6 goda tillbehör

picklad rödlök snabbinlagd rödlök

Ibland Àr det verkligen tillbehören som gör maten. Kanske Àr det den dÀr extra twisten man fÄr till genom att servera picklad rödlök till som gör att det blir en riktig fulltrÀff. Eller sÄ inser man att man fÄr fram en helt ny matrÀtt bara genom att byta ut den gamla vanliga sÄsen mot en annan. DÀrför tÀnkte jag idag tipsa er om 6 goda tillbehör som verkligen lyfter vilken vardagsmiddag som helst!
Picklad rödlök var nÄgot som vi bara för ett par Är sedan knappt viste vad det var. Men vips sÄ serverades picklade rödlök pÄ varenda Stockholms krog som var vÀrd att nÀmnas. För att inte tala om hur mÄnga varianter av picklad rödlök som syntes överallt i alla flöden. Men denna lilla goda inlagda lök kom liksom för att stanna. Precis lika god nu som dÄ och passar lika bra att servera till tacos som en hamburgare, köttbiten eller en vegetarisk sallad. Det Àr dessutom vÀrldens bÀsta gÄ bort present tycker jag! ajvardipp
En sak som smÄtt revolutionerade min matlagning var nÀr jag upptÀckte ajvar. En produkt jag inte alls varit van att laga mat med. Men sÄ köpte jag hem en burk, och jisses sÄ anvÀndbart det Àr. Jag har det i ungefÀr allt. Med sin lite kryddiga men ÀndÄ vÀldigt snÀlla och milda smak passar den utmÀrkt att ha i bÄde tomatsÄsen och som hÀr, i en hÀrlig dippsÄs som fungerar utmÀrkt att servera till en sallad eller varför inte till kyckling? SÄ otroligt anvÀndbart och gott!
fetaoströran, fetaostsÄs
En storfavorit hos oss sedan mÄnga, mÄnga Är tillbaka Àr fetaoströra. En klassiker till sommarens alla grillkvÀllar, men den passar verkligen otroligt bra till det mesta man vill ha sÄs till. Och det Àr vÀl i stort sett allt, eller hur? FrÀscht och otroligt enkelt att göra!
treveckorssalladFör att underlÀtta för sig i vardagen sÄ Àr det otroligt smidigt att ha fÀrdig sallad att bara ta fram ur kylen. Inget hackande och pickande precis innan maten. DÄ Àr treveckorssallad rÀddningen. Perfekt att göra pÄ helgen och sÄ har man en riktigt god sallad som lyfter vilken halvtrist vardagsmiddag som helst!
pestosÄs med yoghurt
Precis som med fetaoströran Àr den hÀr pestosÄsen en riktig kÀr gammal favorit. FrÄn början Ät vi den ofta till lax i ugn. Men efterhand blev det en favoritsÄs som passar till allt! Ruskigt enkel att göra Àr det dessutom. VÀl vÀrd att testa!
hemgjord guacamole
Kanske den allra mest klassiska dippsÄsen av dom alla, guacamole. Gott till sallad, tacos eller att dippa grönsaker eller chips i.Men lova mig för guds skull att ni inte köper fÀrdig i burk frÄn affÀren. Oftast innehÄller den vÀldigt lite avokado. Eller ingen alls. Bara massa annat konstigt. Som en klok man sa, köp rÄvaror, inte matvaror!
Hittar du bara rÀtt mogen avokado (som i sig kan vara ett helt företag) sÄ mixar du ihop den hÀr godingen pÄ bara ett par minuter!
 
Har du nÄgot tillbehör som du tycker lyfter din matlagning och som du ofta gör? Tipsa mig gÀrna dÄ, Àr alltid kul att testa nytt!

