Mozartkulor

mozartkulor, julgodis, godis, jul
Ett julgodis jag inte gjort på bra många år är mozartkulor. Vilket är lite konstigt, för det är ju ett ganska lättgjort julgodis som passar både stora och små att göra! Så i år tog jag tag i det hela och rullade mig ett gäng mozartkulor. Jag gör dom helst ganska små, för de blir rätt mastiga, Men det är ju helt en smaksak.
Idag firar vi in första dagen på jullovet för barnen. Dom tog sovmorgon, vi åt frukost framför julkalendern och nu spelar dom tv-spel en stund medan jag jobbar. Men strax ska jag börja koka varm choklad, för idag ska vi till skogen och grilla korv med några vänner. Hur mysigt som helst. Och en perfekt aktivitet att göra denna årets mörkaste dag. Här snöar det lite lätt, himlen är jämngrå och jag är tveksam till om det ens blir ljust idag
mozartkulor, julgodis, godis, jul
Vill man går det bra att ta mörk choklad istället för vanlig mjölkchoklad till mozartkulorna, då blir de mindre söta. Jag gjorde vissa helt släta, en del fick lite frystorkade hallon på sig, några lite snöflingsströssel och vissa gjorde jag mönster i med en gaffel. Låt fantasin flöda här!
Ett tips är att lägga någon krona extra på att köpa en lite bättre marsipan. Det gör verkligen hela skillnaden!
Mozartkulor, ca 30 st små
250 g nougat
400 g marsipan
300 g choklad
strössel, frystorkade bär eller annat till dekoration
Dela nougaten i 30 st bitar och rulla till kulor. Lägg på ett fat och ställ in i kylen.
Dela marsipanen i 30 bitar och platta ut till rundlar. Lägg en kyld nougatbit på varje platta av marsipanen och nyp runt, så all nougat täcks av marsipan. Rulla till en slät boll och ställ kallt medan du smälter chokladen. Jag föredrar att smälta chokladen i en kopp med högre kanter, som ni ser på bilden. Doppa kulorna med hjälp av två mindre gallfar. Låt överflödig choklad rinna av. Toppa varje mozartkula med lite strössel eller annat fint. Du kan också lägga mozartkulorna i små pappersformar.
Låt godiset stelna i rumstemperatur. Förvaras sedan svalt.
 
Ett perfekt julgodis att göra till helgen <3

0
Kommentera

Ris á la malta

apelsinris. juldessert
 
Ok kära läsare. Vad säger vi om ris á la malta? Jag tycker så här:
Man kan hålla på och göra hundra olika juldesserter, men den enda jag vill ha, det är ris á la malta. En liten skål, med mängder av apelsin till. Det är allt jag vill ha till efterrätt på jul. För det här är bara gott en eller ett par gånger om året. Och om jag får bestämma, då serveras apelsinerna på sidan om, så de håller sig fräscha och goda. Jag gillar inte riktigt när de blandas med gröten, de tappar liksom lite av sin spänst då och påminner mer om inlagd frukt. Ingen saftsås, inga andra konstigheter.
Vi kallar det för ris á la malta, men i min mans familj säger dom apelsinris. Vad säger ni?
apelsinris, ris á la malta, juldessert
Jag sötar alltid med florsocker, det tycket jag blir godast. Men jag gillar inte när den blir för söt, därför ställer jag alltid fram lite florsocker, för det finns alltid dom (typ min morbror) som alltid frågar om jag inte haft i något socker i ris á la maltan. Hur mycket jag än tycker jag har haft i. Då blir alla nöjda 🙂
Idag går barnen sista dagen på skola och förskola. Sedan väntar ett nästan 3 veckor långt jullov för dom. Så skönt! Igår storhandlade vi all julmat och idag ska de sista julkapparna fixas. Axel hade avslutning på friidrotten igår och Isac har sista simskolan ikväll. Sedan kan liksom det få bli jul här. Det känns rätt bra. Helgen får gå åt till att städa lite, laga julmat och fixa julgodis. Men ändå försöka ta det lite lugnt.
 
