Havreflarn och kokosflarn med citronsmörkräm

havreflarn, kokosflarn, smörkräm, citronsmörkräm

Här om veckan bakade jag en omgång havreflarn och en omgång kokosflarn. För att testa lite, ett nytt recept sådär. Men innan dom ens hade chansen att fångas av min kameralins var burken tom!

Dom blev vad man kan kalla populära här hemma!havreflarn, kokosflarn, smörkräm, citronsmörkräm

Så det var bara att baka en omgång till. Och den här gången valde jag att fylla ett gäng med en silkeslen citronsmörkräm. Nej men alltså hur gott! De här kakorna går finfint att lägga i frysen, de tinar så snabbt att man kan ta dom direkt.

Men ska du fylla dom med smörkräm skulle jag göra det precis innan dom serveras. Risken är att de blir lite mosiga och mjuka annars.
Jag kan inte riktigt avgöra om jag gillar kokosflarnen eller havreflarnen bäst. Så jag måste nog för alltid göra dubbel sats av dessa.
havreflarn, kokosflarn, smörkräm, citronsmörkräm

Idag skiner solen som aldrig förr här hemma och vi hann med en hel del i trädgården på förmiddagen. Vid lunch drog Sebastian och grabbarna iväg med hans bror och barnens kusin, men jag valde att stanna hemma. En stund i solen med en bra bok och nu några timmars jobb på altanen i skuggan. En finfin eftermiddag för oss alla skulle jag tro!havreflarn, kokosflarn, smörkräm, citronsmörkräm

Kokos eller havreflarn går superbra att äta som dom är, som en liten god småkaka. Men de passar fint att ha till en skål glass och jordgubbar. Vilken sommardessert!
Eller fylla med en god smörkräm. Citron tyckte jag kändes fräscht och gott.

Havreflarn och kokosflarn:

50 g smör
1 dl strösocker
1/4 tsk vaniljpulver
1 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 dl kokos/havregryn
1 ägg

 

Värm ugnen till 175°C. Smält smöret, tag av från värmen och rör i socker, vanilj, vetemjöl, bakpulver och kokos/havregryn. Ha sist i ägget och rör väl.

Klicka ut ca 1 msk smet per kaka. Kakorna flyter ut. Är du osäker på hur stora de blir skulle jag rekommendera att provgrädda en kaka först.

Grädda mitt i ugnen i cirka 7-10 minuter. Tiden kan variera väldigt beroende på ugn. Så håll koll på din ugn så de inte bränns vid.

Smörkräm:
150 g mjukt smör
2 1/2 dl florsocker
1/2 tsk vaniljpulver
saft och skal från 1/2 ekologisk citron
1 äggula, rumstempererad

Vispa smör, florsocker och vanilj mjukt. Tillsätt saft och skal från 1/2 citron och äggulan. Rör till en slät smet.

Spritsa ut ett lager smörkräm på ett flarn och lägg på det andra som lock.

En fantastiskt god kaka att servera i sommar!

 

26
2 kommentarer

Superenkel sommarlunch- tonfiskwrap

wrap, wraps, tonfiskröra, sommarmat, strandmat, enkel sommarmat

Låt mig få bjuda er på sommarens bästa lunch. Röra i bröd med sallad. Jag kan inte få nog av detta! Här har jag gjort en tonfiskwrap med min bästa tonfiskröra som blivit så populär sen jag la upp den. wrap, wraps, tonfiskröra, sommarmat, strandmat, enkel sommarmat

Fyll din wrap med vilka grönsaker du vill och har tillgång till. Här hade jag massor av lite halvtråkig sallad som behövdes ätas upp. Perfekt att blanda upp tonfiskröran med måste jag säga!

