Vegetarisk pastagratäng

vegetarisk pastagratäng med linser
inlägget innehåller annonslänkar
Idag tänkte jag dela med mig av ett superbra tips på vardagsmat, nämligen en vegetarisk pastagratäng. Det här är typisk vardagsmat hemma hos oss. Antingen äter vi det som pasta med sås eller så här, som en pastagratäng. Jag brukar ta fram min tjusiga gryta och göra en rejäl omgång, då räcker det till både middag och ett gäng luncher!
Jag brukar ofta göra en sås på röda linser. Man kan säga att den ersätter den klassiska köttfärssåsen hemma hos oss. Ni vet en sån där bra grund man kan ha till det mesta.
Jag brukar krydda min linssås på två olika sätt. Antingen tar jag det klassiska spåret och smaksätter med paprika, torkad oregano, timjan, lite chili- ja men ni vet. Det här vanliga som man har i köttfärssås.
Eller så kryddar jag upp den med 7-kryddor. En orientalisk kryddblandning med kardemumma, vitpeppar, svartpeppar, kanel,  ingefära och kryddnejlika. Den passar riktigt bra i olika pastasåser eller till köttfärs. Jag brukar köpa färdigblandad i matbutiken och jag använder den fler gånger i veckan!
 
vegetarisk pastagratäng med linser
Till den här pastagratängen använde jag mig av kikärtspasta. Det är en favorit hemma hos oss. Kanske inte att äta precis som den är. Men i gratänger gör den sig perfekt! Kokar inte sönder, utan behåller sin fina form och har en nötig och got ton i sig. Men man kan självklart ta den pasta man själv föredrar. Jag är så glad att jag hittat de här ersättningprodukterna för klassisk pasta. Inte för att jag inte tål pasta eller så. Men min mage mår verkligen inte bra av att äta det. Pasta gjort på olika baljväxter går däremot mycket bättre!
Som sagt, hur ni kryddar den här pastagratängen välja ni lite själva. Men har ni inte testat 7-kryddor rekommenderar jag det starkt 🙂
Gratängen har jag toppat med lite fetaost, men den går även bra att byta ut mot någon annan smakrik ost. Men hoppa inte över osten, den ger en fin smak till maten!
Vegetarisk pastagratäng med linser:
1 gul lök
2 stora morötter
2 vitlöksklyftor
1 msk paprikapulver
1 msk sjukryddor
2 msk tomatpuré
1 msk grönsaksbuljongpulver.
1/2 dl balsamvinäger eller rött vin
2 dl röda linser
2 fp krossade tomater
ca 3-5 dl vatten
salt & svartpeppar
färsk persilja
3 dl keso
1 fp fetaost
4 port pasta av valfri sort.
 
Skala och stek lök och vitlök mjuk i en gryta. Skala och riv morötterna. Låt de steka med i grytan tillsammans med alla kryddor ett par minuter.
Tillsätt sedan balsamvinäger, röda linser, krossade tomater och vatten. Låt allt koka i cirka 30 minuter eller tills linserna mjuknat. Ha eventuellt i mer vatten om linssåsen känns för tjock.
Smaka av med salt, peppar och finhackad, färsk persilja. Medan linssåsen kokar i grytan, tillaga pastan enligt recept på förpackningen.
Blanda i den kokta pastan i grytan. Bred över keso och smula sist fetaosten och fördela jämnt över keson. Gratinera i 225°C i cirka 20 minuter.
Servera med något grönt till och ketchup!
Så länge mina barn får ha ketchup på maten är de nöjda 🙂 Och som vanligt blir den här pastagratängen bara godare dagen efter när den fått stå till sig lite!

