Glutenfria våfflor med kikärtor

inlägget innehåller annonslänkarkikärtsvåfflor, kikärtsmjöl, glutenfria våfflor

Vi fortsätter lite på temat bönor och linser även idag. Igår tipsade jag ju om 5 smarriga middagar där bönor eller linser fanns som ingrediens. På instagram frågade jag er om ni brukade använda det i er matlagning och fick in massor av tips. Som att ni tillexempel tillsätter röda linser i pannkakssmeten. Så himla fiffigt. Här hemma var linserna slut, men däremot hittade jag en påse med kikärtsmjöl. Och tänkte att man måste ju kunna laga våfflor på det. Precis som man annars kan använda bovetemjöl eller annat glutenfritt mjöl. Och visst kunde man det! Jag var först lite orolig att de skulle smaka annorlunda. Men det gjorde dom inte och de höll ihop fint när jag gräddade dom. Så ikväll blir det glutenfria våfflor med kikärtor till middag här hemma!kikärtsvåfflor, kikärtsmjöl, glutenfria våfflor
Solen skiner från en klarblå himmel och det känns nästan dumt att vara inne och arbeta en dag som idag. Men jag och Challe tog en promenad här mitt på dagen. Så himla härligt! Sen njöt jag av en kaffe på altanen medan han sprang av sig sista energin i trädgården. Nu sussar han sött i sin korg medan jag jobbar klart med det sista för idag. Himla skönt ändå att ha lite sällskap hemma om dagarna, om så bara av en hund <3
Jag är verkligen i behov av ett nytt våffeljärn. Det jag har nu är bara ett enkelt våffeljärn. Som gör en jättetjock våffla. Tror ett dubbelt våffeljärn skulle vara bättre. Har spanat in det här dubbla våffeljärnet tidigare, och det verkar himla bra! Har ni några tips på bra våffeljärn?
Jag är ju inte så mycket för vanliga klassiska våfflor. Jag tycker det mer är som en efterrätt. Men, om man gör dom lite mer matiga, som de här våfflorna, då är det en annan femma. I vanliga fall kan man ju äta en hel hög våfflor innan man blir mätt. Men jag tyckte att de här våfflorna mättade betydligt bättre.
Glutenfria våfflor med kikärtor:
3 dl kikärtsmjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
2 dl valfri mjölk
ca 1 dl iskallt vatten
Blanda samman kikärtsmjöl, potatismjöl, bakpulver och salt. Tillsätt all mjölk och rör till en jämn, klumpfri smet. Tillsätt sedan vattnet. Låt smeten stå och svälla cirka 15 minuter. Känns den för fast, ha i lite mer kallt vatten. Smörj ett våffeljärn, ha i smet och grädda till frasiga våfflor. Lägg ut de nygräddade våfflorna på ett galler och inte i en hög, då håller de sig frasiga!
Jag testade även att göra halloumivåfflor idag, men de får ni recept på senare under veckan. På måndag är det ju våffeldagen, så tänkte att det kunde vara läge att uppdatera med lite nya våffelrecept här på Linnéas Skafferi!
 

18
Kommentera

Recept med bönor och linser- 5 goda middagar

fylld paprika i ugn, fylld paprika i crock pot
Är man inte van att äta bönor och linser kan det kännas som en ganska stor tröskel att ta sig över. För många har en förutfattad mening att det inte smakar gott med just bönor och linser. Att det är typisk veganmat som man inte alls blir mätt på. Och som smakar ganska konstigt.
Hemma hos oss är bönor och linser en väldigt naturlig del av vår matlagning. Jag tycker det är perfekt att dryga ut pastasås med röda linser, att mixa i soppan för att få upp proteininnehållet eller varför inte använda som bas i vegobiffar.
Så idag tänkte jag tipsa om 5 recept med bönor och linser. Utan massa krussiduller och konstiga ingredienser eller smaker!
I somras när vi hade 30 grader varmt i flera veckor gjorde jag fyllda paprikor i min Crock Pot. Perfekt eftersom det inte blev varmt inne i köket. Men de går såklart bra att laga även i ugnen!
kikärtsbiffar med zucchini vegan veganska
Bönor och linser finns även som mjöl. Så dessa kikärtbiffar är faktiskt gjorda på kikärtsmjöl. Men jag är helt övertygad om att de går bra att göra på blötlagda eller konserverade kikärtor också!
linssoppa med kokosmjölk
Jag älskar soppa! Dels för att det är gott, men även för att det är perfekt att ha i av sånt som behöver ätas upp i kylen.  Den här linssoppan är riktigt krämig och tack vare kokosgrädden får den en mjuk och fin smak. Här skulle man även kunna tillsätta kokta morötter, blomkål eller potatis om man har,
indisk gryta, vego, vegan,
Tikka masala med quorn och röda linser. En härligt smakrik indisk gryta som du lagar iordning på cirka 30 minuter! Lätt lagad och riktigt god vardagsmat!
tacopaj med creme fraiche
Till tacos passar det utmärkt med bönor. I alla dess former. Just här har jag tillsatt svarta bönor vilket jag tycker är riktigt bra och gott!
Den här tacopajen har under många år varit en favorit hos oss. Förr gjorde jag den med nötfärs, nu med vegofärs. Ta det du gillar allra bäst!
 
