Så enkelt odlar du ärtskott


Att odla ärtskott är kanske en av de saker man utan problem kan göra hemma och alltid räkna med god skörd, Det är dessutom så enkelt att dina fingrar inte ens behöver ha minsta nyans av grönt för att du ska lyckas! Varje vår brukar jag och barnen peta ner ett gäng ärtor i olika bunkar och krukor och på bara en vecka kan man utan problem skörda sina första ärtskott! Fint va?
odla ärtskott hemma
Jag älskar att hålla på i trädgården, rensa ogräs och fixa till. Men trots att jag har 8 generationer trädgårdsmästare bakom mig så fick jag inte riktigt med mig genen att gilla det här med odling. Det tar för lång tid för mig. Att i flera veckor gå och vänta på ett frö som eventuellt, kanske ska gro och efter det passa upp på detta lilla gröna i en kruka i ytterligare veckor. Nope, inget för mig. Jag vill ha snabba resultat. Därför är just odling av ärtskott perfekt syssla för mig. Du får på bara ett par dagar synliga resultat och du behöver bara vattna lite då och då. Bra va?
odla ärtskott hemma
 
På vårvintern odlar vi alltid ärtskott inne, men sedan till sommaren ja då tar jag samma slags ärtor och petar ner i två stora krukor framför vår entre. I krukorna har jag sedan konformade spaljéer Efter några vekor börjar sedan ärtorna slingra sig upp längs spaljéerna och tillslut kan vi alla gå där och palla ärtor. Det blir väldigt dekorativt och är otroligt lättodlat. Ärtorna vill bara ha något att klättra på, så blir de glada och växer fint!
Odla ärtskott hemma:
ekologiska gula ärtor
såjord
skålar, burkar, fat att odla på
vattenspruta
plastfolie
 
Lägg torkade gula ärtor i vatten över natten. Fyll en skål, bunke eller ett fat med ett lager såjord. Fördela de blötlagda ärtorna över. Täck med ett tunt lager jord och fukta jorden med hjälp av blomsprutan. Täck med plastfolie. Håll jorden fuktig, på ett par dagar kommer ärtorna börja gro och sätta små gröna skott, då kan du ta av plasten. Låt stå på ett ljust och varmt ställe. Vi har våra i köksfönstret. När ärtskotten är cirka 10 cm långa kan du klippa av dom och ha i sallad, på smörgåsen eller till maten. Mina ärtor burkar ge upp till 3 skördar, sedan är det bara att byta jord och sätta nya ärtor.
Ett lagom pyssel att göra tillsammans med barnen en regnig vårdag!
Brukar ni odla något hemma hos er?
 
Gillade du det här inlägget? Tryck gärna på hjärtat nedanför eller lämna en kommentar <3
 

151
3 kommentarer

6 goda recept på biffar

bönbiffar med morot och majs
Hallå hej,
Är ni hemma och har långhelg, eller måste ni som jag arbeta denna valborg? Idag är det ju måndag och dags för tips om lite god mat! Så här när nu våren faktiskt är här på riktigt tycker jag det passar bra att bjuda på ett gäng recept som är otroligt lätta att variera. Nämligen 6 goda recept på biffar. Och nu tänker jag främst inte på köttbiffar. Nej idag tipsar jag om allt från mumsiga halloumibiffar till zucchinibiffar och kycklingbiffar.
Idag har arbetet gått i ett rasande tempo här hemma. Axel hade studiedag och ville prompt inte gå på fritids. Så han fick vara hemma med mig. Isac fick däremot åka till förskolan. Att ha en snart 7-åring hemma och samtidigt arbeta fungerar riktigt bra. Han har fått hjälpa mig med en hel del grejer. Men att ha både Axel och Isac hemma och tro att man ska kunna arbeta.. Nej det har jag testat och det fungerar inte alls! Dock blev det bara kortdag för Isac för min pappa kunde ta med honom hem. Perfekt! Nu laddar vi alla för en fin valborg, en ledig första maj och sen tiiiidigt på fredag morgon drar vi till Spanien.
Första receptet att testa är de här bönbiffarna med morot och majs. Ät till ugnsrostade rotsaker eller varför inte i pitabröd med massa grönt till. MUMS!
glutenfria zucchiniplättar med fetaost
Ok, det här är egentligen inte biffar. Mer av plättar, men de fick åka med ändå den här veckan. Smarriga zucchiniplättar passar perfekt att göra till lunch en ledig dag!
 
