8 tips att göra av julmatsrester

tortillapizza
God fortsättning alla fina läsare! Jag hoppas ni alla haft en helt underbar jul <3
Annandagen är här och jag vet inte hur det är hos er, men vi har fortfarande massor av julmat kvar i kylen1 Trots att vi åt av maten både på julafton och på juldagen. Och efter ett par rejäla julmiddagar så här kan man ju känna att man börjat tröttna lite. Men i stället för att maten ska stå där i kylen och till sist bli gammal och möglig finns det massor av saker man kan använda julmatsresterna till!
Så idag tänkte jag ge er 8 tips på vad ni kan göra av julmatsrester:

  • Tortillapizza med julskinka– Får du julskinka över är detta perfekta lunchen/middagen att slänga ihop. Passa på att använda upp julskinka, julost och färsk rödkål på denna pizza!
  • Prinskorv/köttbullar och potatismos- På juldagen gjorde jag potatismos av den överblivna potatisen från julafton och stekte på prinskorv och köttbullar. Barnen blev överlyckliga och åt massor.

omelett
 

  • Omelett– En enkel och god lunch där du kan använda upp massor av rester från julmiddagen!
  • Pytt i panna- Precis som med omelett är detta ett gyllene tillfälle att använda upp rester. Skär ner potatis, köttbullar, korv, grönsaker och skinka. Stek på och servera med ett stekt ägg och lite rödbetssallad kanske?
  • Massor med sill kvar? Gör silltårta som förrätt på nyårsafton!
  • Ris a la malta kvar? Varva ris a la malta med apelsiner i fina glas och servera som mellanmål eller dessert en kväll här i mellandagarna.
  • Potatissallad– Vi lyckas alltid få massor av kall, kokt potatis över. Gör en god potatissallad och ät till den lax och sill som blir över.
  • Servera ägghalvorna till frukost- då går de åt i ett nafs.

 
Har du några bra tips man kan använda överbliven julmat till? 
Nu myser vi här i soffan en stund, men strax ska vi gå ut på en promenad. Jag älskar de här dagarna då man bara får mysa runt i pyjamas, ta en promenad, äta lite frukt eller godis och kolla på film. Det händer aldrig här hemma att vi har oplanerade dagar som dessa, så detta är verkligen att ladda batterierna för oss <3
Jag önskar er en riktigt fin fortsättning på julhelgen!

9
Kommentera

Brända mandlar

recept brända mandlar
Brända mandlar är ett fint inslag på gottebordet till jul. Ett perfekt komplement till all den choklad det lätt blir.
Jag älskar brända mandlar och kan inte låta bli att köpa när det finns på marknader och liknande. Då köper jag en påse till barnen och så en till mig som jag kan äta i smyg när dom inte ser. Jag vet inte vad det är med brända mandlar. Kanske att man äter det så sällan så de blir lite speciella? Vad tror ni?
Brända mandlar är ett gott och enkelt att göra, där du bara behöver 3 ingredienser och en kastrull. Sockret ska smälta och sedan kristallisera sig och bli helt vitt. Det brukar även börja knäppa lite i mandlarna. Då är det dags att ta kastullen från spisen. Låter du kastrullen stå på för länge kommer sockret smälta igen och bli bärnstensfärgat. Så se till att ta av kastrullen i tid!
 
Idag börjar jag dagen hemifrån. Sitter i soffan under barnens Minion-täcke med den tända granen och hunden som sällskap. Bästa starten på länge känner.jag. Kroppen börjar skrika efter julledigt nu. Både i tisdags och onsdags var jag tvungen att sova en halvtimme efter maten. Och ändå kunde jag somna på kvällen sen. De senaste veckorna har varit lite lugnare på jobbfronten, men det är väl då man inser hur trött man egentligen är. När kroppen börjar gå ner i varv inför ledigheten. Eller ledigt och ledigt, jag kommer såklart fortsätta uppdatera här under de närmaste veckorna, men inga större jobb är inplanerade och allt kan jag sköta hemifrån när barnen har jullov. Så skönt!
Idag ska jag försöka hinna med de sista ärendena på stan, fixa naglarna, storhandla inför jul och så ska vi fira in barnens jullov med fika på stan. Det längtar jag verkligen efter <3 Men först väntar ett par timmars jobb här ifrån soffhörnet med Nyhetsmorgon på i bakgrunden. Så här ska jag nog arbeta lite oftare 🙂
Brända mandlar:
200 g mandlar
2 dl ströscker
1/2 dl vatten
Lägg mandlarna i en tjockbottnad kastrull eller stekpanna. Rosta mandlarna på medelhög värme. När mandlarna rostats, höj värmen och slå på socker och vatten. Låt allt koka under konstant omrörning tills sockret vitnar och det börjar knäppa i mandlarna.
Häll upp mandlarna på ett bakplåtspapper och låt svalna helt.
Mandlarna är så vackra att de gärna får stå framme i en fin burk. Jag har min står i en klasskål med lock på kakelugnen. Så fint <3
Nu önskar jag er en otroligt fin torsdag <3

