Lättbakade blåbärsbullar med vaniljkräm

recept, baka, blåbär, bullar
I helgen hade vi som sagt kalas. Axel har fyllt 7 och jag fyller till helgen. Och är det kalas, ja då lär man bjuda på bullar. Eller hur. Det hör liksom inte ihop. Jag tycker det är kul att testa nytt när man har en större grupp människor som ska provsmaka. Vissa kanske vill provbaka saker och ting innan man bjuder in till kalas. Men jag gillar att kasta mig ut i det okända (obs! Gäller bara när jag bakar, annars är jag en riktig trygghetsnarkoman och lite av en fegis…) Jag har aldrig bakat blåbärsbullar, men tänkte hur svårt kan det egentligen vara? Inte var det svårt, och alla älskade dom! Men om man tänker efter, blåbärsbullar med vaniljkräm vem kan låta bli att gilla det?!
recept, baka, blåbär, bullar
Vi har ett kafé här i Sala som är lite smått känt för sina blåbärsbullar med vaniljkräm. Dom är gigantiska. Och sjukt goda. Man delar lätt två personer på en. Kanske är det därför jag aldrig bakat blåbärsbullar tidigare. För att det alltid funnit så lättillgänglig i närheten liksom.
Blåbärsbullar är perfekta bullar att baka om man inte är proffs på att snurra bullar. För dessa bullar behöver verkligen inte bli speciellt snygga. För det sista man gör precis innan servering är att doppa dom i socker. Och vips blir bullarna hur tjusiga som helst!
De funkar även riktigt bra att frysa in. Tag bara upp ur frysen, tina, pensla med en sockerlag och doppa sedan i socker. De både smakar och ser nybakade ut då!
Jag bakar alltid mina bullar på kall degvätska, degen får bara jäsa lite längre. Men bullarna blir så mycket godare tycker jag. Vill man kan man låta göra ordning degen och låta den stå i kylen över natten. Låt den sedan jäsa i rumstemperatur. Men då brukar jag minska något på jästen.
Blåbärsbullar med vaniljkräm ca 50 st:
2 pkt jäst
1 L valfri mjölk
200 g valfritt mjukt smör
3 dl strösocker
1 nypa salt
2 tsk nystött kardemumma
ca 1,6 kg vetemjöl
fyllning:
200 g valfritt mjukt smör
2 dl florsocker
ca 3 dl blåbärssylt
2 påsar marsansås (tag den kokbara för att göra bullarna helt veganska)
4 dl valfri mjölk
1 dl strösocker
1 dl vatten
Blanda ut jästen i lite av mjölken tills all jäst är upplöst. Tillsätt sedan resten av mjölken. Skär det mjuka smöret i små kuber och blanda i. Tillsätt socker, salt och kardemumma. Ha i mjölet, lite i taget tills du får en elastisk deg. Arbeta degen i maskin i cirka 7 minuter. Spar en del av mjölet till utbaket. Täck med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek. Det brukar ta cirka 2-3 timmar i rumstemperatur.
Dela degen i två delar och kavla ut till en avlång rektangel på välmjölat bord.
Bred ut mjukt smör på ena halvan av degen. Strö florsocker över. Bred blåbärssylt över den andra halvan. Vik först in delen med blåbärssylt mot mitten, vik sedan över den med smör och florsocker. Kavla ut degen något. Skär i cirka 1 1/2 cm breda remsor och tvinna till en bulle. Lägg på en plåt och låt jäsa under bakduk i cirka 30 minuter. Upprepa med resterande deg.
Vispa ihop vaniljkrämen och låt stå kallt.
Montera en rund, liten tyll i en spritspåse, fyll med vaniljkräm. Tryck ner tyllen i mitten av varje bulle och spritsa i vaniljkräm.
Grädda bullarna i 250°C i cirka 10 minuter.
Låt bullarna svalna. Koka ihop socker och vatten. Pensla sedan bullarna med sockerlag och doppa i strösocker.
Ska du frysa in bullarna, hoppa över momentet då du penslar med sockerlag och doppar i strösocker. Gör det innan servering istället.
 