0
Kommentera

Citronkladdkaka

citronkladdkaka med vit chokladganache
Hej alla fina och hÀrliga lÀsare! Det Àr fredag idag. SÄ hÀrligt! Och nu Àr det bara tvÄ veckor kvar till pÄsk, vad hÀnde med all tid? Hur kan det redan vara dags för pÄsk? Men eftersom det nu Àr det, oavsett vad jag tycker om saken sÄ Àr det dags att börja ladda upp med lite hÀrliga pÄskrecept hÀr pÄ bloggen! Som den hÀr sötsyrliga citronkladdkakan! Perfekt avslut pÄ en pÄskmiddag. Eller om du inte orkar hÄlla stor middag, bjud bara hem lite vÀnner pÄ en bit citronkladdkaka. Mer avancerat Àn sÄ behöver det inte vara!citronkladdkaka med vit chokladganache
Jag bakade den hĂ€r citronkladdkakan förra veckan nĂ€r jag hade p4 VĂ€stmanland pĂ„ besök hĂ€r hemma i mitt kök. Jag tyckte det passade med nĂ„got vĂ„rigt och frĂ€scht sĂ„ hĂ€r nĂ€r vi Ă€ndĂ„ tassat en bit in i första vĂ„rmĂ„naden. Även om det fortfarande snöar hĂ€r och igĂ„r hade vi -13,9. Men vĂ„ren mĂ„ste ju komma nĂ„gon gĂ„ng. Det vet vi. Den har inte bara riktigt bestĂ€mt sig om nĂ€r Ă€nnu. Och det Ă€r faktiskt inte alla Ă„r vi har bĂ„de en vit pĂ„sk och en vit jul. Pappa planerar för fullt i vilka snöhögar han ska gömma barnens pĂ„skĂ€gg i 😉
citronkladdkaka med vit chokladganache Fredagar innebÀr hemmadag med Isac. Jag brukar passa pÄ att jobba undan massor pÄ förmiddagen och sen brukar vi hitta pÄ nÄgot kul. Men jag ligger nerbÀddad i soffan och jobbar fortfarande.
I tisdags drog jag ut en visdomstand och efter det har dagarna gÄtt i 100. Men i gÄr efter lunch, nÀr allt lugnat ner sig sÄ var det som om kroppen kom pÄ att just ja, nÄgot hÀnde i tisdags. SÄ dÄ blev jag sÄ förlamande trött och fick lite feber. Men den gick ner som tur var i gÄr kvÀll. Men Àr helt slut idag fortfarande. Men dÄ Àr det tur att man kan jobba frÄn soffan! HÀr skiner solen och sÄ toksnöar det om vartannat. Men det vore riktigt skönt att komma ut en svÀng nu pÄ dagen. Kanske gÄr vi ut och fikar lite i solen om en stund.

citronkladdkaka med vit chokladganacheKladdkakan gör man precis som vanligt allra helst dagen innan. Det Àr en regel som alltid fungerar för kladdkakor. Baka dagen innan och lÄt stÄ kallt i kylen över natten. DÄ blir den som allra godast tycker jag.
Åter igen blev jag lite inspirerad av Camilla som spritsat vit chokladganache pĂ„ sin citronkladdkaka. Det lĂ€t sĂ„ otroligt got. SĂ„ jag var tvungen att testa. En riktig 10 poĂ€ngare blev den kombinationen vill jag lova!

Citronkladdkaka med vit chokladganache:
200 g smör
4  dl strösocker
3 Àgg
1/2 tsk vaniljpulver
3 dl vetemjöl
3 citroner (skal och saft)
200 g vit choklad
1 dl vispgrÀdde

SmÀlt smöret i en kastrull, tag av det frÄn spisen och rör ner sockret. Blanda tills sockret smÀlt nÄgot och smöret svalnat. TillsÀtt Àggen, ett i taget. Se till att röra om ordentligt mellan varje Àgg sÄ allt blandas ordentligt.
Ha sedan i vaniljpulver och mjöl. Rör, inte vispa till en slÀt smet.
Riv skalet frÄn tvÄ citroner och pressa ur saften ur tre. Blanda i detta i smeten.
GrÀdda i 225°C i cirka 20 minuter. LÄt svalna helt, gÀrna i kylskÄp över natten.
Hacka den vita chokladen och ha upp i en rostfri bunke. VÀrm grÀdden i en kastrull. HÀll den varma grÀdden över chokladen och lÄt stÄ i nÄgra minuter. Rör sedan om till en slÀt och glansig ganache.
LÄt stÄ i rumstemperatur tills din ganache har fÄtt önskad konsistens. Du kan ocksÄ skynda pÄ det genom att stÀlla in den i kylen, men hÄll koll sÄ den inte stelnar sÄ mycket att den inte gÄr att spritsa. Bred eller spritsa ut ganachen pÄ din kalla citronkladdkaka. Dekorera med fÀrska bÀr.
Förvara i kylskÄp.
BÀsta kladdkakan som Àr precis sÄdÀr lagom syrlig tycker jag!

