Veckans mat- v45

färsbiffar, vegofärsbiffar, asiatiska köttbullar
Hej vardag. Hej måndag.
Första tidiga morgonen efter ett lov är ju alltid den värsta ändå. I alla fall för mig som alltid känner en stark ovilja att kliva ur sängen när klockan ringer. Men jag har en skapligt lugn arbetsdag framför mig. Massa planering för vinterns kommande samarbeten, ett telefonmöte, ta emot en leverans, lite fakturering och så tänker jag mig en promenad i det fina vädret. Det piggar nog upp ändå! Sen blev jag lite gladare när jag kollade igenom recepten för veckans mat. Så mycket gott det finns ändå, eller hur. Det gäller bara att komma på vad man ska laga.
I veckan ska det visst bli första riktigt kalla veckan här hos oss. Med minusgrader både på nätterna och dagarna. Så den här veckan tycker jag det passar fint med lite mumsig, värmande mat. Mat som är lättlagad och lätttillgänglig. Men också recept som värmer långt in i själen.
Mina asiatiska vegofärsbollar blev en sådan där riktig pangmiddag. Så enkla att laga och supergoda!
fiskgratäng med blomkålsmos
Fiskgratäng med blomkålsmos. Alltså finns det något som passar bättre än det en kall novemberkväll? Jag gillar verkligen att göra blomkålsmos till. Det är så gott! Har ni testat det?
kycklinggryta med smaksatt creme fraîche
Enkel kycklinggryta, en favorit hos många, även hos oss. Perfekt att laga när varken ork eller inspiration riktigt finns. Ibland behöver bara maten vara lättlagad.
pasta, toscana, Villa Puccini, middag, mat pasta
Det här blir min fredagsmiddag den här veckan. Fyllda pastasnäckor i tomatsås. Så löjligt gott. Både för kropp och själ. Jag lovar!
veganska, middag, mat recept
Jag älskar att laga mat som är i säsong. Och vi har fortfarande massor av härliga svenska rödbetor i butikerna att laga mat av. Gör en omgång biffar, frys in de ni inte äter upp och ta fram som nödmat en dag när ni inte hinner stå vid spisen. Hur bra och gott som helst!
Idag hoppas jag att ni alla hinner ut en stund och njuter lite av solen, om ni som vi har ett strålande fint novemberväder idag. Det behöver vi, för att orka med <3

12
Kommentera

Enkel räksoppa

soppa, middag, enkel räksoppa, räksoppa med räkost
Ibland behöver man damma av gamla klassiker. Låta dom ta plats i en värld full av pekpinnar och folk som vet hur man ska äta. Det här är ett sådant recept. Som inte är speciellt nytänkt eller innovativt. MEN, det är en jäkla god räksoppa det här. Så det spelar liksom ingen roll.
Receptet har jag bloggat om tidigare här på Linnéas Skafferi, men jag tycker det förtjänade en lite fräschare bild liksom.soppa, middag, enkel räksoppa, räksoppa med räkost
Till den här räksoppan behöver du inte koka någon buljong eller göra dig till. Du får nämligen en himla god smak av räkor från räkost. Himla smidigt och det blir sjukt gott! Receptet har farit runt här på internet i många, många år. För varje gång jag lagar den gör jag om den lite. Som den här gången, då hade jag ingen spenat hemma som det ska vara i orginalreceptet. Istället tog jag lite grönkål. Och det fungerade precis lika bra!
soppa, middag, enkel räksoppa, räksoppa med räkost
Här hemma fortsätter vi rocka höstlov. Imorgon har vi en helt oplanerad dag, vilket känns rätt skönt. Kanske blir det en tur till skogen, kanske bakar vi lite, kanske hinner vi med både ock? Antagligen.
Räksoppa
3 stora morötter
spenat ca 150 g fryst eller färsk grönkål
1 klick smör
2 msk mjöl
5 dl mjölk eller vatten
5 dl grönsaksbuljong
2 dl creme fraiche
400 g räkost
salt & peppar
dill
1 burk räkor/kräftor i lag
4 ägg
Börja med att skala och riva morötterna grovt. Fräs dem i en klick smör, ha sedan i spenaten. Pudra över mjölet och rör om ordentligt. Slå på mjölken och grönsaksbuljongen. Låt detta koka ett par minuter. Tillsätt creme fraiche, räkost, salt, peppar och lite dill.  Soppan får nu småkoka tills den börjat tjocknat. Koka äggen och häll av räkorna/kräftorna. Lägg en hög med räkor/kräftor i botten på varje skål. Slå på soppa och lägg i två ägghalvor. Middagen är serverad!
Busenkel räksoppa som värmer kalla höstdagar!

