5 värmande middagar

rostad grönsakssoppa, rotfrukter
Jag vet inte hur det är hos er, men här har vintern kommit för en stund. Vi har haft minusgrader ett par dagar nu, och vips så blir man sugen på riktigt varm och god mat. Så därför tänkte jag viga denna måndag åt just detta. 5 värmande middagar. Mitt första tips denna vecka är min rostade soppa. Perfekt om man har lite grönsaker och rotfrukter som börjar bli lite vissna. Då är det bara att göra soppa på dom! Med lite gott bröd och goda tillbehör blir det här en dundermiddag! Jag har stekt paneer och toppat min soppa med, men självklart går det fint att använda tillexempel halloumi istället.
Idag ringde dom från skolan, för Axel var visst lite hängig och hade feber. Men jag var borta på jobb idag så han fick bädda ner sig i soffan på Sebastians jobb istället. Det blir faktiskt första sjukdagen för denna termin. Måste säga att vi ändå klarade oss länge. Det är ändå 26 november. Så morgondagens jobb blir nog inställt och jag blir hemma istället..
gratäng med rödbetor
En annan favorit här på bloggen är min rödbetsgratäng. Perfekt som tillbehör till det mesta. Ibland äter vi den precis som den är, med en riktigt matig och mättande sallad till. Det fungerar toppen det med!
chili sin carne vegetariskt i crock pot
Ett av mina favoritrecept som lagar sig själv i min Crock Pot är helt klart Chili Sin Carne. Receptet innehåller en del ingredienser, men när allt väl är i grytan klarar den sig själv. Matlagning helt i min smak med andra ord. Det var länge sedan vi lagade chili sin carne här hemma nu. Men jag måste nog göra en omgång i veckan tror jag bestämt!
fiskgratäng med blomkålsmos
När man hör ordet fiskgratäng kan man lätt tänka på de där färdigrätterna man bara värmer på i ugnen. Eller kanske på skolmat. Men jag lovar. Min fiskgratäng med blomkålsmos är något helt annat! Ni bara måste testa!
pasta med ajvar och fetaost
Hos många är ju pasta den ultimata vardagsmaten. Här äter vi sällan helt vanlig pasta. Även om barnen älskar det. Här har jag gjort en vegetarisk pasta med ajvar och fetaost, men vill du går det fint att ha i kyckling eller kanske nötfärs istället.
 
Nu ska jag krypa ner med barnen i soffan en stund innan det är dags att lägga dom. Sedan ser jag fram emot ett avsnitt av Vår tid är nu! Det är helt klart min favoritserie just nu!!
 

3
Kommentera

Bröd utan jäst

bröd utan jäst, filmjölkslimpa, bikarbonat,
Jag har skrivit det förr, att baka bröd är inte min favoritsysselsättning. När hela den här surdegshysterin drog igång fattade jag noll. Vad var det folk blev så upprymda över? Vad var det som var så speciellt?
Jag har fortfarande inte riktigt fattat grejer, även om jag har grym respekt för folk som har brödbak som yrke. De är verkligen riktiga mästare! Men som sagt, långdragna surdegar är inte min grej. Däremot gillar jag den här sortens bröd. Bröd som bakas utan jäst. Filmjölksbröd, bikarbonatbröd,  kalla det vad ni vill. Det är mer min melodi.  Ja förutom det här kalljästa frukostbrödet då. Det bakar jag. Men det gillar jag endast för att det blev riktigt bra redan första gången och är superenkelt att göra. Ni vet, jag gillar ju enkelheten i saker och ting..
bröd utan jäst, filmjölkslimpa, bikarbonat,
Alltså de här senaste 2 månaderna har varit helt galna. Jag tror jag kommer ha jobbat mer det här sista kvartalet än jag gjorde de hela första halvåret. Men jag borde ha lärt mig att det är så här det är. Kanske lär jag mig till nästa år och gör en bättre planering? Antagligen inte. Drömma kan man ju alltid.. Nu har jag den här veckan och nästa kvar där jag har ett par lite större samarbeten som ska levereras. Sedan har jag en hel del frilansjobb att arbeta av. Men planen är att jag i god tid till jul ska vara klar med alla större saker och bara kunna skapa mer mysigt innehåll till er och bloggen. Det är tanken i alla fall.
bröd utan jäst, filmjölkslimpa, bikarbonat,
 
Jag vet inte hur många olika filmjölkslimpor jag bakat genom åren. En del blev sjukt bra, medan andra blev totalt misslyckade. Den här hör till den första kategorin. Jag brukar aldrig söta mitt bröd med sirap, utan använder hellre torkad frukt. Torkade aprikoser är tillexempel perfekt att ha i då de ger en fin och söt smak till brödet! Förutom aprikoser har jag även haft i hasselnötter, russin, solroskärnor och lite flingsalt.
Det här brödet utan jäst är faktiskt perfekt att baka nu till jul. Baka ett par limpor och skiva upp. Sedan är det bara att frysa in det och antingen ta fram skivor av brödet till frukost eller mellanmål. Eller varför inte steka brödet lätt och äta tillsammans med grönmögelost och fikonmarmelad. Ett enkelt tilltugg till glöggminglet!
Jag är inte så förtjust i brödkryddor, men vill man kan man såklart ha i lite sånna också för mer smak!
 
