Rabarbermarmelad

marmelad, rabarber,
I denna ljuva rabarbertid. För visst är det lite så. När rabarbern kikar upp ur marken vet man att det faktiskt inte är långt kvar tills sommaren är här på riktigt. I år har min rabarber tvekat, tvekat och tvekat. Vill liksom inte komma upp och fram i denna kalla vår. Vilket jag faktiskt har full förståelse för. Vem vill sticka ut nosen i kyla, regn och rusk? Men vädret verkar ändå ha haft en positiv påverkan på mina rabarberplantor. Även om det går sakta. Så är de stjälkar som faktiskt tagit sig upp otroligt späda och fina. Dessutom hinner jag ta vara på rabarbern när den fortfarande är späd. Eftersom den i år inte växer så hiskeligt snabbt. Igår plockade jag in ett gäng av dessa rabarberstjälkar och kokade rabarbermarmelad.
 
För det är något jag verkligen gillar. Perfekt att ha på smörgåsen, ha i gröten eller varför inte byta ut hallonsylten i hallongrottor mot rabarbermarmelad?
marmelad, rabarber,
Så vackert va? I helgen blir det nog både en rabarberdrink och rabarberpaj. En väldigt mångsidig grönsak måste jag säga!marmelad, rabarber,
Förutom att ha den i kakor, saft, sylt och marmelad är den himla fin att se på. Varför inte sätta i en vas med vatten och ha som dekoration?
marmelad, rabarber,
Rabarbermarmelad är sådär ruskigt enkelt att göra. Tyvärr kan färgen ibland bli lite. Ja, oaptitlig kanske man kan säga. Det beror helt på vilken färg rabarbern har. Är den väldigt röd- ja då blir ju marmeladen röd också. Är stjälkarna mer gröna, då får marmeladen en lite mer grönaktig färg. Det fixar man enklast genom att låta ett par frysta hallon koka med i marmeladen. Det ger just ingen smak, men väldigt fin färg!
Jag använder syltsocker när jag kokar marmelad, det är så himla smidigt!
Rabarbermarmelad:
ca 500 g rabarber
1 tsk vaniljpulver
3 dl syltsocker
2 msk citronsaft
ev 5 frysta hallon
Skölj rabarbern och ta bort blasten. Skär den i mindre bitar och lägg i en kastrull. Tillsätt vanilj och socker.
Låt sjuda i cirka 5 minuter, tillsätt citronsaften. Ju mer du rör i marmeladen, ju mer ”trasas” rabarbern sönder.
Ser marmeladen ut att få en väldigt grön färg, tillsätt ett gäng hallon medan du kokar marmeladen.
Ha upp marmeladen på väl rengjorda burkar, Sätt på lock och förvara i kylen. Marmeladen håller ca 2 veckor.

23
4 kommentarer

Klassiska pizzabullar

mellanmål, picknick
Jag har insett att vi kommit till en ny fas i våra liv. Där vi så sakta lämnar de trygga om än jobbiga småbarnsåren bakom oss. Och tar klivet in i en helt ny fas. En fas som kan bestå av att barnen har 5 fotbollsträningar/matcher på en vecka. Eller att det istället får två lintottar vid köksbordet ibland sitter tre, fyra eller fem glestandade barn med aptit som alltid får mig att undra när dom egentligen åt senast. Oftast brukar svaret vara: för nån timme sedan.
Det finns liksom inget stopp. Ingen botten. Och antagligen är det bara början. Så i veckan bakade jag pizzabullar. Ni vet, helt vanliga klassiska pizzabullar. Perfekt att ta fram när det måste fixas ett snabbt mellanmål som räcker till många eller när något av barnen ska ha med sig matsäck till skola/träning/match.mellanmål, picknick
Jag mins hur pizzabullar och matmuffins under en period var det mest fantasifulla mellanmål man kunde bli bjuden på. Ren lyx att äta mellanmål hemma hos någon vars förälder tagit sig tiden att faktiskt göra eget. Jag som är uppväxt under helfabrikatets ljuva 90-tal. Med RisiFrutti, sockrig fruktyoghurt i bägare och Billys Panpizza som det bästa av alternativ när det vankades mellanmål.
Men sen kom gluten och kolhydratsskräcken och tog ett järngrepp om oss. Och det känns som om vi glömde bort dessa små juveler.mellanmål, picknick
 