Biffar gjorda på halloumi, morot och ajvar
En av favoriterna här hemma är de här halloumibiffarna. Perfekt att göra som vegetariskt alternativ till hamburgare. Eller bara äta till en sallad.
vegetariska sötpotatisbiffar med kikärtor
Sötpotatis och kikärtor är en grym kombo, som i de här sötpotatisbiffarna med kikärtor. Lättlagat och gott!
Biffar gjorda på kyckling
Små fina kycklingbiffar blir en god middag. Här med en sås på ajvar. Men ta det du gillar bäst, kanske tsatsiki?
bananplättar
Ok, jag vet. Det här är inte heller biffar. Men så gott som. Vill man liksom fortsätta på temat, gör då de här finfina bananplättarna till efterrätt. Eller frukost. Ja eller mellanmål eller till lunch. De passar precis lika bra vid alla tillfällen tror jag allt!
Nu ska jag ta och röja av efter dagens arbete. Fick inte riktigt tid för allt som jag planerat. Men det får vi ta en annan dag helt enkelt.
Ha en riktigt fin valborg nu, det ska vi ha <3
 

8
Kommentera

Chokladdipp på bara 3 ingredienser

vegansk chokladdipp
Lördagkväll och visst är det läge att fixa något gott? Men brukar du precis som jag tänka att idag ska vi inte ha något efter maten och sen så sitter man där med ett sötsug som heter duga! Eller om man helt enkelt bara är sugen på något riktigt gott och enkelt? Då är det läge att göra en chokladdipp och servera tillsammans med frukt, kex eller vad man nu känner för att dippa. Jag vet att det kanske låter lite knasigt, men linschips är supergott att doppa i den här dippen! Det allra bästa är att du gör den på endast 3 ingredienser och du kan utan problem göra den vegansk! Bra va!
 
vegansk chokladdipp
Som jag skrev igår var planen att gå på bio och ut och äta. Men vi blev hemma. Köpte med massor av sushi hem och kröp ner i soffan redan kl 17. Vi hade Kriminal Minds-maraton och kollade klart på säsong 12. Nu är det ett stort tomrum här hemma, för vad tusan ska vi kolla på nu? Sitter ni inne på bra serierips- hit me!
Efter middagen dukade jag fram massa frukt, den här chokladdippen och lite nya linschips jag köpt hem. En perfekt avslutning på kvällen!
vegansk chokladdipp
Jag tycker det är perfekt att göra tillexempel en sådan här dipp och plocka fram en fredag eller lördagkväll istället för godis. Just godis blir så lätt att man överäter. Det finns sällan något stop och så äter man tills man mår riktigt dåligt! Gör man istället i ordning ett fint fat med olika sorters frukter, bär och kex och sedan en god dipp- ja då känns det som om man lyxar till det ordentligt men ändå äter man inte tills det känns som om man ska spy.
Och som jag skrev så är det inga problem att göra den här dippen mjölkfri! Perfekt om man av någon anledning inte äter mjölkprodukter. Oavsett om man är vegan eller inte tål det!
Välj själv om du vill göra den på en ljus eller lite mörkare choklad, det är ju liksom en smaksak!
 
Chokladdipp:
200 g choklad (välj en vegansk choklad om du vill göra den fri från mejeriprodukter)
1 msk kokosolja
1 1/2 dl mandelmjölk
Finhacka chokladen och lägg den i en skål, tillsätt kokosoljan. Smält detta i micron, ca 15 sekunder åt gången, rör om och kolla så det inte bränns vid. När all choklad smällt, tillsätt mandelmjölken och blanda väl. Låt stå kallt i cirka 30 minuter. Tag ut ur kylen och vispa upp den något. Servera med frukt, bär och kex!
Ett perfekt dessert eller som alternativ till fredags/lördagsgodis!
 
Sugen på en NUTELLADIPP istället? Kolla då inte det här inlägget!
 
Tycker du om det här inlägget? Tryck då gärna på hjärtat här nedanför eller lämna en liten kommentar <3
 
 

1
Kommentera

Enkel vegotacos

enkel vegotacos röda linser
Fredagen är redan här och hur många av er har börjat ladda upp inför kvällens fredagsmys? Förra veckan la jag ut på Instastory när jag gjorde min alla bästa och enkla vego tacos. Som ni kanske märkt vid det här laget är jag inte speciellt mycket för att använda soya eller quornfärs. Jag hittar hellre på något annat. Oftast blir det något med linser.
Och när det vankas tacos, ja då gör jag alltid efter det här receptet nuförtiden. Lättlagat, billigt och gott. Till förra helgen hade jag faktiskt stekt lite vanlig köttfärs också och tacokryddat. Men till och med min käre man som tidigare alltid föredrog kött tyckte att det smakade lite märkligt. Tänk ändå, att man liksom vänjer sig av vid vissa saker och så finns det nya smaker som man tillslut tycker smakar bäst! Man måste väl ändå älska kroppen för att den är flexibel och kan lära sig nytt!
enkel vegotacos röda linser
’Meningen var att ni skulle fått det här härliga receptet redan igår. Men precis när jag satt mig framför datorn och skulle låta kvällspasset starta plingade det till i mobilen. Självklart hade jag missat att det var styrelsemöte i föräldraföreningen på Axels skola. Vilken himla tur att vi bara har 7 minuter med bil till skolan. För det var bara att kasta sig i bilen och åka dit. Jag var dock inte den enda som missat och kom sent, känns alltid skönt när vi är fler som är lite snurriga 🙂
 
