6 goda småkakor

saffranssnittar med vit choklad
Kladdiga kladdkakor och maffiga tårtor i all ära. Men alltså de tär få saker som slår en riktigt god hembakad småkaka tycker jag. Kanske för att det är något man inte äter så ofta, så det nästan blir lite exklusivt. Lite lyxigt. Igår på FORMEX åt jag brysselkex. Jag vet inte när jag bakade det sist och det var så gott! Så imorgon ska jag nog ta att baka lite goda småkakor. Jag gillar ju när det är enkelt, som ni kanske märkt vid det här laget. Därför faller kakor som dessa mig i smaken. Knåda ihop degen, rulla ut till en längd, platta till, grädda, skär i kakor. ÄT! Sånt gillar jag. Vilket man tydligt kan se här på bloggen då det finns ett och annat recept i den stilen.
Som de här saffranssnittarna med vit choklad. Jag vet att julen är över, men de här är så goda att de förtjänas att äta året runt! Dessutom kanske det är någon av er som har ett kuvert saffran över eller så. Passa då på att baka dessa. SÅ goda!
kolakaka
De här sega småkakorna med smak av av ingefära och choklad är smått beroendeframkallande. Älskar smaken av ingefära i småkakor!
kolakakor med choklad
 
Hittade en liten påse med ett par 4 kakor kvar i frysen här om dagen. MUMS så gott och nu är dom slut. Kolakakor med choklad hör verkligen till favoriterna!
kolakakor
Grunden till alla de här kakorna är kolakakor. En kaka som alltid fanns hemma hos mormor när jag var liten. Så god i allsin enkelhet!
chokladsnittar
 
Sega chokladsnittar brukar jag ofta göra till barnens kalas. Då färgar jag pärlsockret i en passande färg med hjälp av lite karamellfärg. Väldigt uppskattat av stora som små 🙂
sega chokladsnittar med schweizernöt
 
Adderar man dessutom schweizernöt till sina kakor, då hamnar man i kakhimlen, det lovar jag dig! Så gott till en kopp rykande het kaffe!
Vilken är er favoritkaka när det kommer till småkakor? 

8
Kommentera

Semmelkladdkaka med mandelmassa

semmelkladdkaka
 
Är ni redo för fler semmelrecept? Klart ni är! För vem kan tröttna på semlor, när det finns så många olika varianter att göra dom på!Förra året gjorde jag en semmelkladdkaka som blev en dundersuccé! Och i år tog jag och piffade till receptet något, gjorde det liksom lite bättre och lite godare.
Jag gillar när semlor smakar semlor. Men, hur ofta har man egentligen tid att baka semlor? Kladdkaka däremot, det finns det betydligt oftare tid till att baka. Dessutom slipper man all den där torra bullen, som man i alla fall inte vill äta. Jag spritsade en krans av grädde runt om hela semmelkladdkakan, sen pudrade jag över massor av florsocker.
Jag serverar gärna den här kladdkaka rätt kladdig, den är liksom som godast då. Och precis  som alla andra kladdkakor tycker jag det blir bäst om man gör den dagen innan så den hinner stå i kylskåpet över natten. Då blir det godast 🙂
semmelkladdkaka
Inatt har det vräkt ner snö här hos oss. Så vi vaknade verkligen till en vintervit värld. Riktigt vackert! Men jag har spenderat hela dagen i Stockholm på möte och sen på FORMEX. Så mycket fint det fanns att inspireras av där! Någon mer som varit där eller ska dit? Vi var på pressvisningen av Elsa Beskows 100-årsjubileum. Så mycket fina grejer, speciellt muggarna. Och grytunderläggen. Dom blev jag lite kär i allt!
Nackdelen med att vara på vift en hel dag från datorn är att jag ligger hopplöst efter med mail och jobb. Så det är bara att beta av det vartefter nu. Märkligt hur man kan få så många mail under en dag va?!
 
