Sötpotatisbiffar med kikärtor

svegetariska sötpotatisbiffar med kikärtor
 
Hej härliga torsdag med sol från en klarblå himmel. Hur lycklig blir man inte dagar som dessa? I alla fall blir jag det. En sak som även brukar hända mig så här års är att jag blir extra sugen på fräsch och härlig mat. Mycket grönt och gärna tillsammans med någon röra så man kan sitta och dippa grönsaker. Eftersom jag är The Queen av småätande passar sådan mat mig perfekt. I veckan testlagade jag de här vegetariska sötpotatisbiffarna med kikärtor. Ska man vara helt korrekt är de faktiskt till och med veganska då de inte ens innehåller ägg. Bara enkla och fina råvaror. Eftersom jag inte äter kött brukar jag alltid försöka hitta på något annat kul om resten av familjen vill äta hamburgare. Men ska jag vara ärlig har jag inte smakat en enda god grönsaksbiff som finns färdig i affären att köpa. Därför tänkte jag att nu är det dags att hitta på ett bra grundrecept, som går att variera i smaksättning beroende på. Men som har en fin grund. Så det var bara att kavla upp ärmarna och sätta igång!ssvegetariska sötpotatisbiffar med kikärtor
Jag kände för en bas av sötpotatis och kikärtor. Det är väldigt neutralt men borde ändå hålla ihop rätt bra tänkte jag. Dock kom jag inte ifrån att de måste göras i två steg. Först måste man grovrivna sötpotatisen för att sedan montera i knivarna i matberedaren och mixa ihop allt. Har någon annan kläckt en bättre idé, hör gärna av er. Men det var inte alls speciellt jobbigt eller så. Det är bara jag som gillar att förenkla min matlagning så mycket det bara går.
Under flera veckor här har jag gott och känt ett sug efter att dra igång lite egen groddning och så. Vi brukar ofta odla fram egna ärtskott, men nu var det ett tag sedan. Det får nog bli helgens lilla projekt tror jag. Det är så otroligt gott och vackert både med groddar och krasse. se bara på både rödbetsgroddarna och krassen på bilden. Magiskt fint!
svegetariska sötpotatisbiffar med kikärtor
 
När jag provlagade de här sötpotatis och kikärtsbiffarna gjorde jag dom väldigt enkla i smaken. Men tänker mig i framtiden att det är gott att smaksätta med:

  • Ingefära och någon currypasta för att få lite thai-känsla på dom. Tillsammans med en kall gurksalsa. MUMS!
  • Curry
  • BBQ-sås om man vill efterlikna en mer klassisk burgare. Sötpotatis och BBQ-sås är otroligt fin kombo!
  • Basilika och röd pesto för att få lite italienska vibbar
  • Spiskummin
  • Eller kanske kanel eller 7-kryddor för att få lite mellanösternafeeling. Vad tror ni?

 
Sötpotatisbiffar med kikärtor:
ca 600 g sötpotatis
1 fp (380g) kikärtor
2 vitlöksklyftor
salt
svartpeppar
färsk persilja
1 msk psylliumhusk
sesamfrön
 
Skala sötpotatisen och grovriv den. Häll av kikärtorna.  Montera knivarna i din matberedare och tillsätt 2/3 av sötpotatisen, kikärtor, skalad vitlök, salt, svartpeppar, färsk persilja och psylliumhusk. Mixa tills allt är finfördelat. Ha då i resterande mängd sötpotatis och pulsera ett par gånger så allt blandas väl. Detta är för att få lite struktur på dina biffar.
Forma till lagom stora biffar med lätt fuktade händer. Stek i olja på medelvärme tills de får fin yta på båda sidor. Strö gärna lite sesamfrön över biffarna innan du steker dom.
Servera som vi gjorde till en stor sallad, som burgare, eller varför inte till ugnsbakad blomkål.
 