13
Kommentera

Centerkakor

centerkakor, centergrottor, smÄkakor,
Hej hÀrliga tisdag! Idag har jag bakat en kaka som jag gÄtt och funderat lÀnge, lÀnge pÄ. NÀmligen centerkakor. Eller kanske centergrottor. Vad tycker ni passar bÀst? För de Àr ju nÀstan som en hallongrotta, fast istÀllet för hallonsylt sticker man i en bit centerchoklad.
Jag kan lova er att de var helt livsfarligt goda. Jag provsmakade 1. Sen var jag tvungen att stoppa ner alla i pÄsar och in i frysen. Risken Àr överhÀngande att jag skulle ha Àtit upp hela plÄten annars!
PlÄten som ni ser i bild hÀr nedan har jag haft i evigheter. Jag tror att det Àr nÄgon form av mini-muffinsplÄt. Men den Àr vÀldigt sparsamt anvÀnd kan jag sÀga. Tills jag kom pÄ att den Àr perfekt att baka den hÀr sorten av smÄkakor i! Dom hÄller formen, flyter inte ut och blir supersnygga! SÄ har du problem med att fÄ till snygga syltgrottor eller liknande kakor, ta fram min-muffinsplÄten!
centerkakor, centergrottor, smÄkakor,
 
Nu sitter jag hÀr och ska renskriva lite recept, förbereda en pannacotta tills i morgon och sedan laga lite mat. Kl 18 Àr det dags att bege sig i mot tandlÀkaren och dra ut en av mina visdomstÀnder som har jÀklats med mig under sÄ mÄnga Är. UngefÀr sedan den började komma upp för över 10 Är sedan. Men nu ska den Àntligen vÀck. Eller Àntligen och Àntligen. KÀnner ÀndÄ lite skrÀck inför detta. Har inte dragit ut en tand pÄ 20 Är. DÄ tog dom tvÄ samtidigt, jag blev jÀttesjuk och lÄg dÀckad i en vecka och kunde inte Àta annat Àn flytande.. Jag hoppas pÄ att det gÄr lite bÀttre den hÀr gÄngen eftersom jag har ett stort jobb inbokat i morgon som jag helt enkelt mÄste göra..
centerkakor, centergrottor, smÄkakor,

De hÀr kakorna Àr riktiga kalaskakor tycker jag! SÄ fint med lite strössel pÄ toppen! Jag har anvÀnt ljust muscovadosocker i sjÀlva kakdegen som ger en fin kolaton och passar ypperligt till kolan i chokladen. Vill man kan man istÀllet ta mörkt muscovadosocker- som smakar lite lakrits och Àven ta center smaksatt med lakrits. Gillar man lakritssmaken blir det nog toppengott!!
 
Centerkakor: 26 stycken:
100 g mjukt smör
1 dl muscovadosocker
1 dl strösocker
1 Àgg
1 krm vaniljpulver
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
26 bitar center (ca 1 1/2 rulle)
Blanda smör och de bÄda sockersorterna tills allt blandats vÀl. tillsÀtt Àgget och rör om. Ha i vanilj, mjöl och bakpulver. Blanda till en smidig deg.
KlÀ en minimuffinsform med smÄ pappersformar. Forma degen till 26 smÄ bollar. LÀgg i en boll i varje pappersform. GrÀdda i 175°C i cirka 12 minuter. Tag ut formen och tryck i en bit center i varje kaka. Du behöver inte göra ett hÄl först, chokladen kommer att tryckas ner fint i kakan. GrÀdda i cirka 3 minuter till. Tag ur kakorna och strö över valfritt strössel.
SuperlÀttbakade och vÀldigt, vÀldigt goda!

