Att laga hel laxsida på grillen eller i ugn är ett himla smidigt sätt att laga mat till många. Speciellt om det är en del av en buffé, kanske till midsommar? Lättlagat och så gott!
Idag har jag och Isac varit till fritids på inskolningssamtal inför hösten. En lite märklig känsla att min lilla plutt ska sluta förskolan nästa vecka. Eftersom Axel redan går på samma fritids blev samtalet kort, men vi stannade kvar så Isac fick leka lite. Tydligen var det ändå på tok för kort tid. En timme räckte inte alls. Men det känns skönt inför hösten. Att han faktiskt längtar till förskoleklass och fritids.
Nu har dom en vecka kvar att kämpa sig igenom, sen är det efterlängtade sommarlovet här!
Men först kortvecka och midsommar!
När väder och tiden tillåter kör jag gärna laxen på grillen. På indirekt värme i cirka 20 minuter. Ska du grilla många saker rekommenderar jag att ta laxen sist. Den behöver inte ha speciellt varmt, utan ska du grilla kött eller liknande så gör det först.
Laxen är lika god att äta varm som kall tycker jag! Hel laxsida grillad eller i ugn:
1 hel laxsida med skinn (1-1 1/2 kg)
3 msk olja
1 lime
örtsalt och svartpeppar
ca 1 dl färska örter, hackade (jag valde basilika, gräslök och persilja)
Tag fram laxen och låt den bli rumstempererad. Blanda saft och skal från 1 lime, olja, örtsalt och peppar. Pensla detta på laxen. Lägg ut ett ark aluminiumfolie. Lägg sedan på ett ark bakplåtspapper. Placera laxen på bakplåtspappret. Grilla på indirekt värme i cirka 20 minuter.
Har du inte tillgång till grill, tillaga laxen i ugnen på 175°C i cirka 20 minuter.
Finhacka de färska örterna och klappa in dom på den varma laxen.
Snart är det dags att duka upp till midsommarbuffé! I år har jag gjort en variant med smaker från Toscana. För visst är det gott med den klassiska svenska midsommarmaten men ibland kan det vara kul att förnya sig lite! Dagens buffé består av balsamicomarinerade kycklingspett, grönsaksspett, ugnsrostad tomatsallad med burrata och jordgubbar, smörslungad färskpotatis med italienska kryddor, dipp med soltorkade tomater och en underbar zabaglione med sommarbär till dessert.
Inspiration till årets midsommarbuffé fick jag till stora delar under vår resta till Toscana vi gjorde förra året. Vi reste ner till det området där vinet Villa Puccini produceras. En helt fantastisk resa med härligt sällskap, god mat och gott vin.
Att para ihop vin med buffémat är inte alltid det enklaste. Men jag brukar tänka på vilka egenskaper vinet har och försöka anpassa de rätter jag ska servera till vinet.
Istället för att bara servera potatis rätt och slätt har jag valt att göra en smörslungad potatis med lite, lite citron i. Ett toscanskt vin som detta gillar både lite syra men också lite fett för att inte upplevas för surt, tamt eller tråkigt.
Det jag gillar med den toscanska matlagningen, det är enkelheten. Att det inte behöver vara krångligt eller invecklat. Har man bara bra råvaror i grunden löser sig det mesta!
Jag gick ut och plockade ett stort fång av sommarblommor, satte lite i en kanna och placerade ut resten i små udda vaser. Med porslin inköpt på närmaste antikaffär, bestick på loppis och servetter av överblivna tygbitar ihopbundna med jutesnören. Den röda tråden i årets midsommarmeny och dukning är verkligen enkelheten. Låt tallrikar och glas vara omaka, men maten vara fantastisk! Och när solen strilar ner genom träden och träffar mitt ansikte kan jag precis drömma mig bort till de där underbara dagarna vi spenderade i Toscana förra året!
Jag har gjort grillspett av kyckling, men det passar precis lika bra att använda nötkött, lamm eller fläsk. Marinaden fungerar fint till allt sorts kött. Marinaden består till stor del av balsamvinäger. Vilket passar bra till vinet då syran i vinet kräver en viss syra i maträtten. Servera sedan gärna grillspetten tillsammans med min underbara dipp med soltorkade tomater och creme fraiche. I den hittar du både syra och fett som kompletterar köttet perfekt!
