Saffransbröd med vit choklad

saffransbullar med vit choklad, saffransbröd, lussekatt
Nu börjar det närma sig. Liksom på riktigt. Nu känner man, att det inte är långt kvar till ju. För i morgon är det lucia och det är ju liksom lite av ett landmärke. Har man tagit sig förbi lucia, ja då är det snart jul!
Och självklart är det fritt fram att äta hur många lussekatter man vill den 13 december. Jag vet att det är lite som att svära i kyrkan. Men helt vanliga lussekatter, det är inte min grej. Det är lite torrt och tråkigt tycker jag. Dom kan vara goda när de precis svalnat så mycket att man kan äta dom. Men sen. Mest torrt.
Istället brukar jag göra saffransbröd med någon form av fyllning. Hemma hos oss har den här varianten på saffransbröd med vit choklad blivit en tradition vid det här laget och ett måste till jul!
 
saffransbullar med vit choklad, saffransbröd, lussekatt
De är dessutom ruskigt lättbakade och går fortare än att stå och snurra lussekatter.
Släkten önskar sig alltid dessa bullar till julafton. Så för att slippa stå där dagen innan jul och baka (eller behöva tina upp redan gräddade bullar) brukar jag baka en omgång så här lagom till lucia. Istället för att låta bullarna jäsa en andra gång och sedan grädda dom, klär jag en form med löstagbar kant med bakplåtspapper och placerar sedan ut ett gäng bullar i formen. Täck med plast och in i frysen. På julaftons morgon tar jag sedan fram formen och låter bullarna tina i rumstemperatur. När vi klarat av all julmat brukar det vara lagom att pensla bullarna, strö över pärlsocker och sedan grädda hela formen. Till kaffet sedan har bullarna svalnat och vi kan få nygräddat saffransbröd med vit choklad på julafton. Hur underbart som helst! Jag har gjort så här i flera år nu och det fungerar toppenbra!
Saffransbullar med vit choklad, ca 50 st:
50 g jäst
6 dl mjölk
1 g saffran (två kuvert)
175 g mjukt smör
1 ägg
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
ca 16 dl vetemjöl
Häll upp mjölk i en kastrull och blanda i allt saffran. Sjud ett par minuter tills allt saffran blandats med mjölken. Tag av från spisen och låt svalna helt.
Smula ner jästen i en degbunke och slå degvätskan över, blanda tills all jäst har lösts upp. Skär det mjuka smöret i små kuber och tillsätt dem, några i taget. Blanda i ägg, socker och salt. Arbeta på låg hastighet in mjölet, lite i taget. Öka hastigheten och arbeta degen väl i cirka fem minuter. Låt jäsa under bakhandduk till dubbel storlek.
fyllning:
400 g vit choklad
ca 200 g mjukt smör
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och arbeta snabbt igenom den. Dela degen i två delar. Kavla ut till en tunn platta och bred ut hälften av det mjuka smöret. Hacka den vita chokladen i riktigt små bitar och fördela hälften jämnt över smöret. Rulla ihop till en rulle och skär i cirka 1 1/2 centimeter breda bitar. Upprepa med den kvarvarande degen. Lägg dem i bullformar och låt jäsa i cirka en timme. Pensla de jästa bullarna med uppvispat ägg och strö pärlsocker över. Grädda i cirka 20 minuter i 200°C. Låt svalna på galler.
Bullarna är som allra godast lite varma, så glöm inte att värma på den lite innan du serverar dom!
 
Till helgen tänkte jag samla alla mina bästa saffransrecept i ett inlägg. Men tills dess kanske ni vill kolla in mina släta bullar med vit choklad. Dom är också supergoda!

2
Kommentera

Recept på klassisk knäck


Hej i stugorna. Hela dagen idag har jag haft onsdag. Och lätt panik. Men flera gånger har jag fått påminna mig om att det bara är tisdag. Det är inte onsdag. Men det verkar bara inte gå in idag. Så kom Sebastian hem och han hade också haft onsdag hela dagen. Jag tror vi är två som behöver lite ledigt nu 🙂 Idag har jag julstökat runt i köket för fullt, Kokat knäck och kola och bara lyssnat på julmusik. Hur härligt som helst faktiskt! För jag har kommit på att även om jag haft min blogg i över 10 år nu, så finns det inte ett enda recept på klassisk knäck!? Och jag som älskar julgodis. Så det var bara att ta fram grytan och kavla upp ärmarna!
 