Kanske är det här världens godaste bulle?
 
 

30
Kommentera

Grilla vegetariskt i sommar- 5 goda recept

grillad fetaost, fetaost i ugn ugnsbakad grillad, grilla vegetariskt
Sommar, sol och grillen är redo!
Men om man nu hela året arbetat för att äta mer vegetariskt. Hur gör man då nu? När den invanda grejen är att grilla kött, fågel eller fisk. Och ha en sallad som tillbehör?
Jo det ska jag tala om. För det finns så otroligt mycket gott att grilla även om man inte äter kött! Därför tär dagens tema: Grilla vegetariskt i sommar- 5 goda recept!
Först ut är ett supergott tillbehör som alla kan äta av, oavsett om man äter kött eller inte. Nämligen grillad fetaost. Har ni inte testat detta så är det ett måste i sommar. Jag vet inte om det finns någon bra vegansk fetaost? Hojta gärna till isf!
ugnsbakad blomkål
Ugnsbakad blomkål har man ju hört om. Jag har ju till och med ett inlägg på ämnet. Men vet ni att det går precis lika bra att grilla blomkål? Grilla på indirekt värme tills blomkålen blivit helt mjuk. Följ bara receptet i övrigt. Vill man dela blomkålen i mindre buketter och grilla skulle jag rekommendera att använda en grillkorg.
grilla vegetariskt, marinerade balsamvinäger champinjoner
Marinerade champinjoner, dom gjorde än en gång succé nu i helgen. Ett otroligt prisvärt och enkelt alternativ när man ska grilla.
Fräs på dom på grillen eller i en stekpanna- kör på det som fungerar bäst för dig!
zucchini i ugn
En storfavorit som jag ofta gör ni vi ska bort och grilla är fylld zucchini. Dels för att det är ruskigt enkelt att förbereda, men det blir också så galet gott. Jag har lärt mig att jag inte bara kan göra till mig. Jag måste alltid göra ett par extra. För det är alltid fler som vill smaka! Zucchinin kan antingen tillagas i ugn eller på grillen!

Glöm tråkiga grillspett med brända bitar paprika och ofärdiga svampbitar, helt ärligt känns det lite 90-tal va? Visst har vi kommit längre än så? Gör istället en sallad av grillade grönsaker. Så grymt gott och lättlagat! När alla grönsaker är som godast är det perfekt att göra en grillad sallad av dom tycker jag!
Har ni några bra vegetariska grilltips att komma med i sommar? Tipsa gärna!
Nu är det dags att plocka fram frukost åt barnen som precis tassat ner från övervåningen. Så skönt att de blivit så stora att jag faktiskt kan ställa klockan och gå upp och jobba ett par timmar innan de vaknar! Utan att behöva gå upp mitt i natten 😉 Idag väntar lite förmiddagssjobb för mig, sen tror jag vi tar en cykeltur. Solen skiner här med det blåser och är inte supervarmt. Så badstranden får vänta, om det inte blir bättre fram mot eftermiddagen. Vad har ni för er idag?
 
Här hittar ni 5 goda potatisrecept
Här hittar ni 6 goda recept på biffar
Här hittar du 5 lättlagade middagar i sommarvärmen
Här hittar du 5 desserter som passar i sommar
 