Nu till receptet. Det är i stort sett som det jag tidigare bakat, men för att förstärka mandelsmaken lite extra hade jag mandelmjöl i själva smeten. Jag vet inte om den enbart går att baka på mandelmjöl för att göra den helt glutenfri, någon som testat det?
Semmelkladdkaka:
150 g smör
1 tsk vaniljpulver
1/2 msk kardemummakärnor, nymortlade
2 dl strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
1 dl mandelmjöl
100 g mandelmassa
3 ägg
Lägg smör, vaniljpulver och nymortlade kardemummakärnor i en kastrull och smält smöret. Blanda alla torra ingredienser i en skål, riv mandelmassan och blanda i den. Ha i det smälta smöret med kryddorna. Knäck i äggen ett i taget och rör om väl. Klä en form med löstagbar kant med bakplåtspapper. Ha i smeten och grädda i 175°C cirka 15-20 minuter. Kakan skall fortfarande vara kladdig i mitten. Låt kladdkakan svalna helt, låt gärna stå i kylskåp.
Innan servering, vispa grädde fluffigt och spritsa runt kanterna i ett fint mönster på kladdkaka. Pudra florsocker över. ÄT OCH NJUT!

20
Kommentera

Mjukt tunnbröd i stekpanna

mjukt tunnbröd i stekpanna
Idag har jag baka världens enklaste bröd. Det är ingen jäst i. Det behöver inte jäsas. Inte arbetas eller knådas. Du behöver faktiskt inte ens en ugn!
Man rör bara ihop alla ingredienser, delar degen, kavlar ut degbitarna och steker sedan i stekpanna. Jag har alltså gjort mjukt tunnbröd i stekpanna. Jag vet inte hur många olika varianter jag prövat. Och det blir inte bra. Men idag!  Då kom jag fram till helt rätt recept och det blev så gott!
Som allt bröd är det ju allra godast när det är helt nygräddat, ni vet sådär varmt och mjukt så smöret smälter lite. Men de går såklart bra att äta lite senare också. Men ska de sparas, då rekommenderar jag att man lägger dom i frysen och sedan tinar försiktigt i ugnen. Då blir de som nygräddade igen! Vi har en stor Muurikka, så i sommar ska jag garanterat testa att baka dessa bröd på den. Det kommer att bli superbra!
mjukt tunnbröd i stekpanna
Precis som i stora delar av Sverige har vi det rejält blåsigt även här i Sala där jag bor. Det blåser och snöar riktigt ordentligt. Känns sådär att åka iväg och hämta barnen på skola och förskola om en stund. Men det är bara att köra försiktigt. Hela natten har jag hört hur det blåst utanför och jag är livrädd att något av de stora träden vi har bakom huset ska vicka rakt på oss eller pojkarna när vi sover!
Jag hoppas verkligen ovädret drar bort, för i morgon har jag ett möte inne i Stockholm på morgonen och sedan är tanken att jag och mamma ska åka ut till FORMEX. Men jag vet ju hur det brukar vara att åka tåg i detta väder, försenade eller inställda tåg är ju mer regel än undantag. Så vi hoppas på det bästa!
Idag håller jag tummarna för min bil som är inne på verkstaden. Det är något fel på motorn och bilen går superdåligt. Så nu hoppas jag INTE att det går på 60 tusen och laga allt, utan att det bara är något lättfixat. Vilket det antagligen inte är. Men det gäller att vara positiv <3
 
Men så till brödet, perfekt att äta som mellanmål, till soppa, till gryta eller bara för att det är gott! Jag valde att göra mitt bröd på havremjölk. Av den enkla anledningen att jag ville åt den där lilla sötman som naturligt finns i havremjölk. Men det går självklart lika bra att använda vanlig mjölk, eller vatten med för den delen! Jag gillar inte brödkryddor, men tycker du om det kan man absolut krydda upp brödet med det!
 
Mjukt tunnbröd i stekpanna, ca 8 bröd:
2 1/2 dl vätska (mjölk, havremjölk, vatten)
1 nypa salt
ca 6 dl vetemjöl
1 msk olja
Blanda vätska, salt och vetemjöl i en bunke. Tillsätt oljan. Arbeta snabbt ihop till en smidig deg, det gör inget om den är lite kladdig.
Ha upp på väl mjölat bakbord. Dela degen i cirka 8 lika stora bitar. Kavla ut varje degbit till en tunn platta. Se till att ha mjöl under degbiten så den inte kladdar fast. Stek i en torr stekpanna på medelhög värme. Cirka 3 minuter på varje sida. Lägg de färdiggräddade bröden i en handduk. Jag brukar börja steka direkt när jag har ett bröd utkavlat, då spar man in lite tid.
 
