ANNONS

Fyllda pastasnäckor i tomatsås

I annonssamarbete med Villa Puccini

 

Jag känner mig aldrig så huslig som när jag lagar till en klassisk pastamiddag till familjen. Som en riktig italiensk matmamma liksom. Med tomatsåsen puttrandes på spisen och doften av färsk basilika som sprider sig genom hela köket. Idag har jag lagat fyllda pastasnäckor i tomatsås. Om det finns en mathimmel, då har jag varit där och vänt efter den här middagen. Pastasnäckorna är fyllda med en klassisk kombination av ricotta och spenat. Varför ändra på ett vinnande koncept liksom?

Under våren kommer jag fortsätta mitt samarbete med det toscanska vinet Villa Puccini och göra en djupdykning i det toscanska köket. Hitta spännande smakkombinationer som passar utmärkt ihop med detta toscanska vin.

pasta, toscana, Villa Puccini, middag, mat pasta

Klassisk mat från Toscana beskrivs ofta som ärlig, enkel och njutbar. Inget extravagant, men däremot vällagade och välsmakande maträtter. Där de enkla råvarorna får stå i fokus.  Under den här delen av året har vi svårt att få tag på närproducerade grönsaker, därför passar det utmärkt att laga maträtter baserade på till exempel konserverade tomater just nu. Du får massor med smak till ett rimligt pris utan att belasta miljön allt för mycket. Bra va?

pasta, toscana, Villa Puccini, middag, mat pasta

Det här är en utmärkt söndagsmiddag, där man gärna kan bjuda in familjen att hjälpa till. För visst är det kul att kunna laga mat tillsammans? Eller vill du sno ihop en härlig vardagsmiddag på ett litet kick? Passa på att koka tomatsåsen och gör fyllningen kvällen innan, det blir inte bara godare, vardagsmaten blir så mycket enklare att göra!

När man väljer vin till mat är det lätt att man tar ett vin man druckit flera gånger förut. Som man på förhand vet passar ens smaklökar perfekt. Men det är inte alltid som vinet passar ihop med den slags mat man ska äta. Även om vinet är utsökt att dricka precis som det är, så kan det antingen hjälpa, eller också stjälpa middagen.

Vi kan känna 5 stycken grundsmaker: syra, sötma, sälta, beska och umami. Dessa grundsmaker och våra personliga preferenser spelar in hur vi upplever vin. Och även hur vi upplever vin i kombination med mat.

Syra: 

  • Syra i vinet balanserar syrliga smaker i maten.
  • Syra i maten mjukar ofta upp ett strävt vin.

Typiska maträtter med syra är en tomatbaserad pastasås, yoghurtbaserade såser, vinägrett.

Sötma:

  • Sötma i vinet balanserar sötman du känner i maten
  • Sötma i vinet kan ge en fin balans i fet mat
  • Försök att undvika söta smaker i maten om du serverar ett syrligt och strävt vin till.

Typiska maträtter och råvaror med sötma är tillexempel smörstekt lök, rotsaker, glaze och söta marinader.

Sälta:

  • Sälta i maten mildrar strävheten i röda viner och kan göra att vinet upplevs fruktigare.

Maträtter eller råvaror med sälta är bacon, oliver, rom och kaviar

Beska:

  • Beska viner kan förstärka kryddsmaker men även bittra smaker i maten.
  • Beska viner och beska smaker i maten förstärker varandra.
  • Vita viner passar ofta bättre till besk mat.

Beska maträtter eller råvaror kan vara olika sorters sallad som ruccola, bladspenat mm. Men även örter som salvia, persilja och timjan.

Umami:

  • Ett strävt rödvin upplevs strävare om det serveras till mat med mycket umami.
  • Välj gärna ett vin med lite strävhet men hög syra till umami-rik mat.
  • Maträtter med mycket umami balanseras upp genom att du tillsätter salt och citron

Råvaror och maträtter med mycket umami är fet fisk, skaldjur, buljonger och tomat.