6
Kommentera

Juldessert- Glöggkokta päron

glöggkokta päron
 
I år har det help spårat ur hemma hos oss när det kommer till juldesserter! Alla vill ha sin vilja fram när det kommer till det söta avslutet på julmiddagen och många starka viljor finnas i denna släkt.
Så i år verkar det inte bara bli julmatsbuffé, det blir även en buffe av juldesserter!
Från början tror jag vi mest åt ris a ala malta och lite julgodis till juldessert. Men så bakade jag saffransbullar med vit choklad ett år (jag brukar ställa de ogräddade bullarna i en springform och grädda dom så de blir som en butterkaka ungefär. Perfekt som juldessert!) Det blev direkt en succé. Så under många år har vi ätit just ris a la malta och den där saffranskakan. Och en stor kopp kaffe till det. Perfekt!
Men så till förra hösten tog jag fram ett recept på glöggkokta päron till Blossa. Alla som smakade var rörande eniga om att det här måste vi ha till juldessert. Men vi måste även ha saffranskaka!
I år kom min moster med förslaget att ska vi inte ha mandelmusslor som juldessert i år?! Absolut tyckte alla. Men när jag började fråga vad vi skulle plocka bort från menyn för att vi inte skulle stå där med lika mycket dessert som mat, då jäklar blev det liv!
Tydligen blir det ingen jul om saffranskakan inte finns med, inte heller klarar vi oss utan glöggkokta päron. Och alla var rörande överens om att det vore jättegott med mandelmusslor.
Så i år kommer det finnas följande till juldessert hemma hos oss:
Ris a la malta (juldesserternas urmoder!)
Saffranskaka med vit choklad
Glöggkokta päron
Mandelmusslor
En hel massa julgodis och med all säkerhet en och annan chokladask.
 
Jag tror vi blir mätta och belåtna i år också.
 
Men så tillpäronen, så otroligt gott! Funderar på om man skulle kunna koka dom i vitvinsglögg och göra en nyårsdessert av kanske? Vad tror ni om det?
Glöggkokta päron 4 port:
4 fasta päron
1 flaska glögg
1 kanelstång
1 msk kryddnejlikor
3 dl valfri grädde
mandlar
ev ädelost
Skala päronen, men spar stjälken. Lägg päronen i en kastrull och slå på glögg så det täcker päronen. Ha i kryddorna. Koka tills päronen mjuknat, men inte kokat sönder, ca 30-40 minuter beroende på hur stora päron du har.
Vispa grädden lätt. Rosta mandlarna i en medelvarm och torr stekpanna. Låt som svalna och hacka dom sedan fint. Servera de glöggkokta päronen med en klick lättvispad grädde, finhackade mandlar och ev ädelost.
 
Om ni är sugna på att inspireras av andra juldesserter, så hittar ni ett helt gäng goda juldesserter här men ni hittar även lite gott här.
 

4
Kommentera

10 recept på julmat

recept på risgrynsgröt
Pga att det är julvecka så utgår veckans mat denna vecka till förmån för all härlig julmat! Idag tänkte jag nämligen tipsa om några av mina favoriter på julbordet. Först ut är självklart risgrynsgröt. Ingen jul utan gröt till frukost. Eller hur?! Och jag tänkte även skriva en liten lista på vad vi brukar ha på julbordet hemma hos oss. Allt har jag inte recept på här på bloggen, men jag tycker alltid det är kul att läsa vad andra äter till jul.  Vad är ett måste hos er?
En lista på vår julmat:
Rödbetssallad
Sill
Hel laxsida med romsås
Sillröra
Ägghalvor
Janssonsfrestelse
Potatis
Brysselkål
Sallad
Bruna bönor
Julskinka
Potatis
Grönkål
Rödkål
Köttbullar
Prinskorv
Revbensspjäll
Julkorv
Sirapslimpa
Gräddost
Senap
Vad kan du inte vara utan på jul? Själv äter jag mest grönt och fisk på julbordet, det är mina favoriter. Och kanske en skinkmacka 🙂
rödbetssallad
Pappas hemgjorda rödbetssallad är ett måste till jul. Tillagad lite sådär på en höft, men alltid otroligt god.
apelsinsill
Sill är också viktigt. Här har jag gjort en apelsinsill, kul med lite variation tycker jag!
vegetarisk sill
Gillar man inte sill, eller om man är vegetarian så är den här ”sillen” ett perfekt alternativ!
 