I övrigt är jag ganska dålig på att baka bröd. Har du något bra recept som du alltid lyckas med? Dela gärna med dig isf! Hembakat bröd är ju så gott!!!
Nu ska jag ge mig ut i snöstormen och hämta hem familjen <3

224
9 kommentarer

Barnens favoritmat- 5 goda middagar

hemmagjorda fiskpinnar i ugn
Härliga måndag, hej! Dags för en ny matlista. 5 goda middagar är planerade och temat den här veckan tänkte jag köra temat: barnens favoritmat.
Det är ju bara att inse, man behöver ha ett par ess i rockärmen som man vet alltid går hem. Man kanske inte alltid kan laga mat som barnen älskar. Men ett par dagar i veckan brukar jag försöka tänka till lite extra och laga något jag vet att de älskar. Vi äter ofta vegetariska grytor och liknande hemma hos oss. Men jag märker att barnen gillar när allt inte är ihopblandat. Utan när man enkelt kan peta i sig potatis för sig, kycklingbitar för sig och grönsakerna för sig. Det tillagar på något vis barnen. Därför går alltid mina egengjorda fiskpinnar hem! Perfekt för barnen att sitta och pilla med. Och de är dessutom väldigt enkla att göra då jag gör dom i ugnen!
ugnspannkaka
Jag gör sällan ugnspannkaka. Men vi brukar äta det då och då hos mi8na föräldrar. Perfekt mat att laga om man lite sådär oplanerat blir många till middag. Och det här är också något mina barn älskar. Jag brukar alltid försöka servera lite matigare alternativ att ha till förutom sylt och grädde.
Just ugnspannkaka är även toppenbra att göra om man ha lite rester och så hemma. Det mesta går att slanta i och dryga ut pannkakan med!
vegetarisk stroganoff med morot och halloumi
Korvstroganoff är ju en typisk favorit hos barn. Men eftersom jag inte är så förtjust i korv äter vi inte det hemma hos oss. Därför blev jag himla lycklig när jag kom på det här receptet. En stroganoff med morötter och halloumi. Så gott och det är mina barns favoriträtt! Vill jag att dom ska äta bra, är det här middagen att laga <3
 
hemgjorda chicken nuggets nyttiga
Precis som fiskpinnar är chicken nuggets perfekt barnmat. Men har ni sett vad som kan vara i de färdiga man köper? Nja, inget jag så gärna äter. Men mina hemgjorda nuggets består bara av ren kyckling och panering. Precis som fiskpinnarna kör jag dessa i ugnen, så de behöver inte friteras.
tacopaj
Konceptet med tacofredag verkar hålla i sig runt om i Sverige. Vi äter sällan tacos sådär med grönsaker i olika skålar. Det blir ofta någon variant av taco. Som tacopaj, tacotårta eller liknande. Jag håller nu på att försöka ta fram ett bra vegetariskt alternativ till vanlig tacoköttfärs. Jag hoppas hinna provlaga receptet en gång till den här veckan. Så jag snart kan dela med mig av det! Tills dess, här är en av mina favoriter och barnen äter betydligt mycket mer av den här tacopajen än av vanlig tacos!
 
mangoglass
 
En sak till mina barn verkligen älskar är glass! Tur då att glass inte alltid behöver vara proppfull av socker och massa tillsatser. Man kan faktiskt göra grymt god glass på bara 3 ingredienser! Receptet på min goda frozen yoghurt med mango hittar ni här.
Idag har jag en sån där härlig måndagskänsla i kroppen. Har en hel del roliga saker inplanterade under veckan och känner mig just nu så pepp på jobbet. Härligt att starta veckan så!
Hur ser er vecka ut?

