Näst efter chokladbollens dag så är nog idag min bästa temadag. För idag är det grötens dag. Eller, det är till och med World porridge day. Alltså firas dagen i hela världen. Och självklart firas dagen allra bäst genom att äta just gröt. Vilket jag ju iof gör varje dag. Men ändå.
Så här såg min gröt ut i morse. Skoja bara. det gjorde den INTE. Men den smakade ungefär som på bilden. För helt vanlig havregrynsgröt blir ju så mycket roligare när man adderar massa goda toppings. Som jordnötssmör, frön och bär. MUMS!
Jag har nästan eller aldrig sylt på gröten. Men gärna lite färsk frukt. Som banan eller äpple. Eller frysta bär. Då gillar jag blåbär eller svarta vinbär bäst. Och till det, en liten hanterbar sked jordnötssmör. MUMS!
Nuförtiden kokar jag alltid min gröt på någon form av mjölk. Det gör sjukt stor skillnad, jag lovar. Har ni inte testat, så gör det!
Sedan undviker jag att stormkoka gröten. Låt den istället koka upp i vatten, tillsätt sedan mjölk och låt sedan gröten stå och svälla under lock på väldigt svag värme i cirka 15 minuter. Vispa om med en visp och vips har du världens godaste havregrynsgröt. Krämig havregrynsgröt 2 port:
2 dl havregryn
2 dl vatten
ca 2 dl havremjölk eller annan mjölk
ev salt
Blanda havregryn och vatten i en kastrull. Låt koka upp och rör om. Tillsätt sedan havremjölken och sänk värmen. Låt gröten stå och svälla under lock i cirka 15 minuter. Rör om och tillsätt ev mer mjölk om gröten känns för tjock.
Toppa gröten med valfri topping och njut av en mumsig frukost, lunch, mellan eller kvällsmål 🙂
Här hittar ni fler mumsiga grötrecept:
Alltså, jag har gått och förälskat mig. I småkakor. Min inre tant jublar när kakburkarna är fulla med små söta kakor. Som passar utmärkt till en kopp kaffe. Eller allra helst två kakor till en kopp paffe, det blir bäst tycker jag. Senast fyllde jag kakburken med fina kardemummadrömmar. För finns det något jag gillar extra mycket på hösten så är det smaken av kardemumma. Så varför inte smaksätta en omgång drömmer med det. Jag kan ha haft i en gnutta kanel också. Men sedan fick jag hejda mig. Det var ju inga pepparkakor jag skulle baka.
Trixet när man bakar eller för den delen lagar mat med kardemumma är att använda hela kardemummakärnor som man mortlar. Det gör hela skillnaden. Jag lovar. Så testa det nästa gång, om ni inte redan upptäckt det.
Drömmar kan vara lite läskiga att baka. Mest för att jag fått för mig att det ska vara svårt. Men, peppar, peppar så har jag lyckats de gånger jag bakat drömmar. Kanske har jag haft en himla tur, eller så är det inte så svårt som folk fått för sig.
Morfar berättade att hans mamma Anna bakade de godaste drömmarna. Jag ska nog hem dit och kolla efter om hennes recept kan finnas i mormors receptbok.
Idag var vi på utvecklingssamtal i Axels skola och sedan åkte han och hans kompis Johannes med hem. Vilket hejdlöst fnitter från dessa killar alltså. Jag bjöd på mellis- dom bjöd på de sämsta skämt jag hört. Men tydligen går dom hem hos 8-åringar.
-Ser du diskmedlet?
-YES!
Detta framkallade ett hysteriskt skrattanfall mitt i en yoghurttugga. Sen länsade dom kakburken och återgick till sitt fotbollsspelande ute. Ibland blir jag lite avundsjuk på mina barn. Jag har så otroligt många fina minnen från min bardom. Och dom har hela den framför sig. Oändliga timmar med sin bästa kompis, att bara få sitta och snacka gojja, utan några som helst krav eller saker att göra.
Efter att grabbarna tagit svängen förbi kakburken finns det nu exakt 1 kaka kvar. Jag antar att jag måste åka förbi mormor och kolla om jag kan hitta på det där receptet någon dag.
Kardemummadrömmar ca 20 st:
100 g mjukt smör
3 dl strösocker
2 hela kardemummakärnor
1 tsk kanel
1 dl olja (utan smak)
1 tsk hjorthornssalt
4 dl vetemjöl
Arbeta samman smör och socker. Mortla kardemummakärnorna och blanda i dom tillsammans med kanelen. Tillsätt oljan, lite i taget under konstant omrörning. Blanda ihop hjorthornssalt och vetemjöl. Sikta i detta i smeten och arbeta snabbt ihop till en deg. Det är viktigt att inte överarbeta degen!
