Onsdag innan midsommar och det är hög tid att bestämma vad vi ska bjuda på till efterrätt på midsommar. Men var bara lugn. Här kommer 13 fina recept på efterrätter som passar fint till midsommarafton.
Är du sugen på tårta kan jag varmt rekommendera min jordgubbstårta med rabarber. Den andas verkligen sommar!
En annan helt underbar midsommartårta som är riktigt enkel att göra är marängtårta med daim. Använd färdiga bottnar så är den klar på ett litet kick! Pannacotta med rabarber och vit choklad känns lyxigt och härligt att bjuda på till midsommar. Dekorera med härliga jordgubbar och midsommaren blir perfekt! ’Tiramisu med jordgubbar och choklad, det är verkligen en riktig midsommardröm! Gör en rulltårta med hallon och vaniljkräm. Toppa rulltårtan med vispad grädde och färska jordgubbar och du har gjort dig en riktigt snabb och god midsommartårta!
Det här är mitt trumfkort till midsommar. När jag inte vet vad jag ska göra, faller alltid lotten på den här underbara marängtårtan med vit choklad.
Den enklaste glasstårtan gör du helt klart så här. Ingen glassmaskin behövs alls. Utan basen är grädde och okokt, kondenserad mjölk. Den kondenserade mjölken ska alltså inte kokas innan utan användas precis som den är.
En av mina favoritdesserter är utan tvekan tiramisu. Så när jag skulle knåpa ihop en midsommarmeny till en av mina uppdragsgivare i år föll det inte helt otippat på en variant av just denna dessert. En tiramisu med jordgubbar och choklad. Mäktigt, underbart och bara så gott. Om du frågar mig.
Jag gör min tiramisu lite enklare, så den passar fint att göra i portionsglas eller som här, på en tallrik. Men, det blir nog allra, allra godast om man gör den i en form så den kan gotta till sig ordentligt liksom.
Använd vilken likör du vill i din tiramisu. Jag tycker Amarula blir väldigt gott. Den passar fint ihop med kaffet och har en mild smak.
Nu ska jag ta och fundera ut allt som måste handlas till midsommar. Jag tänker att det är bra att planera in årets midsommarhandling så inte resten av stan handlar samma tid liksom.
Vispa grädde, mascarpone, vanilj och florsocker krämigt. Riv chokladen och blanda i den, spar lite till dekoration.
Ha ut en klick av mascarponekrämen i en form.
Innan du börjar toppa kexen i kaffet kan det vara bra att planera hur du ska lägga kexen i formen.
Ha upp kaffe och Amarula på ett fat. Doppa den sockrade delen av kexen (alltså inte hela kexet) några sekunder i kaffet. Lägg ut kexen i formen, sockersidan ner. Bred ut hälften av mascarponekrämen på kexlagret. Dela jordgubbarna i tunna skivor och lägg över mascarponekrämen. Spar några jordgubbar till dekoration.
Doppa sedan ytterligare kex och lägg på. Bred eller spritsa sedan ut ett sista lager mascarponekräm. Ställ kallt i minst en timme.
Strö över riven choklad och dekorera med färska jordgubbar.
Hej midsommarveckan.
Jag blir alltid lite överrumplad av dig. Midsommar kommer alltid lite snabbare på än jag räknat med. Varje år är det samma visa. Jag tror juni är längre än vad den här. Men så vips står man där och dansar små grodorna liksom.
I år blir midsommar med all säkerhet lite annorlunda mot tidigare midsomrar. Här i byn är midsommarfirandet med traktor och vagn, plocka blommor, dans runt stången och den där söta rulltårtsbiten med grädde inställd. Men vi kör lite midsommarfirande här hemma hos oss. Ute. I nedskalad variant med människor vi ändå träffar.
Det som med all säkerhet inte blir nedskalat, det är maten. Så blir det alltid när vi ska styra upp saker i min familj. Oavsett om det är jul, påsk, midsommar eller bara en helt vanligt middag där vi alla ska bidra med något. Men för er som fortfarande letar inspiration till midsommarmaten, här kommer 11 recept på midsommarmat!
Vi börjar traditionsenligt med silltårta. Ingen midsommar utan silltårta. Så är det bara. Gillar du sill är detta verkligen något för dig!
Som en ljuv midsommarnattsdröm är det väl ändå att bjuda på inkokt lax till midsommar? Kanske som lunch? Lätt att laga och makalöst gott!
Jag är svag för västerbottensostpaj. Så är det bara. Den där krämiga, lena fyllningen, full med kraftig ostsmak. MUMS! Det är perfekt om man råkar få lite över till midsommardagen. Lunchen är fixad!
Jag har två röror jag kör stenhårt med så här sommartid. Det ena är den här paprikaröran. Har du en matberedare till hands går den superfort att göra och blir bara såå god!