7
Kommentera

5 goda gratänger

 
gratäng med rödbetor
En ny härlig vecka är här och det är hög tid att planera inför veckans mat om du inte redan gjort det! Igår på  instagram skrev jag lite om det här med att våga testa nya maträtter. Att inte alltid laga samma vanliga. Jag älskar vardagsmat och testar nya grejer varje vecka. Dels för att det ingår i mitt arbete, men också för att jag skulle bli galen av att äta lika mat vecka ut och vecka in.
Därför kände jag att det passade riktigt bra att lyfta 5 goda gratänger i veckans mat denna vecka. För just gratänger är perfekt mat att våga ta ut svängarna i lite tycker jag. Man kan ta lite av vad som finns hemma och vad man tror kan passa ihop. Lite så var det när jag kom fram till receptet på den här rötbetsgratängen. Alla de smaker jag har haft i passar så oroligt bra ihop. Och så blev det en rackarns god gratäng också!
kycklingratäng med ajvar
 
En annan storfavorit här hemma är kycklinggratäng med ajvar. Bästa vardagsmaten tycker barnen! Massor med smak som du enkelt får till tack varje att det är ajvar i. Och så lättlagad!zucchinigratäng
För ett par år sedan gjorde jag den här zucchinigratängen. Så gott alternativ till klassisk potatisgratäng! Jag gör den ofta på sommaren ett perfekt tillbehör till grillat! Men den passar såklart lika bra mitt i vintern.
 
vegetarisk grönsaksgratäng
Som jag skrev tidigare, det jag gillar med gratänger är att man kan ha i lite av vad som finns hemma. Här har jag gjort en grönsaksgratäng av vad som fanns hemma. Perfekt till lite pasta!
 
fiskgratäng
Ikväll blir det fiskgratäng hemma hos oss. Så enkel vardagsmat! Och just denna fiskgratäng brukar gå hem hos stora som små! Runt om fisken har jag spritsat broccolimos, men ta det mos ni gillar bäst! Idag kommer vi göra på blomkålsmos tror jag. Så gott!
 
ananaspaj
Veckans goda får bli den här ananaspajen! Jag vet att ni är många, många, många där ute som testat den och det är en storfavorit vet jag. Så om ni tillhör någon av de få personer som inte provat den än, gör det bums! Gillar man nu inte ananas kan man byta ut det mot hallon eller blåbär. Jag har även hört om någon som gör den på hjortronsylt istället för ananas <3
Idag arbetar jag hemifrån då jag har Isac hemma från förskolan. Lite, lite feber, hostig och snorig. Och trött. Förhoppningsvis kortar vi sjukperioden och låter bli att smitta ner alla andra på förskolan om han får vara hemma och ta det lugnt någon dag. Så idag arbetar jag från soffan i mjukisbyxor. Känns faktiskt helt ok 😉 Även om det inte är kul för Isac att inte vara på topp!
Jag önskar er alla en riktigt härlig start på veckan!

2
Kommentera

3 pastarecept att testa till helgen

pasta med oxfilé
Äntligen är fredagen här!
Och kanske letar du som jag efter inspiration till enkel och god mat att äta till helgen? Därför tänkte jag dela med mig av 3 goda pastarecept. Pasta kan ju kännas som typisk vardagsmat. Man jag lovar, de här rätterna är allt annat än vanlig vardagsmat!
SOm den här underbara oxfilépastan. Alltså det är såå himla gott (tycker till och med jag som i vanliga fall inte äter kött!) Perfekt att svänga ihop lite snabbt så här på fredagen efter jobbet. Eller varför inte bjuda över vänner på en riktigt lyxig lördagslunch!
Hörde jag någon säga vinlunch? Jag kommer!
 
snabb kycklingpasta
Gillar man kyckling bättre kan jag starkt rekommendera denna krämiga kycklingpasta med soltorkade tomater. Dra mig baklänges så gott!
Jag tycker det blir allra godast att använda färsk pasta till rätter som dessa.
pasta med kyckling och pesto
Ni vet när man någon gång ätit en riktigt god rätt. Som man sedan inte riktigt kan släppa? Så var det med den här pestopastan. Det är säkert 10 år sedan jag åt den på en restaurang för första gången. Efter det var jag bara tvungen att återskapa den hemma.  Här har jag valt tt ha bönpasta till. Min kropp tycker liksom lite bättre om det än vanlig pasta. Även om hjärtat gillar riktig pasta. Men ta det ni gillar bäst!
Det finns ju verkligen massor av pastarecept om inte  är vardagsmat. Utan som passar utmärkt att laga till helgen.
Har du några bra tips?
 