Brukar du laga mat med bönor och linser? 

2
Kommentera

Boktips

linnea seidel böcker ljudbok
För ett tag sedan efterlyste jag tips på bra böcker och poddar på instagram.
Senaste tiden har jag lyssnat på flera dåliga böcker, så jag kände för att få in massa nya tips. Och jisses va med många böcker ni hade att tipsa om! Många av dom har jag redan läst eller lyssnat på. Men en hel del var helt nya för mig, så jag har kollat upp och antecknat det som verkar intressant. Så har nu en hel lista med böcker att bocka av framöver!
Jag har alltid läst otroligt mycket som barn och ungdom. Men som kom liksom vuxenlivet emellan. Tills det här med ljudböcker i telefonen blev en grej. Nu slukar jag fler böcker i veckan under vissa perioder. För jag lyssnar jämt. När jag åker bil, när jag tränar, när jag är ute och går men framförallt när jag jobbar ensam hemma. Då finns inget bättre sällskap än att slå på en ljudbok! Även om jag försöker varva med att läsa böcker också. Men det är lite svårare att prioritera.
Här har jag listat alla era boktips. Jag hoppas jag inte skrivit några dubbelt, isåfall ber jag om ursäkt! Många av er tipsade om samma författare/böcker men jag tror jag fått med alla på listan. Har du något tips på en bra författare, bok eller podd, så kommentera gärna. Då lägger jag till det i listan
Efter både listan på böcker och listan på poddar har jag lagt till några av mina favoriter som ni inte tipsade om!
Böcker:
To kill a mockningbird
Boktjuven
Livet efter dig av Jojo Moyes
En man som heter Ove
Lilla bageriet på strandpromenaden + uppföljare
Fixaren av Gabriella Ullberg Westin
Lisa Jewells böcker
Som rosor i december Kristin Hanna
Det stora århundradet av Jan Guillu
No och jag
Outlander-serien
Karin Brunk Holmkvist böcker om pensionärer
De vackraste av Karin Slaughter
Denise Rudbergs chiclite crime om Marianne Jiddoff
Lars Kepplers serie om Jonna Linna
Skuggabs lag av Simon Häggström
Serien av Hjort Rosenfelt
Med känsla för barns självkänsla
Blå längtan av Elisabeth Nemmert
Böcker av Håkan Karlsson
Böcker av Sofie Sarenbrant, börja med Vila i frid
Söta, röda sommardrömmar av Christoffer Holst
Björnstad
Böcker av Nesbö
Böcker av Ann Rosman
Böcker av Pascal Engman
Böcker av Kallentoft
Slingöserien
Hammarbyserien av Caron Gerhardsen
Under vintergatans alla stjärnor+ uppföljare
Bränn alla mina brev
Kring denna kropp av Stina Wollter
Kvinnan i fönstret
Morden i sandhamn
Kaffe med rån
Tattooist of Aushwitz
Tidvattnets furste
Björnstad
Släpp inte taget av Harlan Coben
Silvferbielke-serien
Jag är din skugga av Camilla Way
Böcker av Mons Kallentoft
Böcker av Ann Clevees
Ända in i märgen
Böcker av Emelie Schepp
Böcker av Sarenbrant
Böcker av Lucy Dillon
Serien att föda ett barn
För sånna som oss av Henrik Karlsson Och Tiina Nevala
Böcker av Hjorth/Rosenfeldts
Böcker av Linwood Barclay
Böcker av Katarina Wennstam
Böcker av Roslund & Hellström
In i labyrinten av Sigge Eklund
Böcker av Camilla Läckberg
Bara du av Ninni Schulman
Rosengädda-serien
Böcker av Barbara Cartland
Böcker av Jenny Rogneby
Gangsterprinsessan
Böcker av Emma Sköld
Sagan om isfolket
Böcker av Viveca Sten
Silvervägen av Stina Jackson
Morden på Mörkö av Samuel Karlsson
Hjärnstark
Serien om AnnaLisa av Eli Åhman Owetz
Böcker av Sara Blaedel
Självbiografin av Michelle Obama
Böcker av Nora Roberts
Vi som överlevde
I bunkerläkarens våld
Ett litet liv av Hanya Yanagihara
Flickan som slutade ljuga
Ljuset vi inte ser
Böcker av Elena Ferrante
Binas Historia
En sekund är jag evig av Maria Gustavsdotter
Huskvarna sviten av Ewa Klingberg
Ester Karlsson
Innan ni tog oss av Lisa WInge
Alla Harry Potterböcker
Boken om Peter Rätz
 