Så vad innebär detta för pastarätten vi har lagat idag? Jo, att syran i tomatsåsen passar utmärkt ihop med syran i detta vin. Och genom att tillsätta ost som både är salt och lite fett mildras vinets strävhet här. Sältan balanserar även upp den umami som finns i tomatsåsen.

 
pasta, toscana, Villa Puccini, middag, mat pasta

Fyllda pastasnäckor i tomatsås:

Tomatsås:
2 msk olja att steka i
1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
1 dl rött vin av toscansk karaktär
1 tsk socker
800 g konserverade tomater
salt & svartpeppar
ca 1 dl färsk basilika och färsk persilja

fyllning:

65 g färsk bladspenat
250 g ricotta
1 ägg
100 g mozzarella
citron
salt

pastasnäckor
1 dl riven vällagrad ost
50 g mozzarella

Värm en stekpanna med lite olja i. Skala och finhacka lök och vitlök. Stek på medelvärme tills löken mjuknat. Tillsätt tomatpuré och socker, fortsätt att steka några minuter. Häll sedan på tomaterna och låt koka utan lock i cirka 30 minuter. Smaka av med salt, peppar och färska örter.

Stek spenaten mjuk i en stekpanna. Låt den svalna något och finhacka den sedan. Blanda spenat tillsammans med ricotta, ägg och riven mozzarella. Smaka av smeten med salt och citron.

Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Häll av dem när det återstår cirka 3 minuter av koktiden. Spola pastan helt kall. Lägg fyllningen i en spritspåse och fyll sedan varje snäcka med fyllningen. Bred ut tomatsåsen i en ugnsfast form och lägg i de fyllda pastasnäckorna i tomatsåsen. Toppa med riven ost och riven mozzarella. Gratinera i 200°C i cirka 20 minuter eller tills osten fått fin färg.

Vilken klassisk italiensk mat är din favorit?

8
Kommentera

Baka i långpanna- 5 goda recept att baka i helgen

daimbiskvier i långpanna
Först och främst, tusen tack för alla fina kommentarer här på gårdagens inlägg och på instagram. Isac är så mycket piggare idag. Vilket känns skönt för mamma-hjärtat.
Idag är det så äntligen fredag. Sebastian och några vänner åkte till Stockholm mitt på dagen idag. Så jag och grabbarna får underhålla oss själva, vilket innebär att vi åker till mina föräldrar och äter. Tänk vad glad jag är att jag har dom så nära och att dom liksom alltid finns där. Att spontant bestämma att det blir pizza-kväll ikväll. Så fint!
Något annat som man kan fira in helgen med, det är ju genom att ta en fika! Och finns det något bättre än fika bakat i långpanna? Tror inte det va! Därför tipsar jag idag om Baka i långpanna- 5 goda recept att baka i helgen.
Skulle jag bara baka en sak till här i livet, då skulle det bli biskvier i långpanna. Har ni inte testat det än så är det ett måste! Sååå gott!
dammsugare
Till punchrullens dag i år gjorde jag punchrullar, eller dammsugare om man så vill- i långpanna. Perfekt med en liten bit till kaffet!syltrutor baka fika
Ok jag kom ju på att jag har en till favorit. Även den bakas i långpanna. Syltrutor. Så enkla och anspråkslösa. Men goda. En kär klassiker som alla alltid älskar!
sega dumlekakor i långpanna
Ni vet de där kakorna med dumle och noblesse? De där klassiska som man bakar i folieform? Det här är som dom, fast bakade i långpanna. sega dumlekakor i långpanna. Lättbakat och gott!
toscakaka i långpanna
När jag var barn hade vi en hund som hette Tosca. En helgalen storpudel som var på tok för smart för sitt eget bästa. Hon var så smart att hon vägrade lära sig något vettigt alls. Men en enda gång visade pappa hur man öppnade haspen på grinden på deras handelsträdgård där hon var med dom om dagarna. Och vips kunde hon, när det passade henne ta en promenad på egen hand. Hon var livrädd för brödrosten och tändaren, men älskade oss barn mer än något annat här i världen. Och varje gång jag äter toscakaka tänker jag såklart på henne Toscakaka i långpanna räcker till många och perfekt att baka till kalaset!
 