 

25
Kommentera

Ugnsbakad blomkål

ugnsbakad blomkål
Jag har hittat en ny kärlek här i livet. Det är inte så att jag bett Sebastian att flytta ut eller så. Nej det är en ny matkärlek. Nämligen ugnsbakad blomkål. Så otroligt gott och enkelt att göra.
Blomkål är en sån där sak som man antingen gillar eller starkt ogillar. Jag hör till kategorin som tycker det är supergott. Men ofta kräver de lite kärlek. Visst kan man koka och äta den rakt upp och ner. Men hur kul är det egentligen. Om man bara bryr sig en aning om den, då ger den massor av god smak tillbaka.
Som när man ugnsbakar den tillexempel. Ibland tar jag frysta blomkålsbuketter och ugnsbakar. Men vid lite festligare tillfällen kan det vara kul att göra så här istället.
ugnsbakad ugnsbakad blomkålblomkål
Jag har precis kommit tillbaka från ett snabbt möte på Täljstenen här i Sala. I morgon ska jag nämligen föreläsa där om min resa från matbloggar på fritiden till att idag kunna försörja sig som matkreatör. Jag vet att jag har massor av läsare från Sala och närliggande städer. Så är det någon som är sugen på att komma och lyssna, ställa frågor och bara snacka, kom till Blå Salen (Sala Stadsbibliotek) imorgon torsdag 12/4 kl 18.30. Biljetterna kostar hela 40 kr 🙂 Jag hoppas på att få se några av er där!
ugnsbakad blomkål
Men nu åter till det här med blomkål. Eftersom jag inte äter fläsk eller nöt är det här perfekt att köra in i ugnen när andra äter kött. Eller som vi åt det igår, som ett komplement till grönsaksbiffar. För det går utmärkt att ersätta potatis eller liknande med blomkål om man känner för lite variation. Och det gör man ju rätt så ofta. Ugnsbakad blomkål får en fin, lite söt smak. Det brukar jag balansera upp med salt och ost. De är liksom bästa smakkompisar! Jag brukar även ringla över lite olivolja. Det blir mums!
Det här är en bra grund att utgå ifrån. Sen är det bara fantasin som sätter gränser. Ibland skvätter jag över lite balsamvinäger och det skulle säkert vara gott med lite pesto på. Möjligheterna är oändliga!
Ugnsbakad blomkål:
1 stort blomkålshuvud
olivolja
1 msk grönsaksbuljongpulver
flingsalt
finriven smakrik ost (parmesan, vällagrad prästost, ta av vad du har hemma)
 
Skär blomkålshuvudet i cirka 1 1/2 cm breda skivor. Du kommer att få lite fnas över, släng inte det utan lägg det på plåten också.Jag brukar ta bort de yttersta gröna bladen, men låt gärna resten sitta kvar.
Ringla olja över blomkålsskivorna, strö buljonpulver och lite flingsalt över. Avsluta med att riva ost över varje skiva blomkål. Ugnsbaka i cirka 20-25 minuter i 200°C. Strö gärna färska örter över den varma blomkålen.

