Rabarbermuffins

rabarbermuffins med havregrynsmul
Hej härliga söndag och hej solen!
Jag ser att ni är många som är in här hos mig på Linnéas Skafferi som söker efter ett riktigt bra recept på rabarbermuffins. Så idag tänkte jag plocka fram en riktig favorit från gömmorna. Ett recept på rabarbermuffins med havregrynsmul. Otroligt goda och väldigt lättbakade. Havregrynssmulet man toppar muffinsen med är så gott och gör verkligen stor skillnad, så hoppa inte över det!
 
rabarberstjälkar
Nu har  min rabarber börjat komma upp så mycket ur jorden att det börjar gå att ta av den och baka. Det har varit riktigt segt i år på grund av att det varit så kallt ute. Men nu så är den riktigt på gång.
Det finns ju massor av godsaker man kan baka med just rabarber. Rabarbermuffuns, rabarberpaj eller varför inte rabarberkaka? Allt brukar gå hem runt fikabordet!
Jag försöker alltid ta de allra spädaste rabarberstjälkarna. De stora och kraftiga blir oftast ganska träiga och sura i smaken och inte alls lika goda.
Rabarbermuffins, 12 st:
3 dl strösocker
2 ägg
100 g smör
1 knivsudd vaniljpulver
3 dl vetemjöl
50 g smör
1/2 dl strösocker
1 1/2 dl havregryn
ca 3 dl späd och fin rabarber, skuren i småbitar
Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Smält smöret och ha i vaniljen.
Rör ner det smälta smöret med mjölet i äggsmeten, blanda väl. Det blir en ganska tjock smet.
Smält smöret, blanda i socker och havregryn, rör om ordentligt.
Ställ ut muffinsformar i en muffinsplåt. Fördela smeten jämnt mellan formarna.
Ha i den skurna rabarbern. Strö över havregrynssmulet. Grädda i 180 °C  i cirka 15 minuter.
Servera ljumma med en stor klick vaniljglass, eller som klassiska muffins till eftermiddagsfikat!
Och nej, det ska inte vara något bakpulver i dessa. Vispar man ägg och socker fluffigt och fint räcker det för att de ska resa sig.
Har ni börjat använda rabarbern än i år? Vad har ni bakat för något?

4
Kommentera

3 goda sötpotatisrecept som passar till grillat

sötpotatis i skivor i ugn med parmesan
Helgen ska bjuda på sol. Så många av oss kommer garanterat plocka fram grillen och äntligen få känna en försmak av sommaren! Många har sina favoriter när det kommer till vad man ska lägga på grillen. Men den ständiga frågan brukar vara, vad ska vi ha till?
Hos oss är sötpotatis en storfavorit och därför har jag idag listat 3 goda sötpotatisrecept som passar till grillat. Härligt va!
Först ut är de här helt makalöst goda sötpotatisarna i ugn med parmesan och färska örter. Löjligt gott om jag får säga det själv!
fylld, ugnsbakad sötpotatis
De här sötpotatisarna har jag fyllt med kikärtor och creme fraîche, De är smakrika, matiga och riktigt goda! Gott till grillat kött eller en god sallad med grillade grönsaker!
bakad sötpotatis i ugn
Alla ni som gillar klassisk bakad potatis, se hit. Här har ni ett alternativ! Bakad sötpotatis. Enkelt att baka i ugnen, precis som dom är och sen fylla med massa godsaker. UNDERBART GOTT!
 
Kanske är det läge att testa Ninas härliga grillade kyckling till helgen?
 