8
Kommentera

Pumpapaj

pumpa, paj, dessert, halloween, höst, dessert
’Idag hade jag p4 Västmanland på besök i mitt kök. Jag försöker ofta baka något säsongsbetonat eller om vi råkar ha någon härlig temadag i faggorna. Och idag kändes det alldeles särskilt passande att baka en mumsig  pumpapaj.
Perfekt så här när pumpan är i högsäsong!pumpa, paj, dessert, halloween, höst, dessert
Pajen är rysligt enkel att baka och med alla goda kryddor så påminner den faktiskt lite om vår svenska mjuka pepparkaka. Fast lite annorlunda ändå.pumpa, paj, dessert, halloween, höst, dessert
Pajen passar utmärkt att servera tillsammans med en klick lättvispad grädde, eller varför inte en kula mumsig vaniljglass. Pumpapaj är en sådan där paj man helst ska baka en dag innan, så den hinner sätta sig ordentligt.
pumpa, paj, dessert, halloween, höst, dessert
Idag hade jag som sagt radion här, så barnen fick ta en liten paus från höstlovet. Eller Axel ville vara på fritids medan Isac ville vara med sin farfar Pekka idag. Fick hem två synnerligen nöjda barn efter dagen. Axel älskar verkligen att vara på fritids och blir nästan lite sur för att han aldrig få gå på fritids under loven. Det är ju då allt det roliga händer!!!
pumpa, paj, dessert, halloween, höst, dessert
Imorgon återgår vi dock till höstlovet, packar badkläderna och styr bilen mot Örebro och Gustavsvik. Vi tycker faktiskt att det är bättre än Kokpunkten. Lagom till höstlovet har dom dessutom öppnat två nya vattenrutschkanor, som barnen verkligen ser fram emot!pumpa, paj, dessert, halloween, höst, dessert
Jag gjorde ju pumpapuré för någon vecka sedan som jag bara tog fram ur frysen idag. Hur smidigt som helst!
Pajen är otroligt kryddig och god, full med smak av kanel, kardemumma, nejlika, ingefära och muskotnöt. En paj som trots att det faktiskt är sötad, kondenserad mjölk i inte alls upplevs som speciellt sötsliskig. En paj i helt min smak. Medan Sebastian nog tyckte den var lite för osliskig. Men tur att vi får tycka olika.
Pumpapaj:
pajdeg:
150 g kallt smör
2 msk florsocker
4 dl vetemjöl
1 nypa salt
1 äggula
ev lite kallt vatten
Arbeta snabbt ihop alla ingredienser till en deg. Kavla ut till och klä en pajform med degen. Spar gärna lite deg till dekorationer.
Ställ kallt i minst 30 minuter. Förgrädda pajskalet i 200°C i cirka 15 minuter.
Fyllning:
4 1/2 dl pumpapuré
2 ägg
1 dl ljust muscovadosocker
1 burk (ca 400 g sötad, kondenserad mjölk)
3 tsk kanel
2 tsk mald ingefära
1 tsk muskotnöt
1 tsk mald nejlika
1 tsk mald kardemumma
1 nypa salt.
 
Blanda samman puré, ägg, socker och kondenserad mjölk. Rör i alla kryddor och fyll de förgräddade skalet med fyllningen.
Grädda i 200°C i cirka 50 minuter.
Kavla ut den pajdeg du fick över och stansa ut fina löv, blommor eller liknande. Tag ut pajen när du har cirka 15 minuter kvar av gräddningstiden. Dekorera pajen med den utstansade pajdegen, pensla med ägg och strö över socker. Fortsätt grädda tills dekorationerna fått fin färg.
Låt pajen svalna helt så att fyllningen sätter sig. Servera med vispad grädde eller vaniljglass.
 
Har du ätit pumpapaj någon gång? Vad tycker du om det?