Forma degen till 20 stycken lika stora bollar och lägg ut på två plåtar, se till att det är ordentligt med utrymme mellan kakorna då de flyter ut en del under gräddningen.
Grädda i 175°C mitt i ugnen i cirka 20 minuter. Tag ut och låt kakorna svalna på plåten.
God måndag.
Jäklar i gatan vilken höst det blev. Imorse när jag skulle skicka iväg Axel till bussen var det minusgrader och värmen tog sig inte över 10 grader på hela dagen. Kom nyss in från en promenad med hunden och trots pannband och vantar frös jag verkligen! Inser att jag lär införskaffa någon form av lättare dunjacka, när nu hösten verkligen kommit hit!
Idag har jag gjort en lista med 5 härliga vardagsmiddagar. Perfekt så här när hösten är här på riktig.
Vad sägs om vegetariska biffar med trattkantareller och stekt kål? Går såklart precis lika bra att göra på nötfärs. Fiskgratäng med blomkålsmos. En storfavorit hemma hos oss. Nu var det länge sedan vi åt det här hemma, så den får det bli under veckan! Quornstroganoff, så enkelt och gott. Vardagsmat som faktiskt bara tar 30 minuter att laga. Precis sådant som jag gillar
Laga en stor gryta ribollita- en toscansk böngryta som räcker till många. Allra godast blir den att äta dag 2. Så detta är en perfekt gryta att laga på kvällen och sedan bara värma på till middag nästa dag.
En annan klassiker hemma hos oss. Kycklinggratäng med ajvar. Även här blir middagen i princip klar på 30 minuter och tack vare att du har så mycket smak i ajvaren behövs rätt få ingredienser. Lättlagat och gott!
Nu ska jag jobba en stund till, sedan blir det att mysa ner sig i soffan med en kopp te tror jag bestämt. Vi upptäckte att hela säsong 3 av Quantico fanns på Viaplay. Så vi har några avsnitt att plöja framför oss.
Hoppas ni alla haft en härlog start på veckan! Imorgon kikar jag in igen och bjuder på ett nytt, smarrigt recept!
Jag har fått massor av frågor kring resan i var på. Tanken var att skriva ihop något redan på plats. Men som jag skrev på instagram i fredags. Det blev en paus från allt. Inte alls planerad. Men otroligt välbehövlig. Att lägga bort allt vad instagram och facebook heter under nästan en hel vecka. Så långt ifrån min vardag. För min vardag ÄR instagram och facebook. Det är som om jag vant mig av lite med telefonen efter den här veckan. Den liksom ropar inte på mig längre. Som ett beroende man blivit av med. Befriande är ordet.
Tack vare att jag la undan mobilen kunde jag verkligen njuta av den här semestern och vara mer närvarande. Jag har så otroligt många fina minnen från vår vecka på Gran Canaria. Vi bodde på ett Sunwing-hotell i Arguinegine. All-Inclusive, Lollo & Bernie- ja hela paketet. Och vet ni, det var heelt fantastiskt.
Även om vi var otroligt oroliga för att inte komma iväg, då vi åkte på onsdagen samma vecka som de ställde in alla flyg under måndagen.
Vi badade, åt, solade, lekte och sedan började i princip allt om igen. Precis vad vi behövde kände vi. Just ja, så sov vi otroliga mängder också. Ingen orkade hålla sig vaken efter 22, varken vuxna eller barn.
Jag är ganska tråkig att resa med, för jag är rätt kinkig när det kommer till mat. Det spelar mig inte så stor roll vad jag äter. Så länge maten är bra. Och efter en del all-inclusiveresor har vi ätit både riktigt bra mat och från bottenskrapet kan jag säga. Men den här resan bjöd som tur var på en bra buffé. Det fanns något för alla. Så här såg mina frukostar ut på ett ungefär: gröt med nötter och russin, bröd med färskost och grönsaker, till det färskpressad juice och ett fat med apelsin. Men vi hade även de som endast år nutellamackor med churros till frukost med oss i sällskapet..
Varje lunch och middag fanns det både vegetariska och veganska alternativ. Jag som under ett par resor fått nöja mig med att endast kunna äta från salladsbuffén blev glatt överraskad. Dessutom varierades dessa rätter från dag till dag. Varje middag hade ett tema, allt från Asiatiskt, till BBQ och Italienskt. Vi åt faktiskt alla våra måltider på hotellet. Vi kände helt enkelt inget behov av att äta någon annan stans. Hur skönt som helst.