Svensk sommar möter Italien. Ugnsrostade tomater tillsammans med burrata och solmogna, svenska jordgubbar. Detta är nog sommarens nya favorit. Gör en hel plåt så räcker det till många!
Testa att ta en tomat, precis som den är tillsammans med en mun toscanskt vin.
Testa sedan att ta en ugnsbakad tomat med lite lök och ost tillsammans med samma vin. Hur smakar det? Är det någon skillnad?
Genom att testa vinet till olika råvaror, tillagade, råa, med eller utan fett till så kan man lära sig mycket om vilken mat som passar allra bäst till vinet.
Självklart måste midsommarafton avslutas med något riktigt gott! Har ni testat zabaglione någon gång? Om inte, då har ni något gott att se fram emot!
En efterrätt gjord på äggulor, socker och dessertvin som vispas till perfektion. Jag har serverat härliga sommarbär till. Men det är också gott att ha någon knaprig biscotti till.
Svensk midsommar med Toscanska smaker:
Ugnsrostad tomatsallad med burrata och jordgubbar:
1 kg blandade körsbärstomater
1 rödlök
olivolja
salt & svartpeppar
några kvistar basilika
2 st burrata á 100 g st
1/2 l jordgubbar
Lägg ut alla tomater i en ugnsfast form. Skala och skiva löken i skivor. Ringla över lite olivolja, salt och peppar.
Ugnsbaka i 30 minuter på 200°C.
Tag ut ur ugnen och ha upp på ett fat. Dela burrata och jordgubbar i bitar. Placera ut detta över de ugnsrostade tomaterna. Toppa med färsk basilika.
Grillade grönsaks & kycklingspett:
grillspett i trä (lägg i blöt i minst 15 minuter innan så de inte tar eld på grillen)
Skölj alla grönsaker, skala rödlöken.
Dela grönsaker, lök och svamp i bitar. Trä upp allt på grillspett. Börja och avsluta med löken.
Pensla grönsakerna med lite olja och grilla på indirekt värme tills de börjat få färg och mjuknat.
Blanda undertiden samman olja, med finhackad persilja, oregano och basilika. Skala och riv vitlöken fint. Blanda samman till en marinad. Pensla de färdiggrillade grönsaksspetten med örtoljan.
900 g kycklinginnerfiléer (det går också bra med bitar av lamm, nöt eller fläsk)
2 rödlökar
2 vitlöksklyftor
1 kruka basilika
1 dl balsamvinäger
1 dl olivolja
salt & peppar
Skala lök och vitlök och hacka dem fint. Finhacka basilikan. Blanda samman rödlök, vitlök, basilika, balsamvinäger, olja, salt och peppar till en marinad. Lägg i kycklingen marinaden minst en timme. Trä upp på blötlagda spett. Grilla på indirekt värme tills köttet är genomgrillat.
Dipp med soltorkade tomater:
1 burk soltorkade tomater i olja á 140 g
2 creme fraiche
örtsalt & peppar
Låt tomaterna rinna av ordentligt. Finhacka.
Blanda samman med creme fraiche, örtsalt och peppar.
Låt gärna dippen stå någon timme i kylen innan servering.
Smörslungad färskpotatis med italienska kryddor:1 kg färskpotatis
50 g smör
persilja
basilika
gräslök
saft från 1/2 citron
Koka potatisen tills den mjuknat. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av. Ha i en klick smör, finhackade örter och citron, blanda om väl.
skal från 1 ekologisk lime
jordgubbar
hallon
körsbär
Vispa samman äggulor, socker och vanilj till en pösig smet. Gör iordning ett vattenbad och sätt över bunken med äggsmet. Fortsätt vispa under konstant omrörning, tillsätt dessertvinet och vispa tills den blivit fast och formbar.
Häll genast upp i glas, riv över skal från 1 lime, toppa med färska bär och servera direkt!
Jag frågade er på Instagram tidigare om vad ni vill läsa om här på Linnéas Skafferi under sommaren. Trädgård, drinkar, enkel sommarmat, enkla luncher att ta med, mat som passar varma dagar, picknickmat och goda efterrätter. Det toppade nog listan av önskemål. Och eftersom det alltid är kul att vara uppfylla människors önskningar så kommer här ett recept på enkel sommarmat. Som passar finfint varma sommardagar. Det funkar nog även utmärkt att ta med på picknicken. Nämligen morot och zucchinibiffar.
