ANNONS

Spenatsoppa med färskost

I annonssamarbete med Snøfrisk®.
spenatsoppa, soppa, snøfrisk, färskost
Vårvindarna tar i med full kraft utanför fönstret. Samtidigt som syrenhäckens knoppar sväller och fjolårets nu torra gräs byts ut mot detta års, väldigt gröna.
Här inne sitter jag och njuter av en sedan länge storfavorit, nämligen spenatsoppa. Idag har jag dessutom gjort den extra krämig genom att tillsätta lite färskost. Jag lovar att det gör hela skillnaden.
spenatsoppa, soppa, snøfrisk, färskost
Under våren kommer ni få hänga med mig och mitt samarbete med Snøfrisk®.
Snøfrisk är en smakrik färskost, gjord på getmjölk och kogrädde.  Där getmjölken kommer från getter som har fått ströva fritt på de norska bergsluttningarna under hela sommarhalvåret. Bara en sådan sak!  Vill du veta mer om Snøfrisk kan du göra det här. Utan att överdriva det minsta har denna färskost gått och blivit allas våran favorit
spenatsoppa, soppa, snøfrisk, färskost
På hösten, då gillar jag att laga mustiga soppor. På rotfrukt och pumpa. Men så här när våren och sommaren står för dörren, då blir det härligt gröna och sköna soppor. Spenatsoppa är inte bara otroligt gott, det är även busenkelt att göra. Jag hade lite gammalt bröd i skafferiet som behövde ätas upp. Av det gjorde jag spröda krutonger som jag stekt i vitlöksolja. Jag rostade sedan lite pumpakärnor som även de fick toppa min soppa. Och så ett gäng ätbara blommor som jag plockade från vårplanteringarna på trappen.
Ni vet väl att det är i de små detaljerna det sitter?
spenatsoppa, soppa, snøfrisk, färskost
Spenatsoppa passar perfekt så här på våren, som en lättare lunch eller varför inte som förrätt?
 
spenatsoppa, soppa, snøfrisk, färskost
Snøfrisk finns i smakerna Ramslök & Vitlök, Rödlök & Timjan, Kantarell & Naturell och du hittar dom hos Hemköp, Tempo och Eurocash, samt i vissa välsorterade ICA & Willysbutiker.
Just idag valde jag att smaksätta min soppa med Rödlök & Timjan, men jag tror även den Naturella eller Ramslök & Vitlök skulle passa otroligt bra!spenatsoppa, soppa, snøfrisk, färskost Spenatsoppa med färskost 4 port:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk olja att steka i
400 g fryst spenat (jag använde hackad)
1 dl färsk persilja
6 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 fp (125 g) Snøfrisk Rödlök & Timjan
salt & svartpeppar
färskpressad citron
några skivor bröd
1 dl pumpakärnor
olja med vitlökssmak
salt
ärtskott
ätbara blommor
 
Skala och finhacka lök och vitlök. Stek på medelvärme tills löken mjuknat. Tillsätt spenaten. Finhacka persiljan och ha i den. Slå på vatten och buljong. Låt allt koka upp och koka i ca 5 minuter. Rör i färskosten och smaka av med salt, peppar och lite citron.
Skär brödet i kuber. Rosta på medelvärme i en stekpanna med vitlöksolja tills brödet är gyllene. Salta. Tag ur brödbitarna.
Rosta sedan pumpakärnorna i samma stekpanna som du stekt brödet i. Salta.
Häll upp soppan i skålar, toppa varje soppskål med stekt bröd, pumpakärnor, ärtskott och ätbara blommor. Pressa ev lite citron över soppan.
Servera direkt.
 
Vilken soppa är din favorit?

