Veckans mat- v46

vegogryta, vegansk gryta, linser, vegetarisk mat
Hej måndag,
Just nu faller snön i stora fluffiga flingor ute, Axel kom nyss hem från skolan tillsammans med en kompis. Så dom är ute och erövrar världen som bara tandlösa 8-åringar kan. Ena stunden blodallvarligt snöbollskrig för att i nästa vara inbegripna i det mest allvarliga av samtal om något. Det är rätt fint (och skönt) att få sitta inne och betrakta dom.
Som sagt, det är måndag och vad passar då bättre än en planering av veckans mat? Den här veckan hittar ni min goda linsgryta, enkel lax i ugn, favoritlasagnen, räktsoppa och kebab på menyn. Inte illa pinkat alls!
Först ut, krämig lingryta. En kär favorit som jag inte kan låta bli att laga om och om igen.
lax i ugn med fetaost pesto
Lax i ugn med ett täcke av pesto och fetaost. Enklare än så här blir det nästan inte att laga mat. Perfekt en dag mitt i veckan när man har lite ont om tid.
 
vego, middag, mat , recept
Lasagne, det är alltid ett säkert kort. Passar dessutom rysligt bra i matlåda. Den här varianten är gjord på keso. En riktig favorit <3soppa, middag, enkel räksoppa, räksoppa med räkost
Enkel räksoppa, har ni testat? En klassiker vid det här laget. Som inte får glömmas bort bland alla supermoderna recept. Lättlagat och gott!
snabbmat, kebab, vegetarisk kebab, vegansk kebab
Avsluta veckan med lite hemgjord kebab. Jag lagade detta i somras och det blev snabbt en storfavorit hos alla här hemma. Perfekt fredagsmat!
Så ser mina middagstips ut för denna vecka.
Veckans planering i övrigt:

  • Måndag- Isac hemma från förskolan pga hosta, så jag jobbar hemma hela dagen.
  • Tisdag- Möte i Avesta om ett spännande projekt. Behöver även handla lite mer rekvisita för kommande jobb
  • Onsdag- Jobbar hemma med att ta fram recept och fota till samarbeten.
  • Torsdag- Jobbar hemma på förmiddagen. Hämtar upp Charlston hos veterinären efter lunch.
  • Fredag- Isac är ledig. Hoppas ha hunnit arbeta undan så jag också kan vara ledig!

Hoppas ni alla får en riktigt härlig vecka <3

4
Kommentera

Mys i Novent

inlägget innehåller annonslänkar

jultapas, glöggmingel, friterade saffransbollar, cervera
Vi är 10 dagar in i november. Och här där jag bor övergick hösten hastigt i vinter. Utanför fönstret faller snön i fina små flingor och världen är vit.
Då känns det extra fint att vi infört novent hemma hos oss. Alltså att man börjar lite smått med julfirandet redan i november. Kanske inte tomtar och julgran. Men man kan sätta upp en extra ljusslinga, en vacker krans och starta igång den mysiga delen av julen. Så behöver man inte känna stress att hinna med allt på de få dagar man annars har på sig i december. Börjar man redan nu, då har man längre tid på sig att njuta. Lyssna på lite julmusik till frukost, äta pepparkakor till fikat och köra glöggpremiär redan första helgen i november. Hur härligt som helst! Och helt plötsligt känns inte november så grå och trist längre!
Kanske ska jag göra friterade saffransmunkar i veckan. Det var förra julens stora favorit!

Jag såg den här fina kransen, med en söt ljusslinga i. Den skulle passa fint inne i hallen. Eller kanske utanför dörren vid entrén. Just nu är det 20% rabatt på den, så ska nog beställa en ikväll!
sockerkaka, saffran, kaka, advent saffranssockerkaka
Igår bakade jag världens saftigaste saffranskaka. Jag gjorde den flera gånger förra året och den blir alltid lika god! Jag tycker faktiskt den här är så mycket godare än vanligt saffransbröd!