55
Kommentera

6 lättlagade gratänger

vegetarisk pasta al forno
Är det något som jag älskar så är det gratänger av olika slag. Jag älskar att blanda ihop lite råvaror och sedan låta allt sköta sig själv i ugnen. Hur fenomenalt enkelt är det egentligen. Dessutom brukar gratänger bli som allra godast när de stått till sig en dag. Vilket ger en två olika möjligheter. Antingen förbereder man maten dagen innan. Och bara kör in gratängen innan den ska ätas för att värmas upp, eller så ser man fram mot en sjukt god matlåda dag nr två. För en av de andra fördelarna med att laga gratänger är att det är otroligt enkelt att göra mycket av det. Vilket gör att man antingen har bra med matlådemat eller rester som räcker till en  helt ny måltid. Låt mig därför presentera för er, 6 lättlagade gratänger!
Jag tycker dessutom att just gratänger är otroligt enkelt att göra vegetariska. Perfekt om man tycker det är svårt att laga vegetarisk mat. Jag känner att man inte tänker på att det är en vegetarisk pastagratäng. Det är bara en pastagratäng liksom. Här har jag gjort en variant på pasta al forno. Superenkelt och supergott!
kycklingratäng med ajvar
Vill man inte äta vegetariskt är olika kycklingratänger enkelt att göra. Här har jag smaksatt med två av mina bästa smakkompisar- ajvar och fetaost. Grymt gott! Funderar på att göra en vegetarisk variant av hemma i veckan faktiskt!
lax i citronsås, fisk i ugn
Ett recept som snabbt kvalade in som ett av de mest populära här på Linnéas Skafferi är den här laxen i citronsås. Och det förstår jag helt. Smidig mat som funkar lika bra att laga till vardag som fest. Dessutom älskar alla i min familj det och jag har fått så många fina kommentarer från er som testat den!
vegetarisk lasagne med halloumi, spenat
Ett annat väldigt populärt och omtyckt recept är den här lasagnen med halloumi. Och jag förstår er, den är om jag får säga det själv sjukt god! Gör en dubbel sats och frys in. eller ha till goda matlådor under veckan!
grönsaker i ugn med fetaost
Ibland behöver man verkligen inte krångla till det. Utan bara ta massa goda råvaror, krydda lite gott och så in i ugnen. Grönsaker i ugn med fetaost är garanterat något jag kommer laga ofta framöver, speciellt i sommar när det är lättare att få tag på goda grönsaker <3
vegetarisk grönsaksgratäng
Som sagt, vegetariska grönsaksgratänger är guld. Bli inte rädd för att det är en hel del ingredienser, det är mest kryddor och sånt som sätter god smak på det hela!
Olika gratänger är vad jag tar till när energin och inspirationen tryter, vad lagar ni?
 
 

15
Kommentera

Riven rödbetssallad

riven rödbetssallad med äpple
Idag tycker jag det är läge att lyfta en kär gammal favorit, nämligen riven rödbetssallad. Det är verkligen en av mina favoriter som passar till så otroligt mycket. Till grönsaksbiffar, till kyckling, till köttfärsbiffar-ja allt!
Och så här tidigt på våren är det av helt naturliga orsaka väldigt svårt att hitta svenska grönsaker i affären. Om vi inte kollar in rotfrukterna. Där finns det fortfarande fina, svenskproducerade grönsaker.
Igår köptes det nämligen hem en förpackning ekologiska tomater. ALLA 6 var mögliga. Så det är helt enkelt ingen idé att köpa sånt den här tiden på året. Däremot är rotfrukterna fortfarande väldigt fina och det är inte alls lika hutlöst dyrt som alla importerade grönsaker.
 
riven rödbetssallad med äpple
Idag har jag spenderat precis hela dagen på soffan. Vaknade med feber och kände mig lite förkyld igår, men hade en hel del grejer att fixa. Men kl 16 tvärdäckade jag på soffan och vaknade med feber i morse med. Så insåg att det var bäst att för en gångs skull bäst att lyssna på kroppen och bara ta det lugnt idag. Har plöjt hela säsong 2 av The Crown, sovit och jobbat lite. Nu har jag en sån förskräcklig huvudvärk så tror jag ska försöka yoga lite när Sebastian lägger barnen, Sen blir det dusch, hårinpackning och tidigt i säng. Så hoppas jag på att jag vaknar piggare i morgon!
 
I veckan ska jag testa ett recept på sötpotatis och kikärtsbiffar jag klurat på ett tag. Och till de biffarna tror jag den här salladen kommer att bli perfekt!
Receptidén är från början min systers, men tror att jag som vanligt ändrat om lite i det.
 
