Så var pingsthelgen över (någon mer än jag som helt missade att det faktiskt var pingst i helgen?) och vi tassar in på sista skolveckan. I morse var alla otroligt trötta, så det efterlängtade sommarlovet känns väldigt lockande just nu! Idag ska jag försöka få till ett nytt recept på en halloumi och bönburgare. Tror det kommer bli kalasgott. Jag älskar alla sorters burgare och biffar. Speciellt så här på sommaren då de flesta passar helt utmärkt att äta även kalla. Men tills jag fått ordning på mitt senaste recept tänkte jag tipsa om 5 goda biffar som jag redan har recept på här på Linnéas Skafferi!
En riktig favorit hos oss är halloumi och morotsbiffarna. Här har dom fått smak av både ajvar och persilja, vilket är en perfekt kombo!
En personlig favorit är fiskburgare Jag älskar att äta dom tillsammans med en riktigt god sallad, eller i bröd till helgen. MUMS så gott! Har lovat Axel stekt torsk, kokt potatis och dillsås idag. Men blev sjukt sugen på de här fiskburgarna istället nu! Sötpotatis och kikärtsbiffar är perfekt mat att ha i frysen och bara steka på en varm sommardag. Ät i hamburgerbröd, i pitabröd eller varför inte till en god sallad! Klicka på länken för att få massa tips på god smaksättning!
Får du lite kokt quinoa över passar det perfekt att göra quinoabiffar på det! Dessa är som godast när de är nystekta och sådär härligt frasiga tycker jag!
En klassiker som jag aldrig tröttnar på är rödbetsbiffar. Jag gör mina i matberedaren, det blir minst kladd då! Perfekt att frysa in, ta fram och steka på när man behöver få fram en god middag snabbt!
Nu ska jag planera inför veckans recept, sedan blir det att åka och handla. Det är full fart i köket de här sista veckorna innan barnen går på sommarlov!
Så här när sommaren äntligen är här tänkte jag att det passar med några fina och bra grilltips. För hur gott det än är med grillat, så kan det faktiskt vara en konst att få till det.
Vi har en grill från Weber. Och jag konstaterade precis att vi har haft den i 10 år. Men det är fortfarande i otroligt fint skick. Så det är väl värda pengar att investera några kronor i en riktigt bra grill. Det här är en liknande grill som vi har från Weber Grilltipsen nedan är för en klotgrill.
Hoppa över tändvätskan och använd en grilltändare istället. Har du ingen grilltändare kan du dränka in vanligt hushållspapper med matolja. Betydligt mycket mer miljövänligt än tändvätskan. Dessutom behöver inte maten få den fräna bismaken av tändvätska som det annars lätt får.
Fyll inte upp hela grillen med kål eller briketter. Genom att bara lägga briketter eller kol på sidorna av grillen har du möjlighet att få fin yta på köttet men sedan låta det som behöver ligga på länge ligga på sidan om glöden. På det viset blir inte maten bränd.
Täck inte hela grillgallret med mat. Grilla hellre maten i omgångar.
Grilla alltid med lock.
Reglera temperaturen i grillen genom att öka/strypa tillförseln av syre i grillen.
Ha tålamod! Vänta tills glöden är perfekt. Då får du ett mycket bättre grillresultat.
Kål ger snabbare glöd, men brinner upp fortare. Briketter tar längre tid att få till bra glöd i, men håller värmen betydligt längre.
Grillar du en större bit kött, använd då en termometer för att få till exakt innertemperatur.
Låt alltid köttet/fisken/kycklingen ligga och vila i minst 15 minuter innan det skärs upp eller serveras.
Det är inga problem alls att grädda pizza på grillen, Se bara till att ha en riktigt bra pizzasten
Det går utmärkt att använda bakplåtspapper istället för aluminiumfolie att slå in fiskpaket eller andra grönsakspaket i. Blötlägg det bara ordentligt innan!
God morgon,
Alltså vilken nationaldag det blev igår! Vi tillbringade dagen vid sjön och eftermiddagen i skuggan hemma hos min svåger och svägerska. Sen blev det pizza på altanen. Det var ingen som orkade med någon form av matlagning över huvud taget. Sedan spenderades kvällen med att vädra för att få ner temperaturen inne och vattna alla stackars blommor. Idag ska lite mer blommor planteras i större krukor här hemma. Fick ta fram skottkärran och ställa en hel del i blöt över natten. Man glömmer bort allt pass och fix det blir på sommaren med så här varma dagar. Men det är ändå ett roligt passande 🙂
Idag tänkte jag bjuda på ett fint recept inför helgen. Nämligen grillade grönsaker med burrata. På det en underbar basilikaolja. Så gott!