Nu är mjukisarna på och vi tar och åker till mina föräldrar för lite pizza. Jag hoppas ni alla får en riktigt härlig fredag <3

5
Kommentera

När livet kommer emellan

smoothie med mango
Idag skiner verkligen solen från en helt blå himmel. Och jag tror det har varit årets varmaste dag med 15 grader eller något sådant. Så skönt för oss alla med lite härligt väder. Till och med den trötta hunden blir liksom pigg och sprallig av det här vädret!
Och jag drömmer mig bort till när man mer än gärna svänger ihop en smoothie bowl och äter på altanen till frukost. Axel har en kompis med sig hem från skolan och dom åt faktiskt mellis ute på trappen i solen, vi får ändå se det som ett steg i rätt riktning mot att vi snart kan njuta av både frukost, lunch och middag ute!
linneas skafferi

I somras var Isac lite piggare, när Sverige vunnit någon viktig fotbollsmatch.

Tyvärr har jag inte kunnat njuta av solen speciellt mycket idag. Som jag skrev på instagram i måndags så blev Isac dålig i fredags förra veckan. Med hög feber. Det gick över och han var tillbaka på förskolan i tisdags. Igår var som jag skrev en riktigt dålig dag för Isac, och det höll i sig hela dagen. På förskolan också. Även om dagen startar lite stökigt så brukar det alltid gå över. Men igår hade inget alls fungerat. Han ville inte med på utflykt, ville ingenting. I bilen på väg hem somnar han och när vi kommer hem kollar jag tempen och såklart har han över 38°c. Inte undra på att han inte ville vara med och gå på utflykt. Gissa om man känner sig som en dålig mamma som tvingat iväg sitt barn till förskolan när han egentligen inte var frisk!  Jag får så sjukt dåligt samvete och tänker att vilken jobbig dag han måste ha haft <3linneas skafferi

Mina fina killar som käkar glass på Astrid Lingrens Värld

Inatt blev han sämre och hade över 40°c hela natten. Sådär så ni vet när det osar feber ur munnen på dom? Sebastian förstod inte alls vad jag menade. Men jag tycker man kan känna på lukten om ett barn har feber. Vet att min mamma säger samma sak. Det luktar liksom feber. Så det blev till att ringa 1177 i morse och dom tyckte vi borde åka in. Han har klagat över ont i örat, varit kladdig i öronen och verkar liksom höra lite sämre också.
Jag kan säga att det blev en viljornas kamp. En 4 åring som inget hellre vill än att krypa tillbaka ner i soffan mot en mamma som gärna vill att en läkare tittar så att allt ändå är ok. Efter 15 minuters övertalning på parkeringen fick jag äntligen ur honom ur bilen, som slutade i att jag helt enkelt fick lyfta ur honom och bära honom in. Och det fungerade endast för att han var så dålig att han helt enkelt inte orkade streta emot.
Inne hos sköterskan gick det bra. Hon fick kolla i öronen. Men inte i munnen. Sedan fick vi träffa läkaren och då blev det bara kaos. Med ett barn som det krävs 15 minuters övertalning för att ens ta sig ur bilen, fungerar det inte att vara för burdus. Man lär liksom ta det lite försiktigt. Så vi kan väl säga som så att läkaren endast fick titta i öronen. Sen var det stopp. Och vi fick order om att sätta oss i väntrummet för att jag skulle försöka övertala Isac till att låta läkaren lyssna på hjärtat. Efter drygt 40 minuter gav jag upp. Då hade vi spenderat 2 timmar där och fick helt enkelt åka hem. Ingen övertalar Isac till något han inte vill. Så är det bara. Och utan att lyssna på hjärtat kunde tydligen inte läkaren göra något för oss. Vi fick komma tillbaka om han ändrade sig….
linneas skafferi

Någon mer som längtar efter lite sommar och soool eller!?!?!

