Mat till sportlovet

hemgjorda chicken nuggets nyttiga
Nu börjar fler och fler gå på sportlov runt om i landet. Här där jag bor får vi allt vänta en vecka till, sen ser barnen fram emot en hel veckas ledigt. Själv ska jag försöka pussla ihop veckan så barnen får vara hemma och lediga men jag ändå hinner jobba. Detta livspussel. Men något som faktiskt kan underlätta är att få lite inspiration till enkel och kul mat på sportlovet. Mat som barnen gillar och som utan problem går att laga till en hel drös ungar, Risk finns ju att det kommer vara en kompis eller två hemma under veckan. Mina barn älskar hemgjorda chicken nuggets. Jag gör mina i ugnen vilket underlättar enormt.
tacopizza på tortillabröd
Pizza, vem älskar inte pizza? Gör man dessutom tortillapizza blir maten riktigt lättlagad! Barnen kan själva välja topping och förhoppningsvis blir då alla nöjda och äter upp sin mat 🙂
vegetarisk tacotårta
En av förra veckans storfavoriter är den här tacotårtan. Riktigt enkel att laga med betydligt mycket roligare än vanlig tacos. Jag brukar alltid göra den vegetariskt.
bönbiffar med morot och majs
Jag har upptäckt att middagar där barnen får plocka ihop sin egen mat oftast är den mest populära maten. Därför går ofta olika slags biffar med tillbehör ofta bra hem hos oss och mina barn. Här har jag gjort biffar med morot och majs som kan ätas i pitabröd med grönsaker, eller varför inte med lite härlig cole slaw!
vegetarisk stroganoff med morot och halloumi
Favoriten, alla dagar i veckan är halloumistroganoff. Mina barn tröttnar verkligen aldrig på denna maträtt!  Har ni inte testat än så måste ni det <3
kolakakor med choklad
En perfekt sysselsättning under lediga dagar är att baka något ihop! Men mitt bästa tips är att baka inte så avancerade saker med barnen. Sänk hellre nivån och låt barnen vara delaktiga i det hela. I fredags bakade jag de här kolakakorna med choklad tillsammans med barnen. Axel läste receptet och Isac hade i alla ingredienser. Mäkta stolta var de båda två efter att ha bakat så goda kakor tillsammans. Vi skippade till och med fredagsgodiset och åt lite kakor istället!
 
Har ni några planer inför lovet? Eller har ni kanske redan haft lov? Jag tänkte mig en längre utflykt med barnen, till något badhus runt om eller kanske en tripp till Cosmonova. Har ni några bra tips på vad man gör under sportlovet med en 6 och en 3 åring?
 
 
 

3
Kommentera

Tacotårta

vegetarisk tacotårta
Kära vänner. Det är FREDAG idag! Hur härligt som helst! Och vad passar bättre just en fredag än att lägga till ett nytt taco-recept i samlingen? Låt mig presentera tacotårta. På inget vis alls min uppfinning, men ändå mitt recept. Jag upplever att familjen verkligen uppskattar nya varianter av tacos. Den klassiska går absolut hem, men det är väldigt sällan vi äter hemma. En tacogratäng eller som här, tacotårta blir det däremot lite oftare. Eftersom jag ogärna äter rött kött gör jag dom alltid vegetariska. Här kan jag säga att man garanterat inte saknar köttet utan det går precis lika bra att göra basen på röda linser istället. Men vill man absolut göra med köttfärs går ju det också bra såklart!
vegetarisk tacotårta
Det jag gillar med den här sortens matlagning är att man liksom kan ta av vad man har hemma eller tycker om. Underbart för mig, rena mardrömmen för andra som absolut vill ha ett recept att följa till punkt och pricka. Därför kommer såklart ett recept som det bara är för er att följa. Men vill ni ta ut svängarna, så har ni min fulla tillåtelse! Jag älskar när jag får kommentarer från er där ni talat om att ni testat ett recept. Men bytte ut ditt mot datt, eller testade att göra si istället får så. Då har jag verkligen lyckats med det jag vill uppnå med Linnéas Skafferi. Att ni ska bli mera våghalsiga i köket, tänka utanför ramarna och testa nytt!
vegetarisk tacotårta
Fredag idag som sagt, en ganska efterlängtad fredag. Veckan har varit fullspäckad och självklart blev Axel sjuk mitt i allt. Men som tur är har mamma kunnat vara hemma med honom onsdag och torsdag! Vad gjorde vi utan henne! Nästa vecka är också rätt intensiv, men sen väntar en veckas sportlov. Jag ser framför mig nöjda glada bar, en mamma som hinner jobba undan massor medan barnen fint leker tillsammans eller har någon kompis här. Ett par vändor i pulkabacken. Kanske ska vi baka något gott tillsammans eller åka och göra något roligt. Det är min vision av veckan.. Vi hoppas alla på att den ska bli verklighet, eller hur 🙂
 
Till min vegetariska tacotårta kan man egentligen ha vad som man gillar bäst. Ni människor som gillar jalapeno, det blir säkert grymt gott att skiva i om man tycker det är gott. Jag valde att ha tomater, paprika och majs i min. Det passar vår familj bra. Men som sagt, här är det bara fantasin som sätter gränser!
 