35
Kommentera

Semmelmuffins

semmelmuffins, mufflor, muffins
Den semmeltid nu kommer, med lust och fägring stor. Visst är det så den fina gamla sången går va? Skämt å sido, vi svenskar har verkligen blivit semmeltokiga! Och de senaste åren försöker verkligen alla uppfinna något nytt som ska bli årets snackis. Själv är jag av den konservativa sorten och gillar semlor som är just semlor. Med ett par undantag.
Igår bakade jag nämligen dessa semmelmuffins, eller mufflor (muffin+semla=muffla=mufflor i plural).
semmelmuffins, mufflor, muffins
Efter att vi provsmakat dessa små semmelmuffins konstaterade vi att de nästan var godare än vanliga semlor. Då proportionerna mellan bröd, mandelmassa och grädde blir betydligt mycket bättre här. Sebastian tycker det är på tok för mycket bröd i förhållande till mängden grädde i en vanlig semla. Och jag kan vara benägen att hålla med honom där! Sen tycker jag att en hel semla ofta blir lite mycket. Det var betydligt bättre storlek på dessa.
semmelmuffins, mufflor, muffins
Själva grunden är en otroligt god kardemummamuffins. Jag känner att de här muffinsarna kommer jag baka igen, även utan allt semmelpiff liksom. Saftiga och riktigt mycket kardemummasmak. Jag har de senaste åren börjat gilla kardemumma mer och mer. Men det ska vara nystött kardemumma. Det blir allra godast så!

semmelmuffins, mufflor, muffins
Här hemma har Isac ledig fredag. Så vi myser i soffan. Jag jobbar och han varierar mellan att spela spel på Ipaden och kolla på någon serie. Ute har det blivit tokvitt under natten och det är bara så vackert!! När jag jobbat klart ska vi ta en promenad innan Axel kommer med bussen från skolan. Sen Isac började förskola för två år sedan har vi alltid varit hemma fredagar. Och jag mins hela det första året. Det var en mardröm! Båda barnen var alltid på sjukt dåligt humör, jag var tvungen att försöka hinna jobba, städa och tvätta- samtidigt som Isac rev till precis allt och bara var så arg. Det slutade ofta med att vi istället åkte till min mormor och morfar. Där satte sig barnen framför tv,n och så fick jag dåligt samvete för det.
Nu när vi sitter här i soffan kan jag knappt föreställa mig att ha det så igen. Man glömmer fort de där jobbiga perioderna, även om de ibland är väldigt långa perioder. Nu njuter jag till max 🙂 Livet blir kanske inte enklare för att barnen blir lite större, men på något vis lite mer lätthanterligt!
 
semmelmuffins, mufflor, muffins
Men nu till semlorna. Eller mufflorna. Eller semmelmuffinsarna, kalla dom vad du vill. Här kan du vara hur avancerad du vill. Skär bara loss ett litet lock, spritsa på grädde, sätt på locket och pudra över florsocker. Eller så gröper man ur lite innehåll och fyller med mandelmassa. Då blir det lite mer likt en semla, och ganska mycket godare!
Semmelmuffins, ca 12 st:
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
100 g smör
1/2 msk nystött kardemumma
1/2 tsk vaniljpulver
1 dl mjölk
2 1/2 dl mjöl
1 dl mandelmjöl
2 tsk bakpulver
mandelmassa
ca 3 dl grädde
florsocker
 
Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Lägg smör, nystött kardemumma och vanilj i en kastrull och smält smöret. Häll i mjölken så smöret svalnar.
Blanda mjöl, mandelmjöl och bakpulver. Rör ner detta i äggsmeten och ha i smör och mjölken. Rör om försiktigt tills allt är väl blandat.
Fördela i muffinsformar och grädda i 175 °C i cirka 12-15 minuter. Låt muffinsarna svalna.
Snitta ett lock i varje och tag ur locket. Riv mandelmassan fint och fyll i varje grop. Vispa grädden och spritsa varje muffins. Lägg på locket och pudra florsocker över.
 
Vips så har du en muffla! Går betydligt fortare att baka än vanliga semlor och är supergod!
 

24
Kommentera