glas. Superenkelt att göra och väldigt god!
vegansk chokladdipp
Alltså det här med frukt, kex och olika dippsåser. Det är fina grejer. Här har jag gjort en chokladdipp på bara 3 ingredienser och den är dessutom vegansk. Hur bra som helst!
glass på mango och banan. sockerfri
Glass är kanske ändå den bästa desserten på sommaren? Eller vad säger ni? Här har jag gjort en variant av nice cream, en glass gjord utan tillsatt socker med banan som bas. Har man bara bananer i frysen så går den här desserten på ett litet kick att göra!
Nu ska jag ta tag i resten av dagens små göromål. Vi var och handlade massor av sommarblommor igår, så idag är planen att sommarfixa på trappen och altanen. Vi behöver även storhandla, fixa lite ärenden och ikväll åker pojkarna till sin farfar Håkan och sover kvar där. Så ikväll har jag en helt oplanerad kväll då Sebastian är på svensexa i Polen hela helgen. Kanske borde man passa på att kolla om någon har tid att ses och kanske gå ut och äta eller så. Men en sväng till gymmet och sen gå och lägga sig i tid för att kunna gå upp tidigt och jobba i morgon vore nog bättre egentligen…. Svåra val här i livet <3

2
Kommentera

Marinerade champinjoner

marinerade balsamvinäger champinjoner
Hej i sommarvärmen, eller idag har det faktiskt varit 15 grader kallare än i går!! Hur galet är inte det om man tänker efter? Men idag har vi haft lite mer normala 15°C här hos oss under dagen, men tror det blev varmare framåt eftermiddagen. För vi kunde utan problem sitta ute och äta middag idag med.
Idag tänkte jag tipsa om ett av mina favoritrecept. Nämligen marinerade champinjoner. Här har jag stekt dom, men det går ypperligt att låta dom ligga och dra i marinaden en stund och sedan grilla dom. Det blir nästan ännu godare faktiskt. Jag som inte äter kött kan mer än gärna grilla de här marinerade champinjonerna och äta till riktigt god ugnsbakad potatis, sallad och sås. Men om man av en eller annan anledning inte äter tex potatis, ja då går det utmärkt att äta champinjoner, kött, sallad och sås. Alltså, de tär ett ruskigt användbart recept detta.
marinerade balsamvinäger champinjoner
Jag har precis kommit in efter en drygt 2 timmar lång date med gräsklipparen. Alltså det här med att ha stor trädgård, det kräver sin man eller i det här fallet kvinna under sommarmånaderna. Men nu är allt klippt och fint till helgen, det känns bra. Ska bara ta och rensa upp och städa lite i morgon förmiddag tänkte jag.
Receptet är plättlätt, och som jag skrev, det blir otroligt gott att grilla dessa. Då brukar jag ha ett grilltråg att lägga dom i. Så slipper man trixandet med att trä upp dom på spett. Det är en väl värd investering att köpa sig ett sådant. Bra att ha till massor!
Men om man inte har en grill, inte vill grilla eller helt enkelt är mer sugan på stekta champinjoner- ja då gör ni så här:
Marinerade champinjoner:
400 g kastanjechamponjoner eller vanliga champinjoner
1 msk olja
1 vitlök
1 dl balsamivinäger
1 knippe färsk persilja
salt
Dela champinjonerna i mindre bitar. Stek dom lätt i en torr, medelvarm stekpanna. När champinjonerna börjar släppa ifrån sig vätska, ha i lite olja och stek dom tills de fått fin färg.
Tillsätt sedan finhackad vitlök, balsamvinäger och låt allt fräsa  ett par minuter. Tag av från spisen, finhacka persilja och blanda i. Avsluta med lite salt.
Vill man alltså köra dessa på grillen, blanda alla ingredienser och lår svamparna marinera en stund. Grilla sedan på indirekt värme tills champinjonerna fått fin färg.
Hoppas ni alla har en fin försommarkväll.
Kram Linnéa
 
Gillar du det här inlägget? Tryck gärna på hjärtat eller lämna en kommentar <3

11
Kommentera

Hemgjort ost och vitlöksbröd

vitlöksbröd med örter
Jag ska erkänna en sak för er, det här med att baka matbröd är inte det roligaste jag vet. Men som jag önskar att det vore så. Att vara den som sätter en deg och sen kan bjuda familjen på nybakat bröd till frukost. Det är något som väldigt sällan händer hemma hos oss. Men i min fantasi är det liksom ett litet rosa skimmer över just det här med hembakat matbröd.
Bakar jag så blir det ofta något i långpanna-det är smidigt och enkelt! Det är min melodi det. Men, det finns faktiskt fler sätt att piffa upp ett vanligt köpebröd. Man kan nämligen utan större ansträngning göra ett mumsigt ost och vitlöksbröd av det!
vitlöksbröd med färska örter
För ett par år sedan när vi hade halloweenfest hemma och skulle utfordra en smärre arme av hungriga vänner gjorde jag en sådan där limpa ni vet, som i alla fall jag sett massor av gånger på Pinterest och Facebook. Där man gör massa snitt i brödet, fyller med smör och ost och sedan bakar av. Vet ni vad jag menar? Det var lite trixigt om jag mins rätt och det blev otroligt mycket bröd. Det här är efter lite samma princip, fast enklare helt enkelt. Jag tog två halvstora baguetter, men du kan ta vilket bröd du gillar bäst. Grekiskt lantbröd, ciabatta, en formfranska- ja ta det du vill och har tillgång till! Det är också ett väldigt bra sätt att ta tillvara på bröd som börjat bli lite torrt och tråkigt. Vitlöksbrödet passar sedan utmärkt att servera på buffé, till soppa eller på grillkvällen!
vitlöksbröd med färska örter
Här fortsätter sommarvärmen. Otroligt härligt men idag sitter jag på kontoret vilket innebär att jag inte kan gå ut på altanen och jobba. Otroligt dålig planering av mig känner jag! Men det är bara att ta tag i allt som ska hinnas med under dagen, så hoppas jag kunna komma hem och hinna lite av det fina vädret. Kanske blir det att äta en till av de goda mangoglassarna jag har i frysen.
Ost och vitlöksbröd:
2 vitlöksklyftor
färska örter (jag tog basilika och persilja)
100 g mjukt smör
salt
ca 100 g valfri ost
valfritt bröd
Finhacka vitlök och färska örter. Blanda ihop med det mjuka smöret och lite salt. Tag brödet och skiva det, men skär inte enda igenom, utan se till att hela brödet fortfarande hänger ihop. Bred lite av smöret på varje skiva bröd Riv eller skiva osten och tryck ner lite mellan varje skiva. Om du får över, bred gärna lite smör på ovansidan av brödet. Gratinera brödet i 200°C i cirka 10 minuter eller tills osten smält och brödet börjar få färg. Strö gärna lite finhackade örter över det varma brödet. Servera direkt!
Minimal ansträngning och massor med smak!
Hoppas ni alla får en riktigt härlig och fin dag i det vackra vädret!
Kram L
 

2
Kommentera