Jag tyckte själv jag var himla fiffig. Som hittade ett gäng gamla bullformar som behövde användas upp. Jag tror jag vet varför de legat där och skräpat i lådan i så många hår. Dom var helt värdelösa och satt fast som berget i mina pizzabullar. Som jag fick kämpa för att få loss dom!mellanmål, picknick
Jag valde att bara ha tomatsås, skinka, lite lök, kryddor och ost i mina pizzabullar. Men det gör man ju precis som man vill med. Fyll med sådant ni gillar bäst.  Skinka, ananas, salami, kyckling, tacofärs- ja listan kan göras lång.
mellanmål, picknick
Eller tomatsås, det var sannerligen att ta i. Jag tog krossade tomater. Mer avancerat än så gjorde jag det inte.
 
Klassiska pizzabullar, ca 24 st:

25 g jäst
3 dl vatten
1 nypa strösocker
2 msk olja
ca 10 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 dl krossade tomater
1 msk torkad oregano
salt & svartpeppar
225 g rökt skinka
1 lök
250 g ost
Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt socker och olja.
Arbeta in mjölet lite i taget (jag brukar börja med ca 8 dl) och ha i saltet. Arbeta degen i maskin i cirka 10 minuter. Strö över lite mjöl och täck bunken med plastfolie. Låt jäsa i minst 60 minuter eller till dubbel storlek. Tag upp degen på mjölat bord och kavla ut till en ca 1/2 cm tjock rektangel. Bred ut ett lager krossade tomater. Strö över oregano gono, salt och peppar.
Strimla skinkan, skala och finhacka löken, strö över den och osten över tomatsåsen.
Rulla ihop, från långsidan till en tight rulle. Skär med en vass kniv cirka 2 cm breda skivor.
Placera ut bullformar (eller lägg ut ett bakplåtspapper) på en plåt. Placera en pizzabulle i varje form. Täck över med bakduk och låt jäsa i cirka 30 minuter.
Grädda i 250° i cirka 10 minuter.
Frys gärna in de pizzabullar som inte äts upp på direkten.

5
Kommentera
ANNONS

Bakad potatis med färskost och svamp

I annonssamarbete med Snøfrisk®.bakpotatis, färskoströra
Bakad potatis. Alltså är det så att den så sakta, sakta börjar bli modern igen? Jag som spenderar en hel del tid på sociala medier har märkt att det helt plötsligt dyker upp både en och två bakade potatisar i flödet. Och visst är det så, att det vi faktiskt konsumerar är det som är inne? Så jag tänkte, att inte kan jag vara sämre. Därför vill jag idag presentera: bakad potatis med färskost och svamp.
bakpotatis, färskoströra
För ska vi vara helt ärliga, så är det ju den goda röran man är ute efter när man gör bakad potatis, eller hur? Lyckan är då att få fortsätta mitt fina samarbete med Snøfrisk. En smakrik färskost gjord på getmjölk och kogrädde. Getmjölken ger verkligen osten en god karaktär, utan att ta över rent smakmässigt.
Jag gillar tanken på att de getter som mjölken kommer ifrån får ströva fritt på de norska bergssluttningarna under hela sommarhalvåret.  Härligt va?
Vill du veta mer om Snøfrisk kan du göra det här.
bakpotatis, färskoströra
Röran till mina bakade potatisar har jag gjort på färskost från Snøfrisk med smak av kantarell. Så här i mitten av maj är det rätt omöjligt att få tag på kantareller, så istället stekte jag på kastanjechampinjoner och hade till. Men i sensommar, när kantarellerna åter är i säsong, då kommer jag göra detta med skogens guld! Tänk er så gott!
 