Vegetarisk tacotårta:
1 purjolök
2 dl röda linser
1 påse tacokrydda
ca 400 g krossade tomater (en fp)
ca 2 dl vatten
röd paprika
majs
tomater
1 dl riven ost
1 dl creme fraiche
1 burk tacosås
salladslök
tortillabröd
Strimla purjolöken och stek den mjuk. Tillsätt röda linser och tacokrydda. Låt steka ett par minuter under omrörning. Tillsätt sedan krossade tomater och vatten. Låt allt koka ihop tills linserna mjuknat. Du behöver eventuellt tillsätta mer vatten om det blir för torrt.
Skär paprika i tunna skivor.
Lägg ut ett tortillabröd i en form (jag använde en springform, men du kan ta en rund pajform också. Bred ut ett lager linsröra och lägg på skivad röd paprika. Lägg sedan på ett nytt tortillabröd, bred på linsröran och ha på majs, Lägg på ett tortillabröd med linsröra och strö över ost. Upprepa tills du har slut på ingredienser. Avsluta genom att blanda crème fraîche med tacosås. Bred detta på det sista lagret tortillabröd. Dela körsbärstomater och tryck ner dom i såsen. Gratinera i 225°C i cirka 15-20 minuter.
Servera med en stor sallad, nachochips, salsa, guacamole eller vad som du tycker passar allra bäst till tacos!
 

16
Kommentera

Rosa varm choklad

var choklad rosa alla hjärtans dag

Glad Alla Hjärtans Dag <3 Visst är det en dag man kan fira i både stort och smått! Jag har förberett lasagne hemma (en av familjens favoriträtter) som vi ska äta ikväll och kanske blir det någon liten söt present till barnen och mannen. Precis lagom om ni frågar mig! Det bästa med dagar som dessa är att man kan och får fira dom precis hur man vill. Och känner man för att fira bara lite, ja då kan man ju tillexempel göra sig en mugg varm rosa choklad efter maten istället för efterrätt. Det uppskattas garanterat av både barn och vuxna!

var choklad rosa alla hjärtans dag

Jag vet att det är fler runt om i Sverige som börjar få sportlov nu. Då är det perfekt att ha ett recept på en riktigt lyxig varm choklad på lager, eller hur?  Gott att dricka efter en dag i skidspåret eller pulkabacken! Hos oss har vi en hel del snö kvar faktiskt. Så jag hoppas det håller sig till v 9 när mina barn har sportlov. Det är så mycket roligare när man kan vara ute och åka pulka eller skridskor under de lediga dagarna. Hur ser vintervädret ut hos er?

Chokladen jag har gjort här är med vit choklad vilket gör det till en väldigt söt varm choklad. Vill du göra en mer vuxen varm choklad kan du istället för vit choklad ha i mörk. Men då är det ganska svårt att färga den rosa 😉

Rosa varm choklad, två stora muggar:

4 dl mjölk
75 g vit choklad av bra kvalité
vaniljpulver
några droppar röd karamellfärg
grädde
strössel
flaggor
sugrör

Värm mjölken, den ska inte koka, bara sjuda. Hacka chokladen och tillsätt den tillsammans med vanilj. Tag kastrullen från värmen och rör tills all choklad har smält. Färga med några droppar karamellfärg. Häll upp i två muggar. Vispa grädden tjock och spritsa på chokladen. Dekorera med strössel, flaggor och sugrör. Drick direkt.

Vill man som sagt ha en mindre söt choklad går det bra att byta ut den vita chokladen mot den man föredrar bäst, men då är det svårt att färga den fint.

Nu önskar jag er alla en riktigt fin alla hjärtans dag <3

5
Kommentera

5 vegetariska recept att testa

Biffar gjorda på halloumi, morot och ajvar

Ny vecka med nya spännande möjligheter! Och den här veckan tänkte jag tipsa om 5 vegetariska recept att testa. Man behöver ju inte äta alla under en vecka, men att då och då peta in en ny maträtt i den vanliga middagsrutinen tycker jag är väldigt bra. Då blir det inte en sån stor grej av det. Men Om du testar 1 nytt recept i veckan under 20 veckor, så är det kanske 10 av de 20 som man tycker riktigt mycket om. Vips har man 10 nya maträtter att lägga till i veckomenyerna. Bra va?