Riven rödbetssallad med äpple:
2 stora, färska rödbetor
2 syrliga, fasta äpplen
valfri olja, sesamolja är supergott att ha i
vitvinsvinäger
1  dl färsk persilja
1 dl solroskärnor
salt & svartpeppar
Skala rödbetor och äpple (kom ihåg att ta på ett förkläde då det lätt skvätter mycket om rödbetorna när dom skalas!)
Riv äpple och rödbeta grovt på ett rivjärn. Ha upp i en skål. Ringla över olja och vitvinsvinäger. Hacka persiljan och rör i. Ha i solroskärnor och blanda om. Smaka av med salt och peppar. Låt gärna stå ca 30 minuter innan servering.

2
Kommentera

Toscakaka i långpanna

toscakaka i långpanna
Hej underbara lördag!
Fast vi har haft påsklov hela veckan känns det ändå riktigt skönt med helg. Kanske för att veckan har gått i 100 och nu har vi en nästan helt oplanerad helg framför oss? Kanske är det för att jag börjar bli förkyld och känner att en helg utan massa måsten känns otroligt lockande….
Isac som fyller 4 i sommar har upptäckt tjusningen med att baka och tycker det är otroligt kul att hjälpa till. Därför tog vi och bakade lite nu i veckan då vi var lediga. En kär favorit som jag bakade betydligt oftare förr men i princip aldrig gör nu är toscakaka. Varför förstår jag inte. För jag säger som Axel sa när vi väl fikade sen:
– Det här är med på mina top 10 godaste kakor!
toscakaka i långpanna
Och för att det ska räcka till ordentligt bakade vi toscakaka i långpanna. Otroligt smidigt och du får fika till ett helt kompani! Eller så kan du bara vräka i dig ohämmat många rutor själv, det är ju upp till dig! Jag brukar använda hackad mandel istället för mandelspån när jag gör toscakaka. Jag gillar texturen bättre av den hackade mandeln. Och så tycker jag det blir finare. Men allra blir det om man blandar i olika nötsorter. Därför grovhackade jag även lite pistagenötter och blandade i toscasmeten. Riktigt gott och väldigt vackert!toscakaka i långpanna
Ibland kan jag tröttna på alla extra allt chokladiga, koladränkta, marshmallowskladdiga tårtor och kladdkakor. Ibland vill jag bara ha något basic.. Något som inte är så avancerat och krångligt. För ibland blir det allra godast. När man inte vänt ut och in på sig själv för att hitta på något nytt. Utan tar ett gammalt välbeprövat recept. Hur känner ni?
När kakan var klar strödde jag lite frystorkade hallon över, mest för att få in en till färg. Visst blev det vackert?
Formen jag använde till mina toscarutor var 35×25 cm. Alltså inte en fullstor långpanna och det blev alldeles lagom. Av den här smeten fick jag ut ca 24 rätt så stora bitar.
Toscakaka i långpanna, ca 24 bitar:
4 ägg
3 dl strösocker
1 krm vaniljpulver
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
200 g smör
1 dl mjölk
Toscasmet:
100 g smör
3/4 dl strösocker
1 krm vaniljpulver
3/4 dl ljus sirap
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
200 g mandlar och nötter
Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt med en elvisp. Tillsätt vaniljpulver, vetemjöl och bakpulver. Smält smöret och ha i mjölken så det vara smöret svalnar något. Klä en ugnsplåt med bakplåtspapper och bred ut smeten. Grädda i 175°C i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter.
Smält smöret till toscasmeten. Tillsätt sedan socker, vaniljpulver, sirap, vetemjöl och mjölk. Rör om väl. Låt allt koka upp och koka i cirka 3-5 minuter. Hacka nötterna. Tag kastrullen av plattan och rör i nötterna. Fördela försiktigt toscasmeten över kakan och grädda i ytterligare 10-15 minuter. Se till att kakan inte bränns. Jag sparade några av pistagenötterna och strödde dom över den nygräddade kakan tillsammans med frystorkade hallon.
Ät precis som den är eller servera lite hemgjord vaniljvisp eller vaniljglass till.

8
Kommentera