2
Kommentera

Saftig banankaka

fika, banan, mogna bananer
Knappt har sockerchoken från påsken lagt sig innan jag kände ett behov av att baka igen. Men kanske kan jag skylla på de 4 väldigt mogna bananerna som låg där i fruktskålen och ropade på mig.
Inte ropade dom gör en smoothie, eller gör en nice cream. Nej dom ropade: BAKA EN BANANKAKA AV OSS!
Och vem är jag att neka dom det? Så jag bakade en banankaka.
fika, banan, mogna bananer
På bananer och ljust muskovadosocker gör extra härlig smak. Själva formen bröade jag med kokos. Det är det godaste jag vet alltså. Smaken blir perfekt till en kaka som denna. Nästa gång hackar jag nog lite hasselnötter och har i. Det hade varit mums. Eller finhackar lite choklad. Det skulle också fungera fint.fika, banan, mogna bananer
Just banankaka är en sådan där bra uppfinning tycker jag. För den blir bara godare dag två. Då den på något magiskt vis liksom blir ännu saftigare.
fika, banan, mogna bananer
Axel kom hem från skolan precis när kakan svalnat så pass mycket att den var ätbar. Så det blev en bit saftig banankaka med en klick vispad grädde till. Jag menar, man lär ju ta det lugnt med avgiftningen efter påsken. Baby steps. Ett steg i taget. Och en liten bit banankaka mitt i veckan har man väl inte dött av 🙂
fika, banan, mogna bananer
Banankakan innehåller en skvätt kaffe. Men det smakar verkligen inte kaffe om den. Det är ungefär som med chokladbollar. Den fyller sin funktion utan att ta över i smak liksom. Men om man nu är en stark motståndare av kaffe, ta bara samma mängd mjölk istället. Det går också bra.
Saftig banankaka:
150 g mjukt smör
2 dl ljust muskovadosocker
2 ägg
2 tsk bakpulver
5 dl vetemjöl
3/4 dl kaffe
1/2 dl mjölk
4 mogna bananer
smör + kokos till formen
Vispa ihop det mjuka smöret med sockret. Knäck i äggen, ett i taget och vispa tills de blandats i helt. Blanda vetemjöl med bakpulver i en separat skål. Häll växelvis i mjölblandningen med vätskan. Rör till en jämn smet. Mosa bananerna fint och vänd i dom.
Smörj en sockerkaksform med mjukt smör och bröa med kokos. Häll i smeten. Strö gärna lite kokos på toppen av kakan också.
Grädda i 180°C i cirka 45 minuter i nedre delen av ugnen. Prova med en sticka och se så att kakan är klar.
Ät precis som den är, eller servera med lite lättvispad grädde till.
Nästa gång ska jag testa att hacka i 100 g hasselnötter i smeten, och eller ha i 100 g choklad. Det tror jag kommer bli extra gott!

2
Kommentera

Nässelsoppa

 
soppa, vår, soppa på brännässla
Finns det något som andas vår mer än den första soppan kokad på nässlor? Jag tror nästan inte det.
Inte för att jag är den som varje år har kokat nässelsoppa. Det vill jag inte påstå. Men det kändes liksom som om jag inte kunde låta bli i år. Vi har en helt fantastiskt taggig häck bestående av nyponrosor. Och i den häcken växer varje år små späda brännässlor. Som såklart blir allt annat än späda om man inte rensar bort dom tidigt. Jag sneglar på dom varje dag, för jag går förbi dom när jag går till bilen. Ondgör mig över rosornas taggar som gör nässlorna svåråtkomliga. Oavsett om det skall kokas soppa på dom eller om jag bara ska rensa bort dom.
soppa, vår, soppa på brännässla
Mormor brukar alltid berätta, om en granne. Som utan problem kunde plocka brännässlor med bara händerna. Kanske blir det så när man arbetat med händerna en livstid? Han kände inte av nässlornas stickande och brännande.
Så här på våren kan jag plocka dom utan större problem. De bränns inte speciellt mycket nu. Men sen. Aj aj aj vad dom kan brännas.
När jag var barn och kom farandes på cykel till mormor och morfar fick man alltid komma ihåg att spana efter nässlorna på våren. För frågan kom som ett brev på posten: Har du sett till några nässlor än?
Runt skomakarstugan och dasset, där kom de allra första. Och när man avrapporterat det gick mormor ut och plockade. Med den stora orangea saxen från Fiskars i högsta hugg. Sedan kokade hon nässelsoppa med ägg.
Tänk att mat som förr verkligen var mat man åt för att det till mångt och mycket var gratis, nu ses som en delikatess.
soppa, vår, soppa på brännässla
Brännässlor är verkligen en superväxt vi har här i Sverige. Förutom att det faktiskt är helt gratis, så innehåller 100 g nässlor:

  • 256,7% av ditt dagliga behöv av vitamin K
  • 97% av ditt dagliga behöv  av vitamin B9
  • 218,8% av ditt dagliga behöv av vitamin C
  • 31,4% av ditt dagliga behöv av Järn
  • 74,2% av ditt dagliga behöv av Kalcium
  • 33,5% av ditt dagliga behöv  av Kalium
  • 22,9% av ditt dagliga behöv av Magnesium

Inte illa va?
Något man ska tänka på är att kalcium kan hämma upptaget av järn. Därför väljer jag en växtbaserad grädde i soppan.
soppa, vår, soppa på brännässla
Jag väljer att inte mixa min soppa slät, jag gillar när man känner små bitar av löken och nässlorna. Men vill du hellre ha den helt slät, mixa den med mixerstav!
Nässelsoppa med kokt ägg 4 port:
ca 2 L späda nässlor
1 gul lök
1 vitlök
olja att steka i
2 msk buljongpulver
2 msk gräslök
1 msk vetemjöl
2 dl havregrädde
ca 1 L vatten
1 msk färskpressad citron
salt & peppar
4 kokta ägg
Skölj nässlorna noga och klipp bort eventuella rötter som kommit med. Förväll nässlorna i rikligt med vatten i cirka 5 minuter. Sila av nässlorna och krama ur vattnet.  Hacka nässlorna fint.
Hetta upp lite olja i en kastrull Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs på medelvärme tills löken mjuknat. Tillsätt buljongpulver, vetemjöl och havregrädde. Låt allt koka upp och tjockna. Ha i nässlorna och vattnet. Låt koka i cirka 5 minuter. Smaka av med citron, salt & peppar.
Servera soppan tillsammans med kokta ägg och lite färsk gräslök.
 