Det fina med novent är ju att man kan pynta sådär lagom. Lite fina stjärnor och börja pyssla lite. Jag tipsade om de här fina pappersstjärnorna på Instagram i helgen. Perfekt att sätta upp för att få lite stämning, men de är ändå inte så juliga liksom. De är dessutom 20% rabatt på även dom nu!
Sen älskar jag Ellos nya kollektion med presentpapper, snören och fina lappar. Perfekt när man enkelt vill göra riktigt fina paket!

Jag älskar verkligen kransar, och planen är att försöka få till en eller ett par i veckan. Jag hittade de här fina cypresskransarna hos Helena, så fina. Och lagom pyssliga att få till verkar det som!
Har ni börjat pynta något än?

0
Kommentera

Fredag


Hej FREDAG!!
Idag har jag varit i Stockholm hela dagen. Hoppade på tåget redan vid 7 och möttes av en himla glad tågkonduktör från Dalarna som pratade glatt med alla passagerare. Tänk att en sån liten grej kan göra att starten av ens dag känns så mycket lättare. Vi borde helt klart bli gladare och trevligare mot varandra här i världen!
Först var jag förbi Loppikontoret på förmiddagen och sen åkte jag ut mot Älvsjö där Stockholm Food & Wine går av stapeln i helgen. Matbloggslunch, lite föreläsningar, prisutdelning och mingel stod på schemat. Men jag smet hem innan prisutdelningen. Blev så ofantligt trött och kände att kvällen skulle bli så sen. Har haft feber hela veckan och var inte helt feberfri idag heller. Bättre vara med på en del, men sen åka hem så man har chans att bli helt pigg.
På mässan gick vi runt och provsmakade massa ost. Och jag blev bara så sugen på en riktigt god ostbricka. Det får det kanske bli imorgon!

Förra helgen tog vi en sväng till vår fina sjö vi har här ute där vi bor. Trots att dagen var väldigt grå och trist var det så vackert!
Vi tände en eld och grillade korv. Och sedan avslutade vi det hela med det bästa jag vet:

Att grilla marshmallows och lägga mellan två pepparkakor. Har ni testat det? Som en svensk variant på s’mores typ. Sött och sliskigt-ja absolut. Men så gott! Jag testade att göra så förra vintern och nu är det en ny favorit vi tar till när vi grillar korv ute vintertid.
 
Nu hoppas jag ni alla får en riktigt himla fin kväll. Jag ska hem och kurera mig och hoppas jag vaknar helt feberfri imorgon. Det vore himla skönt det!

0
Kommentera
ANNONS

Odla hydroponisk med Nelson Garden

I annonssamarbete med Nelson Garden

nelson garden, hydroponisk odling
Mina odlingar växer!
För ett par tag sedan satte jag igång min första hydroponiska odling från Nelson Garden. Bara efter någon vecka kunde jag skörda min första sallat och basilika, fast vi då var i mitten av september. Det fina med hydroponisk odling är nämligen att man kan odla året om.
Vår första odling satte jag och Axel igång tillsammans. Eller, det var faktiskt Axel som gjorde det mesta jobbet. Vi valde ut vad vi ville odla och sedan var det bara att fylla på med vatten, rätt mängd näring och stoppa i pluggarna med fröer. Efter bara någon dag under lysröret började det att gro! Hur coolt som helst, tyckte vi båda två faktiskt.
nelson garden, hydroponisk odling
Vilken lyx ändå att kunna skörda hemodlad basilika så här i oktober, eller hur? Dessutom blir det bra mycket mer ekonomiskt att odla basilika hemma mot att köpa på kruka.
Sen älskar jag att smaksätta maten med färska örter, det gör verkligen hela skillnaden. Testa att ha i en näve finhackad basilika i köttfärssåsen nästa gång. Jag lovar att det kommer bli hur gott som helst!
nelson garden, hydroponisk odling
På våren älskar jag att dra igång odlingsprojekt. Jag planerar och funderar. Köper fröpåsar efter fröpåsar (jag vill faktiskt inte ens tänka på hur många påsar med fröer jag har liggandes). En del fröer kommer faktiskt ner i jorden. Men sen kommer jag till två stora problem.
Nr1: det är alltid lite för mörkt inne. Vilket gör att fröerna gror på tok för långsamt. Om de ens gror.
Nr2: jag glömmer bort att vattna. Har jag väl fått till några fröer som både kommit ner i jorden och fått tillräckligt med ljus- ja då glömmer jag bort att vattna. Kvar blir en sorglig historia som skulle ha kunnat bli både det ena och det andra.
Men när man odlar hydroponiskt, då kan du till och med åka bort någon dag utan att din odling dör. Den liksom klarar sig själv!nelson garden, hydroponisk odling
Både sallaten och basilikan är precis nyskördade från min Harvy, som odlingslådan så passande heter.
 