Jag gjorde helt enkelt en djupdykning i kyl och skafferi och det här mina vänner, det blev resultatet. Härliga små färgklickar till grönsaksbiffar. Jag vet att det ibland kan vara klurigt med just grönsaksbiffar. Att få dom att hålla ihop. Och att dom inte ska fastna i stekpannan. Mitt allra första tips när man gör grönsaksbiffar som innehåller tillexempel zucchini, som dessa. Det är att salta den rivna zucchinin och låta den ligga en stund. Krama ur så mycket vätska som möjligt genom att lägga all riven zucchini i en ren kökshandduk och pressa ur all vätska. Det är allra mest effektivt tycker jag!
Jag brukar även ha i en skvätt bakpulver. Då jäser dom liksom upp lite. Och håller ihop lite bättre.
Ett annat tips är att använda en stekpanna du vet att saker inte brukar bränna fast i. Jag steker alltid i min gjutjärnspanna. Men, det kan vara lite småtrixigt just med grönsaksbiffar. Så till dessa använder jag mig av min stekpanna med non-stick beläggning.
Jag har satt tre plantor zucchini och massor av morötter, så hoppas kunna göra dessa i sommar av egenodlade grönsaker. Det skulle kännas hur härligt som helst tycker jag!
Dessa grönsaksbiffar blev helt glutenfria då jag hade i kikärtsmjöl. Men det går precis lika bra med vanligt vetemjöl eller varför inte ströbröd. Ta det du har hemma helt enkelt!
I köket fanns bara rödlök idag, men det blev väldigt fint med de små bitarna av lila lök. Tycker ni inte? Annars är det inga konstigheter alls:
morötter, zucchini, lök, buljongpulver, mjöl av något slag, bakpulver, persilja, salt, peppar och en skvätt citron. Gott och enkelt!
Jag åt mina morot och zucchinibiffar till en stor sallad. Hade varit gott med tex lite tzatziki till också! Har du en skvätt riven ost hemma kan du ha i det. Morot och zuccinibiffar, ca 12 st:
2 medelstora zucchini (á 300 g ca)
3 medelstora morötter (á 100 g ca)
2 ägg
1 msk bakpulver
1 dl valfritt mjöl eller ströbröd (jag använde kikärtsmjöl)
1 msk buljongpulver
ca 1 dl hackad persilja
1 rödlök
saft från 1/2 citron
salt & peppar
olja att steka i
Riv zucchini grovt. Salta och låt stå en stund. Lägg all riven zucchini i en ren kökshandduk och krama ur vätskan noga.
Riv morötterna. Blanda samman zucchini, morötter, ägg, bakpulver, mjöl. persilja, finhackad rödlök, citron, salt och peppar till en smet.
Hetta upp en stekpanna med olja i. Forma grönsakssmeten försiktigt till bollar, lägg i den varma stekpannan och platta försiktigt ut med stekspaden. Stek tills de får en gyllene färg på båda sidor. Vänd inte biffarna för tidigt utan se till att de får en ordentlig yta först, då rasar de inte samman lite lätt.
Idag bjuder jag på ett sånt där underbart recept. Nämligen receptet på saft, gjord på svartvinbärsblad. Japp du läste rätt. Saft på bladen från busken. Och inte själva bären.
Av någon märklig anledning smakar det inte alls som svartvinbärssaft. Utan mer blommigt. Saften påminner nästan lite om flädersaft. Men inte riktigt lika sliskigt.
Vad jag förstår är det här en saft som var mer vanlig förr. Kanske för att man helt enkelt var bättre att ta tillvara på allt naturen gav då?
Planen idag var att få till ett gäng riktigt snygga bilder. När jag hällde vatten och socker över vinbärsbladen och citronen. Men livet ville annorlunda. Trots att socker och vatten fått svalna, så sprack hela botten på glasbehållaren när jag slog i vätskan. Jag behöver kanske inte säga att det blev ett kladdigt jobb att städa upp det hela. Eftersom jag inte märkte det genast fyllde jag såklart behållaren till lite drygt hälften också.
Fast jag torkat golvet två gånger klibbar det fortfarande lite på golvet. Men saften blev god, så det fick det vara värt ändå!
Jag har fått lära mig att vinbärsblad ska man ta innan midsommar. Jag kan inte riktigt vara 100% säker på anledningen. Men jag har alltid tänkt att det är ungefär som med rabarber. Att dom blir lite mer bittra efter midsommar? Vet du anledningen?