Idag är Sebastians första semesterdag. Sovmorgon och en lugn frukost blev starten på dagen. Att-göra-listan med saker vi skulle behöva fixa i stan blev rätt lång, men det är så skönt att bocka av sånt man vet man måste fixa. För i morgon och på onsdag ska det bli superfint väder, så då tänker jag att vi ska parkera oss på en filt vid sjön.

wrap, wraps, tonfiskröra, sommarmat, strandmat, enkel sommarmat

Till min tonfiskwrap behöver du lite tonfiskröra. Mitt recept är verkligen så gott.

Tonfiskwrap 2 st:

2 libabröd
sallad
1 omgång tonfiskröra
övriga grönsaker om man önskar
gräslök/salladslök

Lägg ut två liba bröd. Fördela sallad i mitten av bröden. Lägg på  tonfiskröra och övriga grönsaker om du så önskar.
Toppa med lite färsk gräslök/salladslök. Vik ihop och rulla till en tight rulle. Dela på mitten och ät!

Perfekt att göra och ta med som lunch på stranden eller som en enkel och snabb sommarlunch hemma när man inte orkar laga något.

 

 

15
Kommentera

Sommarbakning, 7 goda recept att testa i sommar!

rulltårta med hallon

Högsommaren är här och vad passar väl bättre än något gott till eftermiddagskaffet. Lata dagar på stranden eller lugna eftermiddagar på altanen med en bok eller ett korsord. Oavsett- något gott att fika på behövs! Så idag tipsar jag här på Linnéas Skafferi om sommarbakning, 7 goda recept att testa i sommar!

Som min fantastiska rulltårta med hallon och vaniljkräm. Som en riktigt god tårta, fast 100 gånger enklare att göra!

Rabarberrutor

Rabarberrutor, eller syltrutor som dom egentligen heter är en favorit sedan barnsben. Mammas moster Elisabeth brukade baka dessa men med lingonsylt. En anspråkslös liten kaka som smakar fantastiskt! Perfekt att fylla frysen med!

äppelkaka, äpplen, fika, baka

Ragnhilds äppelkaka, bakad i 4 generationer på min mans sida. Och jag gissar att den kommer bakas i lika många till. Minst.
Så enkelt att göra, men makalöst god. Tack Ragnhild för receptet!

mjuk kaka med björnbär, björnbärskaka, kaka i långpanna

En variant på nyss nämnda äppelkaka är denna björnbärskaka. Seg, mjuk och bara så god. Tror jag bakade denna säkert 10 gånger förra sommaren. Imponerade med den varje gång! Seg och mjuk björnbärskaka, spar receptet!

Knäckig bärpaj, vegansk paj, mjölkfri paj, smulpaj

Bärpaj. Kan det vara det finaste vi har? Inte omöjligt. Precis som med björnbärskakan är detta ett recept jag bakat flera gånger denna sommar. Senast på midsommar. Då bjöds det på denna paj fast med rabarber och jordgubbar. Och på laktosfritt smör istället för mjölkfritt då ingen var mjölkproteinallergiker runt bordet. Bara baka den, ok?

bananer i ugn, bananer på grillen, grillade bananer, bananer med choklad

Kanske balanserar detta recept på gränsen till vad bakning egentligen är. Men. Det. Är. Gott. Så gott. Grillade eller ugnsbakade bananer. Men jordnötssmör eller nutella. Och choklad. MUMS!
En perfekt dessert att avsluta grillmiddagen med.

rabarmuffins, muffins, rabarber, havregryn

Världens godaste rabarbermuffins med havregrynssmul. Ja men det är faktiskt ni som sagt det. Bakade av så många, älskade av ännu fler. När rabarbersäsongen är över tar man jordgubbar, vinbär, blåbär eller något annat gott bär och fyller dom med. Så gott!

Så passa på nu när vädret är lite svalare. Baka, fyll frysen och njut sommaren lång!

 

15
Kommentera

Somrig caprese med jordgubbar, mozzarella och mango

sommarsallad med jordgubb och burrata

Somrig caprese med jordgubbar, mozzarella och mango.

