Pumpasoppa med rotsaker och ingefära

soppa, pumpa, middag, mat
Saker jag glömmer varje år:

  • Hur ofantligt mörkt november kan vara en grå och mulen dag. Ca 2 timmars dagsljus fick jag idag när jag jobbade.
  • Hur blöta ett par riktigt blöta barnvantar kan vara. Och att de helt klart inte har torkat under natten i bortglömda i skolväskan.
  • Hur makalöst fort november och december rusar fram. Om 1 månad är det lucia!

Kanske kommer jag ihåg detta till nästa gång, så jag slipper känna mig lika förvånad.
Men en sak som faktiskt lyser upp denna genomgråa dag, det är min pumpasoppa! Soligt gul tronar den där i min skål. Det här är mat som jag blir glad av!soppa, pumpa, middag, mat
Den här soppan har jag gjort på många olika vis vid det här laget. Men ett par saker är alltid med:
-pumpa, såklart!
-färsk ingefära
-vitt vin
-röda linser
-kokosmjölk
Sen har jag morötter i ibland, eller varför inte ett par goda palsternackor. Olika sorters lök sätter såklart god smak också!
Soppan toppas sen med rostade pumpa och solroskärnor. Det har jag på ungefär allting just nu, det lyfter vilken tråkig maträtt som helst!
 
soppa, pumpa, middag, mat
I helgen tänkte jag börja pynta lite smått, så vi faktiskt kan njuta av den härliga tiden som ligger framför oss. Istället för att om 1 månad känna att man liksom inte hinner med riktigt. Bättre att börja myset redan nu känner jag!
soppa, pumpa, middag, mat
 
Pumpasoppa med rotfrukter och ingefära:
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
ca 3 cm färsk ingefära
2 dl vitt vin
1/2 butternut
2 palsternackor
1 morot
ca 1- 1/2 L grönsaksbuljong
2 dl röda linser
2 dl kokosgrädde
salt & peppar
 
2 msk olivolja
1 dl solroskärnor
1 dl pumpakärnor
1 tsk vitlökspulver
1 tsk salt
Skala och hacka lök, vitlök och ingefära. Stek mjukt i en gryta. Tillsätt vin och låt allt koka upp och koka ett par minuter. Skala och skär pumpa, palsternacka och morot i bitar. Slå på grönsaksbuljong så att det täcker alla rotsaker. Låt koka under lock i ca 10 minuter. Ha sedan i linserna och lägg på locket. Koka tills linserna mjuknat. Ha i mer buljong om så behövs.
När linser och rotsaker kokat klart, mixa soppan med en stavmixer eller i en blender.
Häll tillbaka i grytan och ha i kokosgrädde. Tillsätt ev mer buljong om soppan är för fast.
Smaka av med salt & peppar.
Hetta upp olja i en stekpanna. Ha i solros och pumpakärnor. Rosta på medelvärme i ett par minuter. Rör i vitlökspulver och salt.
Toppa soppan med de rostade kärnorna.
 
Nu ska jag gå ut med hunden en sväng, och fylla på fåglarnas mat. Dom äter mig verkligen ur huset, precis som varje år!