Gillar du att odla? Och har du testat odla hydroponiskt någon gång?
 
 

0
Kommentera

Krämig linsgryta

vegogryta, vegansk gryta, linser, vegetarisk mat
Linsgryta!! Säger jag.
Hur många recept på linsgrytor kan internet klara av tänker du..
Men, saken är den att har man bara lite bra basgrejer i skafferiet så lovar jag att en god linsgryta kan rädda dig ur många knipor. Som de gånger man inte orkar ta sig in på ica efter jobbet. Eller då man ligger hemma i en redigt tråkig förkylning och inte orkar laga mat. Eller när man helt enkelt bara är sjukt sugen på god mat. Vid alla de här tre tillfällena passar det utmärkt att laga en linsgryta. För det kräver få ingredienser (som du antagligen redan har hemma), går snabbt och blir sjukt gott!
vegogryta, vegansk gryta, linser, vegetarisk mat
När jag välja bort rött kött åt vi linsgryta på tok för ofta. Det var liksom det som jag behärskade. Och då blev det lingryta. Nu var det längesedan vi åt det. Vilket är synd, för en riktigt god linsgryta är mumma får både knopp och kropp!
Ibland blir man avskräckt, för ingredienslistan till en gryta som denna kan kännas evighetslång. Men frukta inte. Det brukar mest vara olika sorters kryddor. Kryddor som man allt som oftast kanske redan har hemma. Ingrefära, chili, spiskummin och kanel. Men. Det går faktiskt precis lika bra att köpa en påse med färdigblandade kryddor. Det gör jag när jag inte orkar hålla på. Det är inget VM. Utan vi pratar om att få fram em god vardagsmiddag här.
vegogryta, vegansk gryta, linser, vegetarisk mat
Jag brukar alltid ha i en skvätt (ok, kanske lite mer än en skvätt) kokosmjölk. Det gör hela skillnaden. Vill man så tar man rätten till en ny nivå om man även har i en oförsvarligt stor klick smör. Men det gör man ju som man vill med den saken.
 
Krämig linsgryta:
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
1 msk Garam Masala
2 msk tomatpuré
400 g krossade tomater
2 1/2 dl röda linser
ca 6 dl vatten
ca 2 dl krämig kokosmjölk
salt
saft från 1 lime
av ca 50-100 g smör
ett gott bröd, solroskärnor och färsk persilja att toppa med
 
Skala och finhacka lök och vitlök. Stek på medelvärme tills löken börjar bli genomskinlig. Tillsätt kryddor och tomatpuré. Fortsätt steka på svag värme.
Slå sedan på krossade tomater, linser och vatten. Koka i ca 15 minuter eller tills linserna känns mjuka men inte sönderkokta. Rör i kokosmjölk och smaka av med salt och lime. Om du vill, ha en klick smör.
Servera med ett gott bröd, färsk persilja och solroskärnor.
 
Nå, vad tycker ni om linsgryta? Hiss eller diss?
 

80
3 kommentarer