Linnéas boktips:
Serien om  Källäng av Eva-Marie Gelotte
Serien om Mirjam & Hervor av Marianne Cedervall
Serien om Ruth Galloway av Elly Griffiths
Böcker av Gillian Flynn
Niceville av Kathryn Stockett
Serien om avdelning Q av Jussi Adler Olssen
Lasarettsserien av Karin Wahlberg
 
linnea seidel böcker ljudbok
 
Podd:
Pillowralk
Självklart! Med Mia och Christina
Gynning och Berg
Misslyckade brott
Alla sommarprat & vinterprat
Radioföljetongen på P1
Nemo möter en vän
Linnéas poddtips:
Träningspodden
P3 Dokumentär
Fanny & Ila
Food Pharmacy-podden
Framgångspodden
Språket i P1
P3 musikdokumentär
 
Har ni några bra bok eller poddtips? Kommentera gärna!

2
Kommentera

Tikka masala

indisk gryta, vego, vegan,
Under vinterhalvåret blir det mycket grytor hemma hos oss. Oavsett om det är vardag eller helg. Det är lättlagat och enkelt att variera. i veckan lagade jag en tikka masala. Och jag ska ärligt erkänna att jag verkligen inte är någon expert på det indiska köket, så vi kan väl säga att det är en variant av tikka masala.. Min variant.
Eftersom jag helst inte äter kyckling har jag gjort min Tikka Masala på quorn. Men den går såklart lika bra att göra med bitar av kyckling. Den tar då lite längre tid att laga bara, eftersom kycklingen verkligen måste vara genomstekt. Men känn dig fri att ta det ni gillar bäst helt enkelt.
indisk gryta, vego, vegan,
Denna lördag känns som den kommer gå i ett. Sebastian är och tränar nu, när han kommer hem åker jag in och ska fixa lite ärenden på stan och sedan till gymmet. Sen ska Axel till sin kompis Johannes och Isac till sin kusin Mexes för övernattning. Första gången Isac sover hos någon annan än mor eller farföräldrarna! Lite pirrigt för oss alla är det nog allt. Han har gått och väntat hela veckan på att det ska bli lördag!
Efter det blir det fix och piff för ikväll ska vi på mamma Maries 60-års fest. Ja alltså det är inte min riktiga mamma, hon heter ju Ylva. Marie är min bästa kompis mamma och under större delen av min uppväxt spenderade vi dagarna (och nätterna) hemma hos dom. Så det blev liksom mamma Marie. Det är så fint att se tillbaka på sin barndom och inse att man inte bara fann en bästa kompis där för över 20 år sedan, man fick även en andra familj. Flera vuxna runt om en. Som man kanske inte träffar eller har kontakt med dagligen, men som ändå fortfarande finns med i ens liv. Jag hoppas verkligen mina barn kommer hitta tryggheten i sina vänners familjer, på samma vis!
indisk gryta, vego, vegan,
Men ska du inte som vi, på fest ikväll. Då kan jag rekommendera att du lagar iordning en tikka masala. Självklart kan den här grytan stå och puttra länge, länge. Det mår den bara bra av. Nästa gång ska jag faktiskt testa att göra den i min Crock Pot. Men, har man inte den tiden, då går det fint att laga klart detta på 30 minuter. Vilket gör det till ultimat mat att laga både till vardags och på helgen!
Tikka masala:
1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
olja att steka i
2 msk tomatpuré
1 msk garam masala (indisk kryddblandning)
1 nypa chili
2 cm färsk ingefära
400 g krossade tomater
ca 2 dl vatten
1 1/2 dl okokta röda linser
3 dl creme fraiche (eller havregrädde eller havrefraiche)
salt & svartpeppar
citron
färsk persilja eller koriander
300 g quorn i bitar eller kyckling
tillbehör:
ris
hackade nötter
grönsallad
 
Skala och finhacka lök och vitlök. Stek på medelvärme i lite olja tills löken blivit mjuk. Tillsätt tomatpuré och kryddor. Skala och finhacka eller riv ingefäran. Låt allt steka ett par minuter. Rör om så inte kryddorna bränns vid. Ha i krossade tomater, vatten och linser. Låt allt sjuda i cirka 10 minuter eller tills linserna mjuknat. Tillsätt creme fraiche och quornbitar. Låt sjuda i ett par minuter. Smaka av med salt, peppar, citron och hackad färsk persilja eller koriander.
 