3
Kommentera

Klassisk rulltårta

recept, jordgubbsrulltårta, klassisk rulltårta
I måndags var det som sagt Axels födelsedag. Och vi har ett barn som inte alls är speciellt förtjust i vanlig tårta. Men rulltårta däremot, det är grejer det. Så önskemålet för dagen var en helt vanlig rulltårta. Med jordgubbssylt i. För att göra det hela lite roligare serverade jag svenska, färska jordgubbar, grädde och glass till. Och det blev bara så gott! Vi satt där i solen på altanen, Sverige hade precis vunnit med 3-0 mot Mexico och allt kändes hur bra som helst faktiskt!
Att baka rulltårta är ju faktiskt så rackarns enkelt. Jag har ett grundrecept som jag alltid utgår ifrån. Sen är det bara att tillsätta kakao för en chokladrulltårta, eller fylla med precis det man önskar. Och så här när jordgubbssäsongen är här finns det få saker som slår att fylla en rulltårta med än just jordgubbar.
recept, jordgubbsrulltårta, klassisk rulltårta
Idag har jag bakat lite annat inför helgens kalasande. På lördag kommer alla kompisar, då blir det glass i stora lass och på söndag blir det för närmaste släkten. Efter lite räknande så tror jag att vi fick det till 112 kolakakor med Daim. Men så har lillebror varit där ett par gånger och nallat några. Dock tror jag det ändå kommer att räcka åt oss 🙂
Idag måste vi in till tandläkaren med Axel. Två permanenta tänder har vuxit upp innanför två mjölktänder, så dom ville gärna kolla hur det ser ut och ifall dom måste dra ut någon tand. Sedan blir det klassiskt fredagsmys med tacogrätäng <3 En fin första fredag såhär på sommarlovet.
recept, jordgubbsrulltårta, klassisk rulltårta
Det här är som sagt ett enkelt grundrecept som är otroligt bra att utgå ifrån. Fyll sedan med vad du vill. Perfekt!
Det känns som om rulltårtan har varit lite ute under några år här. Den har liksom fått ge vika för andra, lite mer moderna bakverk. Men jag börjar se fler och fel recept och bilder florera runt nu. Så kanske, kanske börjar den så smått bli modern igen? Hurra säger jag, för smidigare och enklare finns knappt att baka!
Klassisk rulltårta:
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 dl mjölk
Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt.. Sikta sedan i mjöl och bakpulver. Tillsätt mjölken. Rör om till en klumpfri smet. Klä en långpanna med bakplåtspapper. Bred ut smeten och grädda i 250°C i cirka 5-7 minuter.
Strö socker på ett bakplåtspapper. Stjälp upp rulltårtan på pappret. Lossa försiktigt bakplåtspappret från rulltårtans botten. Sitter det fast, prova att pensla pappret med lite vatten. Eller lägg över en fuktig handduk. Då brukar man kunna få loss pappret enklare.
Bred ett lager valfri sylt över rulltårtan och rulla ihop till en tight rulle.
Rulla sedan in rulltårtan i bakplåtspapper. Förvara i kylen. Går också bra att frysa in.
Servera precis som den är till kaffet. Eller gör en mumsig dessert av den tillsammans med färska bär, glass och grädde!

5
Kommentera

Drinktips till sommardrinken

cava, prosecco, champagne, is
 
Hej i sommarvärmen!
Jag hoppas ni alla har det fint. Idag tänkte jag tipsa om ett riktigt fint drinktips. Och precis som med sommardrinken med piggelin, är detta något du utan problem kan göra alkoholfritt.
Ska jag dricka alkohol håller jag det gärna väldigt enkelt. Och jag gillar inte heller när det blir för alkoholstarkt. Därför är det här ett himla bra tips, om jag får säga det själv!
Dessutom är det ett väldigt bra sätt för att få användning av de slattar man får hemma. Oavsett om det är mousserande vin, vitt vin eller kanske fruktsoda.
cava, prosecco, champagne, is
Idag har vi haft en himla fin dag här hemma. Vår älskade Axel fyller 7 år idag. Tänk att jag fått vara mamma till honom i 7 år! Hur fantastiskt är inte det?  Och får 7-åringen själv säga blev det en himla fin dag. Paketöppning och skönsång på morgonen, en andra frukost hemma hos hans mormor, sedan en heldag vid sjön med massa bad, lek och bus. Sedan hade han bestämt att vi skulle kolla på fotbollen. Och alltså vilken match! Efter en stund konstaterar jag och mamma att vi alltid trott fotboll var skittråkigt att kolla på, men jäklar va spännande det var! Där ser man 🙂
Till middag hade Axel sedan beställt stekt fisk, skolans kalla sås, kokt potatis och ärtor. Och till efterrätt rulltårta, grädde, glass och jordgubbar. Allt intogs i solen på altanen. Om en födelsedag kan vara perfekt, ja då tror jag att den här var det faktiskt. Det är en sådan lycka att få ge sitt barn en sådan födelsedag <3
 