Men vad är burrata egentligen tänker ni? Ordet har fladdrat förbi på instagram. Folk skriver att det är gott. Men det ser ju precis ut som mozzarella. Och det är mozzarella. Men en delikatessmozzarella kan man säga. Ytterhöljet är gjort av mozzarella gjord på buffel eller komjölk. Men insidan består av finstrimlad mozzarella som blandats med grädde. Det är krämigt, det är mjukt, det är helt underbart gott helt enkelt!
Burrata passar perfekt att äta precis som den är, och då tycker jag den är som allra godast. Som i en härlig carpaccio med stora solmogna tomater. Eller som här, tillsammans med grillade grönsaker. Så enkelt och så gott. Perfekt att servera som förrätt eller som en sallad. Basilikaoljan är makalöst god att ha på det mesta. Pastasallad, att doppa bröd i eller kanske ringla över ugnsbakad torskrygg.
Ta av de grönsaker du har hemma och lägg på grillen (eller i ugnen) Men aubergine, tomat, paprika och lök är mina favoriter! Jag brukar skiva i lite färska tomater för att få till en härlig konsistens i salladen. Grillade grönsaker med burrata och basilikaolja:
1 aubergine
300 g tomater
1 paprika
olivolja
salt
Skär ner aubergine och paprika i mindre bitar. Tag av ca 100 g av tomaterna. Blanda i resten med grönsakerna. Ringla över olja och salt. Grilla grönsakerna på indirekt värme. använd gärna en grillkorg, den här är superbra från Napoleon.
Basilikaolja:
Mixa 1 1/2 kruka basilika tillsammans med citron, olja, salt och svartpeppar till en slät olja.
2 fp burrata
bröd
Lägg upp alla grönsaker på ett fat. skiva de färska tomaterna du inte grillat och blanda i dom tillsammans med resterande basilika från basilikaoljan. Tag fram burratan i god tid så den är rumstempererad. Servera salladen med burrata, basilikaolja och ett gott bröd.
MUMS!
6 juni och Sveriges nationaldag. En dag värd att fira ändå! Hos oss ska det bli riktigt varmt idag, så jag känner att det inte blir något avancerat till fikat. Utan något man lite snabbt och enkelt slänger ihop.. Därför blir dagens tips 5 snabba desserter. Allt från enkel jordgubbsglass till pocherade rabarber och jordgubbstiramisu. Allt så gott och riktigt enkelt att göra! Idag har jag lovat barnen att vi ska åka och bada. Och det känns faktiskt som det enda rätta en dag som denna.
En av vårens favoriter är tiramisu med jordgubbar och rabarber. Så otroligt gott och en kul variant på denna klassiska dessert!
En annan favorit som kom till här under våren är pocherade rabarber. En väldigt enkel, men god efterrätt som passar perfekt att bjuda på en dag som denna!’
Fast kanske vill man bara äta glass i denna värme? Gör du min enkla jordgubbsglass som hela familjen kommer att älska. Jag lovar!
En riktigt härlig dessert som passar fint så här på försommaren är denna sommardessert med jordgubbar. Varva en härligt silkeslen kräm med fräscha jordgubbar och knapriga kex. Så fantastiskt
Vill man göra något gult och blått dagen till ära, ja då är denna citrusdessert något för dig! Sötsyrlig lemon curd, fräscha blåbär och len grädde. Det blir oemotståndligt gott!!
Nu ska jag och familjen njuta av en ledig dag tillsammans. Det ska bli så skönt att inte ha några måsten och tvång idag. Till helgen har jag planer på att vi ska måla altanen. Men vi får se vad vädret säger. Kanske slipper vi det den här helgen också.. Vem vet?
Nu önskar jag er en riktigt fin nationaldag, och att nu får lika härligt väder som vi ser ut att få!
För ett par veckor sedan åkte jag ner till Toscana för att besöka de byar och områden där vinet Villa Puccini produceras. Och vilken härlig resa det blev!
Vi kom fram sent på kvällen, när allt var mörkt och nedsläckt. Dagen därpå vaknade vi upp och upptäcka hur omgivningarna såg ut, det var ren magi. Långa rader av vinstockar så långt ögat kunde nå. En helt underbar vy!
Vår guide för dagen var Mr Villa Puccini själv. Eller Piergiorgio Castellani som han egentligen heter. Ägare till vinhuset Castellani som tillverkar Villa Puccini. Han tog oss med på turer på slingriga toscanska vägar genom byar som tagna direkt ur en Italiens resebroschyr.. Där slaktaren höll till i en butik, pastatillverkaren i en annan och under alla byggnader slingrade sig källarvalv på källarvalv. Vi åkte runt hela dagen och besökte flera av hans vingårdar (en med en helt fantastisk konstsamling och en annan med källarvalv från 800 f.K.r!!). Vi stannade till och tittade på olika odlingar och han berättade väldigt målande och passionerat om hans sätt att odla och framställa vin.
