5 smarriga recept att baka en regnig sommardag

kalljästa kanelbullar
Vilka sommardagar vi haft alltså. Strålande sol och 30 grader varmt. Vi har tillbringat all tid vid vi kunnat utomhus. Många långa timmar vid sjön. Frukost, lunch och middag på altanen. Kvällarna har spenderats med att försöka hitta lite svalka på en promenad. Till veckan verkar dock lite mer normalväder dra in och vi får nöja oss med 20 någonting och regnskurar. Men jag beklagar mig faktiskt inte. Det finns  m ä n g d e r  av tvätt att ta hand om, garderober att rensa och skåp att sortera. Ni vet, allt det där man få för sig att man ska hinna med under semestern. Dessutom skulle jag behöva fylla frysen med lite mer fika. För är det något som går åt varma sommardagar vid sjön så är det fika. Därför tipsar jag idag om 5 smarriga recept att baka en regnig sommardag!
Först ut på min lista att baka, det är ändå kanelbullar. Frysen ekar tom och så kan vi inte ha det tycker barnen.
småkakor
För oss så finns det ett fika som slår allt annat på sommaren. Och det är mandelkubb! Torrt och tråkigt tycker vissa. Underbart säger jag och resten av familjen!
 
ljusa mockarutor, baka i långpanna, långpanna
Isac tyckte vi borde baka kalasrutor snarast möjligt! Tydligen är det hans favoritkaka för tillfället. Och vem är jag att neka honom dessa söta små kakor?kärleksmums, sockerkaka, kärleksmumskaka
En av mina favoritkakor under året som gått är helt klart denna kärleksmumssockerkaka. Har ni testat? Om inte, gör det i veckan, lova mig?vaniljrutor i långpanna
I helgen firade vi Axel som fyllde 9 år. Och dessa vaniljrutor i långpanna är då självskrivna. Så makalöst goda och väldigt uppskattade av alla fikagäster! Till min stora lycka har jag en halv plåt stående i kylen just nu. Kanske måste det bli en liten bit ikväll?
 
Vad brukar ni baka när sommaren bjuder på lite sämre väder?

0
Kommentera

Mango lassiglass

nice cream, glass,
Alltså vänner, vilken värme! Även om 30 grader är i varmaste laget om man ska få något gjort så älskar jag det. För det blir liksom helt plötsligt ok att tillbringa en hel dag vid sjön. Packa med sig lunch, mängder av vatten, fika och bara vara. Ta sig ett dopp ibland, simma lite, kolla på barnen som badar, hoppar och dyker. När någon annan håller koll på barnen kan man sluta ögonen en stund eller läsa lite. Det skulle jag aldrig få för mig att göra om vi vore hemma. Då finns det alltid något annat att greja med. Rabatter som ska rensas, lunch som ska lagas eller en tvätt som ska tvättas. En annan fördel med denna värme, det är att man helt legitimt får äta glass. Flera gånger om dagen! För någon vecka sedan gjorde jag en mango lassiglass som serverades i urgröpta melonsal. Tjusigt va?nice cream, glass,
Glassen är sådär rysligt enkel att göra och kräver ingen glassmaskin. Jag köpte en melon med kort datum och använde faktiskt fruktköttet från melonen i glassen. Men har man ingen melon går det fint att bara göra på mango.
I klassisk mango lassi ska det vara kardemumma. Vilket jag ÄLSKAR! Men gillar du inte smaken av kardemumma kan du ha i lite vaniljpulver istället.
nice cream, glass,
Jag använder klassisk turkisk yoghurt till glass som denna. Vi kör på den laktosfria sorten då Axel undviker laktos just nu. Den blir krämig, god och passar perfekt att ha i glass!
Mango lassiglass 4 port:
400 g fryst mango
1 honungsmelon
2 krm mortlad kardemumma eller vaniljpulver
1 dl turkisk yoghurt
saft från 1 lime
 
Lägg frysta mangotärningar i en höghastighetsmixer. Dela melonen och tag ur kärnorna. Gröp försiktigt ur fruktköttet med en sked. Se till att inte skada skalet.
Tillsätt melon, karedemumma/vanilj, yoghurt och lime i mixern. Mixa snabbt ihop till en slät glass. Servera direkt.
Använder du inte melon i receptet kan du ta 100 g mer mango istället.
Ett perfekt sätt att svalka sig en varm sommardag som denna!
 
Nu har vi suttit inne och svalkat oss en stund efter en heldag vid sjön. Axel drog på fotbollsträning och Sebastian till jobbet. Jag och Isac ska strax iväg till några vänner. Idag har vi som uppgift att sköta om kaniner och växthus medan dom är borta. Perfekt pyssel känns det som.
Sen blir det nog ett kvällsdopp när Axel kommer hem från träningen känns det som!
 

4
Kommentera

Croissant fylld med Dumle


Precis innan midsommar fick jag ett sånt där härligt bud från Fazer. En hel låda full med godsaker. Och då blev jag så himla sugen på att baka något gott och enkelt. Efter någon stunds funderare konstaterade jag att det enda rätta varma dagar som dessa, det är att göra croissanter. Nu menar jag inte att stå och kavla egen smördeg. Nej det är faktiskt dömt att misslyckas när termometern visar över 30°C i skuggan.
 