klassisk knäck, recept, jul
 
Sen måste vi faktiskt fira lite också. Mitt i allt julstök. Det är nämligen så att jag nått 20 000 följare på Instagram. Om man tänker sig 20 000 personer framför sig. Så är det rätt mycket. Fast bland alla miljoner instagramföljare som finns, så är ju inte 20 000 mycket. Men i kommunen där jag bor, där är vi cirka 23 000.. Så snart har jag alltså fler följare än vad det är invånare i min kommun. DET känns rätt märkligt faktiskt.  Om ni inte redan följer mig, så klicka er in på Instagram och gör det på stört! linneasskafferi heter jag där!klassisk knäck, recept, jul
Den här gången blev knäcken P E R F E K T. Inte stenhård. Inte mjuk. Den lossnade lätt från pappret och liksom smälte i munnen. Knepet? Jo det är att införskaffa sig en kökstermometer. Kulprov i all ära, men det blir mer exakt med en termometer. Och med det ett bättre resultat. Om man nu inte är en riktig fena på att koka knäck och liksom ser och känner på sig när den är klar.
Men mitt bästa tips är att använda sig av en termometer! När har knäck då rätt temperatur? Ja det är en smaksak. Men jag tycket knäcken blir allra bäst om den får bli 127 °C. Då är den inte så hård att man bryter sänder tänderna. Men heller inte en seg kola. Jag tycker hellre att knäcken får bli lite åt det hårda hållet än det sega.
Jag valde att strö lite av mandeln på toppen av knäcken. Det blir så fint! Och vissa knäckformar toppade jag med flingsalt, det blir otroligt gott! Testa gärna det!
Klassiskt recept på knäck:
2 dl grädde
2 dl sirap
2 dl strösocker
1 dl hackade mandlar
2 msk smör
knäckformar
 
Blanda grädde, sirap och socker i en kastrull. Blanda om väl och låt koka upp. Koka sedan utan lock tills knäcken kommer upp i cirka 127°C. Ha i finhackade mandlar och smör. Rör om väl och fördela i knäckformar. Låt stå framme i rumstemperatur och svalna.
 
Har ni börjat fixa med julgodiset än för i år? Vad har ni isåfall gjort?

2
Kommentera

5 vardagsfavoriter

vegetarisk lasagne med halloumi och spenat
Hej härliga måndag!
I morse var det riktigt svårt att få upp barnen. Vi fick räkna ut att det bara är 7 skoldagar kvar nu till jullovet. 7 morgnar att ställa klockan och gå upp tidigt. Sedan väntar ett långt och välbehövligt lov. Det blir fint för oss alla. Och sedan blir det precis lika skönt igen när vardagen drar igång där i januari. Märkligt det där. Idag snöade det hela eftermiddagen, så när vi kom hem var barnen ute och lekte i över en timme. Tänk vad lite snö kan göra. Annars är det rätt omöjligt att få ut dom i mörkret och leka. Men nu har jag hört regnet smattra mot fönstret. Så redan nu är nog all snö borta. Jag hoppas så att vi får lite kallt och snö snart. Det vore så mysigt!
Jag fortsätter att tipsa om lite härlig vardagsmat här på måndagar. Idag blir det 5 vardagsfavoriter. Mat som hela familjen gillar. Och inte är allt för krånglig. En rätt som passar både till vardag och fest är den här vegetariska lasagnen med halloumi.
fiskgratäng med blomkålsmos
Fiskgratäng, det är en riktig vardagsklassiker. Varje gång jag gör det känner jag mig liksom lite sådär husmoderlig. Det känns som rejäl och ordentlig mat på något vis.
kyckling med pesto och fetaost
Har jag sagt att jag älskar lättlagade recept? Det här är verkligen ett sådant. Enkelt och lättlagad vardagsmat. En kycklinggryta med pesto.
fylld paprika i ugn, fylld paprika i crock pot
Något jag lagat ett par gånger den sista tiden faktiskt är fyllda paprikor. Känns så otroligt retro, men det funkar liksom. Med lite annan fyllning kanske än när det var populärt senast… Och barnen gillar att maten serveras i paprikorna!
vegetarisk marockansk gryta med kikärtor
En av mina personliga favoriter, det är marockans gryta. Den här har jag gjort massor av gånger och det blir lika gott varje gång! Den passar dessutom perfekt att ha i matlådan! Här har jag gjort den vegetarisk, men man kan såklart steka bitar av nötkött och ha i om man känner för det.
Nu ska jag jobba en liten stund till, sedan blir det att krypa ner i soffan en stund. Det fanns visst en helt ny säsong av Modern Family på Netflix. Så det blir det eller en BECK-film.
Vad har ni för er ikväll?