Men idag är det fredag, jag har en liten stunds jobb kvar, sen ska nog jag och Isac hitta på något kul. Ikväll ska grabbarna sova hos sin farfar Pekka och planen var att jag och Sebastian skulle ut och äta och gå på bio. Men otroligt nog har Sebastian dragit på sig en man cold. Så det kanske blir sushi och hyrfilm hemma istället. Vi får helt enkelt se!enkel vegotacos röda linser
Den här enkla vegotacosen använder jag ofta som bas när jag gör annat också. Perfekt till tacogratäng eller som fyllning i burritos- ja men helt enkelt där man i vanliga fall skulle ha använt vanlig tacofärs. Vi fick lite över, så jag rörde ut den med crème fraîche och serverade till pasta åt barnen. Hur bra som helst 🙂
 
Enkel vegotaco:
2 fp krossade tomater
2 påsar tacokrydda (eller dubbla detta recept på hemgjord tacokrydda)
2 dl röda linser
ca 1 dl vatten
Blanda krossade tomater, kryddor, linser och vatten i en gryta. Låt allt koka under lock på medelvärme tills linserna är helt genomkokta. Rör om då och tå. Tillsätt ev mer vatten om det blir för torrt. Gör en nachotallrik, ät som klassisk tacos eller vad ni gillar allra bäst!
Gillar du det här inlägget? Tryck då gärna på hjärtat här nedanför eller lämna en liten kommentar <3

31
Kommentera
ANNONS

Enkla Cake Pops

I annonssamarbete med Kökets Box
enkla cake pops milda färdiga baksmet
I veckan har jag fått möjlighet att testa ett helt gäng härliga produkter tack vare min senaste samarbetspartner, Kökets Box.
Jag som älskar att testa nya produkter gillar verkligen det här med att man nu kan prenumerera på olika slags boxar, där man varje gång blir lika glatt överraskad av innehållet. Just Kökets Box tycker jag har ett riktigt bra pris och ett fint innehåll. Det är lika spännande varje gång innan man sett vad denna månads box innehåller.
Och idag kan jag faktiskt ge er en liten tjuvtitt på vad ni finner i månadens box. Nämligen en helt ny produkt på marknaden från Milda!
cake pops kökets box milda
Mildas senaste tillskott är nämligen en helt färdig bakmix. Du behöver inte tillsätta något, den är helt klar att baka med ur förpackningen. Passar utmärkt att baka sockerkaka eller muffins med!
Jag gräddade en sockerkaka som jag sedan använde som grund för att göra Cake Cops av! Otroligt smidigt då det känns lite som slöseri att stå och göra en sockerkaka från grunden för att sedan smula sönder den! Jag kan även tänka mig att använda den varianten som är smaksatt med choklad för att göra arraksbollar! Det får jag testa nästa vecka.
Är du också sugen på att testa Kökets Box? Då har jag ett riktigt fint erbjudande till dig! Alla mina lösare får det superfina erbjudandet 3 boxar för bara 299 kr (ord 387 kr). Boxarna har ett värde på hela 570 kr! För att ta del av erbjudandet, använd koden LINNEA3 när du beställer här. Där kan du enkelt fylla i alla uppgifter och inom ett par dagar får du hem din egna box. Psst! Boka senast 29 april för att få boxen med Vårfest, där Milda färdig baksmet ingår, som första box. I maj har boxen tema ”grillfest” som levereras i slutet av maj.
 
enkla cake pops milda färdiga baksmet
Cake Pops har aldrig varit lättare att göra än nu när man enkelt kan använda sig av Mildas färdiga baksmet. Smeten finns i två olika varianter, en med chokladsmak och en med vanilj. Jag valde vaniljvarianten och hade sedan i ett smaksatt strössel för att få lite extra smak på mina Cake Pops. Men det kan man hoppa över om man inte har hemma.
Cake Pops:
1 fp Milda färdiga baksmet
ev 2 msk smaksatt strössel
ca 100 g naturell färskost
ca 150 g vit choklad
ca 150 g mjölkchoklad
cake pops-pinnar
strössel, frystorkad frukt, ätbar guldfärg mm
små kakformar
Smörj och bröa en form. Klipp upp påsen och fördela smeten jämnt i formen, tillsätt ev strössel och rör försiktigt om. Grädda enligt anvisningarna på förpackningen.
Låt sockerkakan svalna helt.
Vispa upp färskosten. Smula sönder sockerkakan och blanda den med färskosten. Tillsätt lite i taget tills du fått en smet som är kladdig men ändå håller ihop. Forma till bollar och låt stå kallt minst 30 minuter.
Smält chokladen och ha upp i två olika glas.
Doppa en pinne i chokladen och tryck sedan försiktigt ner den i bollen. Upprepa med resterande bollar. Låt stå svalt tills chokladen stelnat. Detta är för att bollen ska fästa helt på pinnen.
Doppa bollarna i choklad och låt överflödig choklad rinna av.
Ställ dina Cake Pop i ett glas med socker i botten (så de står stadigt) Låt stelna. Ringla sedan lite smält choklad på varje Cake Pop och doppa i strössel.
Eller ställ dom i småkaksformar. Dekorera med frystorkad frukt/strössel/guldfärg.
Missa inte att beställa aprilboxen hos Kökets box senast 29 april. Där ingår en av smakerna från Milda färdig baksmet! Använd kod LINNEA3 när du beställer HÄR.

 

0
Kommentera