Servera med ris, hackade nötter och sallad.
 
Nu hoppas jag ni alla får en riktigt fin lördag!

12
Kommentera

Lättbakad ananaspaj

 
paj, baka, ananaspaj, paj
Hej och välkommen torsdag! Jag känner alltid så, att har man tagit sig förbi onsdagen, då är det utförsbacke raka vägen mot helgen sen. Även om jag älskar vardagarna, så kan jag inte sticka under mattan med att det är skönt med helg. Skönt för barnen att slippa bli väckta tidiga morgnar. Skönt för oss vuxna att slippa väckas av väckarklockan. Även om jag faktiskt varit ovanligt pigg den här veckan. Jag tror kombinationen massor med sömn i helgen, mycket sömn i veckan och ljusa morgnar är receptet. Det är ju så mycket enklare att vakna till när det faktiskt är ljust ute. Och inte svart som i en säck.
Nu är som sagt helgen snart här, och då ska vi fika! Jag har nämligen bakat en ananaspaj. Om jag bara fick äta en enda slags paj eller bakverk under resten av mitt liv. Då skulle det bli den här ananaspajen. Mellan varven glömmer jag liksom bort hur god den är. Sen tar man en bit och så är man fast!
paj, baka, ananaspaj, paj
Det är inte första gången den här pajen får vara med på bloggen. Det är kanske tredje eller fjärde. Men det är den värd. Värd att få lite fina nya bilder och fräschas upp lite. Receptet kan jag absolut inte ta åt mig äran för. Det finns i otaliga varianter runt om på internet. Och med tanke på att huvudingrediensen är konserverad ananas kan jag bara tänka mig att receptet kom till under 80 eller kanske 90-talet? Någon som vet?
Jag har fått mitt recept av Helena, så hemma hos oss heter pajen Helenas ananaspaj <3
paj, baka, ananaspaj, paj
Förutom att det är en fin torsdag i mars, så råkar det också vara Pi-dagen. Alla som känner mig vet att det här med matte verkligen inte är min starka sida. Det kan vara så att min 7-åriga son snart är om mig. Jag har noll intresse och tycker kalkylator är den bästa uppfinning som finns. MEN, fira det som firas kan. Och Pi kan ju lätt tas för pie på engelska. Alltså firar vi med paj idag! Och ni som vill fira genom att lösa ett krångligt mattetal, gör gärna det! Jag firar hellre med en bit paj!
 
paj, baka, ananaspaj, paj
Jag har gjort illa mig så pass mycket att jag fått åka till sjukhuset och sy en enda gång i mitt liv. Och det var faktiskt när jag bakade den här pajen. Jag har då levt ett riktigt vilt liv jag!
Jag hade lovat att baka ett par ananaspajer till mamma. Och där stod jag, med hela köket fullt av pajdegar och ingredienser. När jag skulle öppna locket på en av konservburkarna slant jag och skar upp hela insidan av handen (ok, riktigt så illa var det inte.) Men en reva på 3 cm blev det i alla fall. Blodet sprutade och jag insåg att det nog inte skulle räcka med ett litet plåster eller två. Så det var bara att packa ihop sig och gå till sjukhuset. Ett par stygn senare var jag tillbaka i köket igen. Varje gång jag öppnar en konservburk ilar det faktiskt i ärret som blev!
paj, baka, ananaspaj, paj
Det här är ett sådant där perfekt recept att ha i bakfickan och ta fram när man inte riktigt har inspiration till något. Men ändå vill baka något riktigt gott. Och jag lovar att du kommer få dela med dig av receptet!
Helenas ananaspaj:
Pajdeg:
150 g smör
1 dl socker
3 dl mjöl (jag brukar ha i lite mer för en fastare pajdeg, men det är en smaksak)
2 tsk bakpulver
Fyllning:
2 dl creme fraiche
1 tsk vaniljpulver
1 dl strösocker
2 ägg
3 små burkar krossad ananas (á 230g)
Smält smöret i en kastrull och ställ det åt sidan. Rör i socker, mjöl och bakpulver när smöret svalnat något. Tryck ut degen i en pajform.
Blanda creme fraiche, socker, vanilj och ägg i en bunke. Låt ananasen rinna av i en finmaskig sil, blanda sedan ananasen med resten av fyllningen. Fyll pajskalet och grädda i 175 grader i 30 minuter eller tills pajen har stannat och inte är rinig i mitten. Jag brukar grädda pajen lite längre ner i ugnen för att kanterna inte skall brännas vid.
Servera med en riktigt god vaniljglass!
 
 

46
Kommentera