Men nu till dagens drinktips, Lätt som en plätt. Men så fiffigt!
Iskuber av mousserande:
cava/prosecco
jordgubbar eller annan frukt
Skiva jordgubbar eller annan frukt och lägg i ett istråg. Fyll på med mousserande vin. Frys in i minst 4 timmar.
Perfekt sätt att ta tillvara på överblivet mousserande vin. Om man nu får något över.
Lägg iskuberna i ett glas och fyll på med annat bubbel.
Eller för ett alternativ med lägre alkoholhalt kan man lägga iskuberna med mousserande i tillexempel fruktsoda. En perfekt drink att servera en varm sommardag. Eller använda som is i bål. Eller ja, helt enkelt till alla tillfällen man vill använda is, men inte späda ut det man dricker med vatten.
Självklart kan man göra det helt alkoholfritt genom att frysa in tex fruktsoda och jordgubbar i iskuber.
Ibland behöver man verkligen inte kränga till det.
Gillar ni att få lite enkla drinktips, både med och utan alkohol här på bloggen? Tryck gärna på hjärtat nedanför eller komna en kommentar <3

3
Kommentera

5 recept med halloumi

 
hemgjord pizza med halloumi
Måndag efter midsommar, hur mår ni alla? Är ni på jobbet eller har ni gått på välförtjänt semester? Mina planer för dagen blev lite ändrade, blev en stund på kontoret nu på förmiddagen. Satt och funderade en bra stund på vad veckans mat skulle innehålla denna vecka. Såhär en måndag efter midsommar när det känns som hela internet svämmat över av recept de senaste veckorna. Pajer, grillat och jordgubbstårtor har svämmat över i mitt flöde. Men så tänkte jag, halloumi. Den här veckan vill vi äta halloumi. Eller hur? Det finns ju faktiskt så många sätt att äta denna favorit än att bara steka eller grilla den! Därför blir veckans mat 5 recept med halloumi!
Och först ut är hemgjord pizza med halloumi och fikon. Alltså har ni testat halloumi på pizza? Det är så sjukt gott.. Jag som inte ens gillar pizza. Men gör man hemgjord med halloumi på, då kan jag ta både en och två bitar!
vegetarisk pytt i panna
Har ni rester kvar efter midsommar? Passa på att göra en pytt i panna av det. Stek på ett par skivor halloumi och middagen är räddad! Hur bra som helst. Inte bara får man till en helt ny maträtt av rester som finns hemma i kylen, det är fint både för plånboken och miljön!
vegetarisk lasagne med halloumi, spenat
Vid det här laget är detta en klassiker här på Linnéas Skafferi. Lasagne med halloumi, världens bästa vardagsmat som alla i familjen älskar. Allra godast blir den om man gör den dagen innan och sedan värmer upp. Det är även perfekt matlådemat!
vegetarisk stroganoff med morot och halloumi
Annan vardagsmat som alltid går hem är stroganoff med morötter och halloumi. Lättlagat och så gott!
Halloumibiffar, jag vet att jag tipsat om dom tidigare. Men det här är perfekt sommarmat tycker jag. Servera med bröd, eller till en god matig sallad.
Nu slår klockan snart lunch och jag är hur hungrig som helst. Inte blev det bättre av att jag nu gått igenom massa härliga recept! Vad gör ni helst med halloumi? Har ni något bra tips att komma med?
Gillade du det här inlägget? Lämna gärna en liten kommentar eller tryck på hjärtat nedanför <3
Ha nu en riktigt fin start på veckan!

0
Kommentera