Nu ska vi dra igång fredagsmyset här hemma hos oss. Sebastian är borta torsdag-söndag så jag och grabbarna får klara oss själva i helgen. Men det ska nog gå bra 🙂 Pojkarna har beställt våfflor till kvällsmat och själv tänkte jag äta lax. Våfflor är inte riktigt min grej, om de inte äts till efterrätt eller så. Då kan det gå.
 
Nu vill jag önska er alla en riktigt härlig fredagskväll! Hoppas ni kommer äta gott och ha det bra ikväll, så hörs vi av något under morgondagen!

2
Kommentera

Chokladsmoothie

chokladsmoothie
inlägget innehåller adlinks
Tänk att det finns så mycket gott att äta! Oavsett om det är frukost, lunch eller middag vi pratar om! Dessutom finns det så mycket av allt detta som är riktigt bra för dig. Som en smarrig chokladsmoothie tillexempel! Ett perfekt alternativ till dig som bara vill variera din frukost lite eller inte tycker om klassisk havregrynsgröt. Den här härligt lena och mättande frukosten innehåller nämligen havregryn. Genom att mixa havregryn med vätska och sedan låta stå och svälla över natten får du en mättande, tjock och krämig smoothie. Hur gott och enkelt som helst <3
chokladsmoothie
Idag SKINER SOLEN här! Alltså lyckan i kroppen är total! Jag ska försöka hinna ut ett par minuter nu och bara stå i solen en stund innan barnen ska hämtas, om jag inte blåser bort. Vilken vind, idag igen! Vi måste in och köpa fodrade gummistövlar till Axel när jag hämtat upp båda killarna. Tyvärr så har vi fått massor med plusgrader de senaste dagarna, så nästan all snö har smält. och det är så blött ute. Trots riktigt bra ytterkläder är Axel blöt från topp till tå när man kommer till fritids på eftermiddagarna. Visserligen skulle det bli kallt igen nästa vecka, men då har vi iallafall ett par fodrade gummistövlar till nästa gång det sätter fart och töar!
chokladsmoothie
Tillbaka till denna chokladsmoothie då. För att få den riktigt len och krämig görs den enklast i två steg. Blanda först ihop mjölk, havregryn, lite chiafrön och kakao. Mixa helt slätt. Detta brukar jag låta stå i kylen över natten (klarar sig fler dygn i kylen, om man nu skulle råka glömma att man gör frukost).
Nästa steg är att tillsätta fryst banan, mer vätska och sedan mixa. Vilken mjölk man väljer är helt en smakfråga. Jag gillar havremjölk. Vissa föredrar kokosmjölk (vilket också är supergott). Jag blandar allt i min fiffiga mixer från OBH Nordica En av mina mest använd köksprylar, näst efter kaffemaskinen tror jag!
Vill man göra den mer mättande och ännu godare går det bra att ha i ett par teskedar nötsmör av något slag. Det blir grymt gott!
 
Chokladsmoothie 1 glas:
1 dl havregryn
2 dl havremjölk
2 tsk chiafrön
1/2 tsk vaniljpulver
ca 2 tsk kakao*
1 liten fryst bakan
ev mer mjölk
dag 1: Blanda havregryn, valfri mjölk, chiafrön, vaniljpulver och kakao. Mixa helt slätt. Låt sta i kylen över natten.
dag 2: Tillsätt bananen och mixa tills allt blandats, Späd med mer mjölk till önskad konsistens.
 