0
Kommentera

8 goda pepparkaksrecept till pepparkakans dag

pepparkaksbollar, veganska, vegan
Idag är det 9 december vilket innebär tre saker. 1 det är andra advent, 2 det är pepparkakans dag och 3 det är Anna-dagen. Så ett stort grattis till alla er som har namnsdag idag! Och ett extra stort grattis till min allra bästa vän, som heter Anna <3
Så vad passar att tipsa om denna 9 december om inte 8 goda pepparkaksrecept till pepparkakans dag?
Tidigare i veckan tipsade jag ju om de här pepparkaksbollarna. Sötade med russin och dadlar istället för vanligt socker. Och med massor av härlig julsmak. Hur goda som helst om man bara är sugen på något litet.
pepparkakssnittar
 
Axels pepparkakssnuttar, oj vad ni är många som bakat dessa under åren. Namnet kommer från när Axel var liten och tyckte jag sa att vi skulle baka pepparkakssnuttar, när jag sa pepparkakssnittar. Så efter det kunde kakorna inte heta annat än Axels pepparkakssnuttar <3 pepparkaksgrottor-
Pepparkaksgrottor med Dumle är en fin liten småkaka att baka till jul. Enkel att göra så barnen kan utan problem vara med och baka om dom vill det!
recept klassisk mjuk pepparkaka
Ingen jul utan mjuk pepparkaka! Eller hur? Alla har sin favorit, men jag vill verkligen ha en riktigt saftig och mjuk kaka, precis om den här är. Allra godast är att servera lättvispad grädde och lingon till!pepparkakskladdkaka
Mitt bästa recept så här i juletid när man vill ha något gott, men inte speciellt avancerat. Det är pepparkakskladdkaka. Perfekt att baka och låta stå kallt fram tills den ska serveras. Vi åt glass till den igår. Men det går såklart bra med lättvispad grädde också.
 
pepparkaksglass
 
En annan superenkel grej att göra så här i juletid är pepparkaksglass! Till det här receptet behöver du inte många ingredienser och den går supersnabbt att göra! Hur bra som helst!
Chokladmousse är ett perfekt avslut på en god middag och varför inte ge den smak av pepparkaka så här i december? Gör i förväg och ställ in i frysen, då är det bara att ta fram och servera när det är dags för dessert!
skurna pepparkakor
Sist men inte minst är mina absoluta favoriter. Nämligen skurna pepparkakor. Det blir liksom ingen jul utan dom här hemma. Betydligt mycket enklare än vanliga pepparkakor att baka. Och så mycket godare!!
 
Jag har inte hunnit baka några julkakor än alls i år. Men jag kanske hinner med det idag. Då vi inte har mycket på planeringslistan. En fika hos min mormor och morfar och så ville barnen göra pepparkakshus. Sebastian är in och tränar nu och så tänkte jag hinna in till gymmet någon gång under dagen/kvällen. Det är allt. Vet inte när det hände sist. Så skönt!
 
Hoppas ni får en fin andra advent, och gratta alla Annor ni känner <3

0
Kommentera

Inkokt lax med saffran

inkokt lax saffran
 
För flera, flera år sedan åt jag en inkokt lax med saffran på en restaurang. Där och då tänkte jag att det här måste jag göra igen! Vilket jag inte gjort. Då och då har jag sökt efter recept, men inte hittat något. Så jag fick helt enkelt ta min mormors recept på inkokt lax och bara göra om det en aning. Inkokt lax med saffran är ju inte en rätt man bara kan äta till jul. Den passar året om. Men självklart lite extra bra den här tiden på året. Perfekt så här till någon av adventshelgerna kanske?
Jag har precis röjt fram köket efter dagens jobb. Idag har jag faktiskt hunnit med massor, vilket känns riktigt skönt! Nu ska jag strax packa ihop träningskläderna, hämta barnen och lämna Isac hos Sebastian. Sedan får Axel följa med mig till gymmet en sväng. Jag har sådan fruktansvärd huvudvärk, så jag tror det kommer bli skönt att träna lite. För min huvudvärk fungerar fysisk aktivitet eller sömn bäst!
inkokt lax saffran
 
Till laxen kommer vi äta kokt potatis, grönsaker och kanske en kall dillsås på gräddfil. Det blir hur bra om helst. Jag har tagit helt vanliga laxfiléer. Men man kan såklart ta en hel laxsida och skära ner i mindre bitar också. Det brukar finnas laxssida till bra pris så här till jul! Till den här omgången spad kan du utan problem lägga i bitar från en hel laxssida.
Inkokt lax med saffran:
2 L vatten
1 dl ättika
3 msk salt
10 kryddpepparkorn
1 stor lök
1 g saffran
2 tsk strösocker
4 lagerblad
dill
lax
Lägg alla ingredienser utom laxen i en stor kastrull och låt koka upp. Sjud i cirka 10 minuter. Lägg sedan i laxen och slå av värmen. Låt laxen ligga och dra i vattnet i minst 1 timme.
 
Riktigt lättlagad mat som passar både till vardag och fest!
 

2
Kommentera