Svenska solmogna jordgubbar tillsammans med mjuk, salt och krämig mozzarella, en oslagbar kombination!sommarsallad Somrig caprese med jordgubbar, mozzarella och mango

Jag brukar passa på att köpa mozzarella när det finns på extrapris pga nedsatt datum. Då känns det som ett gyllene tillfälle att slänga ihop den här somriga salladen som passar perfekt att servera som en förrätt eller till grillbuffén- så gott!

Både mango, jordgubbar och mozzarella var saker i mataffären jag köpte till nedsatt pris pga kort datum.
Det känns så lyxigt att servera mat som annars skulle ha slängts, eller kunnat kosta mig dubbelt så mycket som det kunde gjort.

Bra för min plånbok och miljön. Sånt gillar jag!
sommarsallad med jordgubb och burrata

Balsamvinäger är gott att ringla över, men även lite honung och saften från 1 lime. Det är gott att variera sig. Men hacka alltid över rejält med basilika, det är så gott till osten och frukten. Jag lovar.

Nu ska vi klä oss och ta oss iväg in till Borlänge. Det är Dalicalia cup och Axel ska snart spela sin 3:e match för denna cup. Vi bor utanför Borlänge på ett supermysigt vandrarhem vid Dalälven. Härligt med en lite minisemester så här innan semestern startar på riktigt tycker jag!
sommarsallad med jordgubb och burrata

Somrig caprese med jordgubbar, mozzarella och mango:

2 fp mozzarella
1 liter jordgubbar
250 g mango (fryst eller färsk)
1 kruka färsk basilika
honung
1 lime
salt

Skär mozzarellan i skivor. Halvera jordgubbarna. Varva mozzarella, jordgubbar och mango på ett fat. Ringla över lite honung och saft från 1 lime. Toppa med massor av färsk basilika och lite flingsalt.

Servera direkt!

 

13
Kommentera

Krämig fetaostdipp med rostad vitlök

fetaostsås, krämig fetaoströra

Fetaostdipp- eller fetaoströra. Det har varit ett stående inslag till sommarens alla grillkvällar i massor av år hos oss.
Från början gjorde jag den genom att mosa fetaost och blanda i någon form av naturell yoghurt. Men med tiden har jag insett att jag gillar den helt slät. Utan klumpar. Len och krämig. Det blir allra godast då.fetaostsås, krämig fetaoströra

Sedan testade jag att ringla över en smaksatt olja. Som basilikaolja eller citronolja. Åh så gott det blev.
Och här om dagen tänkte jag- vad händer om jag rostar en vitlök (inte en klyfta en hel vitlök) och har i? Jo men det blev ju magi. Du som aldrig testat att rosta en hel vitlök kanske tycker det låter i mastigaste laget att använda en hel. Men jag lovar dig, en rostad vitlök blir mild, mjuk och lite söt i smaken. Inte alls skarp och stark. Testa!fetaostsås, krämig fetaoströra

Gör gärna denna röra en dag i förväg så den får stå till sig lite i kylskåpet. Det mår den bra av!

Krämig fetaostdipp med rostad vitlök:

1 hel vitlök
olivolja
salt
150 g fetaost
ca 2 dl naturell yoghurt
färsk basilika
olivolja- gärna med smak (citron eller basilika gillar jag)

Dela vitlöken på mitten (behåll skalet på). Ringla över lite olja och salt. Ugnsbaka i 175°C i cirka 30 minuter eller tills vitlöken är helt mjuk.

Tryck eller peta ur vitlöksklyftorna ur skalet.
Lägg vitlök, fetaost och naturell yoghurt i en mixer och mixa helt slätt. Låt gärna stå i kylen över natten. Smaka av med lite salt om det behövs.
Ha upp i en skål eller på ett fat. Ringla över smaksatt olja och färsk basilika.

Servera som en dippsås till chips, som dressing till en sallad eller som en fantastiskt god röra till allt du lägger på grillen i sommar.
Testa att göra min krämiga fetaoströra, du kommer inte att ångra dig!

31
Kommentera