bakpotatis, färskoströra
Snøfrisk kantarell har en härlig smak av kantareller, men för att göra det hela lite mer matigt blandade jag i stekta champinjoner, stekt rödlök, salt och lite citron. Fräscht, gott och grymt enkelt.
bakpotatis, färskoströra
Snøfrisk finns i smakerna Ramslök & Vitlök, Rödlök & Timjan, Kantarell & Naturell och du hittar dom hos Hemköp, Tempo och Eurocash, samt i vissa välsorterade ICA & Willysbutiker.
Tidigare i samarbetet med Snøfrisk har jag gjort våfflor med färskostspenatsoppa med färskost, ugnsbakade rödbetor med färskost och snabblagad pasta med färskost. 4 härliga recept ni gärna får kika in på om ni missat dom!
bakpotatis, färskoströra
Bakad potatis kan göras på flera sätt:
I ugn: Picka hål i skalet, lägg potatisarna på en plåt och ugnsbaka i 225°C i cirka 1- 1 1/2 timme. Tiden kan variera beroende på hur stora potatisar du har. Känn med en potatissticka så att potatisarna är helt klara.
I mikron: Picka hål i skalet. Lägg potatisarna i en form eller på en tallrik. Baka potatisarna på full effekt i 5 minuter åt gången, jag körde mina i cirka 15 minuter totalt, känn med en potatissticka så att potatisarna är helt klara.
På grillen: Picka hål i skalet. Linda in potatisarna i folie. Baka på grillen i cirka 1 timme. Vänd efter halva tiden. Ta ur potatisarna ur folien och låt dom ligga på grillen de sista 10 minutrarna utan folie för att skalet ska få lite knaprig yta.
I ugn och i mikron: Picka hål i skalet, lägg potatisarna på en plåt och ugnsbaka i 225°C tills de fått fin yta, cirka 20 minuter. Låt sedan potatisarna gå klart i mikron, kör 5 minuter åt gången. Detta är perfekt att ta till om man inte har tid att vänta i 1 1/2 timme på att potatisarna ska gå klart i ugnen.
bakpotatis, färskoströra
Bakad potatis med färskost och svamp 4 st:
225 g svamp (jag använde kastanjechampinjoner)
1 rödlök
smör att steka i
salt
2 fp Snøfrisk kantarell
citron
krasse
4 st bakpotatisar, jämnstora
Skiva svampen tunt. Hetta upp en torr stekpanna och stek svampen på medelvärme tills den börjar släppa ifrån sig vätska. Skala och finhacka löken. Blanda i lök och smör i svampen. Stek tills svampen är gyllene och löken mjuknat. Salta. Låt svalna.
Blanda den stekta svampen med färskost. Spar lite svamp till dekoration.
Smaka av färskoströran med citron och krasse.
Gör ett kryss i varje varm potatis. Fyll potatisarna med färskoströran, toppa med stekt svamp, lök och färsk krasse.
Gör en stor sallad att servera till.

8
Kommentera

3 kalla drycker till i sommar

rabarbersaft, rabarberdricka, sommardrink, rabarberdrink
Med våren och sommaren kommer önskan om att svalka sig med något gott. Tyvärr är det ju inte helt hållbart att pimpla vin hela dagarna, så därför tipsar jag idag om 3 kalla drycker till i sommar. För även om det kanske inte riktigt finns svartvinbär än, så kan det vara bra att ha ett recept på lut. Till den där härliga sommardagen man faktiskt får för sig att göra svartvinbärssaft, eller hur?
 
Något du faktisk kan göra redan nu om du bor i den delen av Sverige där rabarbern tagit fart är rabarberdricka. Så enkelt och så gott! Så fort du har tillräckligt med rabarber, gör en omgång och frys in. Perfekt att ta fram under sommarens varma dagar!
iskaffe, vegansk, gör själv, egen iskaffe
Hemgjort iskaffe, det är bara så gott! Löjligt enkelt är det att göra också. Jag använder alltid pulverkaffe och en växtbaserad mjölk. Det tycker jag blir som godast det!

När buskarna är tunga av vinbär, då blir det saft mina vänner. Kanske finns det några där ute som fortfarande har vinbär kvar i frysen från förra året? Passa då på att länsa frysen och koka saft på dom. Så finns det plats i frysen för sommarens skörd! Hemgjord svartvinbärssaft, det är som barndom på flaska tycker jag, vad säger du?
 