0
Kommentera

Lättbakade bröd med vita bönor

baka med baljväxter, bröd, tekakor
Igår provbakade jag ett recept på lättbakade bröd med vita bönor. Jag gillar tanken, att ta ett klassiskt recept på bröd, men genom att tillsätta lite bönor göra brödet mer mättande.
Jag tänkte mig att formen av tekakor är perfekt. För om man vill går det fint att köra dom i brödrosten om man så vill. Och det vill man ju.baka med baljväxter, bröd, tekakor
Jag var faktiskt lite fundersam från början. Om det verkligen skulle bli bra med ett gäng bönor i degen. Men alltså, jag älskar vita bönor, för vad man än använder dom till blir det så bra! Antagligen för att de inte har speciellt mycket smak i sig. Utan bara ger en härligt, krämig konsistens!
baka med baljväxter, bröd, tekakor
Igår hade jag två tuffa kritiker hemma som fick provsmaka de nygräddade bröden till mellis. Efter en bra stunds lekande ute i snön kom två rödkindade grabbar in. Jag råkade säga till Axel att det var tekakor. Så han blev lite besviken, för det här var då inga fluffiga, luftiga tekakor som man köper i affären det här inte.  Men efter att vi hade delat brödet och rostat det åt han ändå med god aptit. Kompisen Atlas gjorde en utvärdering efter andra brödet och gav det 9 1/2 av 10. Så det får jag vara nöjd med ändå!baka med baljväxter, bröd, tekakor
Brödet är bakat på vita bönor, vetemjöl, rågmjöl, olja, salt och en skvätt honung. Vill man utesluta honungen går det bra att ha i lite sirap istället. Och så är det såklart jäst i degen.
Jag bakar alltid mitt bröd på kall degvätska, jag låter det bara jäsa lite längre första gången. Vill man kan man även låta degen jäsa i kylskåpet över natten, men då skulle jag dra ner mängden jäst till ca hälften.
Lättbakade bröd med vita bönor, ca 20 st:
2 fp (ca 800g) vita bönor på tetra
4 dl kallt vatten
1/2 dl olja
25 g jäst
2 dl rågmjöl
ca 8 dl vetemjöl
ca 1 msk honung eller sirap
1 tsk salt
Mixa bönorna helt slätt. Blanda i vatten och olja. Smula ner jästen. Rör i allt rågmjöl, det mesta av vetemjölet, honung och salt. Arbeta snabbt ihop till en deg. Tillsätt ev mer mjöl om degen känns för lös. Täck över bunken och låt degen jäsa i cirka 2 timmar i rumstemperatur.
Stjälp upp på mjölat bord och kavla ut. Stansa ut rundlar (jag brukar använda en stor tekopp). Lägg upp rundlarna på plåtar och låt jäsa i 1 timme. Grädda på 250°C i cirka 10 minuter.
Låt svalna på galler.
De bröd som inte äts upp på direkten förvaras bäst i frysen!

41
Kommentera

Veckans mat- v46

vegogryta, vegansk gryta, linser, vegetarisk mat
Hej måndag,
Just nu faller snön i stora fluffiga flingor ute, Axel kom nyss hem från skolan tillsammans med en kompis. Så dom är ute och erövrar världen som bara tandlösa 8-åringar kan. Ena stunden blodallvarligt snöbollskrig för att i nästa vara inbegripna i det mest allvarliga av samtal om något. Det är rätt fint (och skönt) att få sitta inne och betrakta dom.
Som sagt, det är måndag och vad passar då bättre än en planering av veckans mat? Den här veckan hittar ni min goda linsgryta, enkel lax i ugn, favoritlasagnen, räktsoppa och kebab på menyn. Inte illa pinkat alls!
Först ut, krämig lingryta. En kär favorit som jag inte kan låta bli att laga om och om igen.
lax i ugn med fetaost pesto
Lax i ugn med ett täcke av pesto och fetaost. Enklare än så här blir det nästan inte att laga mat. Perfekt en dag mitt i veckan när man har lite ont om tid.
 
vego, middag, mat , recept
Lasagne, det är alltid ett säkert kort. Passar dessutom rysligt bra i matlåda. Den här varianten är gjord på keso. En riktig favorit <3soppa, middag, enkel räksoppa, räksoppa med räkost
Enkel räksoppa, har ni testat? En klassiker vid det här laget. Som inte får glömmas bort bland alla supermoderna recept. Lättlagat och gott!
snabbmat, kebab, vegetarisk kebab, vegansk kebab
Avsluta veckan med lite hemgjord kebab. Jag lagade detta i somras och det blev snabbt en storfavorit hos alla här hemma. Perfekt fredagsmat!
Så ser mina middagstips ut för denna vecka.
Veckans planering i övrigt:

  • Måndag- Isac hemma från förskolan pga hosta, så jag jobbar hemma hela dagen.
  • Tisdag- Möte i Avesta om ett spännande projekt. Behöver även handla lite mer rekvisita för kommande jobb
  • Onsdag- Jobbar hemma med att ta fram recept och fota till samarbeten.
  • Torsdag- Jobbar hemma på förmiddagen. Hämtar upp Charlston hos veterinären efter lunch.
  • Fredag- Isac är ledig. Hoppas ha hunnit arbeta undan så jag också kan vara ledig!