hel laxsida med romsås
Vi brukar alltid grilla eller röka lax till jul. Det är min favorit! En hel laxsida tillagar man enkelt på grillen och det räcker till många!
vegetariska julköttbullar
Köttbullar är ett måste för många till jul. Och de här vegetariska köttbullarna smakar riktigt juligt och platsar absolut på julbordet!
julköttbullar
Om inte vegetariska köttbullar faller en i smaken har ni här mitt recept på klassiska julköttbullar. Så goda och fulla med smak!
 
pankogriljeradskinka i crock pot
Julskinka. Kungen på julbordet. Jag lagar alltid vår julskinka i min Crock Pot. Saftigare och godare julskinka får man leta efter! Här har jag gjort en griljering med pankoströbröd. Riktigt gott!
janssonsfrestelse
När jag gör janssons frestelse steker jag alltid löken först, så den blir riktigt söt och mjuk. Det blir verkligen så mycket godare då!
Varm brietårta

Visst finns det plats för lite goda ostar på julbordet? Ifall man inte åt sig riktigt mätt på maten menar jag. En varm brietårta är så otroligt gott, ställ antingen fram på julbordet eller ta fram senare på kvällen. Jag lovar att det kommer att uppskattas av alla gäster <3

Nu ska jag strax ge mig ut och fixa klart med de sista julklapparna. Bara ett par kvar nu, sen så!
Hur ligger ni till i julplaneringen?

3
Kommentera

Snabbt och enkelt julgodis

snabbt och enkelt julgodis
Tredje advent är här och idag tänkte jag rispa er om ett snabbt och enkelt julgodis som varken kräver att du kokar kola, smälter choklad eller något alls i den stilen.
Det är nämligen så att basen i detta julgodis är n helt vanlig klassisk chokladbollssmet. Men för att göra det lite roligare har jag piffat upp dom lite. Hur jag har gjort kan ni se på filmen här nedan:
 
 


En variant har jag smaksatt med pepparmyntsolja och rullat i krossad Marianne. En variant är fylld med Center och sedan rullad i kakao. Och den sista är smaksatt med pepparkakskrydda och sedan rullad i krossade pepparkakor. Ett perfekt litet pyssel för dig som inte vill varar så avancerad eller som letar efter ett bra julgodis att göra tillsammans med barnen.
 
snabbt och enkelt julgodis
 
Idag har jag och barnen en lugn hemmadag. Vi ska strax klä på oss och gå ut i det fina vädret. Sen ska vi baka lussebullar. Degen står på jäsning. En lugn och fin tredje advent. I eftermiddag blir det att klä granen och ladda upp inför sista veckan innan ju. Jag ska beta av de sista jobben som ska in nu innan jul. Göra iordning massor av härliga blogginlägg för er att läsa, hinna slå in ALLA julklappar (varför spar jag alltid det till sista stund..) förbereda den mat som går och samtidigt hinna njuta lite.. Men det känns som om den här veckan kommer att gå i 120 och jag längtar lite till annandagen. Då börjar liksom den riktiga julefriden infinna sig hos oss. Då får vi mysa runt i pyjamas hela dagen, mina föräldrar brukar komma hit och vi äter massa julmatsrester, spelar spel och bara har det lugnt och skönt. Det är nog bästa dagen på hela julen om ni frågar mig!
Chokladbollar, grund:
100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
3 dl havregryn
2 msk kakao
1 knivsudd vaniljpulver
2 msk grädde
Rör smör och socker poröst med en elvisp. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta ihop till en deg. Fortsätt vispa tills havregrynen är riktigt finfördelade. Forma små bollar. Smaksätt med något av följande:
 
ett par droppar pepparmyntsolja (eller papparmyntsarom) Smaka dig fram, men ha inte i för mycket
krossade 20 st Mariannegodis att rulla i
 
center
kakao att rulla i
ca 1 msk pepparkakskrydda
krossade pepparkakor att rulla i
 
Nu är det dags att klä på sig och gå ut i solen som äntligen tittat fram ett par timmar! Ha en riktigt skön tredje advent <3
 
 

0
Kommentera