Brukar ni koka nässelsoppa?
 

9
Kommentera

Kolakakor med Geisha

baka, fika, choklad
Låt mig presentera kolakakor med Geisha. Om ni, precis som jag har en svag punkt här i livet och den stavas G e i s h a  c h o k  a d, ja då kommer ni älska dessa. Eller jag tror allt ni kommer gilla dom ändå. En mör kolakaka fylld med ljuvligt chokladig Gieisha. Jag hittade lite krokant hemma i skafferiet så passade på att toppa kakorna med det. Vilket liksom gav dom en extra knaprig och god dimension.
baka, fika, choklad
Här hemma  njuter vi av påskledighetens sista dag. Vi har försökt vara ute i stormen men blåste nästan bort, bjöd in oss på spontanlunch hos mina föräldrar (alltid lika poppis när man kommer 5 pers lagom i lunchtid sådär.. ), spelat TV-spel, hängt tvätt och städat. Planerat upp inför veckan och jobbat lite. Nu är Axel och två kompisar ute och försöker spela fotboll. Men dom får kämpa lite i blåsten måste jag säga. Nu ska jag klura lite mer på vad jag ska ha i mina odlingar i sommar. i ett vingslag är vi ju liksom där.
baka, fika, choklad
Dessa kolakakor med Geisha är sådär löjligt enkla att göra. Perfekt att pyssla med om ni kanske är hemma i karantän eller med sjuka barn nu i veckan?
 
Kolakakor med Geisha:
200 g smör
2 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2 knivsudd  äkta vanilj
2 tsk bakpulver
5  dl vetemjöl
121 g Geisha
ca 4 msk hasselnötskrokant
Värm ugnen till 175 °C
Rör smöret vitt och fluffigt tillsammans med sockret i en bunke. Använd gärna elvisp.
Vispa ner sirap, vaniljsocker och bakpulver. Tillsätt mjölet lite i taget tills du får en fin kakdeg.
Dela degen i två delar och rulla ut dem till längder på en plåt med bakplåtspapper. Platta ut dom med hjälp av fingrarna. Tryck i Geishabitar i mitten på längderna. Vik över kakdegen från sidorna in mot mitten så att den täcker chokladen helt. Sprid nötkrokant över kakdegen, tryck fast den med hjälp av fingrarna så de stannar på kakdegen.
Grädda i cirka 15 minuter tills de får en gyllene färg. Skär längderna i bitar och låt som svalna på plåten.
 
Perfekt liten kaka till en kopp kaffe i vårsolen!

 
2
Kommentera

7 härliga recept på frukostar

snøfrisk, våfflor, tilltugg, snittar
Många har nu fått gå på lite skön påskledighet. Så även vi. Eller, jag och barnen har ju haft påsklov. Men eftersom jag ändå lär jobba har jag ställt klockan och gått upp om morgnarna. För att få lite gjort innan frukost liksom. Men nu blir det helg och allt lugnar sig. Mailkorgen fylls till största del av skräppost, så den behöver man bara slänga ett getöga på då och då. Dessutom är ju påskhelgen en extraordinär helg. då den inte bara är två dagar. Utan fyra. Fyra dagar med sovmorgon för den som vill (vem vill inte det liksom!?).
Så jag tänkte, att idag tipsar jag om 7 härliga recept på frukostar.  Du hittar något för alla här.
Jag är egentligen inte en sådan person som gillar sötsaker till frukost. MEN, bjuds det på belgiska våfflor med färskost är inte jag den som tackar nej inte.
nyttig milkshake
Milkshake till frukost? Ja men självklart. Inga problem alls om du gör den på fryst banan! Krämigt och hur gott som helst!
glutenfria plättar, glutenfria pannkakor,
Amerikanska bananplättar lagade jag till Axel och hans kompis Matias en dag när de kom hem från skolan. Vips sa det, så var plättarna slut. Och jag kan tänka mig att de passar ypperligt till en härlig helgfrukost också!
frukost, sommarlov, sommarfrukost
Är du lite mer av yoghurt-typen? Smaksätt din egna yoghurt med dina favoritbär. Det blir verkligen hur gott som helst. Jag lovar!
nice cream, smoothie,
Som många av er vet, så är jag rysligt svag för jordnötssmör. Föga förvånande är därför denna krämiga snickerssmoothie en storfavorit hos mig. Hur god som helst!
gröt i ugn, gröt, frukost
Precis som jordnötssmör så är gröt mig väldigt kär <3  Testa att göra en lite annorlunda variant av gröt genom att göra ugnsbakad gröt. Som frukost och efterrätt, allt i ett!
jäsa över natten
Finns det något lyxigare än att bjuda på nybakat bröd till frukost? Mitt kalljästa frukostbröd kräver väldigt lite ansträngning, men blir lika bra varje gång! Perfekt till helgens frukost, jag lovar!
 
Vilken är din favorit till helgens frukost? Vad vill du inte vara utan?

2
Kommentera