2
Kommentera

Chokladsnittar med schweizernöt

 
sega chokladsnittar med schweizernöt
Hej härliga torsdag. I dag här på Linnéas Skafferi får ni ett utmärkt recept att baka till morgondagens fredagsfika. Nämligen sega chokladsnittar med schweizernöt. Seg chokladkaka som är fylld med nötig choklad. Gissa hur goda de här är!? Perfekt att göra en burk med småkakor och ta med till jobbet. Så länge inte kollegorna är nötallergiker kommer de garanterat uppskattas 🙂
sega chokladsnittar med schweizernöt
 
Jag älskar den här sortens småkaka. En i grunden väldigt enkel småkaka som man bara twistar till lite genom att tillsätta något lite oväntat. I det här fallet  schweizernötchoklad. Gillar man inte det går det ju precis lika bra att ha i annan slags choklad. Jag stod och velade mellan den och mintkrokant. Men det hade säkert blivit himla gott det med!
Från början hade jag egentligen tänkt fylla de här chokladsnittarna med nougat. Men när jag väl stod där så var jag inte ett dugg sugen på nougat. Men jag tror egentligen du kan fylla dom med vad du vill, choklad, Dumle, ja, variationerna är oändliga!
 
Jag undergräddade mina choklasnittar något med flit. Jag ville åt den där segheten de får när de inte gräddas knapriga. Jag kände att det passade utmärkt till den där lilla gömman av choklad som ryms i varje kaka.sega chokladsnittar med schweizernöt
Jag strödde lite hackade hasselnötter över mina chokladsnittar, men du kan använda andra nötter eller varför inte pärlsocker om du vill.
Sega chokladsnittar med schweizernöt:
200 gram smör
2 dl strösocker
1/2 tsk äkta vaniljpulver
5 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
5 msk kakao
2 tsk bakpulver
ca 150 g schweizernöt
Låt smöret bli rumstempererat. Blanda smör socker, vanilj och sirap. Tillsätt vetemjöl, kakao och bakpulver. Blanda till en smidig, lätt kladdig deg.
Hacka chokladen.
Rulla till tre lika stora längder. Gör en skåra längs med i varje längd och fyll med hackad choklad och nyp ihop degen så den täcker chokladen. Platta till med fingrarna.
Strö över finhackade nötter. Tryck fast dom lätt med fingrarna.
 
Grädda i 180 °C i cirka 12-15 minuter. Skär de varma kakorna direkt på plåten i sneda bitar.
Andra goda småkakor här på Linnéas Skafferi hittar ni här:
Sega småkakor
Kokostoppar
Kolakakor
Skurna pepparkakor
Hallonsnittar
Bild:Linnéa Seidel

0
Kommentera

Filmjölkslimpa- enkelt och nyttigt recept

grundrecept på filmjölkslimpa
 

Idag tog jag äntligen tag i det här med att baka bröd. Det är något jag önskar jag gjorde oftare och bakar man tillexempel filmjölkslimpa så är det ju både enkelt, bli gott och är nyttigt. Och just filmjölkslimpa går ju att variera i det oändliga, men jag tycker här att jag har ett riktigt bra grundrecept på filmjölkslimpa att utgå ifrån.

Jag har bakat det på fullkornsdinkel, men tål man inte gluten går det bra att byta ut mot mandelmjöl eller annat glutenfritt alternativ.

grundrecept på filmjölkslimpa

Jag gjorde brödet väldigt basic. Och osötat. Jag har rivit i ett äpple och det ger lite sötma, men annars gillar jag den här lite grova känslan osötat bröd har.
Jag gillar när det liksom smakar bröd om det. Men visst kan det vara gott att ha i lite russin eller andra torkade frukter/bär. Det ger ju både god smak och lite sötma till brödet. Eller en matsked lingonsylt eller två. Men sirap, det brukar jag undvika i bröd. Det är ju faktiskt bara socker!

grundrecept på filmjölkslimpa

Det man upptäcker när man börjar baka eget bröd är ju att det möglar betydligt mycket fortare än köpebröd. Vilket i och för sig är ganska bra, då innehåller ju inte brödet massa konserveringsmedel och grejer. Men för att undvika att brödet som man lagt ner tid och energi på att baka ska mögla. ja då finns det knep att ta till. Jag brukar nämligen skiva upp brödet och frysa in i mindre påsar. Då kan man enkelt ta upp en påse till helgen med ett par skivor hembakat bröd. Perfekt att stoppa i brödrosten till lördagsfrukosten!

grundrecept på filmjölkslimpa

Det här brödet blir till en limpa, men du kan utan problem dubbla det och baka två bröd samtidigt! Gott till soppa, frukost, mellis eller varför inte en kvällsmacka!