Nu ska vi kicka igång den här fredagen. Ute skiner solen, men jag vet att det är rätt kyligt fortfarande. Isac drömmer om studsmattehopp och jag om trädgårdsfix. Jag tror vi hinner med båda sorterna denna fredag.

4
Kommentera

Rulltårta med hallon och vaniljkräm


Nu är säsongen här. Födelsedagssäsongen för vår familj. Den börjar i maj med att Sebastian fyller år. Sen rullar det på, Axel och hunden Charlston i juni, jag i juli, Isac i augusti och så katten Carlsson i september. Vi klarar av alla rakt av på några månader sådär.
När jag stod och bakade rulltårta till Sebastians lilla födelsedagsfirande satt Sebastian och vår gode granne och vän Erik och funderade här i köket. Om man inte kunde baka en rulltårta med vaniljkräm i. Så det liksom blev extra gott?

Visst borde man kunna det sa jag. Eftersom Erik också har den goda smaken att fylla här i maj fick han helt enkelt en rulltårta med hallon och vaniljkräm i födelsedagspresent.
Rulltårta är så otroligt underskattat. Det går så fort att baka och det är faktiskt få saker som slår en helt färsk, väl gjord rulltårta. Här hemma är det barnens stora favorit och allra helst ska den vara med hallonsylt.

I höstas kollade jag och Axel på hela Sverige bakar. där allas våran Brigitta Rasmusson predikade om att ett lager strösocker på rulltårtan har man bara för att dölja att rulltårtan spruckit. En välbakad rulltårta ska bara ha så pass mycket strösocker runt sig så att inte bottnen fastnat i bakplåtspappret.
Så jag testade att baka så en gång, med väldigt sparsamt med socker. Bara precis så det räckte.. Men jag måste säga att vi alla tycker det blir både finare OCH godare med ett lager strösocker runt rulltårtan. Så jag fortsätter att sockra min rulltårta jag.

Till vaniljkrämen i rulltårtan har jag använt helt vanlig marsanpulver som blandats med mjölk. Men för att få den lite extra lyxig bytte jag ut en del av mjölken mot grädde och vispade den extra fluffig. Men det gör man som man vill med.
Rulltårta med hallon och vaniljkräm:
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 dl mjölk
Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Sikta sedan i mjöl och bakpulver. Tillsätt mjölken. Rör om till en klumpfri smet. Klä en långpanna med bakplåtspapper. Bred ut smeten och grädda i 250°C i cirka 5-7 minuter.
Strö socker på ett bakplåtspapper. Stjälp upp rulltårtan på pappret. Lossa försiktigt bakplåtspappret från rulltårtans botten. Sitter det fast, prova att pensla pappret med lite vatten. Eller lägg över en fuktig handduk. Då brukar man kunna få loss pappret enklare.
Eftersom denna rulltårta ska fyllas med vaniljkräm behöver den svalna men inte bli helt kall innan fyllningen breds på.
Detta görs enklast genom att när du lossat bakplåtspappret lägger på en ren kökshandduk ovanpå rulltårtan. Rulla ihop rulltårtan med handduken.
 
Fyllning:
1 påse marsanpulver
2 dl mjölk
1 dl grädde
1/2 tsk vaniljpulver
ca 2 dl hallonsylt (rumstempererad)
Blanda ner marsansåspulvret i mjölken och grädden. Ha i vaniljpulvret. Vispa tills vaniljkrämen tjocknat och blivit fluffig. Låt stå kallt.
Rulla ut rulltårtan försiktigt. Bred på ett lager hallonsylt. Tag sedan vaniljkrämen och ha försiktigt på ett lager vaniljkräm med hjälp av en slickepott. Det gör inget smakmässigt och hallonsylten blandas med vaniljkrämen. Men det blir snyggare om du lyckas få till två lager.
Rulla ihop rulltårtan till en tight rulle med hjälp av bakplåtspappret. Vira bakplåtspappret runt rulltårtan och låt den vila så i kylskåpet.
Skär upp rulltårtan i ca 2 cm tjocka skivor. Går bra att frysa!
Perfekt till våren och sommarens alla fikastunder.

13
Kommentera