Den andra, det är klassisk fetaoströra. Lätt som en plätt att röra ihop och det blir så gott. För en laktosfri variant är det ju bara att köra på laktosfri yoghurt och laktosfri fetaost.
På tal om fetaost. Har du kört fetaost på grillen någon gång? Om inte, då har du något riktigt smarrigt att se fram emot!
Jag älskar att grilla olika sorters grönsaker och sedan servera dom tillsammans med härligt krämig burrata. Perfekt som förrätt eller varför inte som del av en grillbuffé. Mumsfillibabba helt henkelt! Krossad potatis i ugn är alltid ett säkert kort att ta till. Godare än kokt potatis, roligare än klyftpotatis. Ja, faktiskt godare än klyftpotatis också, om du frågar mig!
Jag älskar att göra fiskpaket. Så enkelt att förbereda innan och bara lägga på grillen när gästerna kommer. Eller så ställer man fram alla ingredienser i skålar och låter var och en göra i ordning sitt helt egna fiskpaket. Så får alla som dom vill 🙂
Förra veckan skrev jag om min svenska midsommarmeny med toscanska smaker. Där ni bland annat hittar dessa kycklingspett. Alltså marinaden till dom här är såå god! Och passar lika bra till kyckling som till nöt, fläsk eller lamm! Gör i ordning marinad och låt köttet ligga i redan från dagen innan. Då fixar du enkelt iordning dessa på midsommarafton utan större ansträngning!
Att laga hel laxsida på grillen eller i ugn är ett himla smidigt sätt att laga mat till många. Speciellt om det är en del av en buffé, kanske till midsommar? Lättlagat och så gott!
Idag har jag och Isac varit till fritids på inskolningssamtal inför hösten. En lite märklig känsla att min lilla plutt ska sluta förskolan nästa vecka. Eftersom Axel redan går på samma fritids blev samtalet kort, men vi stannade kvar så Isac fick leka lite. Tydligen var det ändå på tok för kort tid. En timme räckte inte alls. Men det känns skönt inför hösten. Att han faktiskt längtar till förskoleklass och fritids.
Nu har dom en vecka kvar att kämpa sig igenom, sen är det efterlängtade sommarlovet här!
Men först kortvecka och midsommar!
När väder och tiden tillåter kör jag gärna laxen på grillen. På indirekt värme i cirka 20 minuter. Ska du grilla många saker rekommenderar jag att ta laxen sist. Den behöver inte ha speciellt varmt, utan ska du grilla kött eller liknande så gör det först.
Laxen är lika god att äta varm som kall tycker jag! Hel laxsida grillad eller i ugn:
1 hel laxsida med skinn (1-1 1/2 kg)
3 msk olja
1 lime
örtsalt och svartpeppar
ca 1 dl färska örter, hackade (jag valde basilika, gräslök och persilja)
Tag fram laxen och låt den bli rumstempererad. Blanda saft och skal från 1 lime, olja, örtsalt och peppar. Pensla detta på laxen. Lägg ut ett ark aluminiumfolie. Lägg sedan på ett ark bakplåtspapper. Placera laxen på bakplåtspappret. Grilla på indirekt värme i cirka 20 minuter.
Har du inte tillgång till grill, tillaga laxen i ugnen på 175°C i cirka 20 minuter.
Finhacka de färska örterna och klappa in dom på den varma laxen.
Snart är det dags att duka upp till midsommarbuffé! I år har jag gjort en variant med smaker från Toscana. För visst är det gott med den klassiska svenska midsommarmaten men ibland kan det vara kul att förnya sig lite! Dagens buffé består av balsamicomarinerade kycklingspett, grönsaksspett, ugnsrostad tomatsallad med burrata och jordgubbar, smörslungad färskpotatis med italienska kryddor, dipp med soltorkade tomater och en underbar zabaglione med sommarbär till dessert.
Inspiration till årets midsommarbuffé fick jag till stora delar under vår resta till Toscana vi gjorde förra året. Vi reste ner till det området där vinet Villa Puccini produceras. En helt fantastisk resa med härligt sällskap, god mat och gott vin.
Att para ihop vin med buffémat är inte alltid det enklaste. Men jag brukar tänka på vilka egenskaper vinet har och försöka anpassa de rätter jag ska servera till vinet.
Istället för att bara servera potatis rätt och slätt har jag valt att göra en smörslungad potatis med lite, lite citron i. Ett toscanskt vin som detta gillar både lite syra men också lite fett för att inte upplevas för surt, tamt eller tråkigt.
Det jag gillar med den toscanska matlagningen, det är enkelheten. Att det inte behöver vara krångligt eller invecklat. Har man bara bra råvaror i grunden löser sig det mesta!