Grundrecept på filmjölkslimpa:

2 dl havregryn
5 dl fullkornsdinkelmjöl
1 dl solroskärnor
1 dl sesamfrön
3 msk chiafrön
2 tsk bikarbonat
1 nypa salt
1 grovrivet äpple
4 dl filmjölk

Blanda samman alla torra ingredienser. Riv äpplet grovt och ha i det. Ha i filmjölken och blanda om väl. Klä en form med bakplåtspapper och klicka i smeten. Grädda i 45-60 minuter i 180°C. Låt svalna innan du skär upp det i skivor. Ät direkt eller frys in!

Goda saker att smaksätta sin filmjölkslimpa med är:

  • olika sorters nötter
  • torkad frukt/bär
  • brödkryddor
  • rotfrukter som rödbeta/morot
  • andra frön och kärnor som pumpakärnor, linfrön mm.

 

6
Kommentera

Recept på tunna pannkakor

recept på tunna pannkakor
 
Idag tänkte jag bjuda på ett sådant där bra recept. Nämligen ett grundrecept på tunna pannkakor. Ett enkelt recept på pannkaka som man alltid lyckas med!
Hos oss är det min mormor som är den stora pannkaksgrädderskan. Nästan varje fredag bjuder hon mig och barnen på fredagsmys och då har hon gräddat pannkakor. Det är en liten fin tradition vi har skapat och mina barn älskar det! Mormor gräddar alltid sådär lövtunna pannkakor som det krävs många, många års träning för att få till. Självklart finns det inget recept, utan hon blandar smeten tills den känns bra. Ibland tillsätts en sked mjöl eller en skvätt mjölk under resans gång ifall inte smeten känns perfekt. Ett äkta hantverk är det! Många timmar har hon spenderat med pannkakslaggen i högsta hugg 🙂
recept på tunna pannkakor
Igår var det planeringsdag på förskolan så jag och grabbarna var hemma. Och när två par gnistrande, mörkbruna ögon kikar upp på en under lugg och det så försiktigt och snällt frågas om det finns möjlighet att det kan bli pannkaka till lunch, ja vem är jag då att neka dom det?
Så det var bara att plocka fram pannkakaslaggen och mitt enkla pannkaksrecept och sätta igång. För till skillnad mot min mormor behöver jag fortfarande ett recept att utgå ifrån.  Jag gillar när pannkakorna blir sådär riktigt tunna och med det här receptet kommer jag allra närmast hur mormor brukar göra:
Pannkakor, ca 12 st:
3 dl vetemjöl
6 dl mjölk
3 ägg
salt
en nypa socker
smör att steka i
Blanda mjölet med hälften av mjölken och rör till en klumpfri smet. Tillsätt äggen, ett i taget. Häll sedan i resterande mängd mjölk och rör slätt. Blanda i salt och socker. Låt gärna stå i minst 30 minuter i rumstemperatur innan du gräddar.
Hetta upp pannkakslaggen med en klick smör i. Ha i ca 3/4 dl pannkakssmet i den varma laggen och svinga runt den så hela bottenytan täcks av smet. Lossa kanterna försiktigt med hjälp av en smal stekspade. Vänd när pannkakassmeten börjat stelna och den fått fin färg under. Upprepa tills all smet är slut. Servera med grädde, färska bär och din favoritsylt!
Perfekt som enklare lunch, som mellanmål eller till brunch!

3
Kommentera