5
Kommentera

Sportlovsmat- 5 recept barnen älskar

inlägget innehåller annonslänkar 

hemmagjorda fiskpinnar i ugn
Hej måndag! Här kör vi höstlov för hela slanten.
Och helt plötsligt inser man att det ska lagas både middag och lunch till lintottarna här hemma, hela veckan. Så därför tänkte jag tipsa om 5 smarriga recept som brukar gå hem hos barnen.
Hemgjorda fiskpinnar– en middag eller lunch ni kan laga tillsammans.
tacopaj med creme fraiche
Tacopaj, kanske inte det mest moderna man kan äta här i livet. Men. Här hemma blir det alltid en succé. Laga en stor paj så har ni till lunch dagen efter också!
vego, middag, mat , recept
Här hemma hos oss är lasagne alltid ett väldigt säkert kort. Lagar jag lasagne vet jag att alla äter, utan knorr. Den här lasagnen med keso, den är min favorit!
crock pot kyckling nachos
Lyxa till det med ostgratinerade kycklingnachos. En himla lyxig middag som barnen brukar älska, perfekt till fredagsmyset!
kikärtsvåfflor, kikärtsmjöl, glutenfria våfflor
Våfflor och pannkakor. Varför älskar de flesta barn det? Själv tycker jag mest det blir en deg i magen. Men, så tog jag och gjorde våfflor på kikärtsmjöl. Barnen åt och mumsade, utan att ens reflektera över att det kikärtor i. Jag är inte så mycket för att lura i barn saker. Men om jag använder kikärtsmjöl eller vetemjöl i mina våfflor, det tycker jag inte är att luras 🙂 Dessutom blir våfflorna glutenfria, perfekt om man har någon i familjen som inte kan äta det!
 
Jag sitter i köket och försöker jobba, men barnen började lyssna på Våra bästa Bellmanhistorier nu efter frukosten. Barnen kiknar av skratt och jag har aningens svårt att koncentrera mig måste jag säga. Men jag känner att det blir en fin start på höstlovet, som ju faktiskt heter läslov nuförtiden. Även om dom inte läser historierna själva, så lyssnar dom på den. Alltid något känner jag!
Jag hoppas ni som har höstlov får en fin vecka! Det ska vi ha, hoppas jag 🙂
 
 
 

1
Kommentera

10 läskiga tips och recept till halloween

halloweentårta, spöken, kärleksmums
Även om det är en vecka kvar tills halloween firas på riktigt, vet jaga att det är många här i Sverige som firar helgen innan. Eftersom halloween annars lätt sammanfaller med Alla helgeons- helgen. Därför bjuder jag redan idag på 10 läskiga tips och recept till halloween.
I år fixar vi ett halloweendisco för alla barn på Axels skola, och eftersom det är höstlov nästa vecka passar det liksom bäst att ta det helgen innan alla går på ledigt. Men Axel pratade om att han ville gå bus eller godis, kanske får han göra det nästa vecka då?
Varför inte göra en halloweentårta med spöken till helgen?
halloweenpyssel babybel ost monster diy
Vill du istället pyssla ihop något lite gulligt som inte går under kategorin sötsaker så är små babybel-monster en kul grej!

Godaste desserten till halloween är iallafall den här härliga pannacottan med oreos.
halloween pyssel diy klubbor monster
Orkar man inte göra en hel efterrätt men ändå vill ha något kul till fika så kan du enkelt pimpa oreos med ätbara ögon och en klubbpinne. Mina barn älskade dessa förra året!
fika, halloween, munk. halloweenpyssel
Ett annat enkelt tips är att göra monster av munkar och godis. Enkelt men otroligt effektfullt!pyssel halloween clementin diy
Måla små fina clementiner till halloween, ett perfekt pyssel för stora som små!

Med bara 4 ingredienser kan du baka fina halloweenmonster. Ett perfekt snack till fredagsmyset!

Är ni på jakt efter lite plockmat som kan passa så här i halloween-tider? Kolla då in hur du enkelt gör små mumier & spindlar.

Enklaste tilltugget som går enkelt att fixa!
halloween, kakor, halloweenkakor, spindelkakor, fladdermösskakor
Halloweencookies- också ett otroligt uppskattat fika av barnen!
 
Brukar ni fira halloween?

3
Kommentera