Hoppas ni alla får en riktigt härlig vecka <3

4
Kommentera

Mys i Novent

inlägget innehåller annonslänkar

jultapas, glöggmingel, friterade saffransbollar, cervera
Vi är 10 dagar in i november. Och här där jag bor övergick hösten hastigt i vinter. Utanför fönstret faller snön i fina små flingor och världen är vit.
Då känns det extra fint att vi infört novent hemma hos oss. Alltså att man börjar lite smått med julfirandet redan i november. Kanske inte tomtar och julgran. Men man kan sätta upp en extra ljusslinga, en vacker krans och starta igång den mysiga delen av julen. Så behöver man inte känna stress att hinna med allt på de få dagar man annars har på sig i december. Börjar man redan nu, då har man längre tid på sig att njuta. Lyssna på lite julmusik till frukost, äta pepparkakor till fikat och köra glöggpremiär redan första helgen i november. Hur härligt som helst! Och helt plötsligt känns inte november så grå och trist längre!
Kanske ska jag göra friterade saffransmunkar i veckan. Det var förra julens stora favorit!

Jag såg den här fina kransen, med en söt ljusslinga i. Den skulle passa fint inne i hallen. Eller kanske utanför dörren vid entrén. Just nu är det 20% rabatt på den, så ska nog beställa en ikväll!
sockerkaka, saffran, kaka, advent saffranssockerkaka
Igår bakade jag världens saftigaste saffranskaka. Jag gjorde den flera gånger förra året och den blir alltid lika god! Jag tycker faktiskt den här är så mycket godare än vanligt saffransbröd!

Det fina med novent är ju att man kan pynta sådär lagom. Lite fina stjärnor och börja pyssla lite. Jag tipsade om de här fina pappersstjärnorna på Instagram i helgen. Perfekt att sätta upp för att få lite stämning, men de är ändå inte så juliga liksom. De är dessutom 20% rabatt på även dom nu!
Sen älskar jag Ellos nya kollektion med presentpapper, snören och fina lappar. Perfekt när man enkelt vill göra riktigt fina paket!

Jag älskar verkligen kransar, och planen är att försöka få till en eller ett par i veckan. Jag hittade de här fina cypresskransarna hos Helena, så fina. Och lagom pyssliga att få till verkar det som!
Har ni börjat pynta något än?

0
Kommentera

Fredag


Hej FREDAG!!
Idag har jag varit i Stockholm hela dagen. Hoppade på tåget redan vid 7 och möttes av en himla glad tågkonduktör från Dalarna som pratade glatt med alla passagerare. Tänk att en sån liten grej kan göra att starten av ens dag känns så mycket lättare. Vi borde helt klart bli gladare och trevligare mot varandra här i världen!
Först var jag förbi Loppikontoret på förmiddagen och sen åkte jag ut mot Älvsjö där Stockholm Food & Wine går av stapeln i helgen. Matbloggslunch, lite föreläsningar, prisutdelning och mingel stod på schemat. Men jag smet hem innan prisutdelningen. Blev så ofantligt trött och kände att kvällen skulle bli så sen. Har haft feber hela veckan och var inte helt feberfri idag heller. Bättre vara med på en del, men sen åka hem så man har chans att bli helt pigg.
På mässan gick vi runt och provsmakade massa ost. Och jag blev bara så sugen på en riktigt god ostbricka. Det får det kanske bli imorgon!

Förra helgen tog vi en sväng till vår fina sjö vi har här ute där vi bor. Trots att dagen var väldigt grå och trist var det så vackert!
Vi tände en eld och grillade korv. Och sedan avslutade vi det hela med det bästa jag vet:

Att grilla marshmallows och lägga mellan två pepparkakor. Har ni testat det? Som en svensk variant på s’mores typ. Sött och sliskigt-ja absolut. Men så gott! Jag testade att göra så förra vintern och nu är det en ny favorit vi tar till när vi grillar korv ute vintertid.
 
Nu hoppas jag ni alla får en riktigt himla fin kväll. Jag ska hem och kurera mig och hoppas jag vaknar helt feberfri imorgon. Det vore himla skönt det!

0
Kommentera
Generic filters

Fler resultat...

Generic filters

Fler resultat...