Hotellet låg precis efter strandpromenaden, en liten bit utan för själva staden. Så det var inga problem att promenera in. På tisdagar har dom marknad, så då tog vi en promenad dit hela gänget. Ska jag vara helt ärlig kollade vi inte in staden speciellt mycket. Men det fanns en välsorterad mataffär, lite restauranger och butiker som det brukar i en mindre stad.
En kort promenad bort låg en fin liten strand vi gick till ett par gånger. Till allas förtjusning bjöd havet på rejäla vågor. Som slog ikull några av oss ett par gånger, här nämner jag inga namn.. Men vi hade många roliga timmar på stranden.
Förutom första dagen vi gick ner. Då hände det en tragisk olycka ute i vattnet då dom upptäckte att en man låg och flöt. Efter många och långa upplivningsförsök gick hans liv inte att rädda. Både vi vuxna och de större barnen blev rätt tagna av det. Hur lyckan av att äntligen få bada i havet liksom kan brytas på ett par sekunder när det händer något fruktansvärt. Men vi gick tillbaka till havet fler gånger under veckan, för att vi alla inte skulle få enbart sorgsna minnen med oss från havet och stranden.
Som sagt. Gillar jag en sak, så fortsätter jag gärna på samma tema. Turligt nog är det ju strax citrussäsong, vilket gör att jag kan fortsätta frossa i apelsiner även hemma <3
Hotellet var otroligt rent och fräscht. Med ett fint och väl fungerande gym, en härlig pool och fina hotellrum. Dessutom var all personal väldigt trevlig, allt från städerskorna till servitriserna och de som höll i aktiviteter både för barn och vuxna.
Isac var fast besluten om att det växte ananas på hela ön. Det var ingen idé att försöka få honom att inse att det egentligen var palmer..
Poolområdet var lagom stort. Så vi kunde hålla uppsikt över barnen. På en del ställen vi varit på har poolområdet varit uppdelat på olika sidor av hotellbygnaden. Vilket har gjort det lite svårt, när man har fler barn som vill åt olika håll. Men här hängde liksom allt ihop vilket vi tyckte var himla bra. Ett par av dagarna hängde vi vuxna på vattengympan i ena poolen. Sebastian stal som väntat showen och ingen annan kunde koncentrera sig på den stackars instruktören. Tur han gillar uppmärksamhet, min man.. 🙂
Här hämtade vi en och annan glass, lite att dricka och kanske en pizzabit eller två, när hungern satte in. Hur man nu kan vara konstant sugen på mat, eller ja något att stoppa i munnen i alla fall. Bara för att man vet att det finns tillgängligt liksom..
Vi var 4 vuxna och 4 barn som drog iväg på den här semestern. Och vi var alla väldigt eniga om att hela resan fick toppbetyg från oss alla. Ni ser ju Isac, hur nöjd han är liksom.
Men nu är vi hemma i vardagen igen. Och även det känns helt ok. Jag älskar ju liksom vardagen <3
Kanelbullens dag. En dag man liksom inte får missa att fira, eller hur? Men kanske kan det kännas lite överväldigande, att hinna baka kanelbullar en helt vanlig fredag i oktober. Men var bara lugn. Här tipsar jag nämligen om 5 härliga recept inför kanelbullens dag.
Först ut är såklart helt vanliga klassiska kanelbullar. Hinner man baka det är det enligt mig dom allra godaste bullarna.
Hinner man inte med klassiska kanelbullar men ändå vill ha en bulle, ja men testa då de här snabba kanelbullarna. Som en blandning mellan wienerbröd och kanelbulle. Makalöst gott och superenkelt att baka! Godast är dom när de är helt nygräddade. Så du måste tyvärr äta upp alla med omedelbar verkan. Synd. Hastbullar är något jag mins från min barndom. Kanske var det någons mamma som brukade baka dom ibland. Jag är inte helt säker. På annat än att jag ätit dom som barn. Hur smidigt som helst går det att baka dessa. På mindre än 30 minuter har du dina bullar klara. Gör aningen en stor kaka och skär i skivor, eller gör bullar. Välj själv vad du gillar!
Vill man baka något annat med smak av kanelbulle, men som går betydligt fortare än klassiska kanelbullar, då är kanelbullesockerkaka ett bra recept. Kanske ska jag och Isac baka en sådan, dagen till ära?
Känner du att det här med att snurra snygga bullar inte är din grej? Gör du en butterkaka. Bullarna behöver inte vara vackra, dessutom fyller man den med vaniljkräm, så den blir alltid saftig och god. Ett säkert kort med andra ord!
Om du råkar få bullar över, gör då skorpor av dom. Perfekt då man inte vill låta några bullar gå till spillo. Eller hur!