Jag gör orimliga mängder risgrynsgröt varje jul. Det ska finnas till ett par frukostar (här pratar vi kanske 10 portioner), sedan står jag för ris á la malta på julbordet vi har hemma, där är vi runt 16 personer. Och sedan tar jag nästan alltid med det till svärmor också, där vi får räkna med drygt 10 personer. Det blir en hel del risgrynsgröt som ska kokas det! Jag kokar alltid i min Crock Pot eller i ugn. För då kan jag göra mycket utan risk för att det bränns fast och blir tokigt.
Ris á la malta, ca 10 port:
8 portioner kall risgrynsgröt
3 dl vispgrädde
florsocker
1 tsk vanilj
apelsiner
Vispa grädden fluffig och blanda ner den kalla risgrynsgröten. Smaksätt med florsocker och vaniljpulver. Jag brukar ha i cirka 1/2 dl florsocker från början. Och sedan smaka av.
Servera apelsiner skurna i bitar till.

3
Kommentera

Recept på hemgjord trillingnöt

trillingnötter, trillingnöt, hemgjord, recept
Alltså trillingnöten,vad säger ni om den? Hiss eller diss? Personligen förstår jag fortfarande inte varför man valde att ta bort den ur chokladaskarna. Medan likörtryfflarna får vara kvar. Vem äter ens dom?
Men antagligen så finns det människor som inte  tycker om trillingöt. Som röstade bort den. Så märkliga saker som händer i vår värld.  Som tur är kan man faktiskt enkelt göra sin egna trillingnöt. Att göra hemgjord trillingnöt är faktiskt riktigt lätt!
trillingnötter, trillingnöt, hemgjord, recept
Nu har jag tagit den sista bilden så här innan jul. Det känns alltid lite märkligt. Att jag inte kommer vända upp och ner på hela köket på minst en vecka. Kameran får vila och ladda upp batterierna, precis som jag. Jag tror vi behöver det båda två faktiskt.
Strax ska jag skriva handlingslista, hämta barnen, ta ett djupt andetag och åka mot mataffären och julhandla. Så otroligt skönt att ha det gjort redan idag. För jag antar att det kommer vara kaos under helgen. Och det undviker jag allra helst.trillingnötter, trillingnöt, hemgjord, recept
Av alla olika sorter i chokladasken har jag alltid gillat trillingnöten bäst. Kanske är det enkelheten. Hasselnötter och choklad. Inget mer behövs liksom. Vill man går det ju såklart superbra att doppa dom i mörk choklad. Om man hellre föredrar det.
trillingnötter, trillingnöt, hemgjord, recept
Jag förvarar trillingnötterna i en burk i kylen. Ska dom förvaras i rumstemperatur bör man temperera chokladen innan. Och vet ni, det orkar jag faktiskt inte. Dom kommer ätas upp i ett enda nafs. Men det är såklart upp till var och en hur man gör med det.
Hemgjorda trillingnötter:
150 g hasselnötter
200 g mjölkchoklad
Rosta nötterna i 225°C i cirka 10 minuter. Gnugga bort skalet från de rostade nötterna med hjälp av en handduk
Smält chokladen, över vattenbad eller i micron. Ha i alla hasselnötskärnorna och täck dom med choklad. Plocka upp tre och tre, låt överflödig choklad rinna av.  Lägg upp dem på ett bakplåtspapper och låt stelna helt. Ringla gärna lite av den överblivna chokladen över nötterna.
Ett fint och enkelt julgodis att göra nu inför jul <3
Vilket julgodis är din favorit?

1
Kommentera

9 goda desserter till jul

jultapas, glöggmingel, friterade saffransbollar, cervera’Igår skrev jag stora inlägget om julmat. Idag tar vi efterrätterna va? Jag tänkte att jag tipsar om 9 härliga efterrätter och desserter till jul. Det finns ju verkligen så mycket gott man kan göra!
Som friterade saffransmunkar. Dessa är nya här hemma för i år. Men oj så gott det var! Och inte alls speciellt svårt att göra!sockerkaka, saffran, kaka, advent saffranssockerkaka
Ett av de mest populära recepten denna jul har varit min saftiga saffranskaka. Ni är så många som har bakat och älskat den. Vilket är otroligt kul att höra! Passar perfekt som avrundning av julmiddagen. Kanske med lite lättvispad grädde och rårörda lingon?
adventsmingel, dessert, efterrätt jul
Ett annat otroligt populärt recept i år är min enkla juldessert. Den lagade jag på Sthlm Food & WIne tidigare i höstas och ni var så många som kom fram, smakade och tyckte det var supergott!! Perfekt att bjuda på till helgen eller som dessert på julafton!saffransbullar med vit choklad, saffransbröd, lussekatt
Ett måste hemma hos oss är saffransbullar fyllda med vit choklad. Jag tipsar här om hur du kan göra för att äta helt nygräddade saffransbullar till jul, utan att behöva baka som samma dag!
glöggkokta päron
Ett annat måste här hemma till julafton är glöggkokta päron. Dom är perfekta att göra i ordning i förväg och bara ta fram och servera till dessert.
budapestrulle saffran
Budapestrulle med saffran, en riktigt enkel dessert som passar såväl på självaste julafton som till 4:e adventsfikat på söndag!
recept klassisk mjuk pepparkaka
 