I en av byarna stannade vi till hos Martelli, en världskänd pastatillverkare som håller till mitt uppe i en liten by på en kulle. Där det produceras hantverkspasta som sedan skeppas ut över hela världen. Det var som att stiga in i en helt annan värld. En värld full av pasta!
Under resan tog vi en liten avstickare då Mr Castellani gärna ville kolla till några unga vinstockar. Och även runt vingården där vi bodde var det folk som kollade till hur vinstockarna mådde, rensade och fixade. Det var helt fantastiskt att se vilken stolthet och glädje det fanns i detta. Att ta hand om de sköra vinstockarna som man vet att om några år kommer kunna ge rikligt med druvor som sedan blir till vin.
Väl tillbaka på gården där vi bodde fick vi lite tid att göra vad vi ville innan kvällens aktivitet som var en matlagningskurs tog vid. Och då blev det såklart en stunds arbete. Men sämre kontor har jag ju arbetat ifrån. Det kan jag säga!
V
Under resan på de slingriga vägarna fick vi lära oss att varje by har sitt klocktorn. Och alla de flesta byarna låg högt belägna på kullar. Så otroligt vackert!
Kulle upp och backe ner. Och så ett klocktorn i nästa by.
På kvällen var det så dags för en kurs i äkta toscansk matlagning. Vi fick bland annat lära oss att göra hemgjorda tortellini. Alltså helt från grunden genom att göra egen pastadeg först. Det blev makalöst gott och kanske bland de godaste pastarätter jag någonsin ätit. Med inspiration från de underbara små pastaknytena har jag gjort en lasagne idag. Med samma smaker som i fyllningen. Tyvärr är det ju sällan man hinner stå och göra hemgjort tortellini till kvällsmat en vanlig onsdag. Men en lasagne, det hinner man med tänker jag!
Jag måste säga att det var helt underbart att stå och laga mat med detta utanför fönstret. Jag fick verkligen med mig så otroligt mycket inspiration från resan hem.
Som vanligt i Italien serverades vår pasta som en förrätt. Men jag hade utan problem enbart kunnat äta den pasta vi gjorde som varmrätt. Därför tänkte jag nu att det passade bra att ta alla goda smaker och göra en mumsig lasagne av det istället.
Middagen dukade vi sedan upp i trädgården. En helt underbar dag som avslutades med en makalöst god middag! Som vi själva hade lagat.
En krydda jag tidigare använt väldigt sparsamt är rosmarin. Jag har liksom haft svårt att sätta in det i ett sammanhang där det riktigt passar. Ja förutom kanske till en lammstek då. Men helt ärligt, hur ofta lagar man det? Tidigare hade jag garanterat använt basilika i denna maträtt, för det hade känts som det naturliga valet till en italiensk maträtt.
Men på matlagningskursen fick vi lära oss att riktigt finhacka rosmarinen, då kunde den utan problem steka med vitlök och lök och ge en helt underbar smak. Jag har verkligen upptäckt ett gäng nya smakfavoriter tack vare den här resan och det är rosmarin, spenat och muskot.
Till min lasagne serverade jag lite ugnsrostad rödlök och tomat. Grymt gott!
Lasagne med ricotta och spenat:
smör att steka i
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 kvistar färsk rosmarin
1 liten färsk tryffel eller några droppar tryffelolja
300 g fryst, tinad spenat
500 g ricottaost
2-3 krm riven muskotnöt
salt & svartpeppar
citron
200 g färsk lasagne
2 dl riven ost
Skala och finhacka lök och vitlök. Repa rosmarinen och hacka den riktigt fint. Stek lök, vitlök och rosmarin i smör på medelvärme tills löken mjuknat och blivit genomskinlig. Skiva tryffel tunt och skär den sedan i mindre bitar. Låt steka med mot slutet. Eller ha i några droppar tryffelolja. Om spenaten inte redan är hackad så hacka den. Ha i spenaten i den stekta löken och låt steka med tills all vätska dunstat bort. Ställ åt sidan och låt svalna. Rör sedan i ricotta. Smaka av med rivin muskot, salt, svartpeppar och citron.
Varva sedan färska lasagneplattor och ricottaröran i en ugnsfast form. Avsluta med ett lager ricottaröra och all riven ost. Gratinera i 200°C i cirka 20 minuter, Ugnsrostad lök och tomat:
1 röd lök
200 g pärltomater
2 msk balsamvinäger
2 msk olja
salt & svartpeppar
Skala och skiva rödlöken tunt. Blanda runt med tomater, balsamvinäger, olja, salt & svartpeppar i en ugnsfast form. Rosta på 200°C i cirka 20 minuter, rör om efter halva tiden.