Bröd utan jäst, 1 limpa
100 g blandade nötter
1 dl solroskärnor
10 soltorkade aprikoser (använd helst ekologiska)
1 dl russin (använd helst ekologiska)
3 dl grovmalt rågmjöl
2 dl vetemjöl
2 dl havregryn
1 tsk flingsalt
1 tsk bikarbonat
1 dl lingon
5 dl filmjölk eller naturell yoghurt
 
Hacka nötterna grovt. ha upp i en stor bunke och tillsammans med solroskärnor Skär ner aprikoserna i mindre bitar och ha i. Rör i russin, rågmjöl, havregryn, vetemjöl, salt och bikarbonat. Blanda väl. Ha sist i lingon och filmjölken, rör till en jämn, kletig smet. Klä en avlång brödform med bakplåtspapper och klicka i smeten. Grädda i 180°C i nedre delen av ugnen i cirka 1 1/2 timme eller tills brödet är helt genomgräddat.
 
Brukar ni baka eget bröd hemma? Eller blir det mest köpebröd från affären?

3
Kommentera

Ugnsrostad brysselkål

ugnsrostad brysselkål lök granatäpple
Brysselkål, det är väl en riktig åsiktsdelare? Ungefär som koriander, lakrits och Donald Trump. Antingen älskar man eller så ogillar man starkt. Av dessa saker jag räknat upp gillar jag helt klart brysselkål bäst!
Dock är det en ganska ny bekantskap. För vem har inte råkat ätit ett par överkokta brysselkål i skolan och tänkt: ALDRIG MER!
Men så blir man vuxen och inser att man kanske ska testa igen. Och om brysselkål tillagas rätt, då är det helt magiskt gott! Men sönderkokta, vattniga brysselkål, det står jag helst över.
ugnsrostad brysselkål lök granatäpple
Just nu sitter jag mitt i ett kaosartat kök. Jag har ett par lite större jobb som ska bli klara under veckan. Så just nu är köksbordet fullt med listor av olika slag, kartonger, porslin, en halvdrucken kaffekopp och massa annat. Men det kommer att bli så bra det här och jag bara väntar på att få visa upp allt fint jag pysslat med här de senaste veckorna!
Under senhösten och vintern har jag haft ovanligt många samarbeten Vilket jag tycker är helt fantastiskt! För det gör att jag har möjlighet att skapa ännu mer och bättre innehåll till er här på bloggen att läsa om. Dessutom väljer jag bara att samarbeta med företag som jag genuint gillar. Dessutom tycker jag att det känns hedrande att större märken faktiskt vill arbeta med mig. Och uppskattar det jag gör.
Men hur känner ni? Kan det bli för många samarbeten och annonsinlägg?  Kommentera gärna <3
ugnsrostad brysselkål lök granatäpple
Men så till brysselkålen. Jag tycker ofta att den kan behöva lite sällskap. Och en viktig sak är att tillföra någon form av sötma. Brysselkål kan lätt vara beska, men om du bara ringlar över lite, lite honung. Eller sirap om du hellre föredrar det- ja då får man fram en helt annan smak i kålen. Utan att den alls blir söt. Bara god! Tillsammans med lite lök, flingsalt och granatäpple blir det här en perfekt rätt att ställa fram på julbordet. Eller bara till vilken härlig middag som helst egentligen!
 
Ugnsrostad brysselkål:
1 kg brysselkål
honung eller sirap
olivolja
1 gul lök
flingsalt
granatäpple
Dela de brysselkål som är stora. Lägg i all kål en ugnsfast form. Ringla över lite, lite honung eller sirap och olja. Massera in detta i kålen.
Skala och skiva löken fint. Blanda med kålen. Strö sist över flingsalt. Ugnsrosta på 200°C i cirka 30 minuter eller tills de börjat få färg och är mjuka.
Dekorera brysselkålen med granatäpple.
 
Nu ska jag fortsätta bocka av saker på attgöralistan. Som att åka och handla, hämta barn och fixa lite grejer inför morgondagens fotografering. Jag behöver även flytta runt alla möbler i matrummet. Så jag hoppas på lite hjälp från mannen där.. Jag hoppas ni alla har en fin tisdag, här ser vi faktiskt solen lite idag!!!