Jag gick ut och plockade ett stort fång av sommarblommor, satte lite i en kanna och placerade ut resten i små udda vaser. Med porslin inköpt på närmaste antikaffär, bestick på loppis och servetter av överblivna tygbitar ihopbundna med jutesnören. Den röda tråden i årets midsommarmeny och dukning är verkligen enkelheten. Låt tallrikar och glas vara omaka, men maten vara fantastisk! Och när solen strilar ner genom träden och träffar mitt ansikte kan jag precis drömma mig bort till de där underbara dagarna vi spenderade i Toscana förra året!
Jag har gjort grillspett av kyckling, men det passar precis lika bra att använda nötkött, lamm eller fläsk. Marinaden fungerar fint till allt sorts kött. Marinaden består till stor del av balsamvinäger. Vilket passar bra till vinet då syran i vinet kräver en viss syra i maträtten. Servera sedan gärna grillspetten tillsammans med min underbara dipp med soltorkade tomater och creme fraiche. I den hittar du både syra och fett som kompletterar köttet perfekt!
Svensk sommar möter Italien. Ugnsrostade tomater tillsammans med burrata och solmogna, svenska jordgubbar. Detta är nog sommarens nya favorit. Gör en hel plåt så räcker det till många!
Testa att ta en tomat, precis som den är tillsammans med en mun toscanskt vin.
Testa sedan att ta en ugnsbakad tomat med lite lök och ost tillsammans med samma vin. Hur smakar det? Är det någon skillnad?
Genom att testa vinet till olika råvaror, tillagade, råa, med eller utan fett till så kan man lära sig mycket om vilken mat som passar allra bäst till vinet.
Självklart måste midsommarafton avslutas med något riktigt gott! Har ni testat zabaglione någon gång? Om inte, då har ni något gott att se fram emot!
En efterrätt gjord på äggulor, socker och dessertvin som vispas till perfektion. Jag har serverat härliga sommarbär till. Men det är också gott att ha någon knaprig biscotti till.
Svensk midsommar med Toscanska smaker:
Ugnsrostad tomatsallad med burrata och jordgubbar:
1 kg blandade körsbärstomater
1 rödlök
olivolja
salt & svartpeppar
några kvistar basilika
2 st burrata á 100 g st
1/2 l jordgubbar
Lägg ut alla tomater i en ugnsfast form. Skala och skiva löken i skivor. Ringla över lite olivolja, salt och peppar.
Ugnsbaka i 30 minuter på 200°C.
Tag ut ur ugnen och ha upp på ett fat. Dela burrata och jordgubbar i bitar. Placera ut detta över de ugnsrostade tomaterna. Toppa med färsk basilika.
Grillade grönsaks & kycklingspett:
grillspett i trä (lägg i blöt i minst 15 minuter innan så de inte tar eld på grillen)
Skölj alla grönsaker, skala rödlöken.
Dela grönsaker, lök och svamp i bitar. Trä upp allt på grillspett. Börja och avsluta med löken.
Pensla grönsakerna med lite olja och grilla på indirekt värme tills de börjat få färg och mjuknat.
Blanda undertiden samman olja, med finhackad persilja, oregano och basilika. Skala och riv vitlöken fint. Blanda samman till en marinad. Pensla de färdiggrillade grönsaksspetten med örtoljan.
900 g kycklinginnerfiléer (det går också bra med bitar av lamm, nöt eller fläsk)
2 rödlökar
2 vitlöksklyftor
1 kruka basilika
1 dl balsamvinäger
1 dl olivolja
salt & peppar
Skala lök och vitlök och hacka dem fint. Finhacka basilikan. Blanda samman rödlök, vitlök, basilika, balsamvinäger, olja, salt och peppar till en marinad. Lägg i kycklingen marinaden minst en timme. Trä upp på blötlagda spett. Grilla på indirekt värme tills köttet är genomgrillat.
Dipp med soltorkade tomater:
1 burk soltorkade tomater i olja á 140 g
2 creme fraiche
örtsalt & peppar
Låt tomaterna rinna av ordentligt. Finhacka.
Blanda samman med creme fraiche, örtsalt och peppar.
Låt gärna dippen stå någon timme i kylen innan servering.
Smörslungad färskpotatis med italienska kryddor:1 kg färskpotatis
50 g smör
persilja
basilika
gräslök
saft från 1/2 citron
Koka potatisen tills den mjuknat. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av. Ha i en klick smör, finhackade örter och citron, blanda om väl.
skal från 1 ekologisk lime
jordgubbar
hallon
körsbär
Vispa samman äggulor, socker och vanilj till en pösig smet. Gör iordning ett vattenbad och sätt över bunken med äggsmet. Fortsätt vispa under konstant omrörning, tillsätt dessertvinet och vispa tills den blivit fast och formbar.
Häll genast upp i glas, riv över skal från 1 lime, toppa med färska bär och servera direkt!