9
Kommentera

5 lÀttlagade och enkla recept


tortillapizza med kyckling

Hej hÀrliga mÄndag!
Åter igen Ă€r det dags för en liten veckoplanering av maten. Och idag tĂ€nkte jag bjuda er pĂ„ 5 lĂ€ttlagade och enkla recept. Visst behöver vi alla tips om det ibland?
HÀr strilar regnet ner utanför fönstret men vad gör vÀl det nÀr det innebÀr att vi kommer nÄgra steg nÀrmare vÄren (jag blundar helt för att det ska bli -10 senare i veckan). Förutom att vÄren kÀnns lite nÀrmare idag sÄ Àr det första dagen pÄ jag vet inte nÀr som jag har en hel arbetsvecka framför mig. En vecka som förhoppningsvis inte kommer innebÀra sjuka barn. Utan att vi alla fÄr vara glada och pigga hela veckan!
Först ut Àr en av mina personliga favoriter. Det gÄr rackarns lÀtt att laga och det Àr lÀtt att variera. Tacossmak, kyckling, vego- ja det Àr bara fantasin som sÀtter grÀnser. Jag pratar om tortillapizza hÀr. BÀsta maten <3

kotlettgryta med svamp

Ett vÀldigt uppskattat recept hÀr pÄ Linnéas Skafferi Àr den hÀr kotlettgrytan med svamp. Kotletterna gÄr sjÀlvklart att byta ut mot kyckling eller nÄgot vegetariskt alternativ. Supergott!!!
fisk i ugn med creme fraiche
Av mĂ„nga anledningar Ă€r det hĂ€r faktiskt ett av bloggens mest uppskattade recept. Men tvĂ„ av anledningarna Ă€r att det Ă€r fĂ„ ingredienser som behövs och det Ă€r ruskigt lĂ€ttlagat! Fisk i ugn– med en grymt god crĂšme fraĂźchesĂ„s. Har ni inte testat Ă€n, sĂ„ gör det pĂ„ stört!

enkel gryta med ajvar, kyckling, brysselkÄl

En annan rÀtt jag ofta lagar nÀr jag vill att det ska gÄ fort Àr den hÀr busenkla grytan med ajvar och kyckling. LÀttlagat och sÄ gott! Mat helt i min stil!
hemgjord gyros pÄ kyckling

Har ni testat att göra hemgjord gyros nÄgon gÄng? Perfekt fredagsmat dÄ det faktiskt gÄr snabbare att laga det hÀr Àn att köpa pizza! Bra va! Det blir dessutom sÄ mycket godare Àn köpevarianten! snabb cheesecake i glas philadelphiaost
PÄ tal om saker som gÄr snabbt och enkelt, har ni testat min supergoda cheesecake i glas? PÄ bara 5 ingredienser och kanske 10 minuter slÀnger du snabbt ihop den hÀr godingen! Perfekt!
 
Nu hoppas jag ni alla fÄr en helt fantastisk start pÄ veckan! SjÀlv planerar jag lite pÄskrecept som komme upp pÄ bloggen hÀr framöver, hÀrligt va?

0
Kommentera

Vegetarisk pasta al forno

vegetarisk pasta al forno
Jag har sagt det förr och jag sÀger det igen. Pasta mÄste ju vara vÀrldens bÀsta mat. Passar sÄvÀl till vardag som till fest!
I veckan hade jag ett jobb inbokat dĂ€r jag skulle göra en klassisk pasta al forno. LĂ€tt inspirerad av mig sjĂ€lv tog jag och gjorde en vegetarisk variant ocksĂ„. Mina italienska sprĂ„kkunskaper Ă€r inte om bĂ€sta. Även om jag en gĂ„ng pĂ„ Sicilien lyckades förklara för en man i mataffĂ€ren att jag letade efter grillspett i trĂ€. Han kunde ingen engelska och jag ingen italienska, men ut kom jag med.. Grillspett i trĂ€! Men vad jag förstĂ„r betyder pasta al forno ungefĂ€r bakad pasta, eller pasta i ugn. Kanske Ă€r det nĂ„gon som ver dene sakta betydelsen?
AlltsÄ, du har ganska fria hÀnder hÀr. Men pasta al forno Àr inte en lasagne nÀr du varvar pasta och sÄs i massor av lager, du gör bara tvÄ varv. Och det bÀsta av allt Àr att du kan anvÀnda vilken pasta du vill. Med andra ord perfekt om du rÄkat koka för mycket pasta, dÄ Àr det bara att göra en god pastagratÀng pÄ det.
vegetarisk pasta al forno