Väl hemma åt han nötter, drack lite vatten och kröp ner under täcket och kollade på Bilar. Nu har han nog sovit 2 timmar ungefär. Trots att han sov i över 13 timmar i natt. Vi har varit väldigt förskonade. Barnen har haft lite förkylningar och någon sväng med magsjuka. Men det är liksom allt. Därför blir man extra orolig när dom är sjuka och man inte riktigt förstår vad det är. Bara hög feber liksom. Vad det än är hoppas jag kroppen jobbar med det intensivt nu när han sover så mycket. Så han kan vakna upp pigg och som sig själv igen.
Och som vanligt kommer dessa sjukdagar så olägligt. 2 arbetsdagar har förlorats den här veckan, som jag får försöka ta igen imorgon förmiddag då Sebastian är hemma fram till lunch. Vi som inte varit sjuka sen i somras. Men under 2019 har Isac lyckats pricka in löss, magsjuka och nu så vad det nu är han har nu. Vi hoppas kunna lämna mars bakom oss och gå friska in i april <3

Nu är det snart dags att börja med maten. Som jag har noll ork eller inspiration till. Och inte har jag mina klassiska torsdagsrester att ta fram heller. Tyvärr!
Hur mår ni? Har ni klarat er från sjukor och annat elände i år?

0
Kommentera

Mango Curd

lemon curd, mango, påsk, dessert
Hello friends! Skiner solen hos er också? Här började dagen strålande fint för ena halvan av familjen, medan den andra fick en tuff start. Jag passade på att ta en promenad med hunden när familjen lämnat huset, så skönt att komma ut på morgonen och röra sig. Solen sken och det var bara helt underbart. Men stackars Sebastian hade haft en riktigt, riktigt tuff lämning på förskolan med en otroligt ledsen Isac. Som gråtit helt hysteriskt. Det skär ju verkligen i hjärtat. Tänkt, att efter 3 år på samma förskola är han fortfarande helt hysterisk ibland. Även om det som tur är inte händer allt för ofta nu.
Så idag har mammahjärtat och tankarna varit med Isac mer än vanligt på förskolan när jag jobbat. Men, jag fick ändå ordning på receptet jag velat dela med mig av till er under en längre tid nu. Ett recept som passar perfekt så här till påsk! Nämligen mango curd. Som lemon curd, fast på mango istället. Jag har smaksatt den med både apelsinblomsvatten och citron, vilket gör att du får en otroligt smakrik, blommig, fruktig och fräsch curd. Hur gott som helst!
 
lemon curd, mango, påsk, dessert
Jag har faktiskt två härliga recept här inför påsk som innehåller just mango curd, så jag tyckte det var bäst att liksom börja med det receptet. Mango curd passar precis som lemon curd perfekt till att ha som fyllningar i tårtor eller andra desserter, eller varför inte till dina tjusiga scones om du bjuder på afternoon tea i påsk. Jag och Sebastian pratade just om det igår. Man behöver ju inte alltid ställa till med värsta påskmiddagen för att man ska ses i påsk. En lättare lunch eller lite fika fungerar precis lika bra. Huvudsaken är att man får träffas.
lemon curd, mango, påsk, dessert

Mongo Curd:

400 g  mango i bitar
1 dl strösocker
saft från 1 citron
2 msk apelsinblomsvatten
1 msk maizena
2 ägg
2 äggulor
50 g smör

Lägg mangon, socker, citron och apelsinblomsvatten i en kastrull. Låt allt koka tills mangon är mjuk. Mixa helt slätt med en stavmixer. Tag av lite av mangopurén och rör ut maizena i det, häll sedan tillbaka detta i purén. Rör i äggen, ett i taget under konstant omrörning. Ställ tillbaka kastrullen på spisen och låt purén sjuda tills den tjocknat. Rör hela tiden så att det inte bränns fast i botten. Sila purén genom en finmaskig sil. Ha i smöret och låt det smälta helt. Smaka av och tillsätt eventuellt mer apelsinblomsvatten och citron. Häll upp på väl rengjord burk och låt svalna i kylen.