Istället funkar det fint att använda sig av den enkla lösningen att ta fram en rulle smördeg ur frysen.
Man ska faktiskt alltid ha en rulle smördeg hemma. För tänk så mycket gott man kan göra av just smördeg! De här croissanterna bakar du nämligen på 3 enkla ingredienser: smördeg, dumle och ett ägg. Smidigt va? Himla bra om man råkar få oväntat fikabesök. Eller om man bara är sjukt sötsugen själv. För det råkar ju hända ibland..
Jag valde att fylla mina croissanter med Dumle Snacks, ni vet en sån där krispig Dumle i påse. Så himla god! Men det går bra med vanlig Dumle också såklart.
Snyggast blir det om du använder smördeg på rulle och skär trekanter av. Nu har den varit slut länge på mitt ICA så fick köra på smördegsplattor. Det funkar det med. Men dom blir aningens snyggare om du skär trekanter från en hel rulle smördeg tycker jag!

Ccroissanter med Dumle Snacks 8 st:
1 rulle (eller 4 plattor) fryst smördeg
16 st Dumle Snacks
1 ägg
 
Låt smördegen tina något. Skär den sedan i avlånga trekanter. Lägg två Dumle vid basen (den breda delen) av varje smördegsbit. Rulla ihop. Jag brukar spänna ut smördegen något när jag rullar. Se till att änden på trekanten hamnar under. Pensla med uppvispat ägg.
Grädda i 225°C i cirka 15 minuter eller tills de fått fin färg.
 
Perfekt till sommarens lyxfrukostar, spontana fikastunder eller när du bara är sötsugen!
 
Nu ska vi dra iväg på avslutning med Isacs fotboll. Härligt i 30 gradig värme!
 
Jag hoppas ni alla har en riktigt härlig onsdag.

6
Kommentera

Veckans mat v 26

soppa, grönsakssoppa,
Jag gillar överlag mat som antingen går supersnabbt att laga, eller som liksom sköter sig självt. Antingen i ugnen eller på spisen. För mig är det lättlagad mat och sådant jag gärna lagar varma sommardagar som dessa. Så därför hittar ni allt ifrån min tomatsoppa till tacokryddad kyckling i ugn och pastasås med morötter i veckans mat denna vecka.
Tomatsoppan har jag lagat av sådant jag i stort sett alltid har hemma. Stapelvaror. Är det en riktig varm sommardag går den fint att laga dagen innan eller på morgonen och sedan äta den kall.
 
fisk i ugn, sås, torsk
Att laga fisk i ugn är himla smidigt. Jag dubbelpanerar torsken som vanligt och sedan tillagar jag den bara i ugnen. Hur enkelt som helst!
snabbmat, kebab, vegetarisk kebab, vegansk kebab
Under en värmeperiod förra året uppfann jag detta recept på vegetarisk kebab. Dra mig baklänges-gott-och-enkelt blev det. Servera med sallad, libabröd och sås. MUMS!
 
kyckling i ugn med tacosmak
Har du bara lite kyckling, tacokrydda, lök och grönsaker är snart middagen klar. Hur smidigt som helst och himla gott! Tacokryddad kyckling i ugn passar fint att äta till ris eller bröd.
vegetarisk köttfärssås, vegofärs, vegosås, vegetarisk pastasås
Pastasås med morötter kan göras av det som finns hemma. Ta valfri färs (vego funkar fint) och koka snabbt ihop en pastasås av den. Gör gärna dubbelsats så räcker det till ett par luncher under veckan också!
Jag funderar allvarligt på att ställa mig och laga lite mat någon dag. Så vi enkelt kan plocka fram de dagar man inte orkar eller vill laga mat. Det är ju guld värt att ha färdig mat i kyl och frys!
Nu ska jag strax åka och plocka upp lite barn från fritids. Skönt att gå kortdagar även för dom! Har ni några planer för veckan? Här ska det bli himla varmt så jag ska försöka få undan så mycket jobb det går i morgon och förhoppningsvis vara lite ledig dagtid från onsdag. Det vore härligt känner jag! Kanske är det den enda sommaren vi får….?

1
Kommentera

7 drinkar till midsommar

cava, prosecco, champagne, is
En liten fördrink på midsommar är ju aldrig fel, eller hur? Jag gillar det enkla, okonstlade. Jag dricker rätt sällan starka drinkar, tycker bättre om när dom smakar gott än smakar sprit om ni förstår hur jag menar 🙂 Här har ni lite tips till sommardrinken
drink, bål, fördrink, sommardrink
En klassiker är ju sangria. Enkelt att göra och riktigt gott. Och precis som alla andra drinktips här kan den göras alkoholfri!
fördrink, bål, sommardrink
Sangria går ju även att göra på prosecco eller alkoholfritt bubbel. Det blir riktigt sommarfräscht och gott!drink, sommardrink,
Vårens godaste drink är absolut min rabarberbellini. Har ni inte testat så gör det!
vitt vin, drink, sommar
En klassiker vid det här laget är ju min sommardrink med piggelin. Den här gör alltid succé. Hos stora som små kan jag lova!
rabarbersaft, rabarberdricka, sommardrink, rabarberdrink
Har du rabarbersaft i frysen? Då kan du lätt som en plätt göra den drinken jag bjöd på förra midsommarafton. Hur god som helst!
sommardrink, mojito, alkoholfri drink, alkoholfri mojito
Flädermojito. Behöver jag ens säga mer? Godaste som finns!
Alla drinkar kan som sagt enkelt göras helt alkoholfria om man så önskar.
 
 

0
Kommentera