Mjuk pepparkaka är mångas favorit. Saftig, smakrik och bara så god. Servera den med eller utan glasyr till julens fikastunder!
Att smaksätta en helt vanlig, klassisk chokladmousse med lite juliga smaker. Det är så enkelt. Och blir så gott! Har ni inte testat, gör det till jul! Chokladmousse med pepparkakssmak!
 
krämig pepparkaksglass dansukker, pepparkakor, jul glass
Glass till jul? Ja men absolut! Speciellt om vi pratar om pepparkaksglass. Den här gör du enkelt utan glassmaskin och den blir riktigt krämig och god!
Vad gillar ni bäst på dessertbordet till jul?

1
Kommentera

Julmat- de godaste recepten till julbordet

inkokt lax saffran
Med exakt en vecka kvar till julafton tycker jag det passar bra med ett samlingsinlägg med all min bästa julmat. Med de godaste recepten på julmat. Ett inlägg som jag också kompletterar med en lista på övrig mat som vi äter till jul. Hos oss verkar julbordet bara bli större för varje år. För vi vill gärna lägga till något nytt, men ingen är speciellt sugen på att ta bort något. Kanske behöver vi bara lära oss att inte laga så mycket av allt.. Men det verkar otroligt svårt.
Vi äter gärna någon form av lax till jul. Vi brukar röka lax, men i år blir det nog gravad lax och ugnsbakad lax. Eller så gör jag min inkokta lax med saffran. En riktig färgklick på julbordet!
rödbetssallad
Ett måste till jul är pappa Henriks rödbetssallad. Och det är så himla kul att ni är fler som lagat denna och precis som vi älskar den! Superenkel att göra och så god!’
vegetarisk sill
Sill av alla olika sorter äts också hemma hos oss. Men vet ni att det inte alls är speciellt svårt att göra vegetarisk sill? Här tipsar jag om hur du enklast gör!grönkål, sallad, jul
Grönkål är ett måste till jul!! Jag äter det gärna som en fräsch sallad. Här har jag haft i både apelsin och granatäpple. Mums så gott!
pankogriljeradskinka i crock pot
Jag kokar alltid min julskinka i min Crock Pot. Otroligt smidigt och det blir lika bra resultat varje gång. Allta godast är det att göra griljeringen av panko-ströbröd!
ugnsrostad brysselkål lök granatäpple
Brysselkål är en liten omtvistad kålsort. Huruvida man gillar det eller inte. Jag står helt klart på JA-sidan här! Jag kör mina i ugnen, med lite sötma från honung. Och så lök! Det blir riktigt gott!
vegetariska julköttbullar
 
Köttbullar, kanske är det de allra heligaste på julbordet? För ingen gör köttbullar som mormor. Och det blir ingen jul utan mormors köttbullar! Eller? Förra året gjorde jag en vegetarisk variant med svarta bönor som bas. Riktigt goda om jag får säga det själv!
Så här ser vår lista ut för julmaten i år:
Gravad lax
Ugnsbakad lax
Sås till lax
Inlagd sill
Currysill
Senapssill
Sillröra
Potatis
Långkål
Rödkål
Brysselkål
Grönkålssallad
Ägghalvor
Rödbetssallad
Julkorvar
Köttbullar
Prinskorv
Revbensspjäll
Janson
Julskinka
Vegetariskt alternativ till julskinka
Sirapslimpa
Hårt bröd
Smör
Ost
Leverpastej
Inlagd gurka
Nu tror jag allt är med. Varje år skriver vi en lista där folk får anmäla vad dom tar med. Och varje år tar samma människor med samma mat. Men det är som om vi ändå måste kolla av. Så vi inte glömmer något liksom.
Vad som sedan kommer på dessertbordet, det blir i ett annat inlägg <3
 
Äter ni något speciellt som ni inte vill vara utan på jul?

0
Kommentera