 
Håll utkik här framöver för fler härliga påskrecept!

3
Kommentera
ANNONS

Ugnsbakad aubergine fylld med paprikaröra, quinoa och ost

inlägget är ett annonssamarbete med Kockens kryddorvego, kockens kryddor

Det finns en fråga som jag starkt ogillar att få, för att jag helt omöjligt kan svara på den. Och det är vilken min favoiträtt är. Att arbeta med det jag gör, och inte ha en maträtt som är ens favorit känns lite konstigt. Men, receptet jag ska dela med mig av idag, det är min favorittyp av mat. Jag älskar sådan här slags mat. Ugnsbakad aubergine fylld med paprikaröra, quinoa och ost. Kryddad med oregano, basilika och persilja. Sedan toppad med sesamfrön. Gott tillsammans med en härlig sallad som en vegetarisk huvudrätt, som del av ev stor härlig buffé, eller leta reda på riktigt små auberginer och servera dom som förrätt!

 vego, kockens kryddor

I Sverige har vi ju historiskt varit ganska rädda för att krydda. I min mormors husmanskost används salt, svartpeppar och vitpeppar. Och på sin höjd lite buljong. I sig inget fel med det, jag älskar min mormors mat. Men det verkar som om vi fortfarande kryddar rätt så försiktigt här hemma. Vilket är synd, för kryddor lyfter ju verkligen maten!
Jag älskar att blanda både torkade och färska kryddor. För att de har så olika egenskaper. Som persilja, den tycker jag gör sig allra bäst som färsk, medan oregano har en mycket mer intensiv smak som torkad. Just torkad oregano används mycket här hemma i Sverige i rätter som pastasås och såklart den klassiska, på pizzan. Men jag älskar att använda oregano i andra rätter också. Kockens ekologiska oregano har verkligen massor med smak och går otroligt fint ihop med paprikasmaken i röran! Jag använder gärna  ekologiska kryddor i maten och tycker det är så bra att Kockens har ett sådant stort utbud av ekologiska kryddor. Dessutom gillar jag burkarnas utformning, där det sitter en etikett på locken som säger vad burkarna innehåller. Så fiffigt!vego, kockens kryddor
Man kan ju omöjligt låta bli att längta till sommarens alla grillkvällar när man skapar ett sådant här recept. Idag fick jag ugnsbaka min aubergine, men i sommar, då åker dom på grillen, vilket ger ytterligare smak åt maträtten!

 vego, kockens kryddor

Jag har smulat ner fetaost i quinoan, men du kan ta den ost du gillar allra bäst. Getost, smakrik prästost, parmesan. Whatever rocks your boat!
Ugnsbakad aubergine fylld med paprikaröra, quinoa och ost 4 st:
2 medelstora auberginer
olivolja
saft från 1/2 citron
salt
500 g grillad paprika
3 dl solroskärnor
1 näve färsk persilja
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
citron
salt
2 port quinoa
innankråmet från den bakade auberginen
3 tsk Kockens ekologiska basilika
3 tsk Kockens ekologiska oregano
150 g fetaost (eller annan, smakrik ost)
valfri grön sallad
kockens svarta sesamfrön
färsk persilja
Dela auberginen på längden. Blanda samman olja, citron och salt. Pensla detta på auberginen, Lägg på en ugnsplåt och baka längst ner i ugnen i 180°C i cirka 35 minuter.
Mixa undertiden samman grillad paprika, solroskärnor, färsk persilja och vitlök. Ringla i olivolja och fortsätt mixa en stund till.
Smaka av med citron och salt.
Koka quinoa enligt anvsningarna på paketet. Gröp ur auberginen men se till att hålla skalet helt. Blanda innehållet med kokt quinoa, basilika oregano och smulad/riven ost.
Fyll aubergineskalen med quinoaröran varvat med paprikaröran. Toppa med grön sallad, svarta sesamfrön och finhackad färsk persilja.
Vilken är din favoritkrydda?

0
Kommentera