Tar man bladen innan midsommar betyder det att alla bär sitter och är väldigt kartiga på svartvinbärsbusken. Så var lite försiktig och snäll om du fortfarande vill ha en god skörd av svarta vinbär. Ta kanske var 3:e blad.
Om du inte råkar ha samma tur som jag. Jag har nämligen ett helt förvildat snår av svartavinbär och hallon som naturen själv placerat i en del av min trädgård. Perfekt att plocka hur mycket blad som helst ifrån!
Internett svämmar som vanligt över med recept på saft.
Men jag kokar alltid min saft utan konserveringsmedel. Ingen citronsyra här alltså.
Istället fryser jag alltid in saften direkt. Då kan man även dra ner lite på sockermängden.
Antingen fyller du upp flaskor med saft och fryser in. Tar fram saften och låter den tina. Kom bara ihåg att saften inte håller sig speciellt länge i kylen, så den bör drickas upp ganska omgående. Perfekt om du ska ha kalas eller när det är en varm dag och man vet att det går åt mycket saft!
Ett annat alternativ är att frysa in saften i burkar. När man blir saftsugen skrapar man bara upp en skopa fryst saft och lägger i ett glas eller tillbringare. Slår på vatten och rör om. Hur smidigt som helst!
Saft på svartvinbärsblad:
3 l hårt packade svartavinbärsblad
2 l vatten
1 kg strösocker
4 ekologiska citroner
Plocka svartvinbärsbladen och skölj dom noga.
Blanda vatten och socker i en kastrull. Låt koka upp och sjuda tills allt socker löst sig.
Tvätta citronerna noga och skiva dom tunt. Varva svartvinbärsblad och citroner i en rostfri bunke eller kastrull.
Slå över den varma sockerlagen. Låt stå i kylen i minst 3 dygn. Sila saften och häll upp den på väl rengjorda flaskor eller burkar. Drick upp eller frys in direkt.
Vissa säger att saften ska stå 5 dygn. Jag har testat både 3 och 5. Båda fungerar bra!
Sommar, sommar sol igen!
I veckan är det många av våra barn som får ett efterlängtat sommarlov. Barnen här hemma får gå 2 1/2 vecka på fritids. Sen väntar det härliga sommarlovet för dom. Men vet att Axel tycker det är lite mysigt att gå lite på fritids. Lugna dagar med massa kompisar. Bättre kan det ju inte bli liksom.
Med sommarlovet kommer också den ständiga kökstjänsten. Man hinner nästan inte plocka undan frukosten innan det ska börja förberedas för lunchen. Och man kan ju inte äta korv med bröd alla dagar i veckan. Eller?
Så veckans matplanering blir 5 recept på enkel sommarmat. Recepten passar bra att äta till lunch som till middag.
Som omelett tillexempel. Perfekt att göra av de rester som finns hemma. Peta i allt från korv till potatis eller andra rotfrukter och servera med lite sallad. Precis så gjorde jag till lunch idag och den blev klar på bara några minuter! Hur smidigt som helst!
Barnens stora favorit här hemma, det är pastasallad med kyckling. Det brukar jag göra en stor omgång av och så räcker det till lunch i flera dagar. Otroligt smidigt och perfekt att ta med till badstranden!
Orkar man lägga lite mer tid på matlagningen är hemgjorda nuggets en kul grej att göra. Variera mellan kyckling, Quorn och fiskbitar.
Pannkaka, pannkaka ge mig mera pannkaka. Mina barn älskar pannkaka. Och Isac skulle nog kunna äta det 5 dagar i veckan om han bara fick. Vilket han inte får.
Men, ska man servera pannkakor kan det ju vara kul att variera dom lite iaf. Jag brukar göra äppelpannkakor ibland. Perfekt om man har några äpplen som börjat bli lite ledsna. Då åker dom ner i pannkakssmeten istället!
Det kan ta emot att göra mat i ugnen på sommaren. Men enchiladas det är min räddare i nöden! Perfekt att göra på rester från kyckling eller färs. Fyll med vad som finns hemma, på med lite ost och så in i ugnen. PERFEKT, lättlagad sommarmat.
Nu ska vi snart åka och möta upp barnen. Det blir fika vid sjön efter skolan. I vanliga fall brukar vi alltid gå på något café och fika efter skolavslutningen. Men så här i coronatider köper vi med fikat istället. Det blir bra det med!