2
Kommentera

5 gröna recept som håller dig pigg

rostad pumpa grönkål
Halloj i vintermörkret!
Idag tänkte jag bjuda på 5 gröna, sköna recept! För jag känner att nu mer än någonsin behöver vi fylla på med massor av grönt. Men många kanske känner att det är svårt att hitta grönsaker som smakar något så här när hösten går mot vinter. Då finns det en sak att satsa på, och det är rotsaker och olika sorters kål. Det är i högsäsong nu! Och pumpa, vi får inte glömma den. Perfekt att ha som bas i grytor och soppor så här års. Sen bjuder jag även på en riktigt härlig smoothie idag. Man blir pigg bara av att se den!
Idag har det bara varit ett par plusgrader och snön har mycket stilla fallit utanför fönstret. Veckan skulle bjuda på mer minusgrader och barnen går och väntar på att det ska snöa på riktigt. För mig räcker det med att det blir lite, lite kallare. Så att det inte är så ofantligt lerigt ute. Det är allt jag begär av november.
Som jag sa, kål och pumpa är i högsäsong nu! Så varför inte bjuda på ugnsbakad pumpa med grönkål? Fräscht, enkelt och lättlagat!
Sötpotatis och pumpagryta med saffransaioli
En annan god kombination är sötpotatis och pumpa här i en härlig gryta. Det blir matigt, gott och mättande. Jag gjorde en solgul saffransaioli till. Fint för både kropp och knopp liksom!
rödbetsbourguignon fiskars
Rödbetor är också riktigt i säsong och passar utmärkt att ha i en gryta. Tillsammans med bästa kompisarna fetaost och hasselnötter.
Jag kallar det för rödbetsbourguignon.
kikärtor, kokosmjölk, morot, gryta
Annat som faktiskt alltid är i säsong och som kroppen gillar är ju olika sorters baljväxtern Därför är de perfekta att slänga i grytor och soppor. Här i en slags curry med både sötpotatis, morot, kikärtor och kokosmjölk. MUMS!
gurkmeja, ingefära, smoothie, förkylning
Sist men inte minst vill jag tipsa om den här. En härligt solgul förkylningssmoothie! Som sagt, man blir pigg av att bara kolla på den. Den innehåller bland annat gurkmeja som är antiinflammatoriskt. Fint va?
Nu ska jag strax stänga ner kontoret för idag. Lite fix kvar, sedan är det dags att lägga barnen. Men sen, då ska jag faktiskt lägga mig i soffan och läsa en stund. Eller just ja, jag har lite tvätt att ta hand om. Men sen så!
 
Har ni några bra och fina tips på hur man håller sig pigg och frisk så här i höstmörkret?

1
Kommentera
ANNONS

Messmörsknäck

I annonsamarbete med Kökets Box & Fjällbrynt

Knäck med messmör kökets box
Äntligen är det helt ok att börja planera inför julen. Vilket godis ska bakas i år? Undrar om jag behöver köpa nya fina kuddar till soffan. Och hur var det med ljusslingorna? Var la vi dom? Och var den ena trasig? Allt sådant där som man behöver reda ut innan julen är här! Jag har i alla fall redan börjat lite med julgodiset. Alltså, jag har inte gjort julgodis nu som ska finnas kvar till jul, nej jag har börjat prova lite olika nya recept! Och tack vare mitt fina samarbete med Kökets Box har jag fått prova två härliga julgodisrecept av Ernst! Nämligen knäck med messmör och lakritskola!
Knäck med messmör kökets box
Lagom till första advent kommer Specialboxen Kökets julbak. Det är en box för dig som älskar allt som har med jul, bakning och Ernst att göra! Boxen innehåller förutom härliga produkter som kan användas till julbaket även Ernst mest populära recept på julgodis och utvalda designprodukter från ERNST! Boxen har ett värde på hela 600 kr(!!) men du betalar 299kr. Boxen finns i en begränsad upplaga,så här finns ingen tid att spilla om ni vill hinna lägga vantarna på en box! Klicka dig in här för ett enkelt beställa en box!
Jag älskar det här konceptet med boxar! Man blir alltid så positivt överraskad av alla fina nya produkter man får möjlighet att testa genom dom. Och just den här specialboxen är perfekt att köpa till sig själv i lite tidig julklapp. Allt för att få igång lite extra julstämning hemma! Jag har ju fått testa den här härliga julboxen och jag lovar, ni kommer inte att bli besvikna!
I just denna julbox ingår en värdecheck på ett paket Fjällbrynt messmör. Så du kan enkelt använda den i mataffären och hämta ut ett paket lagom till julbaket!
Knäck med messmör kökets box
Jag har faktiskt aldrig testat att baka med messmör tidigare, och jag blev positivt överraskad! Det gav en lite extra kolasmak och knäcken blev perfekt! Att dessutom byta ut mandlar mot krossade polkagrisar var ju genialt! Hur gott som helst! När man lägger något i knäckformens botten minskar dessutom risken för att formen ska vicka när man klickar i smeten. Bra va!
 
Messmörsknäck:
1 1/2 dl ljus sirap
1 1/2 msk smör
1 dl grädde
1 dl strösocker
1 dl messmör
polkagrisar
Blanda alla ingredienserna till knäcken i en tjockbottnad kastrull. Rör om ordentligt.
Koka smeten tills den klarar kulprovet (ha upp iskallt vatten i ett glas och klicka i lite smet. Går det ett rulla en liten kula med fingrarna är knäcken klar).
Krossa polkagrisarna och fördela i botten på knäckformar. Ha i knäcksmeten i formarna. När knäcken stelnat något, strö lite krossade polkagrisar på toppen.
 
Har ni börjat förbereda något inför julen än?
 
 

0
Kommentera