De här halloumibiffarna var det riktigt länge sedan jag gjorde, så de måste absolut lagas här i veckan. Jag har smaksatt mina med ajvar och färsk persilja. Men självklart kan du använda andra smaksättningar också. Lite hetta från chili skulle vara gott, eller varför inte ösa på med flera sorters färska örter? Servera halloumibiffarna i pitabröd, eller till en god sallad. Eller varför inte istället för klassiska hamburgare?

chili sin carne vegetariskt i crock pot

Det här blir det till middag hos oss i morgon. I flera veckor har jag gått runt och varit sugen på en riktigt god chili sin carne och imorgon blir det äntligen av. Jag älskar olika sorters vegetariska grytor. Det är så tacksamt att laga, för med rätt kryddning blir det så gott! Den här har jag lagat i min crock pot. Vilket innebär att den har tillagats länge på låg temperatur. Perfekt med mat som sköter sig själv medan man kan göra annat!

glutenfria zucchiniplättar med fetaost

Fördelen med att varje vecka plocka fram recept till veckans mat är att jag får möjlighet att gå igenom alla recept. Och varje vecka hittar jag på något recept som jag tänker att: Åh det där var länge sen jag gjorde! Som de här zucciniplättarna. Jag gjorde dom i somras. Perfekt att äta som förrätt bara som dom är med lite tzatziki. Tillsammans med lite ugnsrostad potatis, sallad och sås blir det en riktigt god och mättande middag!

glutenfria bovetevåfflor

Man KAN göra våfflor som är matiga och mättande. Gör man dom på bovetemjöl istället för vanligt vetemjöl mättar de betydligt bättre! Dessutom blir de naturligt glutenfria! Bovetevåfflor med chiasylt och lite grädde <3

springrolls- vietnamesiska sommarrullar

Har ni testat att göra egna sommarrullar? Som vårrullar fast de är inte friterade! Perfekt pyssel att låta gästerna vara med och skapa själva.

Här öser snön ner utanför fönstret och jag ska planera upp veckans jobb. Senare idag är det dags för Axels första utvecklingssamtal på skolan <3 Min lilla plutt! Det är ändå något lite magiskt när barnen tassar in i skolans värd. Så mycket nytt och roligt att lära sig. Allt ifrån att hänga knäveck i klätterställningen till att göra olika experiment och lära sig stava svåra ord. Allt finns det utrymme för! Under åren på förskolan lärde pedagogerna känna båda oss och Axel så väl, men nu är det ett par nya ögon som ska berätta vilka framsteg som gjorts under året. Vad vi behöver öva på och vad som fungerar bra. Det ska allt bli lite spännande.

1
Kommentera

Semmelmunkar

semmelmunkar
 
Klarar vi av en variant av semlor till? Klart vi gör! Låt mig presentera, semmelmunkar <3 Det är absolut inte mitt påhitt från början. Men ett väldigt enkelt sätt att lite fort fixa sig en semla! Här har du ett bröd, fyllning av mandelmassa, den spritsade grädden och så ett lock. Pudra sist lite florsocker över. Det blir nästan så nära man kan komma en klassisk semla, utan att det egentligen är det.
Bakar man sina egna munkar kan man även tillsätta kardemumma i degen.
semmelmunkar
Jag tycker det är himla fint att göra saker i mini-format. Förutom att det blir extremt gulligt och fint, så känns det liksom lite mer ok att ta sig en mini-munksemla. Och om man dessutom serverar dom på det här viset så känns det extra lyxigt.
Jag kan säga att barnen blev helt överlyckliga som kom hem till detta här om dagen!
 
Semmelmunkar 4 stora eller 8 mindre:
4 stora sockermunkar eller 8 mindre
ca 100 g mandelmassa
ett par msk grädde eller mjölk
3 dl grädde
Dela munkarna. Riv mandelmassan fint och blanda tillsammans med grädde eller mjölk slätt. Fyll upp en spritspåse och spritsa mandelmassan på bottendelen av munken. Vispa grädden och sprita sen på mandelmassan. Lägg på locket och pudra över florsocker.
Ät direkt!
 
Fler goda recept på semlor hittar ni här:

 
Nu är det ju inte många dagar kvar till fettisdagen då vi alla får frossa i hur många semlor som helst! Själv har jag faktiskt inte ätit en enda semla än i år. Kanske blir det en på tisdag. Eller så bakar jag någon av varianterna på semla här ovan. Jag kan nästan tycka att det är godare.. Och favoriten är nog ändå semmelkladdkakan <3
Vad tycker ni? Ska semla vara semla? Eller får man hitta på nya saker och sätt att servera semlor på?
 

0
Kommentera