Jag Ă€lskar smaken av klassisk pasta. Det gĂ„r inte att komma ifrĂ„n. Det ÄR sjukt gott. Men. Min mage klarar verkligen inte av det.  Lite pasta kan gĂ„ bra men sĂ„ hĂ€r i en hel gratĂ€ng gĂ„r det inte. SĂ„ sĂ€ger min mage upp sig.
DĂ€rför Ă€r jag glad att det nu kommit sĂ„ otroligt mĂ„nga varianter av bönpasta som fungerar lika bra att anvĂ€nda som klassisk pasta. Smakar det lika? Nej, tyvĂ€rr inte. Men om alternativet Ă€r att inte kunna Ă€ta pastarĂ€tter alls, sĂ„ vĂ€ljer jag gĂ€rna varianten med bönpasta 🙂
HÀr var tanken att testa en ny slags bönpasta, men jag rÄkade överkoka den helt, sÄ den gick inte att anvÀnda. SÄ jag fick ta av den pastan som fanns hemma. Men det Àr ju det som Àr det fina med det hÀr receptet. Det Àr inte sÄ noga vad du tar!
vegetarisk pasta al forno

Vill man ha en gratÀng med mer köttkÀnsla man man absolut anvÀnda soyafÀrs eller liknande. Jag Àr inte sÄ stort fan av att fÄ vegetarisk mat att smaka som kött. SÄ jag gör hellre nÄgot helt annat.
En bas pÄ krossade tomater och linser funkar alltid, sen Àr det bara att krydda pÄ! Nu nÀr jag sitter och renskriver receptet tÀnker jag att ett gÀng finhackade oliver hade varit gott att blanda i. Det fÄr jag testa nÀsta gÄng!
 
Vegetarisk pasta al forno:
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
2 selleristjÀlkar
2 stora morötter
3 msk tomatpuré
3 msk röd pesto (med soltorkade tomater)
500 g krossade tomater
2 dl rött vin
1 grönsaksbuljongtÀrning
2 dl röda linser
1 dl basilika
salt, svartpeppar och en nypa muskotnöt
3 msk smör
4 msk vetemjöl
ca 5 dl mjölk
salt, vitpeppar och en nypa muskotnöt
500 g valfri pasta
200 g mozzarella
2 dl riven parmesan
Skala och finhacka lök och vitlök och stek den tills löken blivit genomskinlig i en gryta. SkÀr ner selleristjÀlkarna i mindre bitar och riv morötterna. Blanda i detta i med löken, tomatpuré och röd pesto. LÄt allt steka ett par minuter.
SlÄ pÄ krossade tomater, vin, buljongtÀrning och röda linser. Blanda om vÀl. LÄt koka under lock i cirka 30 minuter. TillsÀtt sedan finhackad basilika och smaka av med salt, svartpeppar och en nypa finriven muskotnöt.
Gör béchamellsÄsen genom att smÀlta smör i en kastrull, tillsÀtt sedan vetemjölet och lite av mjölken under konstant vispning. FortsÀtt att ha i mjölken, lite Ät gÄngen medan du vispar. LÄt sÄsen tjockna ordentlig. Smaka av med salt, vitpeppar och finriven muskotnöt.
Koka pastan enligt instruktionerna pÄ förpackningen.
Riv mozzarella och parmesan.
LÀgg hÀlften av den kokta pastan i en ugnssÀker form, fördela hÀlften av tomatsÄsen och béchamellsÄsen över. Strö över all mozzarella och hÀlften av parmesanosten.
LÀgg sedan pÄ resten av pastan, köttfÀrssÄsen och béchamellsÄsen. Toppa med den rivna parmesanen. Gratinera i 225°C i cirka 25-30 minuter.
Perfekt söndagsmiddag, tisdagsmiddag eller middag vilken dag i veckan som helst!
 

2
Kommentera