* Alla gillar olika stark kakaosmak. Ha i och smaka av och avgör själv hur mycket kakaosmak du vill ha. Det kan även skilja mycket på olika kakaomärken hur starka de är i smaken.

5
Kommentera

Grötbröd i långpanna

grötbröd i långpanna
 
Jag ska erkänna något för er, att baka matbröd är inte min grej riktigt. Jag har ett par sorters bröd på min reportrar som jag gillar att baka. Som jag oftast lyckas med. Och en sak har de alla gemensamt, de är inte speciellt svårbakade. Och det här brödet kvalar garanterat in i den kategorin. Grötbröd bakat i långpanna. Saftigt, lättbakat, gott och väldigt enkelt att variera. Precis så som jag vill ha det när jag ska baka!
Idag utgick jag från ett klassiskt grundrecept som jag gjorde lite grövre genom att tillsätta dinkel och rågflingor. Nästa gång ska jag nog prova att ha i lite rårivna morötter också, eller lingon. Det tror jag kommer bli toppengott!
grötbröd i långpanna
Det är ju faktiskt få saker som slår hembakat bröd. Ni vet när det är sådär ljummet fortfarande så smöret smälter lite. MUMS!
Nu är det ju sällan man får 4 portioner gröt över efter frukosten, men annars är ju just grötbröd perfekt att baka om man får gröt över.
Jag åt dessa smörgåsar och en stor kopp av mitt senaste favoritte till eftermiddagsfika igår. Så gott! Just nu dricker jag Friggs nyponte., kan inte annat än älska färgen <3
Isac tvärsomnade i soffan kl 18 igår kväll, vilket innebar att någon var sprudlande pigg och glad kl 6 i morse. Skönt att slippa väcka honom. Han kan vara rejält svår att få liv i på morgonen annars. Till skillnad mot storebror Axel som bara kliver upp ur sängen och klär på sig, utan minsta knorr. Att två bröder kan vara så olika! Inatt hade det kommit hur mycket snö som helst, blötsnö! Var nämligen 1 grad varmt i morse. Så det var bara att gå ut och försöka skotta fram gården och bilarna innan vi kunde åka iväg. Senare ska det börja regna här, så kan bara gissa hur blöt Axel kommer bli i skolan!
grötbröd i långpanna
 
Grötbröd i långpanna:
4 dl havregryn (jag bytte ut 1 dl mot rågflingor)
8 dl mjölk
ca 50 g smör
50 g jäst
1 tsk salt
1 msk honung
9-11 dl vetemjöl (jag tog 5 dl dinkelmjöl och resten vetemjöl)
Koka upp en gröt på alla gryn och 6 dl av mjölken.
Ha upp gröten i skålen till din köksmaskin. Tillsätt resten av mjölken och smöret, rör om ordentligt. Gröten måste komma ner i temperatur. När gröten är fingervarm, smula i jästen och rör tills all jäst har lösts upp.
Tillsätt salt och honung. Mjölet tillsätts lite i taget. Arbeta degen cirka 5 minuter i maskin. Degen kan vara lite kladdig men smidig.
Ha i mer mjöl om så krävs.
Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter. Klä en plåt (30×40 cm) med bakplåtspapper och tryck ut degen med mjölade händer. Skär degen i rutor. Strö över lite mjöl och låt jäsa minst 30 minuter till Grädda i 225 °C i cirka 20-30 minuter.
 
Till helgen ska jag testa att kalljäsa degen över natten och så det bara är att ställa in plåten i ugnen på morgonen och vips har man nygräddat bröd till frukost! Perfekt om man som jag bor på landet och har långt till närmaste bageri!
 
Har du något bra tips på enkelt matbröd? Tipsa gärna i kommentarerna isåfall!

8
Kommentera
Generic